22.5 C
București

Beneficiile si daunele laptelui condensat

Date:

Share post:

Aproape totul despre laptele condensat, care a fost un favorit al copilariei, este minunat… Cu exceptia unui singur lucru – are prea mult zahar, ceea ce il face sa para extrem de nesanatos. Este intr-adevar asa? Exista vreun beneficiu in laptele condensat din punct de vedere stiintific? Și cum sa alegeti un produs cu adevarat de inalta calitate?

Elixir de sanatate intr-un borcan

Istoria laptelui condensat a inceput odata cu secolul al XIX-lea in Franta si este asociata cu numele unui restaurator si comerciant parizian de succes, Nicolas Upper. El a fost primul care a venit cu ideea de a pune in conserve produse pentru nevoile armatei, care la acea vreme ducea un razboi de amploare in Europa. Printre produsele esentiale se numara laptele, pe care l-a preparat cu ajutorul unei tehnologii speciale. Mai intai l-a fiert pana la aproximativ doua treimi, apoi l-a turnat in sticle de sticla cu gat larg, le-a astupat si le-a tinut in apa clocotita pentru o perioada de timp. Acesta este, de altfel, modul in care a aparut prima conserva de alimente.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

Alte surse il recunosc pe americanul Gale Borden ca fiind inventatorul laptelui condensat. Principalul sau merit este ca a fost primul care a fiert laptele cu adaos de zahar intr-un aparat cu vid, pe care el insusi l-a brevetat in 1856. Tehnologia sa a permis ca laptele condensat sa fie gatit la temperaturi sub cea de fierbere, astfel incat nu avea aroma caracteristica de “ars”. De asemenea, a contribuit la punerea in functiune a productiei.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

In tara noastra, laptele condensat, sau laptele condensat, a inceput sa fie importat din Elvetia in anii saptezeci ai secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, la acea vreme era vandut doar in farmacii si era cel mai adesea prescris sugarilor fara asistenta medicala. De asemenea, era furnizat infirmeriilor de pe nave si prescris marinarilor bolnavi pentru o recuperare rapida.

Primele incercari de a stabili o productie de masa de lapte condensat au fost facute in anii optzeci in provincia Tver. Acolo erau deja infiintate ferme de lactate de succes sub conducerea “parintelui branzei rusesti” Nikolai Vereshchagin. Dar cu laptele condensat afacerea a esuat, in mare parte din cauza calitatii slabe a materiilor prime. Laptele furnizat artelierelor era adesea invechit, contaminat si diluat fara scrupule.

Prima incercare reusita de a produce un nou produs la scara industriala poate fi considerata fabrica de lactate ruso-elvetiana din Milchwerk, deschisa in 1913. Cinci ani mai tarziu a fost nationalizata, iar dupa alti sase ani a devenit parte a trustului “Gosmoloko”. Productia acestei delicatese in Uniunea Sovietica a devenit cu adevarat raspandita in 1932, cand a fost deschisa una dintre cele mai avansate la acea vreme, fabrica de lapte condensat Sitnikovsky. In primul an a produs 2 milioane de cutii, iar in 1936 – 25,4 milioane de cutii.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

Cum se alege

Una dintre manipularile prin care producatorii incearca sa atraga iubitorii de lapte condensat este designul familiar din anii mici si de incredere al recipientelor in culori albe si albastre. Acum, drepturile de autor pentru acesta apartin singurei companii de stat, care percepe pentru fiecare cutie cu acest design. Asa ca acum nu indica intotdeauna o calitate inalta.

Citeste si...
Dieta lacto-vegetariană: Beneficii, alimente de consumat și plan de masă

Cu toate acestea, exista si producatori care, fara permisiune, lipesc etichetele unor marci celebre pe produsele lor. Identificarea falsului va ajuta numerele stampilate pe capacul sau pe fundul conservei. Ne intereseaza randul de sus, in mijlocul caruia ar trebui sa fie indicate numerele 7 si 6 – astfel denota “lapte condensat integral cu zahar si o fractie masica de grasime de 8,5%”. Este important sa se acorde atentie faptului ca numarul de lot pe produsul original este aplicat cu laser (pe cel fals este introdus cu o simpla stampila). De asemenea, toate produsele certificate fabricate dupa 1 septembrie 2010 au un autocolant cu un cod, care poate fi citit cu un smartphone si care poate fi verificata autenticitatea produsului in aplicatia “Honest Mark”. Aceasta este o etichetare de stat obligatorie.

Determinati cu alegerea corecta va ajuta si eticheta. Aceasta trebuie sa spuna in mod necesar “lapte condensat fiert cu zahar”, iar compozitia produsului nu trebuie sa contina decat lapte si zahar. Daca pe eticheta scrie “lapte condensat” sau “lapte fiert”, aceste produse pot fi facute cu lapte degresat sau uscat, zer si inlocuitori de grasime din lapte. Nu este nimic criminal aici, dar gustul unui astfel de produs este vizibil diferit de cel original. Apropo, pretul va fi vizibil mai mic.

Variante de lapte

Producatorul are intotdeauna ceva de imbunatatit, asa ca in vanzare puteti gasi nu numai lapte condensat clasic, ci si cu diferiti aditivi. Printre altele, laptele condensat cu cacao este popular. Un produs certificat de calitate are pe eticheta “lapte condensat integral cu zahar si cacao”, iar lista ingredientelor nu include ulei de palmier si alti inlocuitori de grasime din lapte.

Acelasi lucru se poate spune si despre laptele condensat cu cafea. Produsul, fabricat in conformitate cu toate cerintele, se numeste “lapte condensat cu zahar si cafea” si nu exista nimic altceva pe lista de ingrediente. Grasimile vegetale si aromele sunt folosite pentru a face productia mai ieftina, iar acesta nu este un rezultat de calitate.

Separat ar trebui spus despre laptele condensat cu inlocuitori de zahar. Continutul sau de grasimi nu depaseste 7%, deci in cantitati moderate poate fi folosit de copii si de cei care slabesc. Apropo, cercetare efectuate de oamenii de stiinta chinezi au aratat ca prezenta indulcitorilor sporeste efectul antibacterian, cu un efect redus sau fara efect asupra culorii si gustului produsului.

Se intampla ca nu laptele, ci smantana sa fie condensata – acest lucru ar trebui sa se reflecte si pe eticheta sub forma inscriptiei “smantana condensata cu zahar”. Evident, nu ar trebui sa existe nimic altceva in compozitie in afara de aceste doua ingrediente. Exista, de asemenea, lapte condensat sterilizat, sau concentrat – nu la fel de dulce si de gros ca versiunea clasica. In acest caz, pe ambalaj ar trebui sa scrie “lapte condensat sterilizat in cutie”.

Exista vreo bunatate in el?

Principalul lucru de retinut despre laptele condensat este ca este in primul rand un desert, deci nu merita sa cautati beneficii in forma sa pura. Cu toate acestea, din punct de vedere stiintific, este mai bun decat multe alte deserturi, pur si simplu pentru ca nu contine conservanti, potentiatori de aroma, coloranti sau alti aditivi daunatori.

Citeste si...
Deficiența de vitamina D pe care o au până la 90% din oameni
Beneficiile și daunele laptelui condensat

Principala valoare in compozitia laptelui condensat este cazeina, adica proteina din lapte. In organism, aceasta indeplineste mai multe functii deodata: formeaza celulele, sustine tesuturile musculare, participa la procesele metabolice si la sistemul imunitar. Dar cel mai important este faptul ca este digerata de organism mai usor si mai rapid decat alte tipuri de proteine, imbogatindu-l astfel cu aminoacizi.

organicsfood.ro

Exista si vitamine aici. In fruntea acestora se afla grupul B, reprezentat de aproape intreaga compozitie (si de la 5 la 21% din norma zilnica). Ele sustin sistemul nervos, sunt implicate in procesele metabolice, in hematopoieza, precum si in productia de energie. De remarcat in mod deosebit riboflavina (vitamina B2), care, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, poate inhiba stresul oxidativ declansat de radicalii liberi.

In ceea ce priveste mineralele, primul loc este ocupat de calciu (31% din doza zilnica). Acesta este util nu numai pentru intarirea oaselor, dintilor si unghiilor, ci si in hipertensiunea arteriala, osteoporoza, in timpul sarcinii si alaptarii. In combinatie cu potasiul (15% din valoarea zilnica) si magneziul (9% din valoarea zilnica), calciul imbunatateste sistemul cardiovascular, regleaza coagularea sangelui si normalizeaza tensiunea arteriala.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

Cei care vor sa slabeasca, laptele condensat trebuie exclus din alimentatie, deoarece in 100 de grame contine 321 de kilocalorii. Dar daca exista un deficit de greutate sau necesita o dieta bogata in calorii, cu accent pe proteine si carbohidrati, laptele condensat nu va face rau. Bineinteles, cu un consum moderat si controlat. Intr-un fel, acest produs este preferabil zaharului, deoarece contine cel putin ceva util.

Companie rea

Principalul rau al laptelui condensat este evident – este suprasaturat cu carbohidrati simpli. In 100 de grame contine pana la 55 de grame de zahar! Abuzul constant al unei astfel de delicatese este plin nu doar de kilograme in plus, ci si de o supraponderabilitate serioasa.

Laptele condensat este, de asemenea, plin de grasimi saturate, al caror consum excesiv duce la o crestere a colesterolului “rau” si la o productie crescuta de insulina. Ca urmare, se dezvolta o rezistenta la acest hormon, ceea ce poate duce adesea la diabet zaharat tip II chiar si la copii si adolescenti. Pe fondul a toate acestea, apar adesea probleme cu sistemul cardiovascular.

Un alt pericol este ca combinatia de zahar si acizi lactici creeaza un mediu optim pentru reproducerea bacteriilor patogene in cavitatea bucala. Iar aceasta este o cale directa catre cariile dentare. De aceea, medicii dentisti recomanda clatirea gurii imediat dupa ce ati consumat lapte condensat, ca masura preventiva.

Nu trebuie uitat ca acest produs poate provoca o reactie alergica, mai ales la persoanele cu intoleranta la lactoza. In acest caz, consumul de lapte condensat poate duce la balonare intestinala, retentie de lichide in organism si alte consecinte neplacute.

Medicii sugereaza sa va tratati cu lapte condensat la cel putin 30-40 de minute dupa masa principala si, de preferinta, in prima jumatate a zilei. In acest caz, ar trebui sa va limitati la 2-3 linguri, pentru a pastra silueta si a nu dauna organismului.

Citeste si...
Dieta inteligentă MIND: zece grupe de alimente și un pahar de vin

Unde le mai place oamenilor laptele condensat

Multi oameni il considera ca fiind produsul nostru autohton, national, dar nu este asa. Laptele fiert dulce este cunoscut in multe tari din intreaga lume! In Mexic, de exemplu, se prepara din lapte de capra cu adaos de vin, vanilie sau scortisoara. In Cuba, o varianta originala si foarte specifica se face cu lapte fermentat. America Latina si Spania adora dulce de leche (ceva ce se traduce prin “sos de caramel”) – un alt analog al produsului preferat. Și, desi este facut pe baza de lapte de vaca, consistenta sa nu este atat de groasa.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

In America si Anglia, laptele condensat este usor de gasit in aproape orice supermarket. Compozitia sa nu este foarte diferita de a noastra. In forma sa pura, practic nu este consumat acolo, preferandu-se utilizarea lui pentru a pregati prajituri, produse de patiserie si diverse deserturi. In Germania, Cehia si Franta, laptele condensat este vandut in tuburi (poate fi confundat chiar cu pasta de dinti).

In mod surprinzator, a ajuns chiar si in Cambodgia si Vietnam! Este adevarat, acolo laptele condensat este folosit ca aditiv pentru cafea in locul zaharului. Iar in Malaezia, este amestecat in ceaiul local, ceea ce confera bauturii note laptoase interesante.

Similar, dar nu la fel

Laptele obtinut din ingrediente de origine vegetala nu mai este o noutate pentru multi oameni. Aici si variantele alternative de lapte condensat sunt realizate pe acelasi principiu. In primul rand, ele sunt populare in randul vegetarienilor cu dinti dulci si al persoanelor cu intoleranta la lactoza.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

De exemplu, laptele condensat de nuca de cocos este fabricat din pulpa naturala de nuca de cocos, lapte (sau smantana) de cocos si zahar. Are un gust mai degraba ca un fudge cremos, cu o aroma tropicala subtila, iar consistenta nu este la fel de groasa. Medicii avertizeaza ca acest deliciu contine mai mult zahar decat in versiunea clasica, asa ca trebuie consumat cu prudenta.

O alta alternativa interesanta este laptele condensat de hrisca. La baza se ia lapte vegetal din hrisca, iar in loc de zahar – sirop de cocos. Se dovedeste a fi un desert cu o combinatie interesanta de arome si cu o textura cremoasa, desi nu atat de groasa cum suntem obisnuiti. Puteti gasi la vanzare si lapte condensat de ovaz (bineinteles, pe baza de lapte de ovaz). Și aici se adauga generos sirop de cocos pentru dulceata si o aroma placuta.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

Lapte condensat cu mainile tale

Nu este neaparat cumparat in magazin, mai ales daca nu aveti incredere in producatori. Desi propriile noastre cercetari in una dintre editiile emisiunii “Live Food” au aratat ca calitatea produselor de marci de top nu este pusa la indoiala. Iar daca nu va deranjeaza sa experimentati putin, puteti face acest rasfat chiar dumneavoastra.

Clasic

Pentru reteta clasica, este potrivit laptele cu un continut de grasime de cel putin 3,2%. Pentru a preveni coagularea acestuia in timpul procesului de fierbere, gospodinele experimentate recomanda adaugarea unui varf de cutit de bicarbonat de sodiu – aroma nu se va strica. Iar pentru a impiedica laptele sa se lipeasca, folositi o baie de apa.

Citeste si...
Fructele de goji - Beneficii, proprietăți nutritive și cum le includem în alimentație
Beneficiile și daunele laptelui condensat

Ingrediente:

  • lapte cu 6% grasime – 360 ml
  • Lapte praf – 100 g
  • Zahar – 280 g
  • Vanilina – pe varful unui cutit

Preparare:

Luati doua vase de diametre diferite, astfel incat sa se potriveasca strans unul in celalalt. Umpleti-l pe cel mai mare cu doua treimi de apa, puneti-l pe foc si aduceti-l la fierbere. Intr-o cratita mai mica, combinati laptele praf si zaharul. Se toarna jumatate din laptele usor cald si se amesteca pana la omogenizare, apoi se adauga restul de lapte. Puneti cratita pe o baie de apa si fierbeti treptat amestecul timp de o ora la foc mic, amestecand din cand in cand cu o spatula. Pe masura ce se evapora apa din vasul de jos, adaugati treptat apa clocotita. De indata ce laptele condensat se raceste putin, adaugati vanilina si bateti usor cu un tel sau cu un mixer. Se toarna desertul finit, la temperatura camerei, in borcane uscate si curate si se inchide bine cu capace.

Vegetarian

Laptele condensat cu fulgi de ovaz seamana mai mult cu fulgii de ovaz fierti, ca culoare si consistenta. Il puteti manca cu o lingura, asa, pur si simplu, sau puteti face tuburi de vafe sau biscuiti “cu nuci”. Daca nu este posibil sa folositi o baie de apa, o cratita obisnuita va fi suficienta, dar asigurati-va ca are un fund ingrosat.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

Ingrediente:

  • Lapte de ovaz – 1 litru
  • Zahar de trestie – 180-200 g
  • Extract de vanilie – 2 lingurite.

Se prepara:

Se toarna tot laptele intr-o cratita mica. Pe masura ce se incalzeste, adaugati zaharul in portii mici si dizolvati-l cu un tel. Aveti grija ca laptele sa nu dea in clocot – trebuie sa se incalzeasca incet, la foc foarte mic. In acest fel ar trebui sa se evapore treptat tot excesul de lichid. Dupa o jumatate de ora, adaugati extractul de vanilie. In acest moment, masa se va fi ingrosat putin, asa ca va puteti opri aici. Daca aveti nevoie de o consistenta foarte groasa, continuati sa evaporati lichidul timp de inca 15-20 de minute. Cand laptele condensat din fulgi de ovaz s-a racit complet, il puteti pune in borcane sau recipiente curate.

Beneficiile și daunele laptelui condensat

Fara indoiala, laptele condensat este greu de numit un aliment util – dar totusi (spre satisfactia profunda a persoanelor cu dinti dulci) nu este lipsit de proprietati valoroase pentru organism. Pentru a obtine din aceasta delicatesa numai beneficii si placere, este important sa alegeti un produs de calitate dovedita si sa il folositi in cantitati rezonabile!

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

10 Alimente care accelereaza procesul de imbatranire: incearca sa le reduci in dieta ta

10 alimente care pot accelera îmbătrânirea pielii prin efectele lor asupra metabolismului. Redu consumul de zahăr, grăsimi trans și alcool pentru o piele sănătoasă și radiantă. Informează-te și protejează-ți frumusețea naturală!

Dieta in sindromul de intestin iritabil (SII): Ce alimente trebuie consumate pentru o mai buna gestionare

Sindromul de intestin iritabil poate fi gestionat printr-o dietă echilibrată. Descoperă beneficiile dietei low-FODMAP și a celei fără gluten în ameliorarea simptomelor tale.

Adevarul despre Oua si Riscul de Colesterol Ridicat in Sange

Ouăle, considerate mult timp vinovate pentru creșterea colesterolului, sunt, de fapt, neutre pentru sănătatea inimii. Consumate cu măsură, ele aduc numeroase beneficii organismului, incluzând nutrienți esențiali precum acidul folic și acizii grași omega-3. Informează-te corect!

Motivatie pentru a slabi

Dacă vrei să slăbești, dar nu știi cum să te motivezi, citește acest articol și află cele mai bune sfaturi și trucuri pentru a îți găsi motivația necesară. Vezi cum poți să îți stabilești obiective realiste, să îți schimbi mentalitatea și să te bucuri de procesul de slăbit.

Beneficiile Shilajitului pentru sanatate: Tot ce trebuie sa stii despre acest super-supliment ayurvedic

Shilajitul, cunoscut și sub numele de mumiyo sau mumie, este un compus mineral organic găsit în munții Himalaya...

Beneficiile sanatatii oferite de varza: Un ghid complet

Varza și beneficiile sale pentru sănătate sunt remarcabile. Aflați cum acest superaliment poate îmbunătăți digestia, sănătatea inimii și multe altele.

Ceapa verde si beneficiile sale. Iata de ce nu trebuie sa lipseasca din farfurie!

Ceapa verde este plină de vitamine și antioxidanți valoroși, având numeroase beneficii pentru sănătate. Află care sunt motivele pentru a o include în alimentația de primăvară.

Ce trebuie sa stii despre caise – proprietati, retete delicioase si mituri demascate

Explorăm universul caiselor - de la originile lor misterioase în China până la rolul lor în nutriție și mituri moderne. Descoperă beneficiile și surprizele acestui fruct însorit.