Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm

Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn – cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm

Sunetul sforăitului care vine din dormitor, întrerupt de perioade de liniște înfricoșătoare, nu este cel mai plăcut sunet pe timp de noapte. Acesta este modul în care membrii familiei descriu apneea în somn – o afecțiune patologică a tatălui, soțului sau fratelui lor. Femeile suferă de această problemă mai rar.

Apnee înseamnă literalmente “fără respirație” și aceasta este o descriere destul de exactă a tabloului clinic al bolii. În timpul somnului, respirația se oprește în mod constant timp de 20-30 de secunde sau mai mult, iar apoi are loc o respirație convulsivă cu sunete puternice ascuțite și o trezire parțială, pe care dormitorul însuși nici măcar nu și-o amintește.

Firește, un astfel de somn de proastă calitate, neliniștit, nu vă permite să vă odihniți pe deplin, iar dimineața vă treziți ca o lămâie stoarsă. În plus, din cauza hipoxiei care apare în timpul nopții, țesuturile nu se odihnesc și nu se refac, astfel încât oboseala și letargia pot rămâne pe tot parcursul zilei.

Dar numai somnul prost și odihna insuficientă a organismului fac parte din problemă. Dacă apneea de somn nu este tratată, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv la moarte subită prin stop cardiac.

Tipuri de apnee în somn

Există mai multe variante de patologie, iar întreruperea fluxului de aer apare din diverse motive. Se remarcă:

  • Forma centrală a apneei constă în semnale neregulate de la centrul respirator al creierului către mușchii care reglează inspirația și expirația.
  • Forma obstructivă este reprezentată de modificări patologice în țesuturile faringelui, modificări ale tonusului muscular, ceea ce duce la îngustarea căilor respiratorii.
  • Forma mixtă este prezența atât a problemelor de reglare de la nivelul creierului, cât și a modificărilor din țesuturile faringelui.
Citeste si...
Obezitatea crește riscul de pietre la rinichi? Iată ce trebuie să știi
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm 7

Manifestări ale apneei în somn

Simptomele acestei patologii sunt destul de tipice, dar ele sunt de obicei observate de cei din jur și nu de pacientul însuși. Membrii familiei sau soții descriu un sforăit foarte puternic, care se aude uneori din altă cameră. În timpul somnului, sforăitul și respirația zgomotoasă sunt întrerupte de episoade de liniște completă care durează până la 30-60 de secunde.

În acest timp, organismul experimentează o hipoxie severă, ceea ce determină creierul să trimită un semnal de inspirație, puternic, convulsiv, cu un sunet ascuțit. Există, de asemenea, o serie de simptome pe care persoana însăși le observă:

  • gură uscată severă și buze crăpate dimineața;
  • dureri de cap dimineața și pe tot parcursul zilei;
  • insomnie noaptea și somnolență în timpul zilei;
  • lipsă de concentrare și iritabilitate.
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm 8

Care sunt cauzele sforăitului și ale pauzelor respiratorii?

Cauzele care duc la apnee în somn depind de forma patologiei. Dacă este vorba de o formă obstructivă, unele probleme de sănătate și obiceiuri influențează dezvoltarea acesteia:

  • Supraponderabilitatea sau obezitatea, în special cu depuneri de grăsime în jurul gâtului. Excesul de țesut subcutanat îngustează căile respiratorii, perturbând trecerea aerului în timpul somnului, atunci când mușchii sunt relaxați.
  • Caracteristici anatomice. Un gât lat și gros poate duce la îngustarea căilor respiratorii. Unele persoane au o îngustare congenitală a traheei, care perturbă circulația aerului în timpul nopții.
  • Adenoizi și amigdale mărite. Aceste formațiuni îngustează lumenul căilor respiratorii pentru fluxul de aer.
  • Vârsta înaintată. Apneea apare cel mai adesea la persoanele de peste 60 de ani, iar bărbații suferă de apnee mai devreme decât femeile (problema apare cel mai adesea după menopauză).
  • Consumul de alcool. Alcoolul etilic și produsele sale metabolice provoacă relaxarea mușchilor gâtului, ceea ce crește sforăitul și pauzele în respirație.
  • Fumatul. Un obicei prost triplează riscul de apnee, provocând umflarea și îngustarea căilor respiratorii din cauza iritației constante.
  • Nas înfundat. Dacă respirația prin nas este afectată, starea este agravată de trecerea la respirația pe gură.
Citeste si...
Rolul Foniatrului în Diagnosticarea și Tratamentul Afectiunilor Vocale
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm 9

În cazul apneei centrale de somn, există cauze și factori separați care influențează dezvoltarea bolii. Acestea includ:

  • Vârsta înaintată cu deteriorarea sistemului nervos.
  • Sexul masculin.
  • Tulburări ale inimii și ale tonusului vascular care perturbă circulația sanguină a trunchiului cerebral, unde se află centrul respirator.
  • Luarea de medicamente sedative, analgezice narcotice.
  • Leziuni ale creierului din cauza unei leziuni sau după un accident vascular cerebral.

Toți acești factori afectează în mod negativ funcționarea creierului, ceea ce perturbă transmiterea impulsurilor către mușchii respiratori.

De ce este apneea atât de periculoasă?

Întreruperile constante în furnizarea de oxigen către țesuturi nu pot trece neobservate în organism. Apneea în somn afectează semnificativ sănătatea, provocând complicații periculoase, inclusiv decesul. Printre cele mai importante evidențiem:

Scăderea performanțelor și a productivității din cauza oboselii din timpul zilei, a iritabilității și a absenței minții. Este dificil să lucrezi, să conduci în siguranță, să comunici cu oamenii. Această afecțiune crește dramatic riscul de accidente rutiere și de accidente de muncă.

Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm 10

Depresie și nevroze. Lipsa constantă de somn și odihna insuficientă afectează negativ sistemul nervos, perturbă comunicarea cu cei dragi și strică caracterul.

Hipoxia afectează tensiunea arterială, suprasolicitând inima. Modificările nivelului de oxigen din timpul nopții provoacă hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă. În unele cazuri, dacă problemele cardiace sunt grave, apneea poate provoca chiar stop cardiac și moarte subită.

Modificările metabolice provoacă diabet de tip 2 cu rezistență la inulină și absorbție deficitară a glucozei din sânge.

organicsfood.ro

Persoanele cu apnee în somn se confruntă adesea cu sindromul metabolic – un complex de tulburări metabolice cu creșterea zahărului și a colesterolului, creșterea în greutate în zona abdominală și un risc crescut de afectare a inimii și de hipertensiune arterială.

Citeste si...
Tehnici de Barbierit Sigure pentru Pielea cu Eczeme

Probleme cu ficatul. Persoanele cu apnee în somn sunt mai predispuse să aibă disfuncții hepatice și semne de cicatrizare în interiorul organului (boala ficatului gras non-alcoolic).

Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm 11

Relațiile cu familia și soții au de asemenea de suferit. Sforăitul puternic poate irita pe oricine doarme lângă persoana respectivă, privându-i de somn și de odihnă bună. Nu este neobișnuit ca un partener să fie nevoit să meargă în altă cameră sau chiar la alt etaj al casei pentru a putea dormi.

Link-uri web care discută despre sforăitul și apneea de somn:

Articole similare:

Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți “lua” virusul?
Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health