Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?

Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?

Un gust neplăcut în gură se poate manifesta ocazional la adulți, însă dispare cu o igienă orală corespunzătoare. Dacă acest gust persistă, este motiv de îngrijorare, putând indica probleme de sănătate.

Diverse boli sau situații cotidiene obișnuite pot genera un gust neplăcut în gură. Acesta poate surveni după mâncare, în urma tusei sau răcelii, sau poate fi constant, în funcție de originea sa. De asemenea, multe medicamente, fie ele eliberate cu sau fără prescripție medicală, pot influența simțul gustului, creând o senzație neconfortabilă sau un gust straniu pe limbă.

Gust neplăcut în gură la adulți

Un gust neplăcut în gură este adesea trecător și se ameliorează atunci când cauza principală este tratată. Consumul anumitor alimente sau utilizarea produselor din tutun pot da naștere unui gust acru, amar sau chiar chimic. O igienă orală deficitară și probleme dentare, precum cariile sau alte afecțiuni, pot contribui la această senzație.

Termenul medical pentru perturbările gustului este „disgeuzia”, care poate manifesta gusturi variate, de la metalic la sărat sau amar. Intensitatea acestei senzații poate varia semnificativ de la o persoană la alta.

Cauzele disgeuziei includ infecții cum ar fi răcelile, gripa sau infecțiile sinusurilor, inflamații, leziuni sau factori ambientali. Radioterapia pentru cancerul de cap și gât poate genera, de asemenea, un gust neplăcut.

În unele cazuri, femeile la începutul sarcinii pot observa o schimbare în percepția gustului, resimțind astfel un gust neobișnuit. În funcție de originea acestui gust, pot apărea și alte simptome conexe, precum greața sau senzația de gură uscată.

Cauzele gustului neplăcut în gură la adulți

Descoperă dacă senzația neobișnuită de gust din gură este provocată de afecțiuni gingivale, medicamente, uscăciunea gurii sau o problemă medicală mai serioasă. Deși un gust neplăcut în gură poate fi uneori normal, persistența acestuia poate indica o problemă dentară sau medicală. Chiar dacă majoritatea cauzelor nu sunt alarmante, recomandăm consultarea medicului dentist pentru un tratament adecvat.

Simptome de gust neplăcut în gură la adulți

Un gust ciudat sau neplăcut în gură este, în cel mai bun caz, o iritație și, în cel mai rău caz, poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale grave. Dacă aveți un gust neplăcut care nu dispare niciodată sau revine în mod regulat, ar trebui să discutați cu medicul dentist sau medicul de familie. Afecțiunea poate fi cauzată de probleme în gură sau în altă parte a corpului sau de medicamentele sau suplimentele pe care le luați.

Papilele gustative si nervii care ies din gura te ajuta sa te bucuri de gustul mancarii si bauturii, dar pot transmite si senzatia de gust neplacut. Pacienții raportează că gura lor are gust de monede vechi sau are un gust metalic, rânced, amar sau arzător, acru. Uneori gustul este pur și simplu rău, fără a fi specific. Disconfortul poate dura în mod continuu zile sau săptămâni sau poate veni și dispare. Ce cauzează un gust ciudat în gură?

Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?

Bolile gingiilor

Dacă simțiți un gust metalic ciudat în gură, cel mai probabil este cauzat de bolile gingiilor, cum ar fi gingivita sau parodontoza. Potrivit experților, aproape jumătate dintre adulții de 30 de ani și peste suferă de o formă de boală a gingiilor. Respirația urât mirositoare sau un gust ciudat în gură este un simptom comun.

Ce trebuie să faceți: faceți o programare la medicul dentist. Stomatologul vă poate examina dinții, poate determina dacă un gust prost în gură este un semn al bolii gingiilor și poate crea un plan de tratament. Deoarece boala gingiilor poate fi cauzată de o igienă orală deficitară, este, de asemenea, important să aveți grijă de dinții dumneavoastră acasă. Medicii stomatologi recomandă tuturor adulților să facă următoarele:

  • Periați-vă dinții de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor.
  • Curățați-vă între dinți zilnic
  • Mănâncă o dietă sănătoasă care limitează băuturile zaharoase și gustările.
  • Vizitați-vă regulat medicul dentist pentru a preveni și trata bolile bucale.

Medicamente fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă.

Studiile au arătat că peste 350 de medicamente din toate categoriile majore provoacă plângeri de modificare a gustului, lăsând adesea un gust metalic sau amar în gură. Vitaminele, suplimentele și tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, pot provoca, de asemenea, această problemă.

Ce trebuie să faceți: Consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă medicamentele pe care le luați în prezent vă pot cauza un gust amar în gură și pentru a discuta alternative.

Gură uscată

Xerostomia, sau uscăciunea gurii, apare atunci când salivația scade. Pe lângă faptul că lasă un gust ciudat în gură, poate provoca dificultăți la gustarea alimentelor, la mestecat, la înghițire și chiar la vorbire. Este o afecțiune relativ comună care poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv medicamente, îmbătrânire, menopauză și diabet.

Ce trebuie să faceți: Dacă bănuiți că aveți gura uscată, faceți o programare la medicul dentist. El va putea confirma diagnosticul, va ameliora disconfortul și va putea trata problema pentru a preveni complicațiile.

organicsfood.ro

Sindromul gurii arzătoare

Poate, pe lângă gustul prost din gură, simți și că ți-ar fi ars gura cafeaua fierbinte? Este posibil să suferiți de sindromul gurii arzătoare. Această afecțiune poate afecta cerul gurii, limba, gingiile, spatele gurii sau gâtul și interiorul obrajilor. Adesea însoțit de un gust amar sau metalic.

Ce trebuie să faceți: Dacă aveți o senzație de arsură în gură și un gust ciudat, faceți o programare la medicul dentist, care vă va confirma diagnosticul și va dezvolta un plan de tratament adecvat.

Candidoza orală

Candidoza bucală este o infecție fungică ce poate produce un gust dulce sau metalic în gură. Aceasta poate duce la apariția unor pete albe pe limbă, în gură sau pe gât. Persoanele care poartă proteze dentare sau cele cu un sistem imunitar compromis sunt mai predispuse la această afecțiune.

Ce ar trebui să faceți: Dacă suspectați că aveți candidoză bucală, programați-vă o vizită la medicul dentist. Până atunci, asigurați-vă că respectați o igienă orală corespunzătoare. Dacă purtați proteză dentară, curățați-o în mod regulat.

Infecție respiratorie

Unele boli sau infecții pot provoca un gust ciudat în gură. Amigdalita, infecțiile sinusurilor, infecțiile urechii și răcelile pot lăsa un gust amar sau metalic în gură.

Ce trebuie să faceți: dacă gustul ciudat din gură este un semn al unei răceli sau al unei alte infecții minore, probabil va dispărea odată ce infecția este tratată. Dacă simptomele persistă, consultați medicul dumneavoastră. Între timp, bea multe lichide și odihnește-te.

Sarcina

Hormonii secretați în timpul sarcinii pot cauza disgeuzie, adică modificări ale percepției gustului. Prin urmare, o femeie însărcinată poate pierde interesul pentru alimentele pe care le adora anterior sau poate dezvolta o atracție pentru mâncăruri pe care nu le prefera înainte. Uneori, acești hormoni pot genera un gust metalic sau acru în gură, chiar dacă femeia nu a consumat nimic.

Ce ar trebui să faceți: Aveți răbdarea. Chiar dacă disgeuzia poate persista pe tot parcursul sarcinii, de cele mai multe ori se manifestă în primul trimestru. Poate fi o experiență neplăcută, dar este temporară și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mențineți o igienă orală adecvată și consumați alimentele care vă sunt acceptabile.

Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?

Boli mai grave

În absența altor simptome, un gust metalic în gură nu este, de obicei, indiciul unei afecțiuni serioase. Totuși, în anumite situații, acest gust neobișnuit poate indica diabet, tulburări neurologice ca demența, afecțiuni hepatice, renale sau chiar anumite forme de cancer.

Ce ar trebui să faceți: Dacă, pe lângă gustul metalic, resimțiți și alte simptome îngrijorătoare, este indicat să vă adresați medicului. Comunicați-i toate simptomele pe care le observați, chiar dacă acestea par a nu fi corelate.

Tratamentul gustului neplăcut t în gură la adulți

Cea mai rapidă modalitate de a găsi rădăcina problemei este să faceți o programare la medicul dentist. Dacă aveți alte simptome grave în afară de un gust ciudat în gură sau bănuiți că medicamentele dumneavoastră ar putea cauza acest lucru, consultați medicul dumneavoastră de familie.

Diagnostic

Un gust neplăcut în gură care nu dispare de la sine sau revine în mod regulat nu trebuie ignorat. Discutați cu medicul dentist sau cu medicul primar, astfel încât aceștia să poată determina cauza și să prescrie tratamentul dacă este necesar.

Metode moderne de tratament

Cel mai eficient mod de a elimina gustul neplăcut din gură este tratarea cauzei directe. Igienizările profesionale semestriale, periajul zilnic și utilizarea aței dentare contribuie la prevenirea bolilor gingivale. De asemenea, recomandăm clătirea gurii cu o soluție care oferă protecție de 12 ore împotriva bacteriilor ce provoacă gingivita.

Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?

Medicul dvs. poate recomanda soluții precum înlocuitori de salivă, analgezice, medicamente pentru ameliorarea durerii nervoase sau soluții anestezice pentru clătirea gurii pentru a combate sindromul gurii arzătoare. Dacă gustul neplăcut este provocat de anumite suplimente sau medicamente, întreruperea lor ar putea soluționa problema. Cu toate acestea, este esențial să discutați cu medicul înainte de a lua orice decizie.

Prevenirea gustului prost în gură la adulți acasă

Următoarele vă pot ajuta să scăpați de gustul neplăcut din gură:

  • Periați-vă dinții (și limba) de cel puțin două ori pe zi.
  • Folosiți ata dentară în fiecare zi
  • Mestecați gumă fără zahăr
  • Nu sari peste micul dejun
  • Renunțați la fumat
  • Beți multa apa.

Este periculos un gust neplăcut în gură?

O mulțime de factori pot fi responsabili pentru apariția unui gust neplăcut în gură, dintre care multe pot fi legate de probleme dentare, cum ar fi pulpitele purulente cronice sau afecțiunile parodontale. Acest gust neplăcut este adesea asociat cu o respirație neplăcută, iar unii pacienți afirmă că pot chiar să simtă acest miros neplăcut. Este esențial să nu neglijezi aceste semnale, deoarece ele indică nevoia de intervenție medicală.

Tratamentul adecvat și eficient necesită expertiza mai multor specialiști în funcție de cauza specifică. Abordarea multidisciplinară asigură eliminarea completă a simptomelor și prevenirea complicațiilor ulterioare.

Link-uri web care discută disgeuzia:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn – cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm
Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health