Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți "lua" virusul?

Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți “lua” virusul?

Hepatita A, abreviată HA (denumită anterior boala Botkin) este o boală infecțioasă care afectează în principal ficatul. Infecția este cauzată de un virus care provoacă o inflamație acută a ficatului (hepatită, icter).

În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 8.500 de persoane se infectează cu virusul hepatitei A, dintre care mulți sunt copii. Oricine riscă să contracteze această boală dacă nu respectă regulile de bază, deoarece acest tip de hepatită este considerat o “boală” a mâinilor murdare.

Variante de infecție cu hepatita A

Acest virus se transmite cu ușurință de la o persoană la alta prin contactul apropiat din viața de zi cu zi, atunci când se folosesc ustensile și obiecte de igienă comune. Produsele alimentare contaminate cu viruși sau apa de calitate slabă (fântâni, surse necentralizate) sunt, de asemenea, periculoase.

Persoanele infectate cu hepatită elimină virusul în fecale (similar infecțiilor intestinale). Atunci când oamenii intră în contact cu particule fecale în timp ce folosesc toaleta și nu se spală pe mâini în mod corespunzător cu apă și săpun, se pot infecta ei înșiși și pot răspândi virusul prin contact cu alte persoane.

Copiii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de HA, deoarece uită să se spele pe mâini și nu respectă reguli simple de igienă din cauza vârstei lor (își ling mâinile, folosesc o lingură comună). Virusul poate supraviețui chiar și pe jucării și poate fi transmis atunci când acestea sunt ingerate.

Unde vă puteți infecta?

Virusul se răspândește cu ușurință în țările cu o cultură sanitară precară și cu un nivel insuficient de medicamente. În țara noastră, virusul hepatitei A este relativ rar, deoarece stațiile de tratare a apei din țară distrug eficient virușii și microbii periculoși care pot pătrunde în rețeaua de apă.

Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți
Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți "lua" virusul? 6

Cu toate acestea, multe țări din lume nu dispun de mijloace eficiente de distrugere a acestui virus (Africa Ecuatorială, regiunea asiatică). Ca urmare, multe persoane se infectează și răspândesc infecția.

Citeste si...
Bronșită, emfizem și astm bronșic: Cum te afectează BPOC?

Dacă dvs. și copiii dvs. călătoriți în zone ale lumii în care ratele de îmbolnăvire sunt ridicate, ar trebui să vă luați măsurile de precauție adecvate, cum ar fi vaccinarea înainte de călătorie.

Hepatita A (cunoscută și ca boala Botkin) este cea care este considerată cea mai frecventă cauză a icterului la preșcolari și școlari.

50% din populația adultă are anticorpi în sânge, ceea ce indică faptul că persoana respectivă a avut anterior această infecție (aceasta ar putea să apară ca o răceală sau o infecție intestinală, fără icter). Multe cazuri sunt asimptomatice, astfel încât prevalența reală a GA este probabil de 10 ori mai mare. Copiii de vârstă preșcolară și școlară sunt cel mai des afectați; boala lor prezintă toate simptomele tipice.

Factorii de risc care cresc probabilitatea de a contracta hepatita:

  • Consumul de alimente îndoielnice sau de apă din fântâni sau izvoare;
  • Contacte cu copii bolnavi, focare de infecție în grădinițe sau școli
  • Călătorii internaționale
  • Consumul de crustacee crude (care pot conține apă contaminată).

Fiziopatologie

GA se transmite prin mâini sau obiecte murdare, alimente. Virusul intră în gură, este absorbit din intestine în sânge și, prin fluxul sanguin, pătrunde în ficat, penetrând în celulele acestuia (hepatocite). În acestea, virusul se înmulțește rapid, dar nu deteriorează celulele hepatice propriu-zise, eliberându-le în bilă. Virusurile cu bilă intră în canalele biliare, intestine și fecale, fiind eliberate în mediul extern.

Organismul rezistă în mod activ virusului, dar este nevoie de 2-3 săptămâni pentru ca sistemul imunitar să suprime activitatea virușilor. Până atunci, virusul se înmulțește și intră cu ușurință în fecale. Ca urmare, prima fază a GA, în timp ce se sintetizează noi virusuri, nu are simptome. Acest lucru se datorează faptului că virusul în sine nu distruge celulele hepatice.

Citeste si...
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți

Acestea sunt distruse de către limfocitele T, celule imunitare care atacă hepatocitele, ale căror interioare conțin viruși. Se produce o inflamație a ficatului, celulele sunt distruse și apare icterul.

Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți
Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți "lua" virusul? 7

În cazul unor leziuni hepatice mai extinse, apar simptomele clasice ale hepatitei: stare de rău, anorexie, febră, greață, vărsături, icter. Virusul poate fi eliminat eficient de către sistemul imunitar, infecția cronică practic nu apare, iar imunitatea după infecție durează toată viața.

organicsfood.ro

Principalele manifestări ale infecției

Adulții cu GA o pot resimți asimptomatic, sau sub forma unei răceli sau a unor ușoare tulburări intestinale. Simptomele clasice ale infecției, tipice pentru copii și adolescenți, pot dura câteva săptămâni.

Manifestările pot include:

  • Îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)
  • Schimbarea bruscă a apetitului care duce la anorexie completă
  • Slăbiciune marcantă
  • Întunecarea urinei până la o culoare maro bogat cu spumă (culoarea berii închise la culoare)
  • Simptome dispeptice de la greață cu diaree până la crize de vomă.
Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți
Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți "lua" virusul? 8

O persoană poate fi infectată cu virusul, dar să nu prezinte simptome timp de aproape 30 de zile. Aceasta se numește perioada de incubație. Pacientul devine contagios cu aproximativ o săptămână înainte de debutul simptomelor sau pe fondul unui icter existent. Persoanele care sunt bolnave fără simptome semnificative (în esență purtători) pot foarte bine să transmită virusul.

Caracteristici ale evoluției HA la copii

Dacă un copil contractează hepatita A, el va avea o infecție acută, dar de durată relativ scurtă. Spre deosebire de hepatita B sau C, boala Botkin nu provoacă infecții sau leziuni hepatice pe termen lung (cronice), cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Dacă un copil a avut hepatita A, după vindecare, în corpul său rămân anticorpi, care asigură imunitate pe viață împotriva bolii. Prin urmare, copilul nu poate fi infectat din nou cu virusul hepatitei A.

Citeste si...
Hemoroizii și consumul de alcool: Riscuri, efecte și recomandări esențiale.

Mai puțin de 10% dintre copiii cu vârsta sub 6 ani vor avea simptome (febră, greață și vărsături, diaree, icter, anorexie, stare de rău).

Studiile de laborator la copii relevă o creștere a aminotransferazelor serice și a bilirubinei. Din această cauză, urina la copii are o culoare închisă, bogată.

Simptomele durează 2-3 săptămâni în majoritatea cazurilor.

Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți
Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți "lua" virusul? 9

Teste și diagnosticare

Diagnosticul se face prin depistarea anticorpilor VHA împotriva virusului hepatitei A. Infecția actuală sau recentă cu HAV este indicată prin detectarea anti-HAV IgM (imunoglobuline de fază acută). IgM pot fi detectate de obicei în ser o săptămână după debutul simptomelor. Numărul acestora va scădea la 3-6 luni după infecție.

Anti-HAV IgG (imunoglobuline de memorie) apar la scurt timp după IgM, în timpul recuperării. Acestea rămân toată viața, iar în timpul vaccinării vor fi, de asemenea, detectate în sânge.

Tratament

Nu a fost dezvoltat niciun medicament care să elimine complet virusul hepatitei A. Sunt aplicabile doar măsuri simptomatice. Organismul face față singur infecției, folosind propria imunitate, în decurs de una sau două luni, fără consecințe.

Tratamentul pentru hepatita A se concentrează, de obicei, pe gestionarea efectelor secundare ale infecției, inclusiv:

  • Odihna frecventă și îndelungată. Este important să se respecte repausul la pat în perioada acută, când starea de rău, greața și febra sunt severe. Pe măsură ce icterul progresează, devine mai ușor.
  • Este important să normalizați digestia și să reduceți greața. Trebuie să mâncați mese mai mici și mai frecvente pe parcursul zilei pentru a obține suficiente calorii și pentru a vă menține aportul caloric.
  • Se pot prescrie hepatoprotectoare, medicamente coleretice, vitamine și plante medicinale pentru a normaliza funcția hepatică și fluxul biliar și pentru a îmbunătăți digestia alimentelor.
Citeste si...
Crioterapia: Rolul temperaturilor reci în menținerea frumuseții și a sănătății

Prevenție

Este important să vă încurajați copilul să se spele întotdeauna pe mâini atunci când mănâncă, după ce merge la toaletă sau după ce se joacă afară. De asemenea, adulții ar trebui să se spele pe mâini atunci când intră în contact cu un copil bolnav.

Este disponibil un vaccin care oferă protecție pe termen lung împotriva infecției virale. Acesta se administrează în două injecții (sau trei injecții consecutive dacă este administrat împreună cu vaccinul împotriva hepatitei B).

Experții în prevenire recomandă în prezent ca toți copiii să primească primul vaccin împotriva hepatitei A între 12 și 23 de luni și un al doilea vaccin la 6-12 luni după prima injecție.

Linkuri web care discută despre boala Botkin sau hepatita A și icterul:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Junghiul intercostal: ce este nevralgia intercostală și ce trebuie să faci să treacă
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn – cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health