18.5 C
București

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele

Date:

Share post:

Una dintre cauzele durerii abdominale poate fi afectarea pancreasului – pancreatita, cancer pancreatic sau alte leziuni pancreatice. Dar cum se manifesta aceste boli, dupa ce semne puteti recunoaste pancreatita sau chiar probleme mai grave?

Pancreatita: cauzele durerii pancreatice

Pancreatita este cea mai frecventa cauza a durerilor abdominale provocate de pancreas. Termenul de pancreatita se refera la o inflamatie a pancreasului – acuta, cu o manifestare brusca a simptomelor clinice, sau cronica, cu perioade de exacerbare si estomparea simptomelor.

Dintre numeroasele cauze ale pancreatitei, cele mai frecvente sunt consumul de alcool si prezenta calculilor biliari in vezica biliara din apropiere. In fiecare an, in tara noastra sunt raportate aproximativ 210.000 de cazuri de pancreatita acuta, o alta jumatate ramanand nerecunoscute.

Este imposibil sa o ratezi

Pancreatita se va manifesta prin greata si varsaturi, exista dureri abdominale care pot merge pana in spate, iar durerea se agraveaza de obicei dupa ce mancam. Pot aparea frisoane si febra, balonare abdominala la atingere, letargie si slabiciune.

Diagnosticul de pancreatita este confirmat de obicei prin analize de sange si ecografie, tomografie computerizata sau radiografie. Spitalizarea este necesara in majoritatea cazurilor de pancreatita acuta. Cu toate acestea, pancreatita cronica poate fi tratata in ambulatoriu.

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 9

Cele mai periculoase nu sunt doar durerea in sine, ci si complicatiile bolii – diabet, cancer pancreatic, malnutritie cronica si boli infectioase, formarea de pseudochisturi. Pancreatita poate varia ca severitate de la usoara pana la o afectiune cu complicatii care pun viata in pericol.

Ce este pancreatita?

Pancreatita este o afectiune caracterizata prin inflamarea pancreasului si aparitia unor crize severe de durere. Pancreasul este un organ mic, o glanda cu dubla secretie (exo- si endocrina) situata in spatele stomacului, in partea superioara a abdomenului.

Citeste si...
Ce este carotidynia?

Principala functie a pancreasului este de a secreta hormoni si enzime care ajuta digestia si regleaza metabolismul zaharului (glucoza) din sange. Enzimele digestive calatoresc prin canalul pancreatic pana in intestinul subtire, unde sunt activate pentru a ajuta la descompunerea grasimilor si a proteinelor.

Hormonii endocrini (insulina si glucagonul) produsi de pancreas intra in fluxul sanguin, unde ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.

Pancreatita este clasificata ca fiind de origine acuta sau cronica

Pancreatita acuta apare de obicei brusc, cu dureri acute, si dureaza de obicei de la cateva zile pana la doua saptamani sau mai mult, eliminandu-se de obicei cu un tratament medical adecvat. Pancreatita cronica, care se dezvolta de obicei dupa mai multe episoade de pancreatita acuta, este o afectiune de lunga durata care poate dura luni sau chiar ani.

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 10

Pancreatita este o afectiune care poate fi usoara si autolimitata, desi poate duce, de asemenea, la complicatii grave care pot pune in pericol viata. Pancreatita acuta, in forma sa cea mai severa, poate avea efecte nocive asupra multor alte organe din corp, inclusiv asupra plamanilor si rinichilor.

Care sunt semnele si simptomele pancreatitei?

Pancreatita provoaca dureri in partea superioara a abdomenului, care pot varia de la usoare la severe. Durerea poate aparea brusc sau se poate dezvolta treptat.

Adesea, durerea incepe sau se agraveaza dupa ce mananci, ceea ce poate aparea si in cazul inflamatiei vezicii biliare sau al durerii ulcerului peptic. Durerea abdominala tinde sa se raspandeasca ca o herpes zoster si acesta este un alt semn tipic al pancreatitei.

Persoanele cu pancreatita acuta se simt de obicei foarte rau.

organicsfood.ro

Semnele si simptomele pancreatitei acute pot include:

 1. Durere abdominala care poate iradia in spate sau in zona lombara.
 2. Greata si varsaturi.
 3. Inrautatirea durerii dupa ce mancati.
 4. Durere la sondarea abdomenului si tensiune a peretelui abdominal pentru a reduce durerea.
 5. Febra si frisoane, transpiratii abundente sau reci, piele umeda.
 6. Slabiciune si letargie, somnolenta.
Citeste si...
Dieta în sindromul de intestin iritabil (SII): Ce alimente trebuie consumate pentru o mai bună gestionare
Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 11

Durerea abdominala poate fi, de asemenea, prezenta in pancreatita cronica, dar adesea nu este la fel de severa, iar unele persoane pot sa nu aiba nicio durere.

Semnele si simptomele pancreatitei cronice pot include:

 1. Durere abdominala.
 2. Pierdere in greutate neintentionata.
 3. Scaune urat mirositoare, unsuroase.

Principalele cauze ale pancreatitei si durerea de pancreatita

In mod normal, enzimele digestive secretate de pancreas nu sunt activate pentru a descompune grasimile si proteinele pana cand acestea nu ajung in intestinul subtire.

Cu toate acestea, atunci cand aceste enzime digestive sunt activate in timp ce se afla inca in pancreas, apar inflamatii si leziuni locale ale pancreasului, ceea ce duce la pancreatita. Cauzele inflamatiei includ:

 • Consumul de alcool.
 • Boala calculilor biliari si colecistita calculoasa.
 • Niveluri ridicate de trigliceride.
 • Traumatisme abdominale sau interventii chirurgicale.
 • Anumite medicamente.
 • Expunerea la anumite substante chimice.
 • Fumatul.
 • Un istoric familial de pancreatita.
 • Fibroza chistica.
 • Cancer pancreatic.
Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 12

Consumul de alcool si formarea calculilor biliari reprezinta peste 80% din toate cazurile de pancreatita din tara.

Cum este diagnosticata pancreatita?

Stabilirea diagnosticului de pancreatita implica o serie de teste elaborate, fiecare avand un specific bine determinat.

Initial, se efectueaza o evaluare clinica cuprinzatoare, care include analiza simptomatologiei pacientului si o ancheta detaliata a caracteristicilor durerii: localizare, intensitate, factori declansatori, modalitati de ameliorare si debutul simptomelor.

Dupa evaluarea clinica, se recomanda:

1. Analize hematologice: Nivelurile enzimelor, precum amilaza si lipaza, sunt indicatoare valoroase. In pancreatita acuta, acestea sunt adesea crescute. Totusi, in pancreatita cronica, valorile pot fi in limite normale. Adesea, aceste analize sunt prioritizate in procesul de diagnostic datorita rapiditatii obtinerii rezultatelor. Alte investigatii hematologice relevante includ studiul functiei hepatice si renale, precum si testele pentru identificarea unei eventuale infectii sau anemii.

2. Tomografie computerizata (CT) abdominala: Este o metoda avansata de imagistica ce ofera o vizualizare detaliata a pancreasului. Poate evalua gradul de inflamatie, detecta complicatii potentiale, precum sangerari sau pseudochisturi, si identifica calculii biliari – o cauza frecventa a pancreatitei.

3. Imagistica prin ultrasunete: Aceasta este o alternativa non-invaziva, care, datorita absentei radiatiilor, este deseori preferata ca metoda initiala de investigatie, in special pentru detectarea calculilor biliari si evaluarea sistemului biliar.

Citeste si...
Dacă faci aceste greșeli dimineața, vei lua în greutate

Acest parcurs diagnostic are drept scop identificarea cauzei, extinderii si posibilelor complicatii ale pancreatitei, pentru a oferi cel mai adecvat plan terapeutic pacientului.

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 13

In functie de cauza de baza a pancreatitei si de severitatea bolii, poate fi prescrisa o examinare suplimentara.

Cum se efectueaza tratamentul?

Majoritatea cazurilor de pancreatita acuta necesita tratament intr-un cadru spitalicesc, in timp ce unele cazuri de pancreatita cronica pot fi tratate in ambulatoriu, sub supravegherea unui specialist. In functie de cauza de baza a pancreatitei, tratamentul poate varia ca durata si medicamente. In general, totusi, urmatorul regim de tratament va fi intotdeauna utilizat pentru a trata pancreatita.

Tratamentul de prima linie va include:

 • Postul: Ajuta pancreasul sa se odihneasca si sa se repare singur.
 • Fluide intravenoase: pentru a preveni deshidratarea in timpul postului.

Pancreatita poate fi foarte dureroasa, astfel incat ameliorarea durerii intravenoasa cu medicamente puternice, inclusiv narcotice, este adesea necesara.

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 14

Daca pancreatita este cauzata de o piatra care blocheaza canalul biliar, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea calculului biliar si/sau indepartarea intregii vezici biliare. De asemenea, poate fi necesara interventia pentru tratarea unui pseudochist sau pentru indepartarea unei parti a pancreasului afectat.

Daca pancreatita este cauzata de consumul de alcool, se recomanda abstinenta de la alcool si un program de reabilitare a dependentei. Daca o expunere la medicamente sau la substante chimice este cauza pancreatitei, se recomanda retragerea imediata a medicamentului sau detoxifierea.

Daca nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt cauza pancreatitei, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente si dieta pentru a reduce nivelul trigliceridelor pacientului.

Medicamente pentru pancreatita

In general, regimul de tratament de mai sus este baza pentru tratamentul pancreatitei. De asemenea, pot fi prescrise analgezice si medicamente pentru a controla greata.

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 15

In cazurile de pancreatita cronica, medicul dumneavoastra va poate prescrie si suplimente de enzime pancreatice pentru a ajuta organismul sa digere anumite substante nutritive.

Este necesara o dieta pentru pancreatita?

O dieta saraca in grasimi si bogata in nutrienti este recomandata persoanelor cu pancreatita. Se recomanda, de asemenea, un aport adecvat de lichide pentru a preveni deshidratarea. Voi scrie separat despre dieta pentru pancreatita – subiectul merita un articol separat.

Citeste si...
Condroitina: Suplimentul pentru dureri de osteoartrită

Care sunt complicatiile pancreatitei?

Pancreatita poate fi o afectiune care pune viata in pericol, cu complicatii severe. Complicatiile pot include:

 • Diabet. Deteriorarea pancreasului poate duce la diabet din cauza secretiei afectate de insulina.
 • Formarea de pseudochisturi. In timpul pancreatitei acute, lichidul si resturile de la celulele deteriorate se pot acumula in si in jurul pancreasului. Daca acest sac care contine lichid se rupe, durerea severa, infectia si sangerarea interna pot duce la soc dureros si toxic.
 • Malnutritie. Afectarea pancreasului poate duce la reducerea sau blocarea productiei de enzime digestive, ceea ce poate afecta absorbtia diferitilor nutrienti. Acest lucru poate duce la malnutritie si la pierderea neintentionata in greutate.
 • Cancer de pancreas. Pancreatita cronica este un factor de risc pentru cancerul pancreatic.
 • Infecţie. Persoanele cu pancreatita sunt expuse riscului de a dezvolta o infectie care poate duce la insuficienta de organ, sepsis si, in cele din urma, deces.
Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele
Pancreatită acută sau cronică? 9 Semne să recunoști simptomele și cauzele 16

Se poate preveni pancreatita?

Anumite modificari ale stilului de viata pot reduce sansele unei persoane de a face pancreatita, in special renuntarea la alcool si/sau fumat. O dieta cu continut scazut de grasimi si mentinerea unei greutati sanatoase va pot reduce riscul de a dezvolta calculi biliari, o cauza principala a pancreatitei.

Care este prognosticul pentru pancreatita?

Prognosticul pentru pancreatita depinde de multi factori diferiti, cum ar fi starea de baza care cauzeaza pancreatita, severitatea pancreatitei, varsta pacientului si problemele de sanatate subiacente.

Pacientii cu pancreatita pot experimenta totul, de la simptome scurte, limitate, cu recuperare completa, pana la boli severe care pot duce la complicatii care pun viata in pericol si deces.

Daca o persoana are episoade repetate de pancreatita acuta, poate dezvolta pancreatita cronica, o afectiune pe tot parcursul vietii care poate duce la scaderea calitatii vietii.

Link-uri web care discuta semnele pancreatitei acute si cronice:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Ce se intampla cu organismul la altitudine mare? Simptome si boli cauzate de hipoxie

Urcarea la peste 2500 metri altitudine poate cauza multiple simptome și boli, de la amețeli și oboseală până la edeme pulmonare și cerebrale. Citind acest ghid vei înțelege în detaliu efectele negative ale lipsei de oxigen asupra organismului uman și vei afla cum trebuie să te pregătești pentru drumeții la mare altitudine.

Insuficienta hepatica: Riscurile unei functii hepatice deficitare la adulti

Insuficiența hepatică la adulți este o problemă majoră ce poate duce la moarte în 60-80% din cazuri. Acest sindrom se manifestă prin simptome variate, de la icter până la tulburări mentale, și poate avea cauze diverse, de la infecții la intoxicații. Identificarea rapidă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru supraviețuire.

Utilizarea contraceptivelor in timpul sarcinii – Ghid medical complet pentru femei

Ghid complet pentru femei privind efectele contraceptivelor asupra sarcinii. De la mecanismele de acțiune până la impactul lor asupra dezvoltării fătului, oferim răspunsuri bazate pe cele mai recente dovezi științifice.

Epilepsia la adulti: ce este aceasta boala si cum afecteaza viata

Epilepsia la adulți este o afecțiune serioasă ce afectează aproximativ 10 la 1.000 de persoane. Articolul oferă o privire detaliată asupra cauzelor, simptomelor și tratamentului epilepsiei, împreună cu istoria și personalitățile celebre asociate acestei boli. Informează-te acum despre această boală și cum poți să ajuți.

Cele mai frecvente probleme ORL – cauze, simptome si tratamente

Problemele ORL afectează milioane de oameni. Acest articol explorează cauzele, simptomele și tratamentele pentru infecții urechilor, amigdalită, sinusită și apnee. Citește pentru sfaturi experte.

Durerea de spate este intotdeauna sciatica? De ce apare durerea de spate si cum sa o tratam

Dezvăluim mitul din spatele termenului "sciatică" și clarificăm diferența dintre acesta și radiculopatie. Dacă te confrunți cu dureri de spate, cunoașterea adevăratului diagnostic poate schimba totul. Informează-te corect și fii pregătit să înțelegi ce se întâmplă cu spatele tău.

Durerile lombare – o provocare majora pentru sanatatea romanilor

Durerea lombară afectează un număr mare de persoane, fiind o problemă medicală majoră. Află despre principalele cauze, simptome și cele mai eficiente metode de tratament și prevenție. Descoperă cum să gestionezi lombalgia și să reduci impactul ei asupra activităților zilnice.

Epilepsia: de ce apare si care este pericolul ei, cum sunt crizele?

Epilepsia este o tulburare neurologică ce provoacă crize convulsive recurente. Explorăm ce perturbă conexiunile din creier și cum putem recunoaște diferitele tipuri de crize. Informații esențiale pentru înțelegerea și gestionarea epilepsiei.