Este posibil să purtați mai multe straturi de haine în speranța de a absorbi transpirația care se acumulează la subraț și în pliurile pielii. Sau transpiri atât de mult încât apar pete întunecate pe haine. Sau poate chiar observați că transpirația vă curge pe spate sau pe piept, sau pe frunte, chiar și în condiții meteo relativ confortabile sau la cel mai mic efort.
Toate acestea sunt plângeri ale persoanelor care suferă de hiperhidroză. Aceasta este o afecțiune în care centrele de răcire ale corpului sunt atât de stimulate încât oamenii transpiră abundent – uneori de până la 5 ori mai mult decât în mod normal -, potrivit Societății Internaționale de Hiperhidroză (IHHS).
Afecțiunea afectează aproximativ 365 de milioane de persoane din întreaga lume, iar tipul de afecțiune și gravitatea hiperhidrozei variază în funcție de locul în care apare transpirația. Cel mai adesea, transpirația apare la subsuori, picioare, mâini, față sau cap.
Pacienții cu hiperhidroză vorbesc emoțional despre modul în care le afectează încrederea în sine și capacitatea de a funcționa pe deplin. Ei sunt mereu îngrijorați de faptul că oamenii simt mirosuri urât mirositoare și văd pete pe hainele lor.
Tratamentul transpirației
Mulți oameni sunt atât de stânjeniți încât o țin pentru ei înșiși în loc să caute ajutor medical. Dar adevărul este că, de fapt, puteți găsi ajutor vorbind cu un dermatolog care se pricepe la transpirația excesivă.
După ce tratați singur această afecțiune, este posibil să observați probleme cum ar fi iritația provocată de produsele topice sau efectele secundare ale medicamentelor. Dar vestea bună este că există atât de multe opțiuni diferite care sunt eficiente și sigure.
1. Antiperspirantele pentru a preveni transpirația excesivă
Acesta este un prim pas excelent pentru tratarea transpirației excesive. Antiperspirantele conțin blocanți fizici ai transpirației, cum ar fi clorura de aluminiu, care înfundă glandele sudoripare și sunt eficiente în prevenirea transpirației.
Sfat profesionist: Pentru cele mai bune rezultate, folosiți-le noaptea, deoarece glandele sudoripare sunt mai puțin active în această perioadă. De asemenea, le puteți utiliza din nou dimineața cu deodorant sau singure. Pentru a-i fixa mai bine efectele, încercați să folosiți un uscător de păr pe setarea caldă și să aplicați căldură pe zonele de aplicare.
2. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre administrarea de pastile pentru hiperhidroză
Experții notează că medicamentele orale, cum ar fi anticolinergicele, pot fi utilizate off-label pentru hiperhidroză. Dar acest lucru vine cu riscuri. În primul rând, adulții de peste 65 de ani ar trebui să procedeze cu prudență, deoarece unele studii sugerează o legătură între utilizarea pe termen lung a acestor medicamente și demență.
Chiar și persoanele sănătoase ar trebui să fie conștiente de potențialele efecte secundare, care includ constipație, vedere încețoșată, uscăciune a gurii și creșterea ritmului cardiac, așa cum s-a observat în studiile anterioare.
3. Botoxul ca modalitate de a scăpa de transpirația abundentă
Nu vă gândiți la injecțiile cu Botox (botulinumtoxinA) ca la o simplă modalitate de a combate ridurile de pe față – medicamentul are multe utilizări medicale și este aprobat pentru tratarea hiperhidrozei axilare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.
Proteina naturală din Botox ajută la descompunerea și blocarea substanței chimice care declanșează activitatea glandelor sudoripare, ajutând în mod eficient la oprirea transpirației în zona de injectare. Mai multe țări au aprobat acest tratament pentru transpirația axilară, iar această abordare poate reduce transpirația cu peste 87% timp de până la 14 luni.
Botoxul poate fi o opțiune bună pentru pacienții care nu răspund sau nu pot tolera medicamentele anti-transpirație topice sau orale. Dezavantajul este că injecțiile, care sunt administrate direct în axilă și pot fi necesare la fiecare trei până la șase luni din cauza uscăciunii persistente, pot fi dureroase. Dar medicul dumneavoastră poate folosi creme amorțitoare topice, gheață sau vibrații pentru a reduce disconfortul.
4. Combateți transpirația excesivă cu miraDry
Neinvaziv și aprobat de experți, miraDry este un dispozitiv care utilizează tehnologia cu microunde pentru a distruge permanent glandele sudoripare. Acest lucru este atractiv pentru profesioniștii care lucrează sau pentru alte persoane care nu vor să își facă griji cu privire la aplicarea a ceva sau la administrarea de medicamente. Majoritatea pacienților au nevoie de un singur ciclu de tratament.
5. Șervețele pentru eliminarea transpirației.
Dacă nu doriți să luați medicamente orale, se pot folosi șervețele topice pentru a trata transpirația axilelor. Șervețelele conțin tosilat de glicopirroniu, care este similar cu un medicament care a fost folosit de mult timp pe cale orală pentru a reduce transpirația.
Aprobate în SUA pentru persoanele cu vârsta de 9 ani și mai mult, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru copii și adolescenți. Nu este încă vândut în țara noastră. Există alternative – șervețele antiseptice. Acestea nu blochează transpirația, dar elimină mirosul neplăcut și dau o senzație de prospețime.
6. Cumpărați haine închise la culoare din țesături care elimină umiditatea.
Dacă aveți de-a face cu transpirația la subraț, alegeți țesături foarte absorbante. (Aceste țesături sunt adesea folosite în îmbrăcămintea sport.) Ar trebui să evitați bumbacul și să alegeți în schimb fibre precum poliesterul, nailon și polipropilena.
Culorile închise ascund transpirația mai bine decât culorile deschise. Pentru a reduce transpirația picioarelor, pantofii respirabili sunt esențiali.
7. Planificați din timp pentru momentele în care puteți prevedea că veți transpira.
Stresul poate provoca cu siguranță transpirație. Este important să elaborați un plan de acțiune pentru momentele în care este cel mai probabil să apară acest lucru. De exemplu, dacă vă confruntați cu palmele transpirate din cauza stresului de la interviul de angajare, știind că veți da mâna, folosiți șervețele în prealabil. Acest lucru va reduce jena.
8. Încercați să vă schimbați stilul de viață, dar aveți așteptări rezonabile.
Poți încerca să identifici factorii declanșatori comuni (unii spun că mănânci alimente picante sau cofeină) și să faci schimbări în consecință. Dar să știți că pacienții cu hiperhidroză nu-și pot controla transpirația. Prin urmare, merită să consultați un medic pentru a găsi remedii eficiente pentru a combate problema.
9. Gândiți-vă la alte cauze posibile ale hiperhidrozei
Dacă vă confruntați cu o transpirație excesivă care începe mai târziu în viață, se răspândește în tot corpul sau este însoțită de transpirații nocturne în care vă treziți ud, discutați cu medicul dumneavoastră.
Acestea ar putea fi semne că o afecțiune medicală, inclusiv o boală cardiacă sau pulmonară, anumite tipuri de cancer sau un dezechilibru hormonal, ar putea cauza transpirația excesivă.
Link-uri web despre transpirația abundentă și hiperhidroza:
- https://www.sweathelp.org
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hyperhidrosis-treatment-11
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis
- https://www.mayoclinic.org/symptoms/excessive-sweating/basics/causes/sym-20050780
- https://www.everydayhealth.com/hyperhidrosis/