Se vorbeşte mult în ultima vreme despre detoxifiere, iar mulţi recomandă rădăcina de păpădie. Aflaţi ce poate (şi ce nu poate) face rădăcina de păpădie pentru dvs.
Ce este rădăcina de păpădie?
Mulţi oameni privesc păpădiile ca nişte buruieni supărătoare care invadează gazonul şi grădinile, însă acestea sunt, de fapt, pline de vitamine şi minerale şi pot acţiona ca un remediu pe bază de plante. „Planta de păpădie (se utilizează rădăcina şi frunzele) este cunoscută ca un amar şi are toate beneficiile plantelor amare, cum ar fi stimularea funcţiei digestive la cei care mănâncă prea mult, digeră prost sau suferă de balonare şi senzaţie de plenitudine după masă”, spune Michael Brown, doctor în naturopatie din Kansas City şi fondatorul Naturae’s Path.
Este, de asemenea, o plantă excelentă pentru susţinerea ficatului şi rinichilor. Aceasta nu numai că îmbunătăţeşte capacitatea metabolică şi de detoxifiere a ficatului, dar protejează şi rinichii şi este un diuretic natural excelent”. Unii oameni beau ceai de păpădie ca parte a unei detoxifieri, dar iată câteva lucruri de luat în considerare înainte de a începe o cură de detoxifiere.
Cercetări interesante şi recente
Nu au existat multe studii despre această plantă, dar lucrurile încep să se schimbe. Donese Worden, medic naturopat şi cadru didactic asociat la Universitatea din Arizona, menţionează două cercetări interesante şi recente. Un studiu publicat în Food and Chemical Toxicology în 2019 a descoperit noi compuşi în rădăcina de păpădie, în plus faţă de ceilalţi 100 de fitochimicale deja cunoscute.
„Unii dintre aceşti fitochimicali acţionează ca antioxidanţi şi anticoagulanţi, iar alţii au activităţi antiplachetare, reducând vâscozitatea sângelui”, spune ea. Celălalt studiu, care a apărut în jurnalul Molecular Biology Reports în 2019, a constatat că rădăcina de păpădie a protejat ţesuturile ficatului şi testiculelor la şobolani atunci când a fost utilizată înainte de procedurile de iradiere.
Worden adaugă că rădăcina de păpădie poate, de asemenea, să protejeze împotriva fotosensibilizării din cauza razelor UVB şi să ajute la combaterea obezităţii, în timp ce alte cercetări sugerează că rădăcina de păpădie poate ajuta la combaterea diabetului zaharat şi anumitor tipuri de cancer.
De ce se recurge la păpădie

„Extracţiile din păpădie au o istorie îndelungată de utilizare, în special în medicina tradiţională chineză şi în cea nativ-americană”, spune Worden. Nativii americani foloseau păpădia fiartă pentru a trata bolile de rinichi, umflăturile, problemele pielii, arsurile stomacale şi durerile de stomac.
Medicina tradiţională chineză a apelat la păpădie pentru problemele stomacale, apendicită şi afecţiunile mamare. Iar primii europeni au folosit-o pentru a trata febra, diabetul şi diareea.
Păpădiile sunt, de asemenea, pline de vitamine, conform bazei de date cu nutrienţi a Departamentului Agriculturii din SUA. Acestea sunt o sursă excelentă de vitamine A, C şi K. De fapt, o singură cană de păpădii conţine 112% din necesarul zilnic de vitamina A, 32% vitamina C şi 535% vitamina K.
Aceste vitamine ajută la susţinerea unui sistem imunitar mai sănătos, la menţinerea sănătăţii oaselor şi la reglarea coagulării sângelui.
Cum se utilizează rădăcina de păpădie
În mod tradiţional, rădăcina era prăjită şi consumată ca băutură, în timp ce frunzele erau folosite în salate, supe şi sandvişuri. Astăzi este folosită în continuare în acelaşi mod, cel mai popular fiind în ceai şi ca înlocuitor de cafea, acţionând ca o detoxifiere cu rădăcină de păpădie. Este disponibilă şi sub formă de capsule, pulberi şi extracte.

„Prefer să fie sub formă de tinctură (extract lichid) şi este cel mai bine luată în mici cantităţi de apă, de două-trei ori pe zi”, spune Brown. „Companiile mele preferate pentru tincturi de păpădie ar fi Wise Woman Herbals, Herb Pharm şi Gaia Herbs”.
Există riscuri?
Păpădia este una dintre cele mai puţin problematice plante medicinale, spune Worden, dar prezintă totuşi riscuri pentru unele persoane. „La fel ca multe plante medicinale, nu se ştie suficient despre utilizarea păpădiei în timpul sarcinii şi alăptării, aşa că aş sugera să nu se consume în această perioadă”, spune ea.
„De asemenea, evitaţi păpădia dacă aveţi o alergie cunoscută la ambrozie, margarete, gălbenele sau crizanteme. S-ar putea să fiţi alergici şi la păpădie”. De asemenea, aceasta poate contracara antibioticele, reducându-le eficacitatea, precum şi poate interacţiona negativ cu litiul, medicamentele care modifică funcţia ficatului şi diureticele.
Vorbiţi cu medicul dvs. pentru a vă asigura că este sigur pentru dvs., mai ales dacă vă încadraţi într-una dintre categoriile menţionate anterior. Worden adaugă că, dacă primiţi undă verde de la medicul dvs., dozajul corect va depinde de vârstă, starea de sănătate şi alte afecţiuni.
Vă puteţi culege propriile plante

Poate o curte invadată de păpădii să fie propria dvs. farmacie personală? Poate. Dar dacă nu sunteţi sigur că mediul este sigur, este mai bine să obţineţi păpădiile sau extractul de păpădie de la o sursă de încredere. „Calitatea produsului este foarte importantă şi solicit un certificat de analiză pentru orice produs pe care îl recomand”, spune Worden.
„Acesta arată că s-au efectuat teste pentru a se asigura că ingredientul respectiv este prezent şi într-o cantitate care poate avea efect. La fel de important este să se documenteze faptul că nu se găsesc ingrediente dăunătoare, precum plumb, arsen, bacterii rele şi dezvoltare fungică. Puteţi solicita producătorului să vă furnizeze aceste informaţii”.
Uscaţi propria rădăcină
Uscate şi depozitate corect, rădăcinile de păpădie pot fi păstrate până la un an. Procesul este simplu: după culesul rădăcinilor, se înmoaie în apă câteva minute, apoi se spală până când devin complet curate. Rădăcinile se taie în bucăţi mici şi se prăjesc la cuptor la 200 de grade, timp de aproximativ o oră (sau până se rup uşor). Acest lucru le va micşora şi usca complet. Apoi se plasează într-un borcan etanş şi se folosesc pentru ceai. Iată cel mai bun mod de a depozita diverse plante aromatice.
Introduceţi păpădia treptat în alimentaţie
Ca orice, corpul are nevoie de ceva timp pentru a se adapta la noile substanţe, aşa că începeţi cu doar puţină păpădie la început. Acest lucru poate fi deosebit de important, subliniază Worden, în cazul în care aveţi o reacţie alergică. În plus, păpădia este un diuretic, care poate deregla echilibrul apei din organism – şi poate creşte nevoia de a merge la toaletă.
Dacă optaţi pentru ceai, Brown sugerează să începeţi cu o cană dimineaţa, iar apoi, dacă doriţi, să treceţi la două-trei căni pe zi în următoarele câteva săptămâni. Şi, desigur, ar trebui să urmaţi întotdeauna doza recomandată furnizată de producător, dacă aţi cumpărat un produs, pe bază de plante sau altul.
Bibliografie Referințe:
Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
- Michael Brown, a Kansas City-based naturopathic doctor and the founder of Naturae’s Path.
- Donese Worden, a naturopathic medical doctor and adjunct faculty at Arizona State University.
- Food and Chemical Toxicology: „Comparative phytochemical, cytotoxicity, antioxidant and haemostatic studies of Taraxacum officinale root preparations.”
- Molecular Biology Reports: „Differential effect of Taraxacum officinale L. (dandelion) root extract on hepatic and testicular tissues of rats exposed to ionizing radiation.”
- The Review of Diabetic Studies: „The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes.”
- Penn State Hershey: Milton S. Hershey Medical Center: „Dandelion.”
- DIYNatural.com: „16 Benefits You Didn’t Know About Using Dandelions.”