Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe

Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe

Adesea, durerea în partea dreaptă apare din cauza unor patologii destul de grave care amenință complicații de sănătate.

Durerea este întotdeauna un semnal de alarmă al organismului cu privire la o stare de sănătate precară și este deosebit de periculoasă atunci când apare în anumite zone ale cavității abdominale sau ale spatelui. Adesea, durerea în partea dreaptă te face să crezi că există probleme cu ficatul, deși nici pe departe nu este întotdeauna un gând corect.

Durerea în partea dreaptă a abdomenului sau a spatelui nu este întotdeauna o manifestare a hepatitei (leziune inflamatorie a ficatului), ea poate apărea și în cazul gastritei, al unor alte leziuni inflamatorii ale tubului digestiv, precum și al pielonefritei – o leziune infecțioasă a rinichilor.

În funcție de localizarea specifică a durerii, de durata și de caracteristicile acesteia, se pot determina aproximativ cauzele acesteia, ceea ce va fi un motiv pentru o examinare mai detaliată.

Durerea laterală în partea dreaptă: principalele caracteristici

În multe cazuri, durerea se formează exact în zona organului afectat, iar caracteristicile sale au diferențe semnificative în funcție de acuitatea și severitatea inflamației sau a procesului distructiv.

Durerea acută este posibilă – au un caracter înjunghiat sau tăietor, apar pe fondul unei sănătăți depline, brusc. În plus, pot exista senzații de durere, caracter contondent, de atac.

O astfel de durere în lateral este probabilă în prezența leziunilor inflamatorii în mucoasa stomacului sau în coada pancreasului (pe fondul procesului de exacerbare a pancreatitei).

În unele cazuri, senzațiile de durere se pot dezvolta cu implicarea unei părți a peritoneului în leziune, cu ajutorul lor fiind adesea posibilă determinarea locației exacte a zonei afectate. În acest caz, durerea are un caracter înjunghiat, ascuțit și chinuitor, apare acut.

Citeste si...
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!

Severitatea durerii în partea laterală este modificată semnificativ în poziția verticală sau orizontală a corpului. Zona afectată răspunde la durere prin mișcări ale mâinilor sau îndoirea picioarelor. Dacă durerea de această natură este resimțită în partea dreaptă, este necesar să vă adresați unui medic, cu excepția patologiilor chirurgicale – apendicita, leziunile ulcerative ale stomacului sau intestinului, precum și formarea obstrucției intestinale.

Durerea pe partea dreaptă a abdomenului: cauze posibile

În multe situații, durerea în jumătatea dreaptă a abdomenului și a pieptului se poate forma cu o hernie a diafragmei, devine mai puternică la respirația profundă sau pe fondul tusei, adesea se retrage în zona umărului sau de-a lungul cursului pieptului.

Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe 6

Cauzele durerii recurente pe partea dreaptă a proiecției abdomenului sunt adesea colici intestinale pe fondul unor erori de nutriție. Acestea se pot manifesta prin perioade de durere ascuțită asemănătoare contracțiilor, care apar ca urmare a întinderii buclelor intestinale sau a intensificării undelor peristaltice.

Adesea, o astfel de durere se formează atunci când o persoană ia mâncare sau apare după ce a mâncat, după un anumit timp, localizată pe partea dreaptă în zona perineală, însoțită de paloare și greață, căscat. Se poate forma, de asemenea, o durere cu caracter similar enterocolitei sau colitei.

Patologii ale ficatului și ale sistemului biliar: hepatită, colecistită

Dacă vorbim de dureri prelungite sau severe în regiunea subcostală dreaptă, acestea pot indica patologii ale ficatului sau ale tractului biliar, ale vezicii biliare.

Adesea, cauza acestor senzații este hepatita – un proces inflamator la nivelul ficatului de diverse etiologii, sau leziuni ale vezicii biliare, afectarea motilității tractului biliar. Ficatul în sine nu are receptori de durere, astfel încât durerea în hepatită apare ca urmare a întinderii și umflării capsulei hepatice, în zona căreia sunt prezenți receptorii de durere.

Citeste si...
Beneficiile donării de sânge pentru sănătate
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe 7

În acest sens, hepatita se caracterizează, de obicei, prin dureri surde sau crampe, o senzație de presiune pe partea dreaptă sub coaste, în piept și în partea superioară a abdomenului. Spre deosebire de hepatită, leziunea vezicii biliare duce la senzații de durere ascuțite și pronunțate, durerea reflectată – simptomele de durere sunt adesea resimțite în umăr sau în spatele omoplatului.

organicsfood.ro

Senzații cu gastrită sau patologii intestinale

În cazul leziunilor stomacului (gastrită) sau ale intestinelor, disconfortul poate fi localizat în proiecția părților afectate ale tubului digestiv sau are un caracter reflectat.

Astfel, leziunea duodenului poate forma dureri în spate sau în partea inferioară a spatelui pe partea dreaptă, de-a lungul marginii regiunii subcostale sau în apropierea buricului. Dacă este vorba de gastrită, aceasta se caracterizează printr-o durere surdă și nu foarte pronunțată în zona coastelor și a sternului pe partea dreaptă, senzațiile neplăcute apar dimineața pe stomacul gol sau la câteva ore după masă.

Pe lângă senzațiile dureroase, gastrita este însoțită de un apetit instabil, cu tendința de a-l diminua, precum și de perioade de constipație și diaree alternante, de râgâieli acide sau de aer.

Atunci când este afectat duodenul, se pot forma dureri în partea dreaptă, la limita regiunii subcostale, care se formează nu mai devreme de două ore după ce s-a mâncat. Iradierea la nivelul omoplatului drept sau de-a lungul suprafeței spatelui este tipică pentru ele, în unele cazuri se extind în regiunea lombară. Manifestări suplimentare vor fi râgâieli cu amărăciune, vărsături cu arsuri la stomac, transpirații puternice și slăbiciune, diaree.

Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe 8

Dureri în partea dreaptă și la bărbați și la femei: pielonefrită, hepatită, digestie

În funcție de sexul pacientului, există unele caracteristici ale patologiilor, în urma cărora se formează un sindrom de durere în jumătatea dreaptă a abdomenului. Femeile tinere sau femeile de vârstă mijlocie suferă de durere din cauza unor boli precum:

  • Pielonefrita acută sau perioadele de exacerbare a patologiei cronice
  • Anexită a ovarului drept
  • Dezvoltarea sarcinii ectopice, leziuni chistice în zona apendicelor din partea dreaptă
  • Boală biliară sau dischinezie biliară.
Citeste si...
Ficatul gras poate fi vindecat cu legume: varza și rudele sale sunt deosebit de utile

Adesea, pe fondul pielonefritei există și urolitiază. Adesea, sindroamele dureroase acute în prezența acesteia sunt cauzate de colici renale atunci când sunt blocate de o pietricică în tractul urinar.

Dacă vorbim despre fiziologie, cam pe la mijlocul ciclului este ovulația, iar la unele doamne ieșirea ovulului din ovar formează o durere slabă în abdomenul inferior.

În rândul bărbaților, durerea pe partea dreaptă poate apărea dacă există:

  • Pielonefrită acută sau glomerulonefrită acută
  • Inflamație a apendicelui
  • Formarea unui atac de colică renală în prezența urolitiazei
  • Exacerbarea colelitiazei, colecistitei sau a dischineziei biliare
  • Împiedicarea herniei inghinale drepte.

Apariția unei dureri acute sau a unui disconfort cronic ar trebui să fie un motiv de asistență medicală imediată.

Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe 9

Dacă sindromul durerii provoacă febră, greață cu vărsături, tulburări de scaun, retenție urinară acută sau secreții cu sânge, stare de rău acută, este necesar să se apeleze la o ambulanță.

Numai un medic în condiții de spital poate distinge cu exactitate care dintre organe a cauzat statul acut, deosebit de dificil în unele cazuri de a distinge pielonefrita și patologiile sistemului biliar, sunt necesare analize suplimentare și date ecografice.

Linkuri web care discută despre durerea din partea dreaptă legată de rinichi, ficat sau alte organe:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Durerile de cap - Cauze, tipuri, simptome, tratament și prevenție
Cum să menții tensiunea arterială sub control cu ajutorul dietei: Top 10 alimente
Cum să depistezi cheagurile de sânge: 5 semne timpurii de tromboză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health