Urina tulbure, opacă, sedimentele și fulgii mici pot indica o problemă de sănătate sau pot fi cauzate de anumite alimente pe care le-ați consumat recent.
În general, dacă este un eveniment izolat, nu ar trebui să vă faceți griji, dar dacă urina tulbure este excretată în mod constant, poate fi cauzată de multe afecțiuni diferite, de la relativ ușoare până la grave. Aceste afecțiuni pot include deshidratarea, inflamarea tractului urinar, infecții cu transmitere sexuală, pietre la rinichi, diabet și alte probleme.
Uneori, turbiditatea și modificările de culoare indică o creștere a proteinelor, a substanțelor cristaline, a sângelui, a puroiului sau a substanțelor chimice iritante din urină.
Furnizorii de servicii medicale folosesc alți termeni pentru a descrie urina tulbure. Ei pot folosi cuvinte precum urină lăptoasă, spumoasă sau albă tulbure sau termenul albuminurie (proteine în urină).
Deshidratarea: deosebit de riscantă în special la tineri și la vârstnici
Mulți oameni știu că urina de culoare închisă este un semn de deshidratare, dar urina tulbure poate indica, de asemenea, faptul că nu consumați suficientă apă. Pentru copiii mici și vârstnici, este deosebit de periculos să se deshidrateze pe vreme caldă sau când sunt bolnavi.
De asemenea, oamenii prezintă un risc crescut de deshidratare pe vreme caldă sau dacă au făcut recent exerciții fizice intense, dacă au vomitat, au avut diaree sau febră.
În plus față de urina tulbure, alte semne pot însoți deshidratarea:
- urină închisă la culoare;
- urinări foarte rare;
- oboseală;
- senzație de sete foarte mare;
- confuzie;
- amețeli sau dezorientare.
În cazul în care o persoană prezintă diaree severă, dezorientare, vărsături, scaune cu sânge sau negre, trebuie consultat imediat un medic pentru a trata deshidratarea.
Deshidratarea ușoară până la moderată se tratează prin administrarea de lichide din abundență, cum ar fi apa. Dar deshidratarea severă poate necesita un tratament în care se administrează lichide intravenoase (IV) în cabinetul medicului sau în camera de urgență, pe lângă rehidratarea orală.
Infecții ale tractului urinar
O cantitate crescută de urină tulbure cu sânge sau puroi apare adesea atunci când este prezentă o infecție a tractului urinar (ITU). Acest lucru se poate întâmpla atât la bărbați, cât și la femei. Un exces de celule albe din sânge folosite de organism pentru a lupta împotriva unei infecții a tractului urinar poate, de asemenea, să facă urina tulbure sau de un alb lăptos.
Infecțiile tractului urinar apar atunci când bacteriile pătrund în uretră și se deplasează spre vezica urinară. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta infecții urinare decât bărbații. În plus față de urina tulbure, semnele unei ITU pot include:
- durere în zona pelviană;
- o nevoie constantă de a urina;
- arsură în timpul urinării;
- excreția unei cantități mici de urină la un moment dat;
- un miros neplăcut de la urină.
Majoritatea infecțiilor urinare se tratează cu un tratament cu antibiotice timp de câteva zile. ITU mai complicate pot fi tratate cu o doză inițială de antibiotice administrată intravenos, urmată de câteva săptămâni de antibiotice orale.
Infecții cu transmitere sexuală (ITS)
Unele infecții cu transmitere sexuală (ITS) provoacă un răspuns inflamator în organism, ceea ce poate duce la un exces de globule albe care ajung în urină. Unele ITS provoacă, de asemenea, o creștere a secrețiilor vaginale, care se pot scurge atunci când urinați și pot cauza urină tulbure. În cazul în care a apărut o ITS, este posibil să observați, de asemenea, următoarele simptome:
- urinare dureroasă sau frecventă;
- mâncărimi sau roșeață la nivelul organelor genitale;
- scurgeri ciudate din penis sau vagin;
- ulcerații sau veruci genitale;
- miros vaginal neplăcut;
- dureri abdominale.
Este posibil să aveți o ITS și să nu prezentați niciunul dintre aceste simptome. Trebuie neapărat să vorbiți cu medicul dumneavoastră și să cereți să fiți testată.
Pietre la rinichi
Când se formează pietre la rinichi, în rinichi se excretă mai multe minerale (săruri) în urină, ceea ce poate provoca tulburare. Multe pietre la rinichi se vor elimina fără asistență medicală, dar uneori acestea provoacă dureri puternice și pot opri fluxul de urină (colică renală).
Pe lângă urina tulbure, semnele pietrelor la rinichi pot include:
- dureri de spate sau laterale;
- febră și frisoane;
- vărsături;
- sânge în urină;
- miros urinar neplăcut;
- arsură în timpul urinării.
Pentru pietrele la rinichi care nu ies în mod natural, există mai multe opțiuni de tratament. Medicii pot folosi un tratament cu unde de șoc cunoscut sub numele de litotripsie extracorporeală cu unde de șoc. Aceștia pot îndepărta piatra prin introducerea unui osciloscop prin uretră sau pot recomanda o intervenție chirurgicală.
Diabet: tip 1 sau tip 2
Persoanele cu diabet pot observa apariția urinei tulburi din mai multe motive. Rinichii trebuie să proceseze excesul de zahăr din sânge, ceea ce poate provoca deshidratare. De asemenea, leziunile renale cauzate de diabet pot împiedica rinichii să filtreze urina în mod corespunzător. În plus față de urina tulbure, simptomele diabetului includ adesea:
- urinare extrem de frecventă;
- senzație de sete sau gură uscată;
- oboseală;
- vedere încețoșată;
- furnicături și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.
Aproximativ 1 din 4 adulți cu diabet zaharat va avea boli de rinichi. Dacă o persoană are diabet, un medic poate efectua teste de urină frecvente pentru o proteină cunoscută sub numele de albumină, care poate indica faptul că rinichii sunt afectați.
Probleme cu prostata
Faptul de a avea o prostată inflamată sau infectată, numită uneori prostatită, poate duce la apariția de celule albe din sânge, puroi sau secreții care își fac loc în urină. Semnele suplimentare ale problemelor de prostată includ:
- urinare frecventă sau durere la urinare;
- sânge în urină;
- arsuri în timpul urinării;
- durere în spate, șolduri sau în zona pelviană;
- ejaculare dureroasă.
Dacă un bărbat se confruntă cu oricare dintre aceste simptome, ar trebui să vorbească cu medicul său. Medicul va efectua un examen de prostată și analize de urină și de sânge.
Vaginita și aftele
Vaginita este o infecție a vaginului cauzată de o infecție cu drojdie, trichomoniază sau vaginoză bacteriană, iar acestea pot provoca, de asemenea, urină tulbure. Excesul de globule albe sau alte secreții pot modifica, de asemenea, claritatea urinei în cazul vaginitei.
Simptomele vaginitei mai includ:
- urinare dureroasă;
- sângerare vaginală;
- iritație genitală;
- secreții vaginale crescute;
- modificări ale culorii și mirosului secrețiilor vaginale.
Medicul poate efectua un examen pelvian, poate verifica secrețiile vaginale și poate efectua un test de pH vaginal. În funcție de cauza vaginitei, acesta poate prescrie un medicament sau o cremă specifică pentru a trata infecția.
Dieta: ce mâncați și ce beți
Dieta dumneavoastră poate cauza urina tulbure. Băutul prea mult lapte (care conține fosfat de calciu) vă poate face urina tulbure.
Iar consumul de alimente bogate în fosfor (cum ar fi carnea și produsele lactate) sau administrarea de multă vitamina D poate provoca, de asemenea, urină tulbure.
Surse:
Linkuri web care discută despre urina tulbure ca un posibil semn de infecție sau altă boală:
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21894-cloudy-urine
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324443
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cloudy-urine-causes
- https://medlineplus.gov/urinarytractinfections.html
- https://www.everydayhealth.com/urine/what-causes-cloudy-urine-women-men/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.