Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce

Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce

Odată cu instalarea menopauzei, corpul unei femei se schimbă și este important să știți ce probleme sunt de așteptat și când să mergeți la medic.

În viața oricărei femei vine inevitabil o nouă perioadă – menopauza. Acesta este momentul în care nivelul hormonilor sexuali scade, funcțiile de reproducere sunt inhibate, ciclul menstrual se oprește.

Adesea, starea generală în această perioadă are de suferit, pot exista bufeuri, sângerări și disconfort. Prin urmare, este important să faceți o programare la un ginecolog și o monitorizare constantă a stării organismului. În plus, pentru perioada de menopauză este, de asemenea, tipic pentru restructurarea psihologică – diverse, inclusiv emoții negative, depresie, stres. Ce trebuie să știți pentru a vă simți mai bine?

O întâlnire cu un ginecolog: menopauza

Deși menopauza este o perioadă naturală în viața unei femei, nu întotdeauna se desfășoară fără probleme, fără probleme de sănătate. Prin urmare, este important să vă faceți programări regulate la un ginecolog pentru a vă monitoriza starea, pentru a corecta la timp nivelurile hormonale în schimbare și pentru a trata diverse patologii.

Există modalități de a vă simți confortabil în timpul menopauzei, folosind, dacă este necesar, un tratament și făcând schimbări în stilul de viață. Supravegherea constantă a medicului, consilierea telefonică, îngrijirea sănătății și emoțiile pozitive stau la baza terapiei.

Menopauza poate aduce disconfort, iar orice senzație neplăcută este un motiv pentru a face o programare la un ginecolog. Mareele, stările de rău și modificările nivelului de hormoni pot provoca insomnii, pot altera libidoul, pot reduce masa osoasă și pot afecta starea de spirit. Treptat, ciclul menstrual se modifică, secrețiile sângeroase încetează. Cum să te ajuți în această perioadă?

Citeste si...
Boala celiacă simptome, diagnostic și tratament
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce 6

Premenopauza: modificări ale nivelului de hormoni

Cei câțiva ani dinaintea menopauzei se numesc premenopauză. Treptat, ovarele sintetizează hormoni feminini, cum ar fi estrogenii și progesteronul, în cantități mai mici, ceea ce duce la schimbări regulate ale corpului. De obicei, hormonii scad lin și treptat începând cu vârsta de aproximativ 40-45 de ani, dar femeile pot observa primele schimbări între 35 și 40 de ani.

Ciclul menstrual se poate schimba și sângerările pot deveni mai abundente, cu dureri și cheaguri de sânge. Perioadele neregulate sunt considerate unul dintre primele semne de dezechilibru hormonal. Cu toate acestea, femeile pot rămâne însărcinate în această perioadă a vieții. Știind că nivelurile hormonale sunt instabile și că ovulația este probabilă, ginecologii recomandă întotdeauna ca femeile să folosească o formă de contracepție timp de cel puțin un an după ultima menstruație.

Emoții noi, fluctuații ale dispoziției

Fluctuațiile hormonale din timpul menopauzei pot duce la modificări ale dispoziției, emoții vii, similare cu cele experimentate în timpul sindromului premenstrual. Femeile se simt mai iritabile, mai sensibile, mai pline de lacrimi, emoțiile se pot schimba de la pozitiv la negativ la propriu într-o clipă.

Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce 7

O astfel de stare este destul de dificilă pentru ceilalți, precum și pentru pacienta însăși. Uneori prevalează emoțiile negative și starea depresivă, apar tulburări grave care necesită o programare la un ginecolog. În această perioadă, ca niciodată înainte, este important sprijinul și răbdarea celor dragi, înțelegerea a ceea ce se întâmplă și sprijinul.

Maree și transpirații nocturne la menopauză

Pe lângă cele de mai sus, menopauza se caracterizează printr-o serie de senzații neplăcute din punct de vedere subiectiv. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, trebuie ajustată capacitatea creierului de a regla temperatura corpului. În timp ce există o schimbare în activitatea centrului de termoreglare, femeile se confruntă cu bufeuri și o senzație de căldură, transpirație crescută.

Citeste si...
Durerile lombare - o provocare majoră pentru sănătatea românilor

Bufeurile în timpul menopauzei sunt simptome fizice reale care aduc disconfort, mai ales noaptea. Temperaturile confortabile din cameră, păturile și pernele ușoare pot favoriza somnul la femeile cu transpirații nocturne.

Tulburări menstruale și corecție

Pe măsură ce fondul hormonal natural scade, ciclul menstrual se modifică și el în mod natural. În mod firesc, terapia de substituție hormonală poate atenua multe dintre simptomele menopauzei.

Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce 8

Administrarea de estrogen pe cale orală reglează ciclul menstrual și este eficientă pentru transpirațiile nocturne și bufeurile, în timp ce preparatele topice cu o doză minimă de estrogen tratează simptomele vaginale, cum ar fi mâncărimea, uscăciunea și disconfortul în timpul sexului.

Deși aceste medicamente abordează anumite simptome de disconfort, din cauza potențialelor efecte secundare, terapia hormonală este un tratament care se prescrie doar pentru indicații stricte. Aveți nevoie de o programare prealabilă la un ginecolog, de o examinare și de excluderea tuturor contraindicațiilor.

organicsfood.ro

Influența vârstei

În mod firesc, menopauza este strâns asociată cu procesul de îmbătrânire. Încetarea menstruației este un fel de marker al îmbătrânirii, al trecerii la o fază nouă, matură a vieții. Bărbații îmbătrânesc și ei, dar nu au un marker biologic similar.

Odată cu instalarea menopauzei, unele femei simt că memoria și gândirea lor se schimbă, le este mai greu să își amintească nume și numere. Femeile vorbesc despre faptul că înainte erau capabile să facă mai multe lucruri în același timp, dar acum pot pleca de la o ședință și nici măcar nu-și mai amintesc ce trebuiau să facă sau ce s-a discutat. Estrogenii ajută la menținerea tonusului sistemului nervos, așa că este important să urmăriți un stil de viață activ pentru a menține nivelurile hormonale naturale pentru mai mult timp.

Citeste si...
Kinetoterapie împotriva obezității și excesului de greutate
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce 9

De asemenea, nu este neobișnuit să apară simptome de depresie sau anxietate în timpul menopauzei. Cercetările arată că scăderea nivelului de estrogen poate afecta receptorii cerebrali pentru serotonină, o substanță chimică care ajută la reglarea stării de spirit. În cazul în care simptomele depresiei sunt severe, cu lacrimi persistente, apatie și incapacitatea de a duce o viață normală, este nevoie de antidepresive.

Pierderea masei osoase

Atunci când estrogenul scade la femei, masa osoasă poate scădea și există un risc crescut de osteoporoză. Cea mai rapidă pierdere de masă osoasă are loc în primii cinci până la șapte ani după menopauză. La orice vârstă, femeile pot lua măsuri de prevenire prin obținerea unei cantități suficiente de calciu cu vitamina D, de preferință din alimente, mai degrabă decât din suplimente. Iar activitatea fizică ajută la conservarea oaselor și articulațiilor, îmbunătățind în același timp starea de spirit.

Link-uri web despre cum se schimbă ciclul menstrual în timpul menopauzei și despre problemele de sănătate pe care le poate aduce:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât?
Cum se adaptează organismul la schimbările climatice: modificări de temperatură, presiune, umiditate
Boala calculilor biliari la femei: De ce sunt ele mai predispuse?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health