Cei care suferă de calculi biliari știu cât de chinuitoare este această afecțiune. Calculii biliari, depozite întărite de colesterol care se pot acumula în vezica biliară, reprezintă una dintre cele mai frecvente boli digestive ale rușilor. Se crede că între 10 și 15% din populație suferă de boala calculilor biliari.
La ce servește vezica biliară?
Este un organ care stochează bila și o secretă în timpul procesului digestiv. Organul în formă de pară este situat chiar sub ficat, în partea dreaptă a corpului, și se conectează la ficat și la intestine.
Acesta acționează ca un depozit pentru bilă, care ajută la digestie. Ficatul produce un litru de bilă pe zi, umplând vezica biliară. După ce alimentele intră în intestine, aceasta se golește și secretă încet și continuu bilă în intestine.
Bila este un lichid gălbui care se produce în ficat și este alcătuită din acizi, săruri, colesterol și multe alte substanțe. Compoziția exactă a acestui lichid de culoare maro-gălbuie variază în funcție de o serie de factori, inclusiv de alimentație.
Acesta poate fi unul dintre factorii pentru care unii sunt predispuși la apariția calculilor biliari, iar alții nu. Dar este o substanță care este necesară pentru ca organismul să descompună și să absoarbă nutrienții din alimentele grase.
Ce sunt calculii biliari și cum se formează aceștia?
Formarea de calculi biliari în vezica biliară se numește boală biliară. Practic, ceea ce sugerează numele sunt pietricele mici de bilă întărită. La unele persoane, colesterolul, care este principala componentă a bilei, nu se mai dizolvă complet și formează bulgări.
În timp, aceste pietricele cresc și se întăresc. În bilă se formează cristale mici, care se lipesc unele de altele. Ca o perlă, aceste pietre pot crește și se pot dezvolta ani de zile înainte de a ști ce sunt.
Sunt descrise două tipuri principale de calculi biliari – calculi de colesterol și calculi de pigmenți. Pietrele de colesterol sunt, de obicei, de culoare galben-verzuie și constau în principal din colesterol întărit. Pietrele pigmentate sunt mai închise la culoare și constau din bilirubină, o substanță galben-portocalie care rezultă din descompunerea normală a globulelor roșii.
Un calcul biliar poate fi la fel de mic ca un grăunte de nisip sau la fel de mare ca un ou, unic sau multiplu. Iar mărimea nu se corelează neapărat cu simptomele. Nu există o relație reală între numărul de calculi biliari și simptome sau mărimea calculilor biliari.
Deși calculii biliari sunt foarte frecvenți, majoritatea oamenilor nu au simptome. Singura modalitate de a determina cu exactitate dacă aveți calculi biliari este de a folosi imagistica abdominală, cum ar fi ecografia. Iar perioada în care trebuie să căutați calculi biliari este dacă aceștia provoacă simptome.
Cine este cel mai expus riscului de a dezvolta calculi biliari?
Deși aproape oricine poate dezvolta calculi biliari în orice moment al vieții sale, femeile sunt afectate mai des decât bărbații. Pietrele sunt mai frecvente la femeile care au avut o sarcină, dar cu siguranță multe femei care nu au avut o sarcină au calculi biliari, la fel ca și o parte dintre bărbați.
Hormonii sexuali feminini și cei ai sarcinii pot încetini mișcarea bilei, ceea ce oferă mai multe posibilități de formare a pietrelor. Hormonii feminini cauzează colestază – un flux leneș al bilei. Dacă bila nu curge, aceasta are mai mult timp să se stratifice și să formeze sedimente și pietre.
Vârsta de peste 40 de ani este un factor de risc pentru calculi biliari. Un stil de viață sedentar, excesul de greutate sau obezitatea, diabetul sau bolile hepatice și ereditatea nefavorabilă pot, de asemenea, să vă crească riscul.
Niciun om de știință nu este încă sigur dacă există o componentă ereditară sau genetică și de ce unele persoane dezvoltă calculi biliari, iar altele nu. Unii pacienți au un tipar al acestui tip de problemă în familiile lor, dar nu se știe cu siguranță dacă este genetică sau dacă se datorează pur și simplu dietei dumneavoastră. De multe ori, noi mâncăm ceea ce mănâncă părinții noștri și ei mănâncă ceea ce mănâncă părinții lor.
Care sunt semnele și simptomele calculilor biliari?
Cel mai frecvent, pacienții se plâng de durere după ce mănâncă, de obicei alimente grase, și aceasta este localizată într-o anumită zonă a abdomenului. Unii pacienți pot avea probleme mai grave, cum ar fi atunci când un calcul biliar blochează ieșirea bilei din vezica biliară sau blochează canalul principal al sistemului de canale biliare, prin care bila curge de la ficat spre intestinul subțire.
Iar acest lucru poate duce la consecințe mai grave, cum ar fi infecții și inflamații ale pancreasului. Aceste complicații trebuie tratate, deoarece pot fi foarte grave – chiar pot pune viața în pericol.
Pacienții descriu principalul simptom al calculilor biliari ca fiind un atac de durere ascuțită în partea dreaptă a abdomenului superior, chiar sub cutia toracică. În unele cazuri, durerea se poate extinde până la omoplatul drept. Aceasta apare imediat după ce se mănâncă, în special cele care conțin componente grase, și dispare treptat.
Cum se tratează calculii biliari?
Pentru majoritatea persoanelor care au nevoie de tratament pentru calculi biliari, tratamentul preferat este intervenția chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare.
Deși poate părea periculos să îndepărtezi o întreagă parte a corpului, sistemul biliar include vezica biliară și canalele biliare din interiorul și din afara ficatului și are o capacitate suficientă pentru ca majoritatea oamenilor să nu aibă probleme fără vezica biliară.
În momentul în care apar simptomele, trăiți deja fără vezica biliară, deoarece aceasta este plină de pietre sau cu o piatră mare. Astfel, nu mai conține la fel de multă bilă și nu-și îndeplinește funcția. Atunci când este bolnavă, puteți trăi o viață lungă și sănătoasă după ce vi se îndepărtează vezica biliară.
Calculii biliari se pot dizolva sau pot fi îndepărtați?
Mulți pacienți întreabă dacă pietrele pot fi dizolvate, așa cum se face adesea în cazul pietrelor la rinichi, folosind o tehnică numită litotripsie. Această tehnică folosește unde sonore pentru a sparge pietrele la rinichi, care apoi ies mai ușor prin sistemul urinar. Același lucru nu se poate repeta în cazul calculilor biliari. S-a dovedit că această tehnică nu ajută pacienții cu afecțiuni ale vezicii biliare, deoarece calculii biliari sunt fundamental diferiți de cei renali.
De asemenea, pacienții întreabă adesea dacă este posibil să se îndepărteze pur și simplu pietrele și să se lase vezica biliară la locul ei. Problema este că persoanele care fac calculi biliari vor continua să facă calculi biliari. Este probabil ca aceștia să își formeze din nou calculi biliari și să se confrunte din nou cu dureri. Acesta este motivul pentru care tratamentul standard ar fi îndepărtarea întregii vezicule biliare.
Legături web despre motivul pentru care boala calculilor biliari este mai frecventă la femei:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7313-gallstones
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459370/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7132079/
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gallbladder-gallstones-and-surgery
- https://www.mountsinai.org/health-library/report/gallstones-and-gallbladder-disease
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/symptoms-causes/syc-20354214
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.