Diabetul de tip 2 se caracterizează prin incapacitatea organismului de a utiliza în mod corespunzător insulina, un hormon care ajută la reglarea metabolismului carbohidraților în organism. Această formă a bolii este cel mai frecvent tip de diabet, afectând aproximativ 95% din toți diabeticii de orice vârstă.
Alte câteva milioane de persoane suferă de prediabet (adesea numit de medici toleranță deficitară la glucoză). Aceasta este o afecțiune care, dacă nu este tratată, poate duce la diabet de tip 2 în termen de cinci ani. Principalul semn al acestor două afecțiuni, prediabet și diabet, este considerat a fi o modificare a nivelului de glucoză plasmatică măsurată pe stomacul gol.
Semnele externe și diagnosticul diabetului zaharat de tip 2
Potrivit specialiștilor care studiază această boală de mulți ani, caracteristicile diabetului zaharat de tip 2 includ:
- Setea crescută.
- Urinare frecventă.
- Foame crescută.
- Pierdere în greutate neintenționată.
- Oboseală.
- Vedere încețoșată.
- Vindecarea lentă a rănilor.
- Infecții frecvente.
- Zone de piele întunecată, de obicei în jurul axilelor și gâtului.
- Infecții ale tractului urinar.
Bărbații pot suferi, de asemenea, de disfuncție erectilă din cauza deteriorării nervilor și arterelor asociate cu tensiunea arterială ridicată. În plus, nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge pot favoriza creșterea drojdiei și infecțiile fungice, iar mulți bărbați suferă și de infecții ale tractului urinar.
Femeile au o evoluție distinctă a diabetului de tip 2: ele sunt mai predispuse la infecții ale tractului urinar și la infecții ale vaginului cauzate de drojdie. Drojdia și bacteriile se hrănesc cu glucoză, ale cărei niveluri sunt ridicate.
Unele femei se confruntă uneori cu o respirație fructată sau dulce. Aceasta este cauzată de nivelurile ridicate de cetone din sânge. Cetonele sunt substanțe chimice produse în ficat atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a transforma glucoza în energie.
De ce apare diabetul?
După cum au descoperit oamenii de știință, diabetul de tip 2 apare atunci când organismul devine rezistent (insensibil) la insulină sau când pancreasul nu produce suficientă insulină. Acesta este un hormon peptidic care este produs de o mică glandă digestivă din spatele stomacului. Acesta este important în determinarea manifestărilor exterioare și în diagnosticarea diabetului de tip 2.
Insulina scade cantitatea de zahăr din sânge. Nu este clar în mod definitiv de ce organismul devine rezistent la insulină sau de ce pancreasul nu produce suficientă insulină. Se crede că genetica ar putea fi un factor-cheie în apariția diabetului. Supraponderabilitatea și lipsa de activitate fizică sunt, de asemenea, considerate factori de risc.
Cine este mai expus riscului?
Persoanele care duc un stil de viață nesănătos, nu fac exerciții fizice, mănâncă prea multe alimente grase și hipercalorice, sărace în nutrienți și sunt supraponderale sunt mai expuse riscului de a face diabet de tip 2. Acest tip de patologie se dezvoltă, de obicei, după vârsta de 35 de ani.
Cu toate acestea, ea poate apărea chiar și la tineri, mai ales dacă au o greutate prea mare și duc un stil de viață sedentar. În general, 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale și au un istoric familial al bolii.
Cu toate acestea, este imposibil de prezis cu exactitate cine va dezvolta diabet de tip 2. Persoanele care au o dietă sănătoasă și fac exerciții fizice în mod regulat pe tot parcursul vieții lor pot, de asemenea, să facă boala, dar este mai probabil să dezvolte diabet la bătrânețe.
Cum depistați diabetul?
Medicii evaluează simptomele atunci când diagnostichează diabetul de tip 2. Dar sunt importante și nivelurile de glucoză la jeun, nivelul de glucoză în stare de repaus, nivelul de glucoză încărcată și testul hemoglobinei glicozurate sau A1c pentru a diagnostica diabetul de tip 1, de tip 2 și prediabetul. Cu cât nivelul glicemiei este mai mare, cu atât mai mare este nivelul hemoglobinei glicate.
Nivelurile A1c de 6,5% sau mai mari la două teste separate indică prezența diabetului. Pentru depistarea diabetului de tip 2 se pot utiliza și alte tehnici de detectare a diabetului de tip 2 – testarea aleatorie a glicemiei, testul de glicemie la post și testul oral de toleranță la glucoză. Acestea oferă indicii suplimentare medicului.
De ce este diabetul atât de periculos?
Diabetul nu înseamnă doar un nivel ridicat al glicemiei în plasmă, ci poate provoca o serie de complicații grave, printre care:
- boli ale inimii și ale vaselor de sânge;
- leziuni nervoase sau neuropatie;
- afecțiuni renale, până la și inclusiv insuficiență renală;
- afectarea ochilor;
- vindecarea lentă a tăieturilor și a bășicilor;
- tulburări de auz;
- apnee în somn;
- boala Alzheimer;
- tensiune arterială ridicată.
Toate aceste afecțiuni scurtează speranța de viață a unei persoane și duc la probleme grave de sănătate. Prin urmare, este important să se dezvolte tactici de terapie ținând cont de particularitățile tratamentului diabetului zaharat de tip 2.
Cum poate fi tratat diabetul?
Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 poate implica mai multe abordări, inclusiv:
- Pierderea în greutate.
- O dietă sănătoasă.
- Exerciții fizice regulate.
- Eventual un tratament cu insulină sau medicamente pentru scăderea zahărului.
- Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge.
Modificările stilului de viață sunt domenii cheie în gestionarea diabetului. Cu ajutorul tehnologiei moderne, pacienții se pot ajuta singuri prin recunoașterea alimentelor care conțin carbohidrați și prin limitarea porțiilor de mese bogate în carbohidrați la aproximativ un sfert din masă, cu rezultate remarcabile. Persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui, de asemenea, să își distribuie aportul de carbohidrați pe parcursul zilei, consumând porții mici de mese și gustări. Aceasta nu este o dietă specifică – este o schimbare a stilului de alimentație în general.
În ceea ce privește activitatea fizică, orice fel de mișcare ajută la un consum mai activ de glucoză. Se recomandă ca persoanele cu această afecțiune să facă o scurtă plimbare după masă pentru a ajuta organismul să transfere zahărul din sânge în celulele musculare. În cazurile în care diabetul este asociat cu obezitatea, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate.
Dar pentru mulți oameni, gestionarea diabetului de tip 2 este o provocare pe tot parcursul vieții. În funcție de intensitatea regimului, persoanele cu diabet ar putea fi nevoite să își verifice nivelul de zahăr din sânge de mai multe ori pe zi pentru a-și injecta insulină, să evalueze tot ceea ce mănâncă și să știe câți carbohidrați conțin alimentele lor.
De asemenea, pacienții trebuie să își monitorizeze sănătatea ochilor, a rinichilor și a picioarelor pentru a preveni complicațiile grave.
Link-uri web despre caracteristicile diabetului de tip 2 și despre cum să trăiești cu el:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193
- https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type2.html
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/type-2-diabetes
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes
- https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323627
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.