22.5 C
București

Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale si cum pot trai cu el?

Date:

Share post:

Diabetul de tip 2 se caracterizeaza prin incapacitatea organismului de a utiliza in mod corespunzator insulina, un hormon care ajuta la reglarea metabolismului carbohidratilor in organism. Aceasta forma a bolii este cel mai frecvent tip de diabet, afectand aproximativ 95% din toti diabeticii de orice varsta.

Alte cateva milioane de persoane sufera de prediabet (adesea numit de medici toleranta deficitara la glucoza). Aceasta este o afectiune care, daca nu este tratata, poate duce la diabet de tip 2 in termen de cinci ani. Principalul semn al acestor doua afectiuni, prediabet si diabet, este considerat a fi o modificare a nivelului de glucoza plasmatica masurata pe stomacul gol.

Semnele externe si diagnosticul diabetului zaharat de tip 2

Potrivit specialistilor care studiaza aceasta boala de multi ani, caracteristicile diabetului zaharat de tip 2 includ:

  • Setea crescuta.
  • Urinare frecventa.
  • Foame crescuta.
  • Pierdere in greutate neintentionata.
  • Oboseala.
  • Vedere incetosata.
  • Vindecarea lenta a ranilor.
  • Infectii frecvente.
  • Zone de piele intunecata, de obicei in jurul axilelor si gatului.
  • Infectii ale tractului urinar.

Barbatii pot suferi, de asemenea, de disfunctie erectila din cauza deteriorarii nervilor si arterelor asociate cu tensiunea arteriala ridicata. In plus, nivelurile mai ridicate de zahar din sange pot favoriza cresterea drojdiei si infectiile fungice, iar multi barbati sufera si de infectii ale tractului urinar.

Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale si cum pot trai cu el?
Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale și cum pot trăi cu el? 5

Femeile au o evolutie distincta a diabetului de tip 2: ele sunt mai predispuse la infectii ale tractului urinar si la infectii ale vaginului cauzate de drojdie. Drojdia si bacteriile se hranesc cu glucoza, ale carei niveluri sunt ridicate.

Unele femei se confrunta uneori cu o respiratie fructata sau dulce. Aceasta este cauzata de nivelurile ridicate de cetone din sange. Cetonele sunt substante chimice produse in ficat atunci cand organismul nu are suficienta insulina pentru a transforma glucoza in energie.

Citeste si...
Ce se întâmplă când creierul îmbătrânește: putem încetini acest proces și să ne păstrăm mintea limpede?

De ce apare diabetul?

Dupa cum au descoperit oamenii de stiinta, diabetul de tip 2 apare atunci cand organismul devine rezistent (insensibil) la insulina sau cand pancreasul nu produce suficienta insulina. Acesta este un hormon peptidic care este produs de o mica glanda digestiva din spatele stomacului. Acesta este important in determinarea manifestarilor exterioare si in diagnosticarea diabetului de tip 2.

Insulina scade cantitatea de zahar din sange. Nu este clar in mod definitiv de ce organismul devine rezistent la insulina sau de ce pancreasul nu produce suficienta insulina. Se crede ca genetica ar putea fi un factor-cheie in aparitia diabetului. Supraponderabilitatea si lipsa de activitate fizica sunt, de asemenea, considerate factori de risc.

Cine este mai expus riscului?

Persoanele care duc un stil de viata nesanatos, nu fac exercitii fizice, mananca prea multe alimente grase si hipercalorice, sarace in nutrienti si sunt supraponderale sunt mai expuse riscului de a face diabet de tip 2. Acest tip de patologie se dezvolta, de obicei, dupa varsta de 35 de ani.

Cu toate acestea, ea poate aparea chiar si la tineri, mai ales daca au o greutate prea mare si duc un stil de viata sedentar. In general, 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale si au un istoric familial al bolii.

Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale si cum pot trai cu el?
Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale și cum pot trăi cu el? 6

Cu toate acestea, este imposibil de prezis cu exactitate cine va dezvolta diabet de tip 2. Persoanele care au o dieta sanatoasa si fac exercitii fizice in mod regulat pe tot parcursul vietii lor pot, de asemenea, sa faca boala, dar este mai probabil sa dezvolte diabet la batranete.

Citeste si...
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm

Cum depistati diabetul?

Medicii evalueaza simptomele atunci cand diagnosticheaza diabetul de tip 2. Dar sunt importante si nivelurile de glucoza la jeun, nivelul de glucoza in stare de repaus, nivelul de glucoza incarcata si testul hemoglobinei glicozurate sau A1c pentru a diagnostica diabetul de tip 1, de tip 2 si prediabetul. Cu cat nivelul glicemiei este mai mare, cu atat mai mare este nivelul hemoglobinei glicate.

Nivelurile A1c de 6,5% sau mai mari la doua teste separate indica prezenta diabetului. Pentru depistarea diabetului de tip 2 se pot utiliza si alte tehnici de detectare a diabetului de tip 2 – testarea aleatorie a glicemiei, testul de glicemie la post si testul oral de toleranta la glucoza. Acestea ofera indicii suplimentare medicului.

De ce este diabetul atat de periculos?

Diabetul nu inseamna doar un nivel ridicat al glicemiei in plasma, ci poate provoca o serie de complicatii grave, printre care:

  • boli ale inimii si ale vaselor de sange;
  • leziuni nervoase sau neuropatie;
  • afectiuni renale, pana la si inclusiv insuficienta renala;
  • afectarea ochilor;
  • vindecarea lenta a taieturilor si a basicilor;
  • tulburari de auz;
  • apnee in somn;
  • boala Alzheimer;
  • tensiune arteriala ridicata.

Toate aceste afectiuni scurteaza speranta de viata a unei persoane si duc la probleme grave de sanatate. Prin urmare, este important sa se dezvolte tactici de terapie tinand cont de particularitatile tratamentului diabetului zaharat de tip 2.

organicsfood.ro
Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale si cum pot trai cu el?
Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale și cum pot trăi cu el? 7

Cum poate fi tratat diabetul?

Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 poate implica mai multe abordari, inclusiv:

  • Pierderea in greutate.
  • O dieta sanatoasa.
  • Exercitii fizice regulate.
  • Eventual un tratament cu insulina sau medicamente pentru scaderea zaharului.
  • Monitorizarea nivelului de zahar din sange.
Citeste si...
Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii - ce trebuie să știi

Modificarile stilului de viata sunt domenii cheie in gestionarea diabetului. Cu ajutorul tehnologiei moderne, pacientii se pot ajuta singuri prin recunoasterea alimentelor care contin carbohidrati si prin limitarea portiilor de mese bogate in carbohidrati la aproximativ un sfert din masa, cu rezultate remarcabile. Persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui, de asemenea, sa isi distribuie aportul de carbohidrati pe parcursul zilei, consumand portii mici de mese si gustari. Aceasta nu este o dieta specifica – este o schimbare a stilului de alimentatie in general.

In ceea ce priveste activitatea fizica, orice fel de miscare ajuta la un consum mai activ de glucoza. Se recomanda ca persoanele cu aceasta afectiune sa faca o scurta plimbare dupa masa pentru a ajuta organismul sa transfere zaharul din sange in celulele musculare. In cazurile in care diabetul este asociat cu obezitatea, poate fi recomandata o interventie chirurgicala pentru pierderea in greutate.

Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale si cum pot trai cu el?
Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale și cum pot trăi cu el? 8

Dar pentru multi oameni, gestionarea diabetului de tip 2 este o provocare pe tot parcursul vietii. In functie de intensitatea regimului, persoanele cu diabet ar putea fi nevoite sa isi verifice nivelul de zahar din sange de mai multe ori pe zi pentru a-si injecta insulina, sa evalueze tot ceea ce mananca si sa stie cati carbohidrati contin alimentele lor.

De asemenea, pacientii trebuie sa isi monitorizeze sanatatea ochilor, a rinichilor si a picioarelor pentru a preveni complicatiile grave.

Link-uri web despre caracteristicile diabetului de tip 2 si despre cum sa traiesti cu el:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cu ce bauturi si alimente nu trebuie sa combinati anumite medicamente?

Pentru cei care se tratează, cunoașterea interacțiunilor dintre medicamente și alimentație este crucială. Află ce combinații pot fi dăunătoare și cum să te protejezi.

De ce se dezvolta ciroza hepatica: rolul grasimilor, impactul alcoolului, hepatita si alte boli

Ciroza hepatică nu este cauzată doar de alcoolism și hepatită. Descoperă rolul alimentației bogate în grăsimi, impactul alcoolului, hepatita și alte cauze ale acestei afecțiuni. Informează-te și protejează-ți sănătatea ficatului!

Cum sa administrezi medicamentele corect: ghidul complet

Ghid detaliat despre administrarea medicamentelor: înainte, în timpul sau după masă și cum să eviți erorile comune. Un must-read pentru toți cei care iau medicamente.

Sinuzita: cauze, simptome, tratament si preventie

Sinuzita este o afecțiune frecventă, caracterizată prin inflamarea membranei mucoase a sinusurilor. Aproximativ 300000 de adulți suferă anual...

Durerea de stomac explicata: Simptome, cauze si solutii

Durerea stomacală poate fi un semn de alarma important pentru sănătatea ta. Află cauzele, simptomele și cele mai bune măsuri de prevenire pentru a-ți proteja starea generală și a evita complicațiile serioase. Articolul oferă informații detaliate și recomandări de la specialiști.

Atrofia musculara la varstnici – cauze, simptome, prevenire

Pierderea musculară este o problemă care a determinat Organizația Mondială a Sănătății să recunoască faptul că este responsabilă...

Tratamentul Dermatofibromului – Cand este Necesara Interventia

Dermatofibromul se prezintă adesea ca o formațiune benignă a pielii; o perspectivă detaliată asupra caracteristicilor sale, metodelor de diagnostic și când este recomandată îndepărtarea.

Ar trebui ca medicul estetician sa stoarca punctele negre?

Punctele negre sunt cauzate de excesul de sebum și celule moarte care blochează porii. Aflați dacă este bine să le stoarceți sau nu și ce alternative aveți pentru a vă îngriji pielea.