Oamenii de știință spun că diabetul crește riscul de accident vascular cerebral, dar există modalități de a reduce acest risc.
Specialiștii spun că persoanele care suferă de diabet ar trebui să își monitorizeze mai atent starea de sănătate datorită faptului că au un risc crescut de accident vascular cerebral. Acesta afectează circulația sanguină a creierului, o anumită parte a neuronilor moare, ceea ce amenință cu probleme grave de vorbire, mișcare sau sensibilitate.
Riscul de accident vascular cerebral la bărbații diabetici este de 1,8 ori mai mare în comparație cu bărbații care nu au această patologie. Dezvoltarea acestei patologii periculoase este asociată cu ateroscleroza arterelor, precum și cu un control insuficient al zahărului din sânge, care afectează, de asemenea, negativ starea pereților vaselor de sânge. Deci, ce ar trebui să facă diabeticii pentru a preveni accidentul vascular cerebral?
Ateroscleroza arterelor: rolul în geneza patologiei
Accidentul vascular cerebral întrerupe în mod semnificativ alimentarea cu sânge a creierului. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI), aceasta este o boală gravă care poate duce la invaliditate pe termen lung și chiar la deces.
Evoluția pe termen lung a diabetului crește riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral din mai multe motive. În primul rând, pacienții cu diabet de tip 2 sunt predispuși la dezvoltarea aterosclerozei arterelor, care întrerupe alimentarea cu sânge a țesuturilor și organelor. Chiar mai des, ateroscleroza arterelor este provocată la pacienții cu anumiți factori de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială sau dislipidemia (concentrație crescută de colesterol „rău”).
De ce sunt mai mari riscurile de accident vascular cerebral?
Riscul de formare a unui accident vascular cerebral crește și din cauza deteriorării ireversibile pe termen lung a vaselor de sânge. Concentrațiile de zahăr din sânge necorectate și ridicate în timp pot duce la modificări ale pereților vaselor de sânge, făcându-le fragile și subțiri. Acest lucru poate afecta fluxul sanguin general către țesuturi sau organe interne, inclusiv către creier, iar acest lucru poate provoca un accident vascular cerebral.
Fumatul și lipsa de activitate fizică cresc, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral la diabetici. Alți factori care cresc riscul de accident vascular cerebral, dar care nu pot fi controlați de pacient, includ:
- Ereditatea nefavorabilă (aceasta include ateroscleroza arterelor în familie și accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de inimă, diabetul însuși)
- Îmbătrânirea organismului.
- Prezența anemiei cu celule secerătoare.
- Depistarea insuficienței cardiace, a atacurilor de cord anterioare sau a fibrilației atriale (tulburare de ritm cardiac).
Toți acești factori de risc creează un risc mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral pe fondul diabetului existent.

Diabetul și riscurile de apariție a patologiilor
Potrivit statisticilor, riscul de accident vascular cerebral la femeile cu diabet este de peste două ori mai mare decât la femeile fără această patologie. Riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral la bărbați este mai mare de 1,8 ori. Potrivit unor estimări, riscul este chiar mai mare decât statisticile oficiale, ceea ce se datorează prezenței unor patologii concomitente la multe persoane cu diabet.
La acele persoane diagnosticate cu diabet, cea mai frecventă dintre acestea este accidentul vascular cerebral ischemic. Hemoragiile cerebrale apar mai rar, de obicei asociate cu patologii concomitente ale sistemului sanguin și hipertensiune arterială. Deși pacientul însuși nu poate controla în totalitate toți factorii de risc diferiți ai unei complicații periculoase, se evidențiază câteva schimbări în viață care sunt necesare pentru o persoană dacă este diagnosticată cu diabet zaharat.
Țineți sub control glicemia!
Este important să determinați regulat glicemia pentru a o ține în permanență sub control. Medicii încearcă să îi orienteze pe pacienți să își măsoare constant glicemia din perioada în care sunt diagnosticați cu toleranță deficitară la glucoză (denumită anterior prediabet). Aceasta pentru a preveni sau întârzia apariția simptomelor diabetului de tip 2.
Prin monitorizarea constantă a glicemiei, pacienții pot evita complicațiile de sănătate, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Merită să solicitați ajutorul unui endocrinolog și să mergeți la școala de diabet pentru a învăța cum să controlați concentrațiile de zahăr din sânge pe fondul diferitelor situații. Nu este încă clar dacă controlul diabetului este eficient în prevenirea accidentului vascular cerebral, dar controlul diabetului este important pentru sănătatea generală.
Circulația sanguină a creierului, hipertensiune arterială, controlul medicului
Hipertensiunea arterială afectează circulația sângelui la nivelul creierului, crescând riscurile de complicații fatale. Riscul de accident vascular cerebral atunci când este diagnosticat diabetul de tip 2 este redus prin controlul constant al tensiunii arteriale. Controlul hipertensiunii arteriale previne riscul tuturor tipurilor de accident vascular cerebral, fie că este vorba de hemoragie cerebrală sau ischemie. Este necesar să se măsoare regulat tensiunea arterială, iar dacă aceasta crește, să se ia toate medicamentele prescrise de medic.

Vizitele regulate la medic sunt la fel de importante. Observarea medicală consecventă a dinamicii simptomelor diabetului, precum și orice alte patologii sunt controlate, sunt tratate și se realizează prevenirea complicațiilor. Este necesar să se utilizeze toate medicamentele în conformitate cu prescripțiile medicului, să se monitorizeze în mod regulat starea, ajustând dozele.
Sunt indicate alimentația completă și activitatea fizică. Sunt importante modificările stilului de viață, inclusiv activitatea fizică regulată și o dietă sănătoasă. Zahărul și grăsimile saturate ar trebui să fie limitate în alimentație, iar conținutul caloric al dietei trebuie controlat cu strictețe. Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre reducerea colesterolului LDL (care este cunoscut și sub numele de colesterol „rău”) în dieta dumneavoastră.
De asemenea, sunt necesare și alte schimbări sănătoase ale stilului de viață. Acestea includ pierderea în greutate dacă pacientul este supraponderal și un somn adecvat. Dacă pacientul fumează, este necesar să se găsească modalități de a renunța la acest obicei prost.
Semne de pericol
Afectarea creierului atunci când este detectat diabetul zaharat poate apărea brusc. Este important să se cunoască semnele de avertizare pentru o atenție medicală imediată. Acestea includ:
- Slăbiciune bruscă, apariția amorțelii în zona facială, paralizia unui picior sau a unui braț, a unei jumătăți a corpului.
- Tulburări vizuale bruște, încetează să mai vadă atât unul sau ambii ochi.
- Tulburări de vorbire sau probleme de înțelegere a acesteia.
- Atacuri de amețeli brusc pronunțate.
- Leșin sau cădere pe loc.
- Atac de dureri de cap chinuitoare, fără nicio cauză cunoscută.
La oricare dintre simptomele descrise este necesar să se apeleze la o ambulanță cu spitalizare. Efectele unui atac cerebral la un diabetic pot varia foarte mult. Gravitatea leziunii poate fi mai severă și va fi necesară o reabilitare mai îndelungată.
Linkuri web care discută de ce riscul de accident vascular cerebral este mai mare atunci când crește glicemia la persoanele cu diabet:
- https://www.healthline.com/health/diabetes/diabetes-and-stroke
- https://www.stroke.org/-/media/Stroke-Files/Lets-Talk-About-Stroke/Prevention/Lets-Talk-About-the-Connection-Between-Diabetes-and-Stroke.pdf
- https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-risk-factors/diabetes-and-stroke-prevention
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5298897/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9812-diabetes-and-stroke
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317220
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.