21.4 C
București

Tromboza venoasa profunda: Cauze, simptome si riscuri majore.

Date:

Share post:

Tromboza venoasa profunda (TVP) este o afectiune frecventa, dar subdiagnosticata, care apare atunci cand se formeaza un cheag de sange (tromb) intr-una dintre venele mari, de obicei la nivelul extremitatilor inferioare.

Acest lucru provoaca blocarea partiala sau completa a fluxului sanguin in vas. Un tromb venos (sau, altfel spus, un cheag de sange) este un depozit intravascular format din fibrina si globule rosii cu un anumit numar de trombocite si globule albe.

Tromboza venoasa profunda apare atunci cand se formeaza un cheag de sange in zonele cu flux sanguin lent sau afectat, cum ar fi una dintre venele mari, de obicei la nivelul extremitatilor inferioare. Acest lucru duce la blocarea partiala sau completa a fluxului sanguin in bazinul venei afectate.

De ce este periculoasa tromboza venoasa profunda?

Persoanele cu TVP pot observa durere si umflaturi la nivelul piciorului in care s-a format cheagul, desi cheagurile mici pot sa nu provoace niciun simptom. Principala problema apare atunci cand o parte a cheagului se desprinde de la locatia sa initiala, calatorind spre plamani.

O astfel de afectiune, numita embolie pulmonara (sau, pe scurt, TELA), ameninta cu complicatii periculoase sau cu moartea. TELA poate aparea atunci cand un fragment dintr-un cheag de sange se desprinde de peretele unei vene si migreaza spre plamani, unde blocheaza o artera pulmonara sau una dintre ramurile acesteia.

Atunci cand acest cheag este suficient de mare pentru a bloca complet unul sau mai multe dintre vasele care alimenteaza plamanii cu sange, poate duce la moarte subita. Tromboza venoasa profunda si TELA sunt cunoscute colectiv sub denumirea de tromboembolism venos (TEV).

Citeste si...
De ce oamenii din orașele mari sunt mai predispuși la atacuri de cord: ce ne afectează atât de mult?

In tarile dezvoltate, in fiecare an mor mai multi oameni din cauza TEV decat din cauza accidentelor rutiere, a cancerului de san sau a SIDA. Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Americana de Sanatate Publica, 74% dintre oameni nu sunt constienti de tromboza venoasa profunda.

Tromboza calatorului

Studii recente au aratat ca persoanele care calatoresc frecvent cu avionul, care calatoresc mult in pozitie sezanda, pot suferi de tromboza venoasa profunda.

Se pare ca orice situatie in care activitatea este restrictionata pentru perioade lungi de timp, cum ar fi o calatorie lunga cu masina sau cu trenul, poate duce la TVP. Din acest motiv, termenul de “tromboza a calatorului” este un termen mai potrivit pentru a descrie astfel de afectiuni.

Cauzele trombozei venoase profunde (TVP)

Cauza exacta a trombozei este in prezent neclara, se pare ca este partial legata de perioadele lungi de sedere si inactivitate. Activitatea redusa poate duce la o circulatie sanguina inadecvata in picioare. In plus, venele pot fi usor ingustate, ceea ce poate, de asemenea, sa afecteze circulatia sangelui in picioare.

Tromboza venoasa profunda: Cauze, simptome si riscuri majore.
Tromboza venoasă profundă: Cauze, simptome și riscuri majore. 3

Alte afectiuni care modifica fluxul sanguin sau mecanismele normale de coagulare pot creste probabilitatea de a dezvolta TVP la unele persoane. Unii dintre acesti factori de risc includ TVP anterioara, anumite afectiuni cardiace, cancerul, sarcina, fumatul, varsta inaintata si anumite tulburari de coagulare. Interventiile chirurgicale majore recente sau traumatismele reprezinta, de asemenea, un factor de risc.

Anumite medicamente pot contribui, de asemenea, la formarea cheagurilor de sange. S-a constatat ca pilulele anticonceptionale si hormonii asociati fac unele persoane usor mai predispuse la formarea TVP.

Citeste si...
Alfa și beta talasemia: Tot ce trebuie să știi despre aceste boli ereditare ale sângelui
Tromboza venoasa profunda: Cauze, simptome si riscuri majore.
Tromboza venoasă profundă: Cauze, simptome și riscuri majore. 4

Cauzaele TVP pot include:

  • Varsta inaintata
  • Odihna la pat pentru boli
  • Orice forma de accident vascular cerebral
  • Paralizie completa
  • Diferite tipuri de tromboza in alte locuri
  • Cancerul si tratamentul acestuia
  • Operatii in gol (in special la nivelul abdomenului, pelvisului si al membrelor inferioare)
  • Tulburari respiratorii
  • Traumatisme (in special fracturi ale bazinului, soldului sau piciorului)
  • Obezitate
  • Vene varicoase
  • Insuficienta cardiaca congestiva si infarct miocardic
  • Catetere venoase centrale permanente
  • Boala inflamatorie intestinala
  • Sindromul nefrotic
  • Sarcina, contraceptive orale sau substitutie hormonala postmenopauza
  • Predispozitie ereditara la cresterea coagularii.

Link-uri web care discuta despre tromboza venoasa profunda (TVP):

Nu uita!

organicsfood.ro

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Ce este carotidynia?

Vrei să afli ce este carotidynia, o boală rară care îți poate provoca dureri în zona feței și a gâtului? Intră pe acest articol și află totul despre această afecțiune: cauze, simptome, diagnostic și tratament.

Sindromul fiicei mari: Poate ordinea nasterii si genul sa iti influenteze personalitatea?

Ești fiica cea mare într-o familie numeroasă? Te-ai simțit vreodată copleșită de responsabilități și așteptări din partea părinților...

Semnele esentiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie sa stii acum

Bolile tiroidiene au crescut considerabil în ultimii 5 ani, afectând metabolismul și procesele vitale ale organismului. Informații esențiale despre simptome, tratamente și prevenție, toate explicate detaliat în articolul nostru. Fii pregătit și informat!

Hipersomnia idiopatica si exercitiile fizice: Ajuta?

Hipersomnia idiopatică (IH) este o tulburare de somn care vă face să vă simțiți ca și cum ați...

Cum sa intelegeti si sa gestionati tratamentul gradat pentru BPOC: Ghidul complet de la A la Z

Trăiți cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC)? Descoperirea combinației optime de medicamente, a dozelor corecte și a momentului potrivit...

Cauzele si factorii de risc ai gurii uscate

Gura uscată este mai mult decât un disconfort, având legături cu medicamente, boli și terapii. Cunoaște detalii despre cauze, factori de risc și relația cu diferite afecțiuni.

Postul intermitent pentru diabet si sindromul metabolic

Diabetul zaharat și sindromul metabolic reprezintă afecțiuni cronice tot mai răspândite la nivel global, care afectează milioane de...

Prospect amoxicilina – tot ce trebuie sa stii despre cel mai utilizat antibiotic

Prospect amoxicilină, acel antibiotic versatil: mecanismul său unic de acțiune, modul corect de administrare și potențialele efecte secundare. Cunoaștere esențială pentru toți cei care folosesc sau prescriu această medicamentație.