Tromboza venoasă profundă: Cauze, simptome și riscuri majore.

Tromboza venoasă profundă: Cauze, simptome și riscuri majore.

Tromboza venoasă profundă (TVP) este o afecțiune frecventă, dar subdiagnosticată, care apare atunci când se formează un cheag de sânge (tromb) într-una dintre venele mari, de obicei la nivelul extremităților inferioare.

Acest lucru provoacă blocarea parțială sau completă a fluxului sanguin în vas. Un tromb venos (sau, altfel spus, un cheag de sânge) este un depozit intravascular format din fibrină și globule roșii cu un anumit număr de trombocite și globule albe.

Tromboza venoasă profundă apare atunci când se formează un cheag de sânge în zonele cu flux sanguin lent sau afectat, cum ar fi una dintre venele mari, de obicei la nivelul extremităților inferioare. Acest lucru duce la blocarea parțială sau completă a fluxului sanguin în bazinul venei afectate.

De ce este periculoasa tromboza venoasă profundă?

Persoanele cu TVP pot observa durere și umflături la nivelul piciorului în care s-a format cheagul, deși cheagurile mici pot să nu provoace niciun simptom. Principala problemă apare atunci când o parte a cheagului se desprinde de la locația sa inițială, călătorind spre plămâni.

O astfel de afecțiune, numită embolie pulmonară (sau, pe scurt, TELA), amenință cu complicații periculoase sau cu moartea. TELA poate apărea atunci când un fragment dintr-un cheag de sânge se desprinde de peretele unei vene și migrează spre plămâni, unde blochează o arteră pulmonară sau una dintre ramurile acesteia.

Atunci când acest cheag este suficient de mare pentru a bloca complet unul sau mai multe dintre vasele care alimentează plămânii cu sânge, poate duce la moarte subită. Tromboza venoasă profundă și TELA sunt cunoscute colectiv sub denumirea de tromboembolism venos (TEV).

În țările dezvoltate, în fiecare an mor mai mulți oameni din cauza TEV decât din cauza accidentelor rutiere, a cancerului de sân sau a SIDA. Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Americană de Sănătate Publică, 74% dintre oameni nu sunt conștienți de tromboza venoasă profundă.

Tromboza călătorului

Studii recente au arătat că persoanele care călătoresc frecvent cu avionul, care călătoresc mult în poziție șezândă, pot suferi de tromboză venoasă profundă.

Se pare că orice situație în care activitatea este restricționată pentru perioade lungi de timp, cum ar fi o călătorie lungă cu mașina sau cu trenul, poate duce la TVP. Din acest motiv, termenul de „tromboză a călătorului” este un termen mai potrivit pentru a descrie astfel de afecțiuni.

Cauzele trombozei venoase profunde (TVP)

Cauza exactă a trombozei este în prezent neclară, se pare că este parțial legată de perioadele lungi de ședere și inactivitate. Activitatea redusă poate duce la o circulație sanguină inadecvată în picioare. În plus, venele pot fi ușor îngustate, ceea ce poate, de asemenea, să afecteze circulația sângelui în picioare.

Tromboza venoasă profundă: Cauze, simptome și riscuri majore.

Alte afecțiuni care modifică fluxul sanguin sau mecanismele normale de coagulare pot crește probabilitatea de a dezvolta TVP la unele persoane. Unii dintre acești factori de risc includ TVP anterioară, anumite afecțiuni cardiace, cancerul, sarcina, fumatul, vârsta înaintată și anumite tulburări de coagulare. Intervențiile chirurgicale majore recente sau traumatismele reprezintă, de asemenea, un factor de risc.

Anumite medicamente pot contribui, de asemenea, la formarea cheagurilor de sânge. S-a constatat că pilulele anticoncepționale și hormonii asociați fac unele persoane ușor mai predispuse la formarea TVP.

Tromboza venoasă profundă: Cauze, simptome și riscuri majore.

Cauzaele TVP pot include:

  • Vârsta înaintată
  • Odihna la pat pentru boli
  • Orice formă de accident vascular cerebral
  • Paralizie completă
  • Diferite tipuri de tromboză în alte locuri
  • Cancerul și tratamentul acestuia
  • Operații în gol (în special la nivelul abdomenului, pelvisului și al membrelor inferioare)
  • Tulburări respiratorii
  • Traumatisme (în special fracturi ale bazinului, șoldului sau piciorului)
  • Obezitate
  • Vene varicoase
  • Insuficiență cardiacă congestivă și infarct miocardic
  • Catetere venoase centrale permanente
  • Boala inflamatorie intestinală
  • Sindromul nefrotic
  • Sarcina, contraceptive orale sau substituție hormonală postmenopauză
  • Predispoziție ereditară la creșterea coagulării.

Link-uri web care discută despre tromboza venoasă profundă (TVP):

Nu uita!

organicsfood.ro

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Diabetul și riscul de accident vascular: Ce trebuie să știi?
Simptomele accidentului vascular cerebral la femei: atenție la durerea de cap, slăbiciune și multe altele
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health