25.3 C
București

Cum sa Alegi Corect Periuta de Dinti: Secretele pentru un Zambet Sanatos!

Date:

Share post:

Printre sortimentul modern de periute de dinti este usor sa te confunzi. In cele mai multe cazuri, o periuta de dinti este aleasa dupa principiul: o culoare placuta, un pret potrivit si producatorul este adesea zarit in reclame. Nu dureaza mai mult de cinci minute pentru a alege o periuta de dinti. Dar, alegand o periuta de dinti gresita, va puteti afecta sanatatea orala. Asadar, la ce ar trebui sa va uitati atunci cand alegeti o periuta de dinti?

Duritate

Exista patru grade de duritate a periutei de dinti – dura, medie, moale si foarte moale. De obicei, marcarea gradului de duritate este inscrisa pe ambalaj, astfel ca “sensibil” inseamna o periuta de dinti foarte moale, “moale” – moale, “mediu” – mediu, “tare” – tare, “extra-dura” – periute de dinti speciale, care sunt concepute pentru persoanele cu formare crescuta de placa, sau in prezenta unor constructii ortopedice sau ortodontice. Acesti parametri sunt foarte importanti si, din pacate, sunt adesea trecuti cu vederea.

Periutele de dinti foarte moi sunt indicate pentru copiii si adultii cu afectiuni ale gingiilor si ale tesuturilor dure ale dintilor. Astfel de boli includ parodontita cu mobilitate a dintilor de gradul I si II, leziuni necarioase ale smaltului, atunci cand smaltul nu este complet dezvoltat sau este deloc absent. Numai un medic stomatolog va poate sfatui sa folositi o periuta de dinti foarte moale.

O periuta de dinti moale este indicata in cazul gingiilor sangerande, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor cu diabet. Este inacceptabil sa folositi o periuta de dinti moale in combinatie cu un periaj neglijent si necorespunzator. Daca gingiile dumneavoastra sangereaza, trebuie sa folositi un anumit mod de a va spala pe dinti si adesea cu periute de dinti specializate.

O periuta de dinti cu duritate medie este cea mai populara si este folosita de majoritatea populatiei adulte. Aceasta periuta de dinti trebuie folosita cu o gura relativ sanatoasa. Periutele de dinti dure sunt recomandate fumatorilor, bautorilor de cafea si persoanelor cu formare crescuta de placa dentara de orice etiologie. Medicii stomatologi recomanda utilizarea acestui tip de periuta pentru persoanele cu gura sanatoasa si cu smalt dentar puternic.

Citeste si...
Simptomele uzurii șoldului și cum să o prevenim

Periutele de dinti super-dure sunt un tip de periuta de dinti specializata care este cel mai adesea folosita pentru curatarea protezelor dentare complete detasabile, a puntilor fixe si a aparatelor dentare.

Detalii importante

Atunci cand alegeti o periuta de dinti, este necesar sa acordati atentie lungimii partii de lucru, in mod ideal, aceasta ar trebui sa capteze simultan un segment de dinti (2 – 2,5 dinti), datorita acestei conditii se obtine cel mai bun efect de curatare a grupului de dinti de mestecat.

Cum sa Alegi Corect Periuta de Dinti: Secretele pentru un Zambet Sanatos!
Cum să Alegi Corect Periuța de Dinți: Secretele pentru un Zâmbet Sănătos! 4

Partea de lucru a periutei de dinti, sau capul, ar trebui sa fie rotunjita, astfel incat sa existe un risc mai mic de traumatizare a mucoasei bucale delicate. Partea din spate a capului ar trebui sa fie confectionata dintr-un material moale, in mod ideal cu o suprafata aspra. Acest lucru ajuta la curatarea microorganismelor nu numai din dinti si din spatiile interdentare, ci si din mucoasa bucala.

Punctul de legatura dintre cap si manerul periutei de dinti trebuie sa fiemobil. Efectul elastic regleaza presiunea asupra tesuturilor dure si moi din cavitatea bucala si reduce riscul de ranire. Pentru confort, manerul trebuie sa fie gros si sa aiba insertii cauciucate, astfel incat sa nu alunece in mana in timpul periajului.

Perii

Exista o distinctie intre perii cu peri naturali si cei cu peri artificiali. In prezent, este dovedit stiintific faptul ca utilizarea periutelor de dinti cu peri naturali este daunatoare, deoarece acestia absorb apa si creeaza conditii excelente pentru dezvoltarea agentilor patogeni. Medicii stomatologi recomanda sa se foloseasca doar periute de dinti cu peri artificiali.

Toate periile sunt tratate corespunzator, varfurile sunt rotunjite si nu sunt capabile sa provoace microtraume la nivelul smaltului si al mucoasei dintilor. Principalul material utilizat pentru producerea periilor este nailon. Toate periile sunt adunate in manunchiuri, iar manunchiurile sunt distribuite pe suprafata de lucru. In functie de dispunerea acestor peri si de lungimea lor, se disting:

  • un nivel,
  • b/nivel,
  • cu trei niveluri,
  • periute de dinti cu mai multe niveluri. Fasciculele de peri pot fi dispuse atat strict paralel unul fata de celalalt, cat si intr-un anumit unghi, datorita caruia se poate observa un anumit model pe suprafata de lucru a periutei.
Citeste si...
Tromboza: Alimentația și stilul de viață care țin cheagurile de sânge la distanță

Periute de dinti igienice

Daca luam in considerare o periuta de dinti igienica, toate periile se afla la acelasi nivel si sunt asezate strict paralel unul fata de celalalt. In ultima vreme, astfel de periute de dinti sunt rareori folosite din cauza puterii lor scazute de curatare. Singurul loc in care se folosesc astfel de periute este pentru tratamentul igienic al constructiilor ortopedice.

Cum sa Alegi Corect Periuta de Dinti: Secretele pentru un Zambet Sanatos!
Cum să Alegi Corect Periuța de Dinți: Secretele pentru un Zâmbet Sănătos! 5

Periutele de dinti profilactice

Periile unor astfel de perii sunt dispuse la diferite niveluri, adesea manunchiurile din astfel de periute de dinti sunt de rigiditate diferita. De obicei, acestea au o combinatie de peri drepti si rigizi, care sunt excelenti pentru curatarea spatiilor interdentare, peri scurti mai rigizi sunt excelenti pentru indepartarea placii si a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor de mestecat, peri moi si oblici curata zona gatului dintilor si maseaza gingiile in timpul periajului.

In plus, astfel de periute au caracteristici suplimentare speciale sub forma unor insertii de silicon, a unei proeminente de silicon la capatul capului de lucru sau a unei suprafete striate pe partea din spate a capului de lucru. Toate aceste elemente sunt destinate lustruirii suplimentare a suprafetei dintilor si masajului gingiilor sau curatarii limbii. Se stie ca peste 60 % dintre agentii patogeni se dezvolta pe limba.

Este mai bine sa cumparati o periuta de dinti preventiva pentru persoanele cu gingii slabe, unde este nevoie de un efect excelent de curatare si de o stimulare suplimentara a gingiilor.

organicsfood.ro

Periute de dinti speciale

Periutele de dinti specializate sunt periute de dinti monofluviu care sunt folosite pentru metode speciale de periaj, cum ar fi in cazul bolilor gingivale, al aparatelor dentare, al ortezelor sau al implanturilor.

Citeste si...
Durerile de cap - Cauze, tipuri, simptome, tratament și prevenție

Accesorii suplimentare

Piata moderna a periutelor de dinti ofera o serie de accesorii care faciliteaza ingrijirea si utilizarea periutei de dinti in scopul pentru care a fost conceputa. Periile unor periute sunt impregnate cu o solutie speciala care dispare pe parcursul utilizarii si care indica direct cand trebuie sa va schimbati periuta de dinti. O recomandare frecventa a medicilor este sa va schimbati periuta de dinti dupa 2-3 luni de utilizare.

Periutele de dinti electrice

Initial, periutele de dinti electrice au fost inventate pentru persoanele cu dizabilitati. Ulterior, acestea au fost pompate in masele generale. Periutele electrice moderne functioneaza cu baterii, sunt compacte si au mai multe capete de lucru detasabile care sunt vandute ca set.

Modelele mai scumpe functioneaza cu o baterie reincarcabila care poate fi incarcata la nevoie. Pentru a usura periajul, periutele de dinti electrice sunt echipate cu un senzor de presiune care protejeaza dintii si gingiile de microtraumatisme si cu un cronometru care va anunta cand periajul este finalizat.
In functie de pretul periutei de dinti va depinde de disponibilitatea modurilor de curatare, unele periute de dinti au mai multe moduri de curatare, de obicei doua. Dar, dupa cum arata practica, in cele mai multe cazuri se foloseste doar un singur mod optim de periaj.

Cum sa Alegi Corect Periuta de Dinti: Secretele pentru un Zambet Sanatos!
Cum să Alegi Corect Periuța de Dinți: Secretele pentru un Zâmbet Sănătos! 6

Singurul dezavantaj al unei periute de dinti este reprezentat de peri, acestia sunt aproape intotdeauna de duritate medie si este foarte dificil sa gasesti accesorii cu peri moi, ceea ce este necesar pentru persoanele cu gingii cu probleme. In plus, medicii dentisti nu recomanda utilizarea periutelor de dinti electrice conventionale pentru persoanele cu gingii cu probleme.

Citeste si...
Detectarea Infecțiilor Fungice: Când să Vizitezi un Micolog

Noile modele de periute de dinti de ultima generatie au propriul senzor de presiune si vor da un semnal daca exista o presiune prea mare asupra tesuturilor bucale. In plus, periuta de dinti va semnala si cand este timpul sa termine periajul. Producatorii au preprogramat un timp de periaj de 3 minute.

O inventie draguta a producatorilor de periute de dinti sunt capetele de periuta inlocuibile, astfel incat nu trebuie sa cumparati o periuta noua de fiecare data, ci doar sa inlocuiti capul de periuta cu unul nou.

Linkuri web care prezinta modul in care puteti alege periuta de dinti potrivita pentru dumneavoastra si pentru copiii dumneavoastra:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Senzatie de balonare si edem? Cauzele retentiei de lichide

Te simți greoaie, cu picioarele și mâinile ușor umflate, iar hainele par tot mai strâmte? Nu ești singura!...

Cum sa scapi de acnee in 7 pasi simpli si eficienti

Probleme cu acneea? Descoperă în 7 pași simpli și eficienți cum să ai o piele curată și sănătoasă. De la cauze la tratamente, avem toate informațiile de care ai nevoie.

20 De minute de exercitii fizice te pot ajuta sa iti intaresti creierul dupa o noapte de somn prost

Un nou studiu a arătat cum afectează somnul, nivelul de oxigen și exercițiile fizice capacitatea noastră de a...

Hipersomnia idiopatica si exercitiile fizice: Ajuta?

Hipersomnia idiopatică (IH) este o tulburare de somn care vă face să vă simțiți ca și cum ați...

Istoria si Tehnicile de Masaj: O Abordare Holistica pentru Sanatate

Masajul terapeutic servește nu doar ca o experiență relaxantă, ci și ca un instrument eficient în tratamentul și reabilitarea diverselor afecțiuni. Aflați cum tehnici ancestrale se combină cu metode moderne pentru a îmbunătăți funcția musculară și starea generală de bine.

Totul despre meningita: cauze, simptome, tratament si preventie

Meningita afectează meningeul creierului și măduvei spinării, având simptome severe și necesitând tratament rapid. Acest articol detaliază cauzele, simptomele și metodele de tratament, oferind informații vitale pentru sănătatea ta.

Toate aritmiile pun in pericol viata? Care sunt simptomele cele mai alarmante

Totul despre aritmii: de la simptomele alarmante până la tratamentul adecvat. Descoperă dacă fiecare bătaie neregulată a inimii este un semnal de alarmă. Informează-te și protejează-ți sănătatea!

Scade rezistenta la insulina: Plan de mese si sfaturi pentru exercitii fizice

Rezistența la insulină este o problemă de sănătate tot mai răspândită în zilele noastre, ce poate avea consecințe...