Vă place să beți și dumneavoastră un pahar cu apă cu gheață într-o zi călduroasă de vară sau preferați, ca un adevărat estet, să umpleți paharul cu cuburi de gheață, apoi să-l umpleți cu apă și să strecurați apa cu un pai? Credeți că vă ajută să vă răcoriți? Să vedem!
Vara, când temperatura exterioară este ridicată, începem rapid să transpirăm. Dacă la aceasta se adaugă o activitate fizică activă, procentul de umiditate pierdut de organism va fi și mai mare. Transpirația este o funcție importantă, necesară, deși nu întotdeauna plăcută, a corpului nostru, altfel ne-am supraîncălzi pur și simplu într-un moment. Aproape ca într-o mașină în care sistemul de răcire a cedat brusc.
Corpul nostru eliberează umiditate și săruri. Ne este sete pentru a compensa pierderea de umiditate. Știți deja că a bea multă apă este foarte important. Apa de izvor sau cea îmbuteliată rămâne cea mai bună modalitate de a vă potoli setea în timpul verii. Orice s-ar spune, apa rămâne cea mai benefică băutură pentru organism, care poate fi băută în cantități aproape nelimitate.
Cu toate acestea, pe termen lung, poate deveni plictisitor să bei doar apă potabilă. În acest caz, ceaiurile din plante și fructe neîndulcite vin în ajutor – ele aduc nu doar varietate, ci și gust. O băutură răcoritoare de vară este foarte ușor de preparat singură: luați câteva fructe sau ierburi, sau mai bine o combinație a acestora, turnați amestecul cu apă potabilă caldă și lăsați-l să se infuzeze. Cu cât ingredientele sunt infuzate mai mult timp, cu atât mai intens și mai interesant este gustul băuturii.
Cu băuturile și alimentele potrivite, puteți contracara căldura din organism. Unele alimente au un efect răcoritor sau revigorant asupra organismului, ceea ce le face ideale pentru zilele fierbinți de vară. Aceste alimente vă încetinesc metabolismul, ajutând la echilibrarea atât a căldurii corporale, cât și a condițiilor meteorologice caniculare.
Răciți-vă corpul din interior
Fructele tropicale, cum ar fi lămâile, limetele, portocalele și toate tipurile de pepeni au cel mai mult efect de răcorire asupra corpului nostru. Multe fructe și legume, cum ar fi căpșunile sau castraveții, precum și merele și perele, sunt, de asemenea, răcoritoare. Există, de asemenea, plante răcoritoare, cum ar fi menta, melisa, busuiocul și agrișul.
Un exemplu de utilizare rezonabilă a efectului răcoritor pe timp de caniculă poate fi găsit în țări precum Grecia, Turcia, Egipt, Tunisia. Acolo, în zilele călduroase, se bea ceai de mentă cald cu puțin zahăr. Zahărul răcorește și hidratează, iar menta deschide porii. Acest efect combinat creează o peliculă subțire de transpirație pe piele, a cărei evaporare aduce o binevenită răcoare.
Băuturile și alimentele reci, de exemplu, kvassul rece ca gheața din frigider, băuturile cu cuburi de gheață sau înghețata, dimpotrivă, au exact efectul opus asupra organismului. La început, acestea răcesc foarte mult corpul. Dar apoi corpul dumneavoastră reacționează destul de repede în sens contrar și produce din nou căldură, iar dumneavoastră transpirați din nou.
Corpul funcționează perfect fără gheață
Prea multe alimente și băuturi reci vă dezechilibrează organismul. Consecințele pot include sensibilitate la răceli, frisoane, probleme digestive, un fals sentiment de sațietate și oboseală și epuizare constante. Prin urmare, așa cum am menționat deja, nu trebuie să beți băuturi prea reci și apă răcită cu cuburi de gheață, chiar și vara. Și nu mâncați doar alimente foarte reci.
Ca întotdeauna, aici se aplică următoarea regulă: bucurați-vă de tot cu moderație, numai atunci va fi o plăcere fără regrete. Iar atunci când este foarte cald, nu uitați să vă echilibrați balanța de sare. În acest caz, de exemplu, câteva nuci sărate vă pot ajuta.
Știați că apa cu gheață nu este benefică pe timp de caniculă? Tu ce faci dacă este prea cald?