Ma bucur sa va impartasesc astazi o reteta delicioasa de cuiburi de tagliatelle umplute in tigaie, in sos cremos de smantana.
Gătitul unei mese copioase cu un minim de efort este visul unei gazde. Pregătiți carnea împreună cu garnitura într-o singură tigaie. Încântați-vă familia cu cuiburi suculente și fragede de tagliatelle cu carne tocată în sos de smântână.
Tagliatelle au o istorie lungă și frumoasă. Legenda spune că au fost inventate în Bologna la sfârșitul secolului al XV-lea de către un bucătar de la curte pe nume Zafiran. Tagliatelle erau pregătite în cinstea nunții fiului conducătorului orașului.
Bucătarul a fost inspirat să creeze paste în formă de cuiburi mici de șuvițele aurii din părul miresei. Numele complet al preparatului era “Tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran” (“Tagliolini de paste cu sos după rețeta lui Zafiran”) și era servit pe farfurii de argint somptuoase. De-a lungul anilor, pastele au devenit populare nu doar în rândul nobilimii.
- Bucătărie: europeană
- Categorie: Fel principal
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 25 minute
- Calorii per porție: 200 kcal
Ingrediente tagliatelle în tigaie cu carne de vită
- Carne tocată de vită 500 g
- Mărar După gust
- 33% smântână 200 ml
- Ceapă 1 buc.
- Ciuperci 200 g
- Tagliatelle 1 Pak.
- Sare După gust
- Piper negru măcinat După gust
- Apă 300 ml
- Brânză tare 100 g
Preparare tagliatelle în tigaie cu carne de vită
1. Se prepară carnea tocată
Decojesc ceapa și o dau pe răzătoare grosier. Adaug sare și piper negru măcinat la ceapă, după gust. Combin ceapa rasă cu carnea tocată. Pe lângă carne de vită, puteți folosi carne de pui sau orice alt fel de carne tocată vă place. Amestecați bine ingredientele. Pentru o mai mare suculență, eu adaug puțină apă la carnea tocată.
2. Tăiați ciupercile și brânza
Ciupercile se spală bine. Răzuiesc ciupercile și brânza pe o răzătoare grosieră. Atunci când alegeți o brânză, favorizați una care se va topi bine în timpul procesului de gătire.
3. Se formează chiftelele
Se așază pastele tagliatelle în formă de cuiburi în tigaie. Separați porții mici de carne tocată și formați chifteluțe. Așezați chiftelele în centrul fiecărui cuib.
4. Pregătiți pastele
Vărsăm apă în tigaia cu spații libere. O poți fierbe în prealabil și o poți turna fierbinte. Acopăr tigaia cu un capac și las pastele și carnea să se aburească bine. Va dura aproximativ 10 minute.
5. Adăugam ciupercile și smântâna
După ce chifteluțele se fierb la abur, îndepărtez capacul și adaug ciupercile rase în tigaie, întinzându-le uniform. Torn smântână. Pun din nou capacul pe tigaie, las crema să se încălzească și las tagliatellele cu carne tocată și ciuperci să fiarbă la foc mic încă 10-15 minute.
6. Adaugăm brânza și ierburile aromatice
Tăiem ierburile proaspete cu un cuțit. Cu 2 minute înainte ca felul de mâncare să fie gata, adaug brânza rasă în tigaie și presărăm cuiburile cu ierburi. Acopăr din nou cu capacul, las brânza să se topească timp de un minut și opresc focul. Rețeta este gata.
Sfaturi si trucuri
Stiu ca gatitul unei mese copioase poate parea descurajant, dar cu putina pregatire, putem obtine rezultate excelente fara prea mult efort. Cheia este sa avem ingredientele pregatite si sa folosim cea mai usoara tehnica de gatit posibil.
Iata cateva sfaturi si trucuri pentru aceasta reteta delicioasa:
- Pentru o textura perfecta a pastelor, asigurati-va ca apa in care le fierbeti este suficient de sarata. Adaugati aproximativ 10g de sare la 1 litru de apa.
- Carnea tocata poate fi inlocuita cu piept de pui sau chiar legume precum dovlecei sau vinete pentru o varianta vegetariana.
- Daca doriti ca sosul sa fie mai cremos, inlocuiti o parte din apa cu smantana sau lapte.
- Puteti adauga in plus condimente precum usturoi, busuioc sau oregano dupa gust.
- Cuiburile de paste pot fi facute in avans si pastrate in frigider pana in momentul servirii cand se incalzeste totul laolalta.
Beneficii si atentionari
Beneficiile acestei retete sunt numeroase. Carnea tocata si branza asigura proteine, in timp ce legumele si pastele furnizeaza carbohidrati complecsi, fibre si o multitudine de vitamine si minerale.
In plus, combinatia de ingrediente ofera un gust divin care cu siguranta va multumi intreaga familie.
Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca smantana si branza contin grasimi saturate, asa ca nu ar trebui consumate in exces, in special de persoanele cu probleme cardiovasculare.