Exista dovezi ca inca din timpurile antice, in tarile Orientului erau folosite pe scara larga acupunctura, masajul si tratamentele termice sub forma de incalzire si infasurare. In ultimele cateva sute de ani, in Europa, in randul claselor avute ale populatiei au devenit raspandite calatoriile la statiuni, consumul de ape minerale si alte tipuri de tratamente benefice.
Datorita electroterapiei, se poate asigura o absorbtie mai rapida a medicamentelor.
Dar progresul major in dezvoltarea fizioterapiei poate fi legat de avansul rapid in domeniile biologiei, chimiei si fizicii. Noile descoperiri au permis utilizarea campurilor magnetice, curentilor electrici si tehnologiilor laser pentru imbunatatirea starii de sanatate.
Specialistii calificati au capacitatea de a dezvolta scheme complexe de reabilitare pentru fiecare pacient in parte. Rolul procedurilor fizioterapeutice in recuperarea dupa traume, accidente vasculare (infarcturi, accidente vasculare cerebrale) si boli cronice severe este intr-adevar enorm. Procedurile fizioterapeutice selectate in mod adecvat permit multor pacienti sa isi recapete complet sanatatea si calitatea vietii pierduta.
Pentru a intelege exact cum procedurile fizioterapeutice au un efect benefic asupra corpului uman, este necesar sa intelegem esenta lor.
Factori fizici terapeutici
Factorii fizici terapeutici se refera la diverși factori din mediul extern care pot avea un efect benefic asupra corpului uman. Toți factorii fizici terapeutici pot fi împărțiți în 2 grupuri mari:
- naturali
- artificiali
Factorii naturali includ:
- climato-terapeutici (cura balneara, terencur) – plimbari in zone cu un anumit climat optim
- balneo-terapeutici – ape minerale, argile terapeutice
- nămol-terapeutici – nămoluri terapeutice
Factorii artificiali includ:
- electro-terapeutici – tratament cu curenți electrici
- magneto-terapeutici – cu câmpuri magnetice
- termo-terapeutici – cu expunere la temperaturi ridicate sau scăzute
- mecano-terapeutici – cu impact asupra receptorilor cutanați prin metode de presiune fizică (de exemplu, masaj)
- hidro-terapeutici – cu impactul jetului de apă
Acțiunea oricărui factor fizioterapeutic se bazează pe iritarea anumitor receptori și răspunsul rezultat. Acesta este modul în care sunt declanșate forțele proprii ale organismului, accelerând recuperarea.
Tipuri de proceduri fizioterapeutice
În funcție de localizarea impactului, manipulările fizioterapeutice sunt împărțite în:
- proceduri cu acțiune locală – menite să activeze procesele de recuperare într-o singură zonă dată, de exemplu, într-un membru după o traumă a acestuia
- proceduri cu acțiune generală – declanșează capacitățile de adaptare ale întregului organism în ansamblu
Să analizăm în detaliu fiecare tip de impact fizioterapeutic.
Electroterapia. Sub influența curentului electric, circulația sângelui în zona tratată este îmbunătățită. Acest lucru îmbunătățește nutriția (alimentarea) țesuturilor și accelerează procesele de vindecare. În plus, în acest fel se poate asigura o absorbție mai rapidă și mai eficientă a medicamentelor. Un exemplu clasic al unui astfel de impact este electroforeza.
Magnetoterapia. Principalul factor activ este câmpul magnetic. Acesta are un efect general de relaxare, reduce durerea și umflarea, provoacă o dilatare locală a vaselor de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin.
Laseroterapia. Impactul radiației laser îmbunătățește alimentarea țesuturilor, accelerează procesele metabolice în acestea. Și accelerează recuperarea după traume, intervenții chirurgicale sau leziuni cauzate de alți factori.
Impactul ultrasunetelor. Vibrațiile ultrasonice accelerează pătrunderea medicamentelor în corpul pacienților și au un efect benefic suplimentar (îmbunătățesc nutriția țesuturilor).
Terapia cu unde de șoc (SWT). Una dintre cele mai moderne metode de impact fizioterapeutic. Se bazează pe impactul undelor acustice de șoc de o anumită frecvență asupra țesuturilor organismului. SWT permite dizolvarea aderențelor țesutului conjunctiv, îmbunătățește mobilitatea articulațiilor, reduce inflamația și durerea. Și cel mai important – restabilește funcția organului.
Termoterapia. Această categorie de proceduri fizioterapeutice include utilizarea nămolurilor terapeutice, parafinei, ozokeritei și a altor mijloace. Încălzirea efectuată corect crește fluxul de sânge într-o anumită zonă, crește viteza proceselor metabolice, accelerează vindecarea, reduce durerea.
Crioterapia. Factorul fizioterapeutic este reprezentat de temperaturile extrem de scăzute. Astfel, șederea într-o criosună declanșează capacitățile de adaptare ale organismului, crește imunitatea, tonifică organismul.
Radiația infraroșie. Iradierea cu un astfel de spectru provoacă o încălzire blândă și uniformă a țesuturilor și îmbunătățește circulația sângelui în acestea. Datorită acestui fapt, procesele metabolice sunt accelerate, recuperarea este mai ușoară.
Hidroterapie. Acest tip include băi terapeutice cu extracte și fără. Precum și dușul Sharko, care are un efect tonifiant asupra întregului organism.
În ce cazuri sunt prescrise procedurile fizioterapeutice
Fizioterapia selectata corespunzator permite recuperarea completa a sanatatii.
Fizioterapia are o aplicare foarte largă. Vine în ajutorul tuturor – de la copiii din primul an de viață până la pacienții vârstnici.
Probabil că nu există o patologie pentru care să nu fie indicat tratamentul fizioterapeutic (TFT). Să analizăm în detaliu doar câteva aspecte ale aplicării sale.
În neonatologie
- Masaj. Marea majoritate a copiilor din primul an de viață au indicație pentru 3 cure de masaj. Acestea se efectuează la vârsta de 3, 6 și 9 luni. Fiecare cură este programată pentru trecerea la o anumită etapă nouă de perfecționare a abilităților motorii.
- Electroforeza. De obicei, se prescrie pentru deviații neurologice care duc la modificarea tonusului muscular normal (hipo- și/sau hipertonie, torticolis etc.). Adesea, în timpul procedurii, copilului i se administrează un medicament cu acțiune de relaxare (de exemplu, magneziu).
În ginecologie
Una dintre cele mai grave probleme, rezolvată parțial cu ajutorul TFT, este infertilitatea. Cu ajutorul procedurilor de dizolvare, este adesea posibilă eliminarea aderențelor trompelor uterine care s-au dezvoltat pe fondul unei inflamații cronice. Datorită acestui fapt, sarcina apare în mod natural.
În neurologie
Procedurile fizioterapeutice generale de întărire sunt indicate în stările asteno-nevrotice, care apar adesea după boli infecțioase sau somatice severe, traume și intervenții chirurgicale. În astfel de cazuri, cel mai eficient este considerat impactul complex al mai multor factori. Este mai bine ca o astfel de reabilitare să fie efectuată într-un sanatoriu specializat.
TFT este, de asemenea, foarte utilă în bolile neurodegenerative. În special, în protruzia și hernia discurilor intervertebrale.
Alte domenii
Metoda este, de asemenea, aplicată cu succes în tratamentul următoarelor boli:
- boli inflamatorii ale organelor respiratorii și ORL (sinuzite, amigdalite, bronșite cronice etc.)
- astm bronșic
- boli cronice ale sistemului digestiv (gastroduodenite, colite etc.)
- boli alergice (dermatită atopică, eczemă)
Și în multe alte patologii.
Contraindicații
Contraindicațiile pentru TFT sunt puține, dar există:
- oncopatologie
- intoleranță individuală la unele tipuri de TFT
- tulburări congenitale ale sistemului de coagulare a sângelui (pentru unele tipuri de proceduri)
- boli psihice care nu permit fixarea pacientului
- stare de inconștiență
- stadii acute ale bolilor
- febră
- sarcină (pentru unele tipuri de proceduri)
- insuficiență cardiacă și respiratorie în stadiul de decompensare
- tulburări vasculare acute
- prezența calculilor (pietrelor) în rinichi sau vezica biliară (pentru unele tipuri de TFT)
Decizia finală privind prescrierea unei cure de proceduri fizioterapeutice este luată de medicul curant (împreună cu fizioterapeutul) pe baza tuturor datelor despre pacient.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.