Cum se adaptează organismul la schimbările climatice: modificări de temperatură, presiune, umiditate

Cum se adaptează organismul la schimbările climatice: modificări de temperatură, presiune, umiditate

Schimbările de presiune atmosferică, variațiile de temperatură și calitatea diferită a aerului necesită ca organismul să se reajusteze și să se adapteze la climă.

O schimbare bruscă a climei atunci când călătoriți în alte țări în vacanță sau când vă mutați definitiv vă poate pune sănătatea în pericol. Acest lucru nu se datorează doar stresului provocat de mutarea în sine, ci și procesului de adaptare a organismului la noul climat.

Cu cât este mai drastică schimbarea de temperatură, altitudine și fus orar, cu atât este mai dificil pentru organism să se adapteze. Frecvența respiratorie și pulsul, saturația de oxigen din sânge, toleranța la activitatea fizică sunt adesea modificate.

Este posibil ca unele patologii, cum ar fi deficiența de iod sau alergiile, patologiile renale să se acutizeze sau să dispară la trecerea dintr-o regiune în alta.

De la câmpie la munte: adaptări ale organismului

Cel mai dificil lucru poate fi pentru persoanele care ajung din câmpie în zona montană. Cu cât o persoană se ridică mai mult deasupra nivelului mării, cu atât mai mult timp îi ia organismului să se adapteze la schimbarea condițiilor. Acest lucru se datorează schimbării presiunii parțiale a oxigenului din aer.

Poate dura până la trei luni pentru ca organismul să se schimbe din punct de vedere fiziologic, crescând numărul de globule roșii pentru a transporta mai mult oxigen.

Persoanele cu patologii cardiace și respiratorii, precum și sportivii profesioniști, pot avea dificultăți deosebite în fața unei astfel de mutări. Corpul lor este obișnuit să primească o anumită porțiune de oxigen, iar pentru prima dată, respirația devine mai rapidă, pot apărea senzații neplăcute.

Cum se adaptează organismul la schimbările climatice: modificări de temperatură, presiune, umiditate

Toleranța la activitatea fizică

În condiții de mare altitudine, prima dată când se schimbă toleranța la activitatea fizică, oboseala apare mult mai repede. Acest lucru se datorează obiceiurilor organismului, particularităților consumului de oxigen la o rată de respirație stabilă și la o anumită concentrație de oxigen în aer. De exemplu, sportivii care sunt obișnuiți să se antreneze pe câmpie, când ajung în condițiile munților înalți, observă o scădere a performanțelor, iar încărcătura fizică este purtată mai întâi mai greu.

De aceea, dacă urmează să se desfășoare competiții serioase pe terenuri net diferite, în special montane, profesioniștii merg la locul de concurs cu 2-3 luni înainte pentru a se adapta. Antrenorii știu că sarcina fizică trebuie dozată pentru prima dată pentru a obține anumite rezultate în final. Sportivii profesioniști se antrenează uneori, dar de multe ori preferă să nu concureze în condiții de mare altitudine.

Boli respiratorii

Dacă o persoană are patologii respiratorii cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC, mutarea într-un oraș de munte poate să nu fie cea mai bună opțiune. Cel mai mult, persoanele cu insuficiență cardiacă severă și probleme pulmonare, în principal emfizem și bronșită, suferă de deficit de oxigen la munte; respirația lor se înrăutățește semnificativ și se confruntă cu dificultăți de respirație și stare de rău.

Cum se adaptează organismul la schimbările climatice: modificări de temperatură, presiune, umiditate

De asemenea, la altitudini mari, cu o concentrație mai mică de oxigen, se agravează o afecțiune precum sindromul de apnee nocturnă. Acești pacienți au, de obicei, o creștere compensatorie a respirației pentru a compensa lipsa de oxigen, ceea ce duce la o înrăutățire a stării lor generale.

Persoanele cu anemie falciformă sau hipertensiune pulmonară pot suferi, de asemenea, de tulburări respiratorii și hipoxie. Dar vestea bună este că există dovezi noi că traiul la altitudini mari poate proteja împotriva bolilor de inimă.

Ziua polară și noaptea polară: tulburări de ritm

Regiunile nordice, sunt destul de reci. Dar, pentru majoritatea oamenilor, răcelile și degerăturile nu sunt factori periculoși. Organismul se adaptează relativ repede la schimbările de temperatură, iar casele oamenilor sunt încălzite. Cu toate acestea, zilele scurte de iarnă și zilele lungi de vară reprezintă o problemă mai serioasă.

Organismul poate fi grav afectat de perturbări ale ritmurilor circadiene. Băștinașii știu să se culce când sunt obosiți sau la momentul potrivit, mai degrabă decât să aștepte până când se întunecă. Dar noii veniți au nevoie de un timp considerabil pentru a se adapta.

Cum se adaptează organismul la schimbările climatice: modificări de temperatură, presiune, umiditate

Temperaturi scăzute

Temperaturile scăzute pentru o mare parte a anului pot fi o problemă serioasă pentru seniorii care se mută în regiunile nordice. Persoanele în vârstă își modifică treptat termoreglarea, astfel încât sunt mai predispuse să înghețe.

organicsfood.ro

Acesta este motivul pentru care nu se recomandă pensionarilor să treacă de la un climat cald la unul rece: ei se vor simți mult mai confortabil la temperaturi mai ridicate. Prin urmare, este mai bine să luați în considerare destinațiile sudice pentru mutare.

La orice vârstă, temperaturile scăzute sunt un factor declanșator pentru persoanele care suferă de boala Raynaud. Răceala provoacă o obstrucție bruscă a fluxului sanguin la nivelul brațelor și picioarelor, formând o erupție cutanată și amorțeală. Sindromul Raynaud este mai frecvent la persoanele cu afecțiuni precum lupusul și sclerodermia. Prin urmare, acestea ar trebui să aleagă regiuni cu un climat cald pentru reședința permanentă.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți?
Menopauza: cum se schimbă ciclul menstrual și ce probleme de sănătate aduce
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health