Schimbarile de presiune atmosferica, variatiile de temperatura si calitatea diferita a aerului necesita ca organismul sa se reajusteze si sa se adapteze la clima.
O schimbare brusca a climei atunci cand calatoriti in alte tari in vacanta sau cand va mutati definitiv va poate pune sanatatea in pericol. Acest lucru nu se datoreaza doar stresului provocat de mutarea in sine, ci si procesului de adaptare a organismului la noul climat.
Cu cat este mai drastica schimbarea de temperatura, altitudine si fus orar, cu atat este mai dificil pentru organism sa se adapteze. Frecventa respiratorie si pulsul, saturatia de oxigen din sange, toleranta la activitatea fizica sunt adesea modificate.
Este posibil ca unele patologii, cum ar fi deficienta de iod sau alergiile, patologiile renale sa se acutizeze sau sa dispara la trecerea dintr-o regiune in alta.
De la campie la munte: adaptari ale organismului
Cel mai dificil lucru poate fi pentru persoanele care ajung din campie in zona montana. Cu cat o persoana se ridica mai mult deasupra nivelului marii, cu atat mai mult timp ii ia organismului sa se adapteze la schimbarea conditiilor. Acest lucru se datoreaza schimbarii presiunii partiale a oxigenului din aer.
Poate dura pana la trei luni pentru ca organismul sa se schimbe din punct de vedere fiziologic, crescand numarul de globule rosii pentru a transporta mai mult oxigen.
Persoanele cu patologii cardiace si respiratorii, precum si sportivii profesionisti, pot avea dificultati deosebite in fata unei astfel de mutari. Corpul lor este obisnuit sa primeasca o anumita portiune de oxigen, iar pentru prima data, respiratia devine mai rapida, pot aparea senzatii neplacute.
Toleranta la activitatea fizica
In conditii de mare altitudine, prima data cand se schimba toleranta la activitatea fizica, oboseala apare mult mai repede. Acest lucru se datoreaza obiceiurilor organismului, particularitatilor consumului de oxigen la o rata de respiratie stabila si la o anumita concentratie de oxigen in aer. De exemplu, sportivii care sunt obisnuiti sa se antreneze pe campie, cand ajung in conditiile muntilor inalti, observa o scadere a performantelor, iar incarcatura fizica este purtata mai intai mai greu.
De aceea, daca urmeaza sa se desfasoare competitii serioase pe terenuri net diferite, in special montane, profesionistii merg la locul de concurs cu 2-3 luni inainte pentru a se adapta. Antrenorii stiu ca sarcina fizica trebuie dozata pentru prima data pentru a obtine anumite rezultate in final. Sportivii profesionisti se antreneaza uneori, dar de multe ori prefera sa nu concureze in conditii de mare altitudine.
Boli respiratorii
Daca o persoana are patologii respiratorii cronice, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica sau BPOC, mutarea intr-un oras de munte poate sa nu fie cea mai buna optiune. Cel mai mult, persoanele cu insuficienta cardiaca severa si probleme pulmonare, in principal emfizem si bronsita, sufera de deficit de oxigen la munte; respiratia lor se inrautateste semnificativ si se confrunta cu dificultati de respiratie si stare de rau.
De asemenea, la altitudini mari, cu o concentratie mai mica de oxigen, se agraveaza o afectiune precum sindromul de apnee nocturna. Acesti pacienti au, de obicei, o crestere compensatorie a respiratiei pentru a compensa lipsa de oxigen, ceea ce duce la o inrautatire a starii lor generale.
Persoanele cu anemie falciforma sau hipertensiune pulmonara pot suferi, de asemenea, de tulburari respiratorii si hipoxie. Dar vestea buna este ca exista dovezi noi ca traiul la altitudini mari poate proteja impotriva bolilor de inima.
Ziua polara si noaptea polara: tulburari de ritm
Regiunile nordice, sunt destul de reci. Dar, pentru majoritatea oamenilor, racelile si degeraturile nu sunt factori periculosi. Organismul se adapteaza relativ repede la schimbarile de temperatura, iar casele oamenilor sunt incalzite. Cu toate acestea, zilele scurte de iarna si zilele lungi de vara reprezinta o problema mai serioasa.
Organismul poate fi grav afectat de perturbari ale ritmurilor circadiene. Bastinasii stiu sa se culce cand sunt obositi sau la momentul potrivit, mai degraba decat sa astepte pana cand se intuneca. Dar noii veniti au nevoie de un timp considerabil pentru a se adapta.
Temperaturi scazute
Temperaturile scazute pentru o mare parte a anului pot fi o problema serioasa pentru seniorii care se muta in regiunile nordice. Persoanele in varsta isi modifica treptat termoreglarea, astfel incat sunt mai predispuse sa inghete.
Acesta este motivul pentru care nu se recomanda pensionarilor sa treaca de la un climat cald la unul rece: ei se vor simti mult mai confortabil la temperaturi mai ridicate. Prin urmare, este mai bine sa luati in considerare destinatiile sudice pentru mutare.
La orice varsta, temperaturile scazute sunt un factor declansator pentru persoanele care sufera de boala Raynaud. Raceala provoaca o obstructie brusca a fluxului sanguin la nivelul bratelor si picioarelor, formand o eruptie cutanata si amorteala. Sindromul Raynaud este mai frecvent la persoanele cu afectiuni precum lupusul si sclerodermia. Prin urmare, acestea ar trebui sa aleaga regiuni cu un climat cald pentru resedinta permanenta.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.