Dermatita atopică este o boală cronică a pielii care provoacă pete uscate, pruriginoase și descuamate pe piele, adesea pe față și pe scalp la copii. Apare de obicei la sugari sau la copiii mici.
Cei mai mulți prezintă semne ale afecțiunii în primul an de viață. Simptomele pot continua în adolescență sau la vârsta adultă. Dermatita atopică începe rareori la vârsta adultă. Această dermatită nu este contagioasă.
Dermatita atopică tinde să se întâlnească în familii, sugerând o legătură genetică. Este strâns asociată cu astmul și alergiile și se formează datorită unei tulburări de hipersensibilitate imunitară.
Tratamentul pentru această afecțiune are ca scop suprimarea inflamației pielii, reducerea mâncărimilor și prevenirea infecțiilor. Pentru combaterea mâncărimilor și a infecțiilor se utilizează o îngrijire completă a pielii și medicamente. Dermatita atopică este adesea numită eczemă.
Care sunt cauzele dermatitei atopice?
Cauza exactă a dermatitei atopice nu este cunoscută. Ea se întâlnește în familii, sugerând o legătură genetică, și este strâns legată de dezvoltarea astmului și a altor forme de alergii. Există posibilitatea unor modificări ale proteinelor din piele, care provoacă dermatita atopică.
Anumite afecțiuni o pot înrăutăți. De exemplu, stresul, temperaturile calde sau reci, pielea uscată, anumite țesături sau detergenți pot provoca o acutizare.
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Zona corpului afectată de dermatita atopică se poate schimba pe măsură ce îmbătrâniți. La sugari și copii mici, afectează de obicei fața, coatele și genunchii. La copiii mai mari și la adulți, apare pe brațe și picioare, în pliurile coatelor și în spatele genunchilor.
Simptomele variază ușor pentru fiecare persoană. Simptomele comune includ:
- Pete uscate și solzoase pe piele
- Umflături mici care se deschid și devin umede atunci când sunt scărpinate
- Înroșirea și umflarea pielii
- Îngroșarea pielii (pentru eczema cronică)
- Zgârieturi pe piele.
Frecarea și scărpinarea prea mult pot deteriora pielea și pot duce la infecții. Simptomele dermatitei atopice pot arăta ca alte afecțiuni ale pielii.
Cum se diagnostichează dermatita atopică?
Medicul vă va întreba despre istoricul medical și despre orice alte manifestări de alergii sau astm și vă va întreba despre orice antecedente familiale de dermatită, alergii sau astm.
Adesea, medicul poate diagnostica dermatita atopică prin examinarea pielii. De asemenea, poate face un test patch. Acesta este utilizat pentru a identifica alergiile prin plasarea unor cantități mici de alergeni pe piele și observarea reacției.
De asemenea, se poate efectua o biopsie a pielii pentru a exclude alte cauze ale erupției cutanate.
Cum se tratează dermatita atopică?
Factori precum vârsta, starea generală de sănătate și istoricul medical vor ajuta medicul dumneavoastră să stabilească tratamentul. Nu există un tratament definitiv pentru dermatita atopică. Obiectivele tratamentului sunt reducerea mâncărimii și a inflamației pielii, menținerea umidității pielii și prevenirea infecțiilor.
Medicul poate prescrie medicamente în cazurile severe. Următoarele medicamente sunt utilizate în mod obișnuit în tratamentul dermatitei atopice:
Antihistaminice. Aceste medicamente se administrează pe cale orală. Ele pot ajuta la ameliorarea mâncărimilor. Medicamentele pot provoca somnolență; unele antihistaminice mai noi nu provoacă somnolență.
Creme steroide. Acestea sunt aplicate pe piele pentru a ameliora inflamația, mâncărimea și umflarea. Unele medicamente sunt utilizate strict conform prescripției medicului. Atunci când sunt utilizate în exces, acestea pot provoca subțierea pielii și decolorarea acesteia.
Corticosteroizi sistemici. Aceste medicamente ameliorează inflamația și pot reduce mâncărimea. Ele sunt folosite în cazurile severe și sunt disponibile sub formă de tablete, lichide sau picături. Acești steroizi au efecte secundare grave atunci când sunt utilizați pe termen lung. Prin urmare, sunt prescrise doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a opri un focar de boală.
Antibiotice orale. Aceste medicamente ucid bacteriile care provoacă infecții. Scărpinarea pielii afectate poate expune bacteriile în zonă. Acest lucru poate duce la infecție.
Medicamente orale care conțin ingredientul activ ciclosporină. Acest medicament a fost utilizat de mulți ani pentru a trata dermatita atopică care nu răspunde la alte tratamente. A fost dezvoltat pentru prima dată pentru a preveni respingerea țesuturilor după transplantul de organe.
Acesta suprimă sistemul imunitar, ceea ce oprește reacțiile exagerate ale sistemului imunitar, ajutând la prevenirea apariției focarelor. Este disponibil sub formă de capsule sau lichid. Și există multe efecte secundare care îi limitează utilizarea.
Fototerapia. Există două tipuri de tratament pentru dermatita atopică: terapia cu lumină ultravioletă (UV) și PUVA (chimiofototerapie). Terapia cu lumină utilizează radiații ultraviolete cu lungimi de undă specifice pentru a normaliza răspunsurile sistemului imunitar, oprind reacțiile care duc la inflamație. Fototerapia poate fi utilizată împreună cu alte tratamente.
Imunomodulatoare locale. Cunoscute și sub denumirea de inhibitori de calcineurină topici. Aceștia sunt aplicați pe piele pentru a modifica răspunsul imunitar.
Medicamente imunosupresoare care pot fi utilizate pentru tratamentul pe termen lung al dermatitei atopice. Cu toate acestea, ele pot dăuna potențial ficatului.
Creme reparatoare de bariere. Asemănătoare cremelor hidratante, dar ajută la refacerea epidermei și pot, de asemenea, să hidrateze pielea.
Care sunt complicațiile dermatitei atopice?
Complicațiile dermatitei atopice includ:
- Piele uscată care se irită ușor
- Infecție a pielii
- Probleme de vedere, cum ar fi dermatita pleoapelor sau cataracta
- Dificultăți în relațiile personale, familiale sau profesionale.
Poate fi prevenită dermatita atopică?
Deoarece cauza dermatitei atopice este necunoscută, nu există nicio modalitate de a o preveni. Dar reducerea influenței factorilor declanșatori poate elimina crizele. Următorii pași vă vor ajuta să faceți față dermatitei atopice:
- Evitați factorii declanșatori.
- Faceți băi scurte sau dușuri cu apă caldă.
- Practicați o îngrijire adecvată a pielii.
- Preveniți infecțiile.
- Nu folosiți săpunuri dure. Trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a vă recomanda tipurile necesare.
- Îmbrăcați-vă cu haine ușoare. Transpirația poate agrava dermatita atopică.
- Folosiți o cremă hidratantă bună cel puțin o dată pe zi.
- Evitați să vă zgâriați zona afectată.
- Reduceți la minimum stresul.
- Schimbați-vă stilul de viață pentru a preveni apariția focarelor.
- Evitați produsele care au parfumuri și coloranți.
Link-uri web care discută despre dermatita atopică și cum să o tratezi:
- https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
- https://www.worldallergy.org/resources/world-allergy/world-allergy-week-2018/atopic-dermatitis-online-resources
- https://nationaleczema.org/eczema/
- https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/atopic-dermatitis
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273