15.4 C
București

Ce alimente nu se recomanda sa fie combinate pe o farfurie si consumate in acelasi timp?

Date:

Share post:

Ne place sa incercam arome noi si sa experimentam in bucatarie. Pentru a obtine un gust placut sau pur si simplu pentru a ne simti satui, combinam diferite alimente intr-o singura masa, multe dintre ele fiind de fapt mai bune de mancat separat.

Fiecare tip de aliment necesita enzime diferite, timpi de digestie diferiti si reactii chimice diferite. Pancreasul, care produce enzime importante, trebuie mai intai sa recunoasca substantele care vor fi digerate. Iar acest lucru necesita timp. Cu o varietate prea mare de alimente, fortam pancreasul sa lucreze prea mult, ceea ce duce, in cele din urma, la refuzul acestuia de a lucra bine.

Unele alimente din sistemul digestiv nu se combina intre ele in acelasi timp. Ca urmare, ele perturba metabolismul, duc la fermentatie, procese putrefactive, balonare si eliberarea unor cantitati mari de toxine. Unele substante inhiba absorbtia altora. Chiar daca mancam alimente sanatoase, organismul nostru nu le absoarbe.

Ce alimente nu se recomanda sa fie combinate pe o farfurie si consumate in acelasi timp?

Un exemplu este consumul de banane cu lapte, care precipita toxinele, slabeste raspunsul digestiv, modifica flora intestinala, duce la o productie excesiva de mucus, la supraincarcarea sistemului digestiv, la slabirea imunitatii si la raceli frecvente.

Ce alimente nu pot fi combinate la o masa?

Fructele nu trebuie combinate cu grasimi, proteine si carbohidrati.

Acest lucru va face ca zaharurile sa ramana acolo mai mult timp si sa inceapa sa fermenteze. Cel mai bine este sa mancati fructe la cel putin 2 ore dupa pranz.

Carbohidrati cu proteine animale

Carbohidratii sunt digerati de enzimele alcaline, iar proteinele de enzimele acide. In stomac, acidul si alcalinul sunt neutralizate, iar organismul trebuie sa secrete enzime acide suplimentare pentru digestie, in special carnea, care dureaza cel mai mult timp pentru a fi digerata. In acest timp, o masa de carbohidrati, ramasa nedigerata, provoaca fermentatie si poate cauza arsuri la stomac, balonare, gaze, letargie fizica si psihica.

Citeste si...
Beneficiile și riscurile consumului de nucșoară

Nu combinati doua sau mai multe alimente bogate in proteine la o singura masa

De exemplu, oua si sunca. Este mai bine sa mancati mai intai o proteina mai usoara, adica un ou, iar dupa 10 minute carne. Branza si sunca interactioneaza in acelasi mod.

Ce alimente nu se recomanda sa fie combinate pe o farfurie si consumate in acelasi timp?

Fructe si sucuri acre cu lapte sau cereale

Un mic dejun popular, cerealele cu lapte si suc de portocale va vor tine metabolismul ocupat pe tot parcursul zilei. Acizii continuti in sucul de portocale sau in orice fruct acid vor distruge enzimele responsabile de digerarea carbohidratilor, iar laptele combinat cu acizii se va inchega rapid si va deveni o substanta indigesta care formeaza mucus.

Fructele sau sucurile acide se consuma cel mai bine cu 30 de minute inainte sau la 2 ore dupa o alta masa.

Paine de grau cu dulceata, marmelada, marmelada

Carbohidratii simpli cresc rapid nivelul de zahar din sange, provoaca o crestere brusca a insulinei si pun o povara grea asupra organismului, ceea ce poate reduce nivelul de energie si starea de spirit imediat dupa micul dejun. Consumul regulat al unui astfel de mic dejun oboseste pancreasul si duce la rezistenta la insulina. Dar ungerea painii cu grasime – untura, unt si ulei de masline va incetini semnificativ acest proces.

organicsfood.ro
Ce alimente nu se recomanda sa fie combinate pe o farfurie si consumate in acelasi timp?

Fructele si legumele sunt cele mai proaste combinatii:

  • Pepenii si pepenii verzi nu pot fi combinati cu nimic. Ei trebuie sa fie mancati separat, altfel se poate perturba grav functia intestinala.
  • Ananasul cu produse lactate, in special lapte, iaurt.
  • Porumbul cu curmale, stafide, banane
  • Lamai cu iaurt, lapte, castraveti si rosii.
  • Cand adaugati lamaie in ceai, indepartati mai intai frunzele de ceai. Frunzele de ceai contin aluminiu, care, atunci cand se combina cu lamaia la temperaturi ridicate, formeaza citrat de aluminiu.
  • Legumele din categoria Nightshade: rosiile si vinetele nu se potrivesc cu iaurtul, laptele si castravetele proaspat.
Citeste si...
Alimente antiinflamatorii esențiale pentru lupta împotriva reumatismului

In general, trebuie respectate urmatoarele reguli:

  • Laptele nu se potriveste cu bananele, pestele, fructele acrisoare, produsele de patiserie si painea cu drojdie.
  • Iaurturile nu trebuie combinate cu fructe acrisoare, peste, mango, banane si branza.
  • Ouale si laptele, branza, fructele si cartofii nu merg impreuna.
  • De asemenea, carbohidratii nu se combina cu proteinele animale, curmalele si mierea nu se combina cu cerealele.
Ce alimente nu se recomanda sa fie combinate pe o farfurie si consumate in acelasi timp?

Cu cat mai simplu, cu atat mai bine. Cu cat mai putine ingrediente intr-o masa – dar proaspete, de buna calitate, cu adaos de condimente si ierburi, cu atat mai bine pentru gust si pentru sistemul digestiv.

In tarile in care oamenii traiesc cele mai lungi vieti sanatoase, acestia mananca mese simple. Este vorba intotdeauna de produse de sezon, locale si traditionale. Traditionale, pentru ca sunt bine acceptate de sistemul nostru digestiv la nivel genetic si in legatura cu obiceiurile alimentare stabilite, dezvoltate de generatii intregi. In acelasi timp, va fi foarte bine daca veti reusi sa va faceti dieta zilnica variata.

Apreciati articolul daca ati invatat ceva nou, interesant si util

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cele mai bune 10 alimente pentru imbunatatirea vederii

Ceea ce mâncăm nu îngrijorează doar grăsimea corporală sau riscul de a dezvolta boli precum diabetul sau cancerul,...

Beneficiile consumului de coriandru pentru sanatate

Coriandrul are efecte dovedite în scăderea glicemiei, colesterolului, tensiunii arteriale și calmarea iritațiilor intestinale. Aflați cum folosim semințele de coriandru pentru ameliorarea simptomelor diabetului, hipertensiunii, balonării sau crampelor abdominale.

Stai departe de aceste alimente care reduc testosteronul

Află care sunt cele 13 alimente care reduc semnificativ nivelul de testosteron la bărbați. Printre ele se numără lactatele, soia, menta, uleiurile vegetale, grăsimile trans și alimentele procesate. Acest ghid te învață cum să-ți menții testosteronul la un nivel optim prin alimentație echilibrată, somn adecvat, exerciții și evitarea alimentelor toxice.

Cum sa mentii tensiunea arteriala sub control cu ajutorul dietei: Top 10 alimente

Explorează o listă de 10 alimente esențiale care ajută la menținerea unei inimi sănătoase și la combaterea hipertensiunii arteriale. De la banane și avocado, până la ciocolata neagră.

Apa carbogazoasa vs. Apa plata: Ce trebuie sa stii inainte de a bea

Apa carbogazoasă aduce multe avantaje pentru sănătate, de la stimularea papilelor gustative până la curățarea tractului digestiv. Cu toate acestea, există și câteva precauții. Află toate detaliile și sfaturi pentru alegerea corectă.

Cele Mai Bune Fructe pentru Diabetici – Ghid Nutritional

Fructe recomandate în diabet și sfaturi de la specialiști în nutriție pentru o dietă echilibrată. Citeste pentru a descoperi cele mai bune opțiuni de fructe și cum să le integrezi corect în alimentație.

Topinambur (napul porcesc) – Beneficii si utilizari in bucatarie

Topinamburul, o legumă valoroasă și versatilă, oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Explorăm compoziția sa nutrițională unică și efectele pozitive asupra organismului.

7 Beneficii pentru sanatate daca renunti la carne

Renunțarea la carne oferă beneficii uluitoare pentru sănătate, de la protecția împotriva bolilor grave la combaterea efectelor COVID-19. Descoperă modul în care alimentația pe bază de plante câștigă teren și de ce este momentul perfect pentru o schimbare alimentară.