7.4 C
București

5 Motive pentru a manca zmeura mai des

Date:

Share post:

Putini oameni pot ramane indiferenti fata de una dintre cele mai iubite fructe de padure din tara noastra – zmeura! Este evaluat nu numai pentru gustul sau, ci si pentru unele proprietati vindecatoare. Deci, care este utilizarea sa, cu cat timp in urma oamenii s-au familiarizat cu acest boabe si ce feluri de mancare neobisnuite pot fi gatite cu el?

Ce legatura are Zeus cu asta?

Este greu de spus unde si cand oamenii au gustat pentru prima data zmeura, dar arheologii au gasit semintele sale in sapaturile asezarilor din epoca de piatra si bronz. Una dintre primele mentiuni poate fi gasita in tratatul „Despre agricultura” al vechiului politician si scriitor roman Marcus Porcius Cato: el a spus ca acest boabe creste pe insula Creta. Cu toate acestea, din punct de vedere al botanicii, zmeura nu este exact o boabe: este o drupe multipla, deoarece consta din multe fructe mici topite cu un os.

In antichitate, a fost deja tratata pentru raceli cu putere si principala si chiar a facut din ea un fel de perfuzie care neutralizeaza veninul de sarpe cu muscaturi.

Exista si mituri – de exemplu, astfel: odata ce micul Zeus a plans amar, iar nimfa, pentru a calma copilul, a decis sa-i aduca zmeura de padure (care, potrivit legendei, era alba). Dar pe drum, fata din paduri salbatice a fost zgariata pana la sange, iar hainele ei albe de zapada erau acoperite cu pete stacojii. Nimfa (aceasta, apropo, este o astfel de zeitate care a personificat fortele naturii printre vechii greci) a purtat boabele recoltate, presate la piept si au devenit rosii …

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 12

In Europa, zmeura inceput sa fie cultivata abia in secolul al XVI-lea, iar in America chiar mai tarziu, deoarece rasadurile europene nu s-au inradacinat bine in climatul local. Drept urmare, crescatorii au intervenit in aceasta chestiune si, daca la inceputul secolului al XIX-lea erau cunoscute doar 12 soiuri de plante, atunci dupa 30 de ani erau 150, iar pana la sfarsitul secolului trecut erau deja aproximativ 600! Acum, in forma matura, puteti gasi nu numai zmeura rosie, ci si negra, albastra, galbena, portocalie, alba si chiar verde.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 13

Se dezvolta in Europa, America, Australia si Asia de Nord. Liderul incontestabil in cultivarea zmeurii pe piata mondiala este Rusia. In functie de varietate si clima, boabele incep sa se coaca la sfarsitul lunii iunie si, in cele din urma, se maturizeaza pana la sfarsitul lunii august. In regiunile sudice, unii norocosi recolteaza la inceputul verii! Depinde mult de ingrijire, lumina suficienta si precipitatii. Din pacate, in vremea ploioasa, maturarea poate fi intarziata.

De ce ar trebui sa mananci mai des

Zmeura este bogata in vitamine si minerale, are un gust si o aroma placuta … Și ceea ce este foarte important, rareori provoaca alergii. Am numarat cel putin cinci motive pentru a-l include intr-o dieta sanatoasa!

Contine vitamina C si mangan

Zmeura contine vitaminele B, E, K, precum si fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. Dar, mai presus de toate, contine vitamina C si mangan. In 100 de grame de fructe de padure – o treime din doza zilnica recomandata a ambelor elemente. Apropo, ce au aflat oamenii de stiinta: daca consumati 60 de miligrame de vitamina C pe zi (aproximativ 200 de grame de zmeura), riscul de cataracta si dezvoltarea bolilor cardiovasculare va scadea.

Citeste si...
8 Beneficii ale postului asupra sănătății
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 14

Și cercetatorii din Statele Unite au ajuns la concluzia ca norma completa a vitaminei C ajuta la lupta impotriva excesului de greutate, deoarece datorita acesteia, 30% mai multa grasime este oxidata in timpul efortului fizic decat cu o lipsa de acid ascorbic. Aceasta vitamina este, de asemenea, necesara pentru biosinteza colagenului, care prelungeste tineretea pielii.

Manganul, care este bogat in zmeura, nu este mai putin important pentru sanatatea noastra. Aceasta afecteaza formarea oaselor, este implicata in protectia antioxidanta si formarea neurotransmitatorilor care transmit semnale de la celulele nervoase. In plus, manganul face parte din multe proteine si enzime.

Ajuta la mentinerea unei diete

Zmeura are unul dintre cele mai scazute continuturi de zahar – doar 2,7 grame la o portie de 100 de grame. Din acest motiv, are un continut scazut de calorii (52 calorii) si un indice glicemic scazut (25-40, in functie de soi). Pentru comparatie, un mar mic are aproximativ 13 grame de zahar.

Cu alte cuvinte, zmeura este un desert minunat pentru cei care iubesc dulciurile, dar doresc sa minimizeze utilizarea lor. In plus, teoretic poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat – potrivit expertilor americani de la Centrul de Cercetare a Nutritiei si Institutul pentru Siguranta Alimentara si Sanatate de la Universitatea Loyola.

Oamenii de stiinta au inclus zmeura congelata in dieta a 32 de adulti cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani. Mesele lor erau similare in calorii si macronutrienti, dar difera doar in portii de zmeura. Unii au mancat o ceasca de fructe de padure, altii doua, iar unii nu au mancat-o in fiecare zi.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 15

Și ce au descoperit cercetatorii? Pentru cei care sunt predispusi la diabet, consumul de zmeura a redus cantitatea de insulina necesara pentru a controla nivelul zaharului din sange! Paradoxul este ca nivelul glucozei a fost mai scazut la acei participanti la experiment care au primit cea mai mare portie de zmeura rosie pe zi.

Buna pentru creier

Din pacate, creierul uman este supus stresului oxidativ, asa functioneaza corpul nostru. Dar cercetarile stiintifice moderne arata ca antioxidantii din fructe de padure impiedica imbatranirea creierului si inhiba dezvoltarea bolilor Alzheimer si Parkinson. Motivul este ca polifenolii din boabe activeaza enzimele antioxidante din creier, care fac toata munca necesara (adica lupta impotriva deteriorarii tesuturilor).

organicsfood.ro

Empiric, sa constatat, de asemenea, ca flavonoidele continute in fructe de padure au un efect puternic asupra functiei cognitive, prevenind moartea neuronilor – si acest lucru poate inversa tulburarile de memorie legate de varsta.

Are potential anti-cancer

Oamenii de stiinta au dovedit, de asemenea, ca nivelul ridicat de antioxidanti din zmeura ajuta organismul sa se protejeze de cancer. Este adevarat ca pana acum acest lucru este confirmat numai prin experimente in eprubete. De exemplu, un studiu american de laborator a aratat ca un astfel de extract neutralizeaza pana la 90% din celulele cancerului de stomac, colon si san.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 16

In experimentele pe animale folosind zmeura, a fost dezvaluit si un efect protector. Intr-un studiu de 10 saptamani la soareci cu colita, cei hraniti cu zmeura rosie au avut mai putina inflamatie si un risc redus de cancer colorectal.

Protejeaza impotriva artritei

Are zmeura si proprietati antiinflamatorii care pot reduce simptomele artritei – acest termen combina o varietate de boli inflamatorii ale articulatiilor. Intr-un studiu american realizat de Departamentul de Știinte Biomedicale si Farmaceutice de la Universitatea din Rhode Island, sobolanii care au primit extract de zmeura rosie sub forma de injectii au fost mai putin susceptibili de a prezenta simptome neplacute. Și in experimentul portughez (de asemenea, pe rozatoare care sufera de mult timp), cei care au fost injectati intravenos cu extract de zmeura au avut mai putine umflaturi si distrugeri articulare decat in grupul de control.

Citeste si...
Proteine pe bază de plante: Beneficii, cele mai bune și cele mai slabe
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 17

Care este motivul acestui efect? Expertii cred ca zmeura blocheaza o enzima specifica care provoaca inflamatie si durere si, prin urmare, slabeste simptomele artritei.

Zmeura in gatit

Zmeura nu este folosita doar pentru a face gem, jeleu si bauturi din fructe, ci si pentru a face deserturi delicioase, piureuri si cocktailuri. Aceasta merge bine cu carnea si pestele, ceea ce inseamna ca puteti gati sosuri stralucitoare din ea! In multe retete pentru salate de legume, carne si peste, se gasesc si zmeura. Se adauga chiar si la omlete, bors si amestec!

Salata franceza cu zmeura si branza albastra

Francezii sunt gurmanzi bine-cunoscuti care apreciaza combinatiile non-standard de produse. Reteta mentioneaza mesclan – un amestec de verdeata mica de salata tanara cultivata in Provence. In schimb, puteti lua orice alta salata verde sau microgreens si inlocuiti siropul de artar cu miere, sirop de agave sau anghinare din Ierusalim.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 18

Ingrediente:

  • Zmeura proaspata sau congelata (atunci trebuie mai intai dezghetata) – 250 g
  • Branza albastra – 180 g
  • Mesklan – aproximativ 8 linguri.
  • Ceapa verde – 30 g
  • Ceapa – 2 buc.
  • Otet de cidru de mere – 30 ml
  • Sirop de artar – 30 ml
  • Unt sarat – 25 g
  • Jumatati de nuc – 1/2 lingura.
  • Piper negru proaspat macinat – la gust
  • Sare la gust

Pregatire:

Topiti 5/2 lingurita de unt intr-o tigaie la foc mediu. Adaugati nucile si prajiti timp de 3 minute, amestecand. Adaugati siropul si continuati sa gatiti timp de <>-<> minute, fara a uita sa amestecati. Nucile ar trebui sa se caramelizeze usor, iar masa ar trebui sa se ingroase usor.

Puneti nucile intr-un castron separat, apoi topiti untul ramas in aceeasi tigaie si prajiti ceapa, taiata in inele subtiri, timp de 12-15 minute, pana cand sunt moi si aurii.

Pentru dressing, amestecati zmeura cu otet, piure cu un blender de mana, condimentati cu sare si piper. Puneti mesclan, nuci, ceapa, ceapa verde tocata marunt si felii de branza intr-un castron de salata. Se toarna toate ingredientele cu otet de cidru de mere si se serveste imediat.

Cotlet de porc cu os si sos picant de zmeura

Zmeura este combinata ideal cu carne si pasari de curte, oferindu-le o nuanta placuta dulce si acra si aducand note proaspete postgustului. In plus, fructele si fructele de padure ajuta la digerarea mai buna a alimentelor grele si la accelerarea defalcarii grasimilor, astfel incat nutritionistii saluta doar astfel de combinatii de produse.

Pentru cotlete, coapsa este potrivita, adica gatul si spatele carcasei de porc.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 19

Ingrediente:

  • Carne de porc pe os – 4 buc.
  • Zahar brun – 2 lingurite.
  • Sare – 1 1/2 lingurita.
  • Ardei negru grosier – 1/2 lingurita.
  • Allspice – 1/2 lingurita.
  • Cimbru uscat – 1/4 lingurita.
  • Cimbru proaspat – dupa gust
  • Unt topit – dupa gust
  • Nuci de macadamia – dupa gust
Citeste si...
Beneficiile, caloriile și valorile nutritive ale cărnii de rață

Pentru sos:

  • Zmeura proaspata – 300 g
  • Zahar brun – 35 g
  • Vin alb sec – 100-120 ml
  • Scortisoara macinata – un varf
  • Ardei rosu macinat – un varf
  • Pudra de ghimbir – un varf
  • Usturoi uscat macinat – 1/2 lingurita.
  • Cuisoare – 2 muguri
  • Unt nesarat – 65 g
  • Portocaliu – 1 buc.

Pregatire:

Se amesteca zaharul, sarea, piperul, cimbrul intr-un castron si se acopera portii de carne pe ambele parti. Lasati-l sa bea o jumatate de ora si in acest moment pregatiti sosul. Grind zmeura intr-un blender si stoarceti sucul din portocala. Intr-o cratita mica, topiti untul si puneti toate condimentele in el. Incalziti uleiul cu condimente timp de doua minute, amestecand usor, apoi adaugati zmeura si suc de portocale. Adaugati putina sare, amestecati din nou si aduceti la fierbere. Se toarna vinul, se adauga zaharul si se fierbe la foc mic pana cand zaharul este complet dizolvat.

Curatati bucatile de carne de porc de ierburi si condimente, apoi indepartati excesul de umiditate cu un prosop de hartie. Preincalziti gratarul sau tigaia lubrifiind-o cu unt pre-topit. Se prajeste carnea timp de 5 minute pe fiecare parte pana la mediu-rar, pana cand temperatura interna atinge 62-63 ° C. Lasati cotletele sa se „odihneasca” timp de trei minute si serviti pe placi, stropite cu sos de zmeura, presarate cu macadamia tocata si garnisite cu crengi proaspete de cimbru.

Amestec in stil Hajduk cu zmeura si ciuperci

Acest fel de mancare festiva traditionala este foarte popular in Bulgaria. De obicei, este pregatit dupa cum urmeaza: consatenii sau rudele se aduna in aerul proaspat, sacrifica un berbec si gatesc un amestec intr-un cazan mare peste un foc deschis. Conform unei traditii indelungate, zmeura si crengutele de pin trebuie puse in vas.

Un amestec poate fi gatit la un picnic, pregatind un cazan mare in avans sau acasa intr-o cratita obisnuita. Pentru a face acest lucru, este mai bine sa luati piciorul din spate, pieptul de miel sau felierea.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 20

Ingrediente:

  • Miel – 1 kg
  • Ciuperci proaspete – 200 g
  • Radacina de patrunjel – 1 buc.
  • Radacina mica de telina – 1 bucata.
  • Morcovi – 1 buc.
  • Cartofi – 350 g
  • Zmeura proaspata – 60 g
  • Ceapa verde – dupa gust
  • Patrunjel – dupa gust
  • Frunza de dafin – la gust
  • Sare la gust
  • Vin alb sec – dupa gust
  • Suc de lamaie – 1 lingura. l.
  • Crengute de pin – 1 buc. (optional)

Pregatire:

Mielul este spalat, curatat de filme, grasime si tendoane. Separam carnea de oase, le punem intr-o cratita, le umplem cu apa si le punem in foc. Aduceti la fierbere si gatiti timp de o ora la foc mediu, indepartand spuma. Luati tigaia din caldura, scoateti carnea si oasele, filtrati bulionul. Se toarna inapoi in tigaie, se taie carnea in bucati, se pune in bulion si se fierbe pana se inmoaie.

Radacinile de telina, patrunjel si morcovi sunt spalate, curatate si planificate in benzi subtiri. Spalati cartofii, coajati, taiati in bare mari, spalati ciupercile si taiati in bucati mari. Aruncati radacini, morcovi, cartofi si ciuperci in bulion. Zmeura, crengile de pin si frunzele de dafin sunt asezate intr-o sita rotunda speciala, inchise pe un zavor (sau legate intr-o carpa) si inmuiate in bulion fierbinte. Sare si piper, se toarna putin vin alb uscat si suc de lamaie pentru aroma.

Citeste si...
7 Beneficii pentru sănătate dacă renunți la carne

Gatiti amestecul sub un capac inchis la foc mediu timp de aproximativ o jumatate de ora. Inainte de servire, scoateti sita din tigaie, puneti carnea pe placi, turnati amestecul si presarati cu patrunjel tocat.

Frappe de zmeura

In general, frappe a fost inventat in Grecia, dar acest fel de mancare este popular in toata Peninsula Balcanica si in diferite tari este pregatit in felul sau. Baza bauturii este cafeaua instant, care este biciuita pana cand apare o spuma pufoasa cu apa sau lapte si se adauga multa gheata. Reteta sarba are propria aroma – inghetata de zmeura.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 21

Ingrediente:

Pentru inghetata:

  • Lapte – 300 ml
  • Crema cu un continut de grasime de cel putin 35% – 300 ml
  • Zmeura – 200 g
  • Apa – 3 linguri. l.
  • Zahar – 80 g
  • Galbenusuri de ou – 4 buc.
  • Vanilie – pe varful unui cutit

Pentru frappe:

  • Cafea instant – 3 lingurite.
  • Lapte – 400 ml
  • Zmeura de zmeura – 100 g
  • Gheata zdrobita – la gust
  • Chipsuri de ciocolata – pentru servire

Pregatire:

In primul rand, sa ne ocupam de inghetata de zmeura. Se amesteca laptele cu smantana intr-o cratita mica, se aduce usor la fierbere, se adauga vanilie. Bateti galbenusurile de ou la temperatura camerei cu zahar (lasati cateva linguri). Se toarna masa rezultata in crema fierbinte cu lapte intr-un curent subtire si, amestecand constant cu o lingura, se mentine la caldura scazuta pana se ingroasa.

Raciti baza de inghetata rezultata, puneti-o intr-un recipient din plastic si puneti-o in congelator timp de 3 ore. Periodic, trebuie amestecat bine cu o spatula din lemn. In timp ce inghetata se intareste, combinati zmeura cu zaharul si apa ramase, aduceti la fierbere, gatiti la foc mic timp de 10-15 minute, raciti si frecati printr-o sita fina. Introducem siropul de zmeura racit in inghetata finita, amestecam pentru a face pete frumoase si il punem inapoi in congelator timp de cateva ore.

Acum puteti incepe sa gatiti frappe. Combinati laptele rece si cafeaua macinata intr-un castron adanc, bateti cu un mixer sau blender de imersie cu un tel. Adaugati inghetata in portii mici si continuati sa bateti pana se formeaza spuma pufoasa. Se toarna gheata zdrobita pe fundul ochelarilor, se toarna cu grija frappe de zmeura si se decoreaza bautura cu chipsuri de ciocolata.

5 Motive pentru a mânca zmeură mai des
5 Motive pentru a mânca zmeură mai des 22

Nu exista nici o indoiala ca zmeura este o delicatesa gustoasa si sanatoasa care merita un loc onorabil in dieta noastra. Mai ales in lunile de vara, care reprezinta varful sezonului sau!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Dieta lacto-vegetariana: Beneficii, alimente de consumat si plan de masa

Dieta lacto-vegetariană exclude carnea și fructele de mare, dar include lactatele. Beneficiile sale includ îmbunătățirea sănătății inimii, scăderea riscului de cancer și sprijinirea pierderii în greutate. Află care sunt alimentele de consumat și evitat, plus un plan de masă de 5 zile.

Care sunt pericolele conservelor de casa: ce produse pot provoca botulism?

Conservele și mezelurile făcute în casă, dacă nu sunt respectate cu strictețe, prezintă un pericol - riscul botulismului,...

Beneficiile si utilizarile scortisoarei pentru sanatate

Scorțișoara este mai mult decât un simplu condiment. Află cum proprietățile sale terapeutice susținute de cercetări științifice recente te pot ajuta în controlul glicemiei, protejarea inimii și chiar pierderea în greutate.

Alimente impotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordica si de ce este necesara

Dieta nordică, inspirată de obiceiurile alimentare din Scandinavia, pune accent pe fructe, legume și pește, având beneficii semnificative în reducerea bolilor cardiovasculare. Baza acestei diete combate bolile de inimă, sprijinind sănătatea inimii și creierului prin nutrienți esențiali. Adoptată și în țări europene, dieta se potrivește și locuitorilor din România, aliniindu-se tradițiilor culinare.

Polifenolii – ce sunt si de ce este important sa-i consumam

Polifenolii - cheia pentru o viață sănătoasă și plină de vitalitate. Află cum să îi integrezi în dieta ta! 💪

Refacerea florei intestinale dupa tratamentul cu antibiotice: Ghidul complet

Un tratament cu antibiotice poate perturba flora intestinală. Descoperă cele mai bune metode de a-ți ajuta digestia și de a-ți reechilibra organismul în mod natural. Află cum să te protejezi de efectele secundare digestive.

Beneficiile Anghinarelor pentru o Sanatate Impecabila

Anghinarele susțin sănătatea cardiovasculară și digestive, oferind un bogat aport de fibre și antioxidanți. Descoperiți cum această legumă nobilă poate contribui la un stil de viață sănătos și la prevenirea bolilor cronice.

Postul intermitent 16/8: tot ce trebuie sa stii despre aceasta abordare a dietei

Postul Intermittent 16/8: Strategii și avantaje. Descoperă cum această practică antică poate fi folosită astăzi pentru sănătate și slăbire. Explorează pașii și beneficiile esențiale aici.