Puțini oameni pot rămâne indiferenți față de una dintre cele mai iubite fructe de pădure din țara noastră – zmeură! Este evaluat nu numai pentru gustul său, ci și pentru unele proprietăți vindecătoare. Deci, care este utilizarea sa, cu cât timp în urmă oamenii s-au familiarizat cu acest boabe și ce feluri de mâncare neobișnuite pot fi gătite cu el?
Ce legătură are Zeus cu asta?
Este greu de spus unde și când oamenii au gustat pentru prima dată zmeura, dar arheologii au găsit semințele sale în săpăturile așezărilor din epoca de piatră și bronz. Una dintre primele mențiuni poate fi găsită în tratatul „Despre agricultură” al vechiului politician și scriitor roman Marcus Porcius Cato: el a spus că acest boabe crește pe insula Creta. Cu toate acestea, din punct de vedere al botanicii, zmeura nu este exact o boabe: este o drupe multiplă, deoarece constă din multe fructe mici topite cu un os.
În antichitate, a fost deja tratată pentru răceli cu putere și principală și chiar a făcut din ea un fel de perfuzie care neutralizează veninul de șarpe cu mușcături.
Există si mituri – de exemplu, astfel: odată ce micul Zeus a plâns amar, iar nimfa, pentru a calma copilul, a decis să-i aducă zmeură de pădure (care, potrivit legendei, era albă). Dar pe drum, fata din păduri sălbatice a fost zgâriată până la sânge, iar hainele ei albe de zăpadă erau acoperite cu pete stacojii. Nimfa (aceasta, apropo, este o astfel de zeitate care a personificat forțele naturii printre vechii greci) a purtat boabele recoltate, presate la piept și au devenit roșii …

În Europa, zmeura început să fie cultivata abia în secolul al XVI-lea, iar în America chiar mai târziu, deoarece răsadurile europene nu s-au înrădăcinat bine în climatul local. Drept urmare, crescătorii au intervenit în această chestiune și, dacă la începutul secolului al XIX-lea erau cunoscute doar 12 soiuri de plante, atunci după 30 de ani erau 150, iar până la sfârșitul secolului trecut erau deja aproximativ 600! Acum, în formă matură, puteți găsi nu numai zmeură roșie, ci și negra, albastra, galbena, portocalie, alba și chiar verde.

Se dezvoltă în Europa, America, Australia și Asia de Nord. Liderul incontestabil în cultivarea zmeurii pe piața mondială este Rusia. În funcție de varietate și climă, boabele încep să se coacă la sfârșitul lunii iunie și, în cele din urmă, se maturizează până la sfârșitul lunii august. În regiunile sudice, unii norocoși recoltează la începutul verii! Depinde mult de îngrijire, lumină suficientă și precipitații. Din păcate, în vremea ploioasă, maturarea poate fi întârziată.
De ce ar trebui să mănânci mai des
Zmeura este bogată în vitamine și minerale, are un gust și o aromă plăcută … Și ceea ce este foarte important, rareori provoacă alergii. Am numărat cel puțin cinci motive pentru a-l include într-o dietă sănătoasă!
Conține vitamina C și mangan
Zmeura conține vitaminele B, E, K, precum și fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru. Dar, mai presus de toate, conține vitamina C și mangan. În 100 de grame de fructe de padure – o treime din doza zilnică recomandată a ambelor elemente. Apropo, ce au aflat oamenii de știință: dacă consumați 60 de miligrame de vitamina C pe zi (aproximativ 200 de grame de zmeură), riscul de cataractă și dezvoltarea bolilor cardiovasculare va scădea.

Și cercetătorii din Statele Unite au ajuns la concluzia că norma completă a vitaminei C ajută la lupta împotriva excesului de greutate, deoarece datorită acesteia, 30% mai multă grăsime este oxidată în timpul efortului fizic decât cu o lipsă de acid ascorbic. Această vitamină este, de asemenea, necesară pentru biosinteza colagenului, care prelungește tinerețea pielii.
Manganul, care este bogat în zmeură, nu este mai puțin important pentru sănătatea noastră. Aceasta afectează formarea oaselor, este implicată în protecția antioxidantă și formarea neurotransmițătorilor care transmit semnale de la celulele nervoase. În plus, manganul face parte din multe proteine și enzime.
Ajută la menținerea unei diete
Zmeura are unul dintre cele mai scăzute conținuturi de zahăr – doar 2,7 grame la o porție de 100 de grame. Din acest motiv, are un conținut scăzut de calorii (52 calorii) și un indice glicemic scăzut (25-40, în funcție de soi). Pentru comparație, un măr mic are aproximativ 13 grame de zahăr.
Cu alte cuvinte, zmeura este un desert minunat pentru cei care iubesc dulciurile, dar doresc să minimizeze utilizarea lor. În plus, teoretic poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat – potrivit experților americani de la Centrul de Cercetare a Nutriției și Institutul pentru Siguranța Alimentară și Sănătate de la Universitatea Loyola.
Oamenii de știință au inclus zmeura congelată în dieta a 32 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Mesele lor erau similare în calorii și macronutrienți, dar diferă doar în porții de zmeură. Unii au mâncat o ceașcă de fructe de pădure, alții două, iar unii nu au mâncat-o în fiecare zi.

Și ce au descoperit cercetătorii? Pentru cei care sunt predispuși la diabet, consumul de zmeură a redus cantitatea de insulină necesară pentru a controla nivelul zahărului din sânge! Paradoxul este că nivelul glucozei a fost mai scăzut la acei participanți la experiment care au primit cea mai mare porție de zmeură roșie pe zi.
Buna pentru creier
Din păcate, creierul uman este supus stresului oxidativ, așa funcționează corpul nostru. Dar cercetările științifice moderne arată că antioxidanții din fructe de pădure împiedică îmbătrânirea creierului și inhibă dezvoltarea bolilor Alzheimer și Parkinson. Motivul este că polifenolii din boabe activează enzimele antioxidante din creier, care fac toată munca necesară (adică luptă împotriva deteriorării țesuturilor).
Empiric, sa constatat, de asemenea, că flavonoidele conținute în fructe de pădure au un efect puternic asupra funcției cognitive, prevenind moartea neuronilor – și acest lucru poate inversa tulburările de memorie legate de vârstă.
Are potențial anti-cancer
Oamenii de știință au dovedit, de asemenea, că nivelul ridicat de antioxidanți din zmeură ajută organismul să se protejeze de cancer. Este adevărat că până acum acest lucru este confirmat numai prin experimente în eprubete. De exemplu, un studiu american de laborator a arătat că un astfel de extract neutralizează până la 90% din celulele cancerului de stomac, colon și sân.

În experimentele pe animale folosind zmeură, a fost dezvăluit și un efect protector. Într-un studiu de 10 săptămâni la șoareci cu colită, cei hrăniți cu zmeură roșie au avut mai puțină inflamație și un risc redus de cancer colorectal.
Protejează împotriva artritei
Are zmeură și proprietăți antiinflamatorii care pot reduce simptomele artritei – acest termen combină o varietate de boli inflamatorii ale articulațiilor. Într-un studiu american realizat de Departamentul de Științe Biomedicale și Farmaceutice de la Universitatea din Rhode Island, șobolanii care au primit extract de zmeură roșie sub formă de injecții au fost mai puțin susceptibili de a prezenta simptome neplăcute. Și în experimentul portughez (de asemenea, pe rozătoare care suferă de mult timp), cei care au fost injectați intravenos cu extract de zmeură au avut mai puține umflături și distrugeri articulare decât în grupul de control.

Care este motivul acestui efect? Experții cred că zmeura blochează o enzimă specifică care provoacă inflamație și durere și, prin urmare, slăbește simptomele artritei.
Zmeura în gătit
Zmeura nu este folosită doar pentru a face gem, jeleu și băuturi din fructe, ci și pentru a face deserturi delicioase, piureuri și cocktailuri. Aceasta merge bine cu carnea și peștele, ceea ce înseamnă că puteți găti sosuri strălucitoare din ea! În multe rețete pentru salate de legume, carne și pește, se găsesc și zmeură. Se adaugă chiar și la omlete, borș și amestec!
Salată franceză cu zmeură și brânză albastră
Francezii sunt gurmanzi bine-cunoscuți care apreciază combinațiile non-standard de produse. Rețeta menționează mesclan – un amestec de verdeață mică de salată tânără cultivată în Provence. În schimb, puteți lua orice altă salată verde sau microgreens și înlocuiți siropul de arțar cu miere, sirop de agave sau anghinare din Ierusalim.

Ingrediente:
- Zmeură proaspătă sau congelată (atunci trebuie mai întâi dezghețată) – 250 g
- Brânză albastră – 180 g
- Mesklan – aproximativ 8 linguri.
- Ceapa verde – 30 g
- Ceapa – 2 buc.
- Oțet de cidru de mere – 30 ml
- Sirop de arțar – 30 ml
- Unt sărat – 25 g
- Jumătăți de nuc – 1/2 lingură.
- Piper negru proaspăt măcinat – la gust
- Sare la gust
Pregătire:
Topiți 5/2 linguriță de unt într-o tigaie la foc mediu. Adăugați nucile și prăjiți timp de 3 minute, amestecând. Adăugați siropul și continuați să gătiți timp de <>-<> minute, fără a uita să amestecați. Nucile ar trebui să se caramelizeze ușor, iar masa ar trebui să se îngroașe ușor.
Puneți nucile într-un castron separat, apoi topiți untul rămas în aceeași tigaie și prăjiți ceapa, tăiată în inele subțiri, timp de 12-15 minute, până când sunt moi și aurii.
Pentru dressing, amestecați zmeura cu oțet, piure cu un blender de mână, condimentați cu sare și piper. Puneți mesclan, nuci, ceapă, ceapă verde tocată mărunt și felii de brânză într-un castron de salată. Se toarnă toate ingredientele cu oțet de cidru de mere și se servește imediat.
Cotlet de porc cu os și sos picant de zmeură
Zmeura este combinată ideal cu carne și păsări de curte, oferindu-le o nuanță plăcută dulce și acră și aducând note proaspete postgustului. În plus, fructele și fructele de pădure ajută la digerarea mai bună a alimentelor grele și la accelerarea defalcării grăsimilor, astfel încât nutriționiștii salută doar astfel de combinații de produse.
Pentru cotlete, coapsa este potrivită, adică gâtul și spatele carcasei de porc.

Ingrediente:
- Carne de porc pe os – 4 buc.
- Zahăr brun – 2 lingurițe.
- Sare – 1 1/2 linguriță.
- Ardei negru grosier – 1/2 linguriță.
- Allspice – 1/2 linguriță.
- Cimbru uscat – 1/4 linguriță.
- Cimbru proaspăt – după gust
- Unt topit – după gust
- Nuci de macadamia – după gust
Pentru sos:
- Zmeură proaspătă – 300 g
- Zahăr brun – 35 g
- Vin alb sec – 100-120 ml
- Scorțișoară măcinată – un vârf
- Ardei roșu măcinat – un vârf
- Pudra de ghimbir – un vârf
- Usturoi uscat măcinat – 1/2 linguriță.
- Cuișoare – 2 muguri
- Unt nesărat – 65 g
- Portocaliu – 1 buc.
Pregătire:
Se amestecă zahărul, sarea, piperul, cimbrul într-un castron și se acoperă porții de carne pe ambele părți. Lăsați-l să bea o jumătate de oră și în acest moment pregătiți sosul. Grind zmeura într-un blender și stoarceți sucul din portocală. Într-o cratiță mică, topiți untul și puneți toate condimentele în el. Încălziți uleiul cu condimente timp de două minute, amestecând ușor, apoi adăugați zmeură și suc de portocale. Adăugați puțină sare, amestecați din nou și aduceți la fierbere. Se toarnă vinul, se adaugă zahărul și se fierbe la foc mic până când zahărul este complet dizolvat.
Curățați bucățile de carne de porc de ierburi și condimente, apoi îndepărtați excesul de umiditate cu un prosop de hârtie. Preîncălziți grătarul sau tigaia lubrifiind-o cu unt pre-topit. Se prăjește carnea timp de 5 minute pe fiecare parte până la mediu-rar, până când temperatura internă atinge 62-63 ° C. Lăsați cotletele să se „odihnească” timp de trei minute și serviți pe plăci, stropite cu sos de zmeură, presărate cu macadamia tocată și garnisite cu crengi proaspete de cimbru.
Amestec în stil Hajduk cu zmeură și ciuperci
Acest fel de mâncare festivă tradițională este foarte popular în Bulgaria. De obicei, este pregătit după cum urmează: consătenii sau rudele se adună în aerul proaspăt, sacrifică un berbec și gătesc un amestec într-un cazan mare peste un foc deschis. Conform unei tradiții îndelungate, zmeura și crenguțele de pin trebuie puse în vas.
Un amestec poate fi gătit la un picnic, pregătind un cazan mare în avans sau acasă într-o cratiță obișnuită. Pentru a face acest lucru, este mai bine să luați piciorul din spate, pieptul de miel sau felierea.

Ingrediente:
- Miel – 1 kg
- Ciuperci proaspete – 200 g
- Rădăcină de pătrunjel – 1 buc.
- Rădăcină mică de țelină – 1 bucată.
- Morcovi – 1 buc.
- Cartofi – 350 g
- Zmeură proaspătă – 60 g
- Ceapa verde – dupa gust
- Pătrunjel – după gust
- Frunza de dafin – la gust
- Sare la gust
- Vin alb sec – după gust
- Suc de lamaie – 1 lingura. l.
- Crenguțe de pin – 1 buc. (opțional)
Pregătire:
Mielul este spălat, curățat de filme, grăsime și tendoane. Separăm carnea de oase, le punem într-o cratiță, le umplem cu apă și le punem în foc. Aduceți la fierbere și gătiți timp de o oră la foc mediu, îndepărtând spuma. Luați tigaia din căldură, scoateți carnea și oasele, filtrați bulionul. Se toarnă înapoi în tigaie, se taie carnea în bucăți, se pune în bulion și se fierbe până se înmoaie.
Rădăcinile de țelină, patrunjel și morcovi sunt spălate, curățate și planificate în benzi subțiri. Spălați cartofii, coajați, tăiați în bare mari, spălați ciupercile și tăiați în bucăți mari. Aruncați rădăcini, morcovi, cartofi și ciuperci în bulion. Zmeura, crengile de pin și frunzele de dafin sunt așezate într-o sită rotundă specială, închise pe un zăvor (sau legate într-o cârpă) și înmuiate în bulion fierbinte. Sare și piper, se toarnă puțin vin alb uscat și suc de lămâie pentru aromă.
Gatiti amestecul sub un capac inchis la foc mediu timp de aproximativ o jumatate de ora. Înainte de servire, scoateți sita din tigaie, puneți carnea pe plăci, turnați amestecul și presărați cu patrunjel tocat.
Frappe de zmeură
În general, frappe a fost inventat în Grecia, dar acest fel de mâncare este popular în toată Peninsula Balcanică și în diferite țări este pregătit în felul său. Baza băuturii este cafeaua instant, care este biciuită până când apare o spumă pufoasă cu apă sau lapte și se adaugă multă gheață. Rețeta sârbă are propria aromă – înghețată de zmeură.

Ingrediente:
Pentru înghețată:
- Lapte – 300 ml
- Cremă cu un conținut de grăsime de cel puțin 35% – 300 ml
- Zmeură – 200 g
- Apă – 3 linguri. l.
- Zahăr – 80 g
- Gălbenușuri de ou – 4 buc.
- Vanilie – pe vârful unui cuțit
Pentru frappe:
- Cafea instant – 3 lingurițe.
- Lapte – 400 ml
- Zmeură de zmeură – 100 g
- Gheață zdrobită – la gust
- Chipsuri de ciocolată – pentru servire
Pregătire:
În primul rând, să ne ocupăm de înghețata de zmeură. Se amestecă laptele cu smântână într-o cratiță mică, se aduce ușor la fierbere, se adaugă vanilie. Bateți gălbenușurile de ou la temperatura camerei cu zahăr (lăsați câteva linguri). Se toarnă masa rezultată în cremă fierbinte cu lapte într-un curent subțire și, amestecând constant cu o lingură, se menține la căldură scăzută până se îngroașă.
Răciți baza de înghețată rezultată, puneți-o într-un recipient din plastic și puneți-o în congelator timp de 3 ore. Periodic, trebuie amestecat bine cu o spatulă din lemn. În timp ce înghețata se întărește, combinați zmeura cu zahărul și apa rămase, aduceți la fierbere, gătiți la foc mic timp de 10-15 minute, răciți și frecați printr-o sită fină. Introducem siropul de zmeură răcit în înghețata finită, amestecăm pentru a face pete frumoase și îl punem înapoi în congelator timp de câteva ore.
Acum puteți începe să gătiți frappe. Combinați laptele rece și cafeaua măcinată într-un castron adânc, bateți cu un mixer sau blender de imersie cu un tel. Adăugați înghețată în porții mici și continuați să bateți până se formează spumă pufoasă. Se toarnă gheață zdrobită pe fundul ochelarilor, se toarnă cu grijă frappe de zmeură și se decorează băutura cu chipsuri de ciocolată.

Nu există nici o îndoială că zmeura este o delicatesă gustoasă și sănătoasă care merită un loc onorabil în dieta noastră. Mai ales în lunile de vară, care reprezintă vârful sezonului său!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.