Acidul folic, sau vitamina B9, aparține grupului de microelemente vitale pentru om. Este necesar pentru construirea lanțurilor de ADN și ARN care păstrează și transmit informații ereditare .
Bolile cauzate de o deficiență a acestui element, care nu este sintetizat în organism, ci provine din exterior, sunt adesea atribuite oboselii și suprasolicitarii. În același timp, deficiența de B9 în timpul sarcinii afectează negativ dezvoltarea fătului și poate duce la patologii de dezvoltare, întreruperea sarcinii și moartea embrionului. Prin urmare, deja cu 2-3 luni înainte de planificarea concepției, experții recomandă viitorilor părinți să-și umple rezervele din acest microelement.
Unde se găsește vitamina B9?
Acidul folic este un analog sintetic al vitaminei naturale B9, care se găsește în alimentele vegetale și animale. Principalul dezavantaj al B9 este distrugerea sa rapidă: dispare aproape complet în timpul tratamentului termic, precum și în timpul depozitării pe termen scurt a produselor la temperatura camerei. Aceasta înseamnă că este imposibil să satisfaci pe deplin necesarul zilnic pentru acest element prin consumul de alimente care conțin folați.
Folate înseamnă „frunză” în latină. O cantitate mare de vitamina B9 se gaseste in verdeturi: spanac, patrunjel, sparanghel, salata verde, rucola, broccoli. De asemenea, sunt bogate în:
- leguminoase (fasole, fasole, mazăre, arahide);
- ficat de curcan;
- ouă de găină;
- carne de ton și somon;
- fructe (banane, portocale, caise);
- legume (dovleac, sfeclă, morcovi).
Pâinea făcută din făină integrală cu tărâțe este îmbogățită cu acid folic.
Vitamina B9, ca toți reprezentanții acestui grup, este solubilă în apă. Se dizolvă într-un mediu lichid și este excretat din organism prin urină și transpirație. Lipsa capacității de acumulare în organism (cum fac vitaminele liposolubile) explică lipsa riscului de supradozaj cu folați.
Valoarea acidului folic pentru oameni
Este o greșeală să credem că acest element este necesar exclusiv femeilor însărcinate. Poate duce la boli foarte grave, indiferent de sex și gen. Si de aceea.
1. Pediatrii notează că deficitul de vitamina B9 la copii duce la întârzieri în dezvoltare, probleme digestive și tulburări ale sistemului nervos.
2. Adolescenții au nevoie de provizii mari din această vitamină în perioada schimbărilor hormonale. De exemplu, la băieți adolescenți, deficiența acesteia afectează negativ creșterea masei musculare, dezvoltarea vocii și dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare.
La adolescente, deficitul de B9 afectează în primul rând starea pielii, părului și unghiilor, precum și normalizarea ciclului menstrual.
3. Lipsa acestui element în corpul unui bărbat matur este periculoasă, în primul rând, din cauza fertilității afectate și a creșterii numărului de spermatozoizi purtători de gene mutante. Acest lucru crește probabilitatea de a avea un copil cu patologii ereditare.
4. La varsta inaintata, aceasta vitamina este necesara pentru prevenirea hepatozei grase, bolilor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, ateroscleroza), bolilor neurologice asociate cu iritabilitate crescuta.
5. Experții asociază apariția depresiei, a bolii Alzheimer și a bolilor severe ale sistemului hematopoietic – anemie megaloblastică cu un deficit de vitamina B9.
Dar acest element are și alte funcții importante și semnificative:
- participarea la sinteza lanțurilor de ADN și ARN prin controlul metabolismului proteic;
- limitarea mutațiilor genetice;
- inhibarea creșterii celulelor tumorale;
- reglarea sintezei celulelor sanguine în măduva osoasă;
- descompunerea aminoacidului toxic homocisteină în cel benefic – metionină;
- participarea la sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor care asigură funcționarea normală a sistemului nervos.
Principalele procese biochimice în care vitamina B9 este de o importanță capitală:
- creșterea normală a celulelor sanguine (trombocite, eritrocite, leucocite);
- regenerarea țesuturilor;
- creșterea și diviziunea celulelor cu divizarea rapidă (sânge, ficat, spermă, țesut fetal și placentă);
- sinteza și transformarea aminoacizilor;
- accelerarea metabolismului și descompunerea grăsimilor;
- protecție împotriva agenților cancerigeni;
- întărirea țesutului osos.
Acid folic în timpul sarcinii

Sănătatea viitorului copil este stabilită cu mult înainte de nașterea lui. Și depinde în mare măsură de starea de sănătate a părinților. Pentru ca concepția să aibă succes, spermatozoizii unui bărbat trebuie să conțină un număr suficient de spermatozoizi activi, mobili. Și, desigur, cele sănătoase. Adică fără mutații genetice.
Pentru femei, un ciclu menstrual regulat, ouă sănătoase și un răspuns normal la creșterea nivelului de estrogen sunt importante. Toate acestea înainte de concepție sunt asigurate de utilizarea tabletelor de acid folic.
Experții recomandă să începeți să luați acest medicament conform instrucțiunilor și după consultarea unui medic cu 3 luni înainte de concepția așteptată, deoarece odată cu debutul sarcinii nevoia de vitamina B9 crește brusc, mai ales în primul trimestru. În stadii foarte incipiente, când unele femei nici măcar nu bănuiesc ce s-a întâmplat, are loc diviziunea activă a celulelor fetale, formarea așa-numitului tub neural și creșterea țesutului placentar necesită o cantitate imensă din acest element.
După fecundarea oului în 24 de ore, se formează o celulă diploidă (zigot), care conține setul de cromozomi primit de la ambii părinți. Zigotul, îndreptându-se spre peretele uterului, își începe divizarea în blastomeri – celule rotunde, care formează apoi un embrion.
Până în ziua 4, zigotul are între 12 și 14 blastomeri strâns interconectați. Și intră în cavitatea uterină, unde este implantat în endometru. Începe etapa timpurie de dezvoltare a viitoarei persoane. Până în săptămâna 16, la locul de atașare a embrionului de peretele uterului se formează o placentă, oferind fătului oxigen și substanțe nutritive. Joacă rolul unei bariere de protecție și îndepărtează produsele de degradare.
Dar mult mai devreme (între 16 și 25 de zile de sarcină) se formează tubul neural al fătului – baza sistemului nervos al copilului. În zilele 16-18 după concepție, la făt se formează o formațiune specifică – placa neură. Marginile acestei plăci se apropie treptat, formând role cu o canelură. Canelura din partea din față a plăcii este puțin mai lată. Acesta este viitorul creier al bebelușului. Pe parcursul mai multor zile, crestele se unesc pentru a forma un tub gol, in care se vor forma ventriculii creierului si canalul spinal.
Anomaliile în structura tubului neural, cauzate de închiderea incompletă sau prematură, duc în majoritatea cazurilor la defecte incompatibile cu viața. Iar principala cauză a anomaliilor este deficitul de acid folic.
Care sunt riscurile deficitului de vitamina B9?

Lipsa acestui element în timpul așteptării unui copil duce la alte consecințe patologice pentru făt:
- tulburări ale structurii creierului, hidrocefalie (umflarea creierului cauzată de o cantitate în exces de lichid cefalorahidian în craniu), ancefalie (absența creierului);
- anomalii în dezvoltarea oaselor sistemului maxilo-facial, despicături ale palatului dur și moale („buză despicată”, „despicătură de palat” și altele);
- spina bifida însoțită de spina bifida;
- defecte incurabile și inoperabile ale inimii și ale sistemului genito-urinar (acestea sunt principalele cauze ale mortalității infantile).
Experții numesc prematuritatea și întârzierile de dezvoltare ale copilului drept „cele mai ușoare” consecințe ale unei deficiențe a acestui element în perioada de așteptare a unui copil. Pentru o viitoare mamă, o deficiență de B9 amenință desprinderea placentară, sângerarea, avortul spontan, nașterea mortii și depresia postpartum.
Medicii obstetricieni-ginecologi, geneticienii și pediatrii își exprimă o părere unanimă: administrarea acidului folic în etapa de planificare a sarcinii (cu 3 luni înainte de concepția așteptată) poate reduce riscul de a dezvolta defecte ale tubului neural la făt cu mai mult de 70%.
Este esențial ca viitorii părinți să fie informați în legătură cu riscul defectelor de dezvoltare ale tubului neural fetal, care pot fi legate de anumite patologii genetice asociate cu metabolismul defectuos al homocisteinei.
Homocisteina, un aminoacid nociv pentru organism, când circulă nemodificat în sânge, contribuie la fragilizarea vaselor sangvine, inclusiv a celor ale placentei. Acest lucru induce tromboze, interferând astfel cu transportul oxigenului către țesuturile fetale. Concentrațiile ridicate de homocisteină în țesuturile sistemului nervos au un efect toxic, conducând la decesul fetal.
Vitamina B9 joacă un rol crucial în neutralizarea homocisteinei, transformând-o în metionină, un aminoacid benefic, care ulterior participă la sinteza proteinelor.
Pe termen lung, deficitul de vitamina B9 poate avea următoarele consecințe:
- întârzieri în dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor,
- disfuncții de dezvoltare psihică,
- scăderea imunității,
- risc sporit de cancer.
În perioada alăptării, aportul de vitamina B9 rămâne esențial, întrucât laptele matern satisface necesarul crescut al copilului de acest micronutrient.
Link-uri web care discută beneficiile acidului folic în timpul sarcinii:
- https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html
- https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy
- https://kidshealth.org/en/parents/preg-folic-acid.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/folic-acid-for-a-healthy-baby
- https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/folic-acid