Alimentația mixtă în primele luni de viață - cheia pentru prevenirea dificultăților de învățare la copii

Alimentația mixtă în primele luni de viață – cheia pentru prevenirea dificultăților de învățare la copii

Dezvoltarea abilităților cognitive și a potențialului educațional al copiilor este o preocupare majoră a părinților și a experților în domeniu. Există însă numeroase dezbateri în jurul influenței anumitor factori precum alimentația precoce.

Un studiu condus de Universitatea din Glasgow publicat anul acesta în prestigioasa revistă medicală PLOS Medicine arată că alimentația mixtă – adică combinarea laptelui matern cu formula de lapte – în primele două luni de viață ale sugarilor are efecte benefice semnificative pe termen lung.

Alimentația mixtă în primele 8 săptămâni de viață reduce cu 20% riscul de dificultăți de învățare

Datele analizate în cadrul acestui amplu studiu observațional acoperă peste 190.000 de copii născuți în Scoția între anii 2004 și 2016. Cercetarea a urmărit evoluția subiecților până la vârsta școlară, între 2009 și 2013, moment în care aproape 12% dintre copii prezentau anumite nevoi educaționale speciale. Acești copii au fost orientați către instituții de învățământ specializate în lucrul cu elevii cu dizabilități sau dificultăți de învățare.

Rezultatele studiului arată că sugarilor care au beneficiat de alimentație mixtă în primele 6 până la 8 săptămâni de viață au avut un risc cu 10-20% mai mic de a dezvolta nevoi speciale de educație față de cei hrăniți exclusiv cu formulă. De asemenea, cei alăptați exclusiv au fost cu 20% mai puțin predispuși la probleme emoționale, comportamentale sau de sănătate.

Concluzia experților este că primele două luni de viață reprezintă o perioadă extrem de importantă, iar combinarea laptelui matern cu formula de lapte poate crește semnificativ șansele copilului de a dobândi abilități cognitive optimale care să îi permită o dezvoltare armonioasă în plan educațional.

Situația îngrijorătoare a educației din România impune o mai bună pregătire a copiilor încă de la naștere

Până în anul 2020, aproape o treime dintre elevii din țara noastră aveau nevoi educaționale speciale sau abandonau școala, iar numărul celor care nu se prezentau la examenul de bacalaureat depășea 40.000. Rata abandonului școlar este de două ori mai mare decât media europeană, semn că sistemul nostru educațional întâmpină dificultăți majore în lucrul eficient cu copiii cu dizabilități și cu cei provenind din medii sociale vulnerabile.

Aceste probleme stringente reclamă soluții capabile să prevină pe cât posibil riscul de eșec școlar, mai ales în faza incipientă a dezvoltării cognitieve a copilului – adică în primele două luni de viață, după cum evidențiază studiul de la Universitatea din Glasgow.

Nutriția perinatală, factor esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușilor

Alimentația mixtă în primele luni de viață - cheia pentru prevenirea dificultăților de învățare la copii

Specialiștii recunosc tot mai mult rolul esențial al nutriției perinatale și din primii doi ani de viață asupra dezvoltării organelor și sistemelor, îndeosebi a creierului. Mediul neurotrofic optim poate asigura arborizarea dendritică mai extinsă, cu efect benefic pentru formațiunile neuronale responsabile de procesele cognitive. Pe de altă parte, nutrienții deficitari afectează transmisia sinaptică și favorizează apariția leziunilor cerebrale de tip ischemic sau inflamator.

Alăptarea în primele 6 până la 8 săptămâni de viață stimulează procesele maturative ale creierului sugarului datorită conținutului optim în factori neurotropi precum acidul docosahexaenoic (DHA), nucleotide, gangliozide, colină, taurină sau carnitină. De asemenea, hormonii, enzimele, citokinele sau anticorpii din laptele matern modulează benefic mediul neuroimun.

Alimentația mixtă versus formula exclusivă – argumente pro și contra

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a sugarilor pentru primele 6 luni și continuarea acesteia până când copilul împlinește 2 ani. Cu toate acestea, numeroase femei întâmpină dificultăți în alăptarea exclusivă, fie din cauza unor afecțiuni precum mastita sau abcesul mamar, fie pentru că încep cât mai curând un loc de muncă.

Lipsa concediului de maternitate acordat la naștere, dar și stresul fizic și emoțional asociat cu perioada postnatală pot afecta semnificativ instinctul de alăptare sau producția de lapte. În plus, mediul social deseori „judecă” mamele care nu alăptează și, ca urmare, mamele își motivează gesturile prin protecția nou-născutului și-i introduc suplimentarea cu formulă.

Deși beneficiile laptelui matern natural sunt dovedite, acest nou studiu britanic demonstrează că alimentația mixtă în primele 8 săptămâni postnatale este, de asemenea, o strategie excelentă din perspectivă nutrițională, cu influență pozitivă asupra sănătății și dezvoltării ulterioare a copiilor:

  • Performanță cognitivă mai bună evidențiată prin nevoi educaționale speciale reduse cu 10-20%
  • Risc scăzut de dificultăți emoționale și comportamentale
  • Incidență redusă a problemelor de sănătate fizică

Alimentația mixtă – riscuri potențiale ce trebuie avute în vedere

Totuși, medicii atrag atenția că introducerea formulei înainte de 6 luni prezintă și unele dezavantaje:

  • Creștere în greutate mai accelerată, posibil factor de risc pentru obezitatea ulterioară
  • Risc ușor crescut pentru alergii și boli autoimune
  • Ingestie redusă de lapte matern cu scăderea beneficiilor imunologice specifice
  • Modificarea florei intestinale naturale care ar fi trebuit inoculată din laptele mamei

Prin urmare, pentru evitarea acestor riscuri se recomandă:

  • Alegerea cu atenție a formulei în funcție de vârstă și indicațiile medicului
  • Respectarea strictă a dozelor, diluției și igienei la prepararea biberonului
  • Continuarea alăptării mixte pentru cât mai mult timp posibil, preferabil până la 6 luni

Ghid pentru adoptarea unei alimentații mixte optime în primele 8 săptămâni de viață a bebelușului

Iată câteva reguli și sfaturi practice pentru mamele care aleg să combine alăptarea cu formula pentru bebelușii de până la 2 luni:

organicsfood.ro
  • Alege o formulă hipoalergenică, fără proteine din lapte de vacă, adecvată vârstei exacte a bebelușului
  • Păstrează laptele matern ca principal aport nutritiv, alăptează la cerere bebelușul
  • Administrează formula ca supliment, maxim 2-3 biberoane de 150 ml pe zi
  • Urmărește atent beneficiile si potențialele reacții adverse la laptele formulă
  • La 4-6 săptămâni, reintrodu laptelui matern în principal, iar formula doar complementar
  • Nu depășii cantitățile sau durata recomandată pentru formula de început

Respectarea acestor reguli va permite mamei să beneficieze în continuare de instinctul și bucuria alăptării naturale, cu efecte pozitive atât asupra ei, cât și asupra copilului, în timp ce formula compensează eventualele carențe cantitative de lapte.

Concluzie: O alimentației optimizată încă din start pentru prevenirea eșecului școlar

Studiul realizat în Scoția evidențiază cu claritate influența alimentației de la primele luni de viață asupra potențialului educațional al copiilor. Deși alăptarea exclusivă este varianta ideală, opțiunea mixtă, cu formula administrată controlat, este o alternativă la fel de eficientă cognitiv, în condițiile în care alăptarea se dovedește problematică pentru anumite mame.

Într-un mediu educațional românesc deficitar, în care aproape jumătate dintre elevi eșuează în parcursul școlar din cauza unor dificultăți de învățare, optimizarea strategiilor nutriționale de la cele mai fragede vârste devine imperativă. Un start bun în viață, cu o alimentație mixtă ideală în primele două luni, poate constitui o premisă solidă pentru succesul academic viitor.

Prin implementarea măsurilor adecvate încă de la naștere putem spera la o generație mai bine pregătită cognitiv, capabilă să reducă ratele actuale îngrijorătoare de eșec școlar. Dar, pentru aceasta, este nevoie de o largă conștientizare în rândul proaspetelor mame privind importanța strategiilor alimentare optime din primele săptămâni care pot influența decisiv întregul parcurs de viață al copilului.

Întrebări frecvente

Care sunt cele mai bune alimente pentru stimularea cognitivă a bebelușilor?

Laptele matern natural este considerat superalimentul numărul unu pentru sugar din perspectiva dezvoltării creierului. Pe lângă componentele nutritive esențiale (proteine, grăsimi, glucide, vitamine, minerale), laptele mamei conține cantități optime din factorii neurotrofici precum acidul docosahexaenoic (DHA), gangliozide, nucleotide, taurină și carnitină. Acești compuși susțin procesele de mielinizare și sinaptogeneză necesare pentru maturarea optimă a creierului copilului.

Când este recomandată introducerea formulei de lapte în alimentația sugarului?

Experții recomandă menținerea exclusivă a alăptării naturale pentru primele 4-6 luni. Ulterior, în funcție de cantitatea de lapte disponibilă și de ritmul de creștere a bebelușului, medicul pediatru poate indica introducerea formulei ca aport suplimentar de nutrienți. Formula trebuie aleasă în concordanță cu vârsta exactă a copilului și particularitățile sale.

Ce formule de lapte sunt indicate pentru stimularea cognitivă?

Pentru un plus de susținere a dezvoltării cognitive, unele formule de lapte conțin ingrediente precum nucleotide (din lapte, drojdie, pește), colină, inozitol, taurină sau LCPUFA (acizi grași Omega-3 și Omega-6). Astfel, acestea suplinesc deficiențele de neuromediatori și factori de creștere neuronală, completând eficient aportul de substanțe nutritive esențiale existent în mod natural în laptele matern.

Ce efecte adverse pot avea formulele introduse prea devreme?

Administrarea de formulă în primele 3 luni de viață poate deregla echilibrul florei intestinale, diminua rata de absorbție a unor micro și macronutrienți și poate impieta apărarea imunitară specifică conferită de laptele mamei. Totodată, creșterea prea accelerată în greutate favorizează obezitatea ulterioară, cu implicații metabolice și cardiovasculare nefavorabile. Totuși, combinarea cu laptele matern reduce aceste consecințe adverse.

Bibliografie Referințe:

Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Articole similare:

Cum ne putem proteja copiii de alergii respiratorii? 5 Factori care cresc riscul
Copii mofturoși la mâncare – Cum să le facem față și să rezolvăm comportamentul selectiv
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health