Durerea în gât este o problemă comună care poate fi cauzată de o varietate de factori precum infecții virale sau bacteriene, iritații ale căilor respiratorii superioare sau chiar tensiune musculară. Deși există medicamente care pot trata simptomele, multe persoane preferă remediile naturale pentru calmarea durerii în gât. Acestea sunt la fel de eficiente, au mai puține efecte secundare și pot fi preparate acasă cu ușurință.
În acest articol vom examina care sunt cele mai bune remedii naturale pentru calmarea rapidă a durerii în gât, cum funcționează fiecare și în ce doze trebuie administrate.
Care sunt simptomele care indică prezența durerii în gât
Când apare durerea în gât, aceasta este de cele mai multe ori însoțită și de alte simptome precum:
- Dificultăți la înghițire – durere sau senzație de arsură când înghițiți alimente sau lichide
- Dureri în urechi – uneori durerea iradiază spre urechi
- Tuse seacă sau productivă – poate indica prezența unei infecții
- Dureri de cap
- Febră – indică prezența unei infecții bacteriene sau virale
- Secreții nazale – nas înfundat
- Oboseală, stare generală de rău
Dacă aceste simptome persistă mai mult de 5-7 zile sau se agravează, este indicat să consultați medicul pentru stabilirea unui diagnostic exact și eventual pentru prescrierea unui tratament cu antibiotice.
Altfel, puteți testa câteva dintre remediile naturale prezentate mai jos pentru calmarea rapidă a durerii în gât.
Care sunt principalele cauze ale durerii în gât
Înainte de a trece la remedii, să înțelegem care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției durerii în gât:
Infecții virale
Răceala, gripa sau alte viroze respiratorii pot provoca inflamația și iritația căilor respiratorii superioare inclusiv a gâtului. Acestea sunt cauzele cele mai frecvente ale durerii în gât. Din păcate nu există tratament antiviral specific, dar se pot trata eficient simptomele cu ajutorul remediilor prezentate în articol.
Infecții bacteriene
Angina streptococică, laringita sau faringita bacteriană provoacă de asemenea inflamația gatului. Spre deosebire de cauzele virale, acestea necesită de cele mai multe ori și administrarea de antibiotice pentru eliminarea completă a infecției.
Iritații chimice sau mecanice
Fumatul, aerul uscat sau rece, poluarea, refluxul gastric sau chiar consumul unor alimente iuți sau acide pot irita și inflama mucoasa gatului cauzând durerilocale. Evitarea factorilor iritanți și utilizarea remediilor naturiste pot calmă eficient durerile în gât.
Stres și oboseală
Perioadele de stres prelungit sau suprasolicitare psihică/fizică pot duce la contracturi musculare în zona gâtului care provoacă senzația de discomfort și durere locală fără a fi vorba neapărat de o infecție. Relaxarea musculară cu ajutorul compreselor calde, massajului sau yoga poate alina eficient durerile în gât de cauză musculară.
Iată deci care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii în gât. Acum că le cunoaștem, să vedem care sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru calmarea rapidă a acestora.
Top 10 remedii naturale pentru calmarea durerii în gât
- Ceaiul de mușețel cu miere. Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și calmante asupra gâtului iritat. Combinat cu mierea care are efect antibacterian puternic și accelerează vindecareațesuturilor, acest ceai este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru durerile în gât. Se poate consuma de 3-4 ori pe zi.
- Compresele reci sau calde. Aplicarea de comprese reci sau alternativ calde în zona gâtului ajută la calmarea durerii și reduce inflamația. Compresele reci sunt indicate în cazul durerilor însoțite de inflamație sau febră. Pe când cele calde sunt recomandate pentru durerile în gât de cauză musculară sau pentru detensionarea musculaturii gâtului.
- Gargara cu apă sărată. Gargara cu apă sărată ajută la curățarea gâtului de viruși și bacterii reducând riscul de infecții. Totodată sarea are proprietăți antiinflamatorii contribuind la calmarea durerii în gât. Se poate face gargară de 2-3 ori pe zi.
- Spray medicinal pe bază de extracte din plante. Spray-urile faringiene pe bază de extracte naturale precum: propolis, ghimbir, salvie, sunătoare sau mentă au efect antiinflamator, antibacterian și cicatrizant la nivelul gâtului. Ușurează considerabil durerile în gât și pot fi utilizate de 4-6 ori pe zi.
- Băuturile și alimentele calde. Consumul de lichide și alimente calde în perioada cu dureri în gât are efect calmant și de detensionare a musculaturii gâtului contracturate. Ceaiurile din plante precum soc, tei sau mușețel sunt ideale. De asemenea, supele, terciurile de ovăz sau de secară sporesc hidratarea și reduc discomfortul.
- Lămâia cu miere și ghimbir. Lămâia are efect antiinflamator. Mierea are proprietăți antibacteriene iar ghimbirul accelerează circulația sanguină în zona gâtului ameliorând durerea. Împreună sub formă de sirop, aceste 3 ingrediente preparate termic, constituie unul dintre cele mai populare leacuri băbești pentru durerile în gât.
- Sirop sau pastile pe bază de extract din propolis. Propolisul, produsul secretat de albine are un puternic efect antiinflamator și cicatrizant asupra mucoasei gâtului. Sub formă de pastile sau sirop poate alina semnificativ durerile în gât în 2-3 zile de administrare.
- Ceapa. Ceapa are proprietăți expectorante și antiinflamatorii excelente pentru calmarea tusei și a durerilor în gât. Taiați o ceapă mare în 8 și țineți bucăți de ceapă în gură câteva minute. Sucul cepei calmează iritația căilor respiratorii.
- Uleiurile esențiale. Câteva picături din uleiuri precum: ulei de oregano, de cimbru, de busuioc sau de mentă amestecate cu o linguriță de miere și înghițite ajută la calmarea durerii în gât și la reducerea riscului de infecții. Au efect antiinflamator, antibacterian și cicatrizant. Pot fi administrate de 2-3 ori pe zi.
- Suplimentele cu vitamina C. Vitamina C întărește sistemul imunitar, crește rezistența organismului la infecții și accelerează vindecareațesuturilor inflamate sau iritate. Suplimentele cu vitamina C reduc durata și gravitatea afecțiunilor de gât. Doza zilnică optimă este între 1000-2000 mg.
Iată care sunt cele mai populare și eficiente remedii naturale pentru calmarea durerii în gât. Majoritatea dintre ele pot fi preparate și utilizate acasă, sunt ieftine, nu au contraindicații sau efecte adverse și își fac simțit efectul în doar câteva ore sau maximum 2-3 zile.
Cum putem preveni durerile recurente în gât
Pe lângă utilizarea remediilor naturale pentru calmarea durerii în gât acute, este la fel de important să urmăm și câteva măsuri preventive pentru a evita apariția infecțiilor și iritațiilor recurente la nivelul gâtului:
- Igiena riguroasă a mâinilor și evitarea atingerii feței – pentru prevenția transmiterii de virusuri sau bacterii către gură și gât
- Hidratarea frecventă cu ceaiuri calde și apă – menține gâtul umed și evită iritarea mucoasei
- Odihna și somnul adecvat
- Alimentația echilibrată bogată în vitamina C
- Renunțarea la fumat – fumul de țigară irită mucoasa gâtului
- Gimnastica gâtului – exerciții ușoare de întindere și relaxare musculară
- Evitarea schimbărilor bruște de temperatură și protejarea gâtului de frig sau curenți de aer rece
- Reducerea stresului prin tehnici de relaxare sau activități plăcute
Respectând aceste sfaturi în mod constant veți observa o scădere semnificativă a frecvenței și gravității episoadelor dureroase în gât.
Concluzii
Durerea în gât este o problemă frecvent întâlnită care afectează calitatea vieții și poate indica prezența unor afecțiuni grave dacă persistă în timp. Din fericire, majoritatea cazurilor de dureri în gât sunt provocate de simple iritații sau infecții ușoare care pot fi tratate rapid acasă cu ajutorul remediilor naturale.
Cele mai eficiente remedii naturale pentru calmarea durerii în gât includ: ceaiul de mușețel cu miere, compresele calde sau reci, gargara cu apă sărată, spray-urile sau pastilele pe bază de plante precum propolisul, consumul de alimente și băuturi calde, lămâia cu miere și ghimbir, vitamina C.
Acestea calmează eficient durerea în gât, reduc inflamația, accelerează vindecarea, hidratează mucoasa gâtului și întăresc sistemul imunitar pentru combaterea infecțiilor. De asemenea, prin implementarea unor simple măsuri igienice și schimbări de stil de viață putem preveni apariția durerilor în gât recurente.
Sperăm că informațiile din acest articol v-au fost de folos. Implementați cât mai curând aceste remedii naturale eficiente pentru calmarea durerii în gât și bucurați-vă rapid de o stare de bine. Spor la sănătate!
Referințe:
Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
- https://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318631
- https://health.clevelandclinic.org/sore-throat-remedies-that-actually-work/
- https://www.gohealthuc.com/library/20-home-remedies-sore-throat
- https://vicks.com/en-us/treatments/sore-throat/10-remedies-to-soothe-your-sore-throat-pain
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403
- https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/what-are-some-home-remedies-for-a-sore-throat
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.