Toamna este perioada de vârf pentru multe boli virale, deoarece vremea rece poate suprima sistemul imunitar și crește vulnerabilitatea la infecții. Dar există o mulțime de alte boli periculoase în afară de faimoasa COVID-19.
Sezonul bolilor și infecțiilor este deschis
Infecțiile virale sunt ușor de transmis și pot fi periculoase pentru persoanele în vârstă, copiii mici și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Dar oricine poate face o formă severă de infecție, depinde foarte mult de factorii externi și de condițiile de sănătate. Prevenția este cea mai bună modalitate de a vă proteja de orice boală contagioasă sau infecție în timpul sezonului de toamnă.
Am compilat pentru tine 11 dintre cele mai frecvente boli și infecții care ating vârful toamnei, numim simptomele lor și cum să le prevenim.
1. Alergii
Polenul de lebădă, ambrozie și mucegai sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor toamna. Deși acarienii de praf sunt obișnuiți în timpul lunilor umede de vară, aceștia se pot ridica în aer atunci când porniți pentru prima dată caloriferul toamna. O exacerbare a alergiilor sezoniere vă poate răpi liniștea pentru o perioadă lungă de timp.
Simptomele
- Lăcrimare și mâncărimi ale ochilor
- Curgere sau înfundare a nasului
- Mâncărimi în interiorul sinusurilor sau în gât
- Strănut
- Mucus care curge în partea din spate a gâtului
- Pierderea temporară a simțului mirosului
- Sforăit
- Dureri de cap
- Dureri și zgârieturi în gât
- Înfundarea urechilor
- Oboseală, slăbiciune
- Crize de tuse.
Sfaturi de prevenire
- Țineți ferestrele din casă și din mașină închise.
- Monitorizați prognozele meteo verificând zilnic numărul de polen din zona dumneavoastră înainte de a petrece timp în aer liber. Faceți un duș atunci când veniți acasă de afară.
2. Răceli
O răceală (sau, mai exact, infecții respiratorii acute) poate lovi pe oricine în orice moment, dar toamna este perioada de vârf pentru răceli. Este o boală infecțioasă care poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Simptomele
- Febră de grad scăzut
- Scurgerea nasului
- Dureri de corp sau dureri de cap
- Tuse
- Strănut
- Congestie nazală
- Dureri în gât.
3. Gripă
Virusurile gripale sunt frecvente în timpul sezonului de toamnă. Dacă gripa este lăsată netratată, boala poate evolua în bronșită sau pneumonie.
Simptomele
- Diareea
- Oboseală bruscă și excesivă
- Greață și vărsături
- Dureri de corp
- Respirație șuierătoare și congestie nazală
- Frisoane
- Dureri de cap
- Febră mare
- Tuse persistentă
- Dureri în gât
- Strângere în piept
4. Dureri în gât
Pe vreme mai rece, este posibil să simțiți febră sau durere în gât, ceea ce duce la o durere de gât sau faringită. Durerea în gât este, de asemenea, un semn de alergii, răceală și gripă.
Simptomele
- Voce răgușită
- Probleme de înghițire
- Noduli limfatici umflați la nivelul gâtului
- Pierderea poftei de mâncare
- Frisoane
- Mâncărimi și lăcrimare a ochilor
- Dureri musculare și de corp
- Congestie nazală
5. Norovirus
Acest virus, împreună cu rotavirusul, cauzează inflamarea stomacului. Este extrem de contagios și nu cedează din toamnă până în iarnă. Poate fi transmis de la o persoană la alta sau prin alimente contaminate, în special fructe de mare.
Simptome
- Diareea
- Greață constantă
- Dureri abdominale sau crampe
- Dureri musculare
- Greață și vărsături
6. Infecții acute ale urechii medii
Otita medie acută este cauzată de o inflamație microbiană sau virală în urechea medie și este mai frecventă toamna decât în alte perioade ale anului. Ele pot rezulta și din alte afecțiuni, cum ar fi alergiile, răcelile și gripa. Infecțiile urechii sunt mai frecvente la copii.
Simptomele
- Durere sau înfundare a urechii, presiune în ureche
- Pierderea auzului în urechea afectată
- Vărsături
- Diareea
- Zgomot în ureche
- Amețeli
- Stare generală de rău.
7. Bronșită acută
Bronșita acută este o inflamație a bronhiilor care transportă aerul către plămâni. Bronșita este de obicei cauzată de un virus și apare adesea după o răceală, o durere în gât sau o gripă. Virusurile sau bacteriile care provoacă bronșita acută se dezvoltă în vreme rece.
Simptomele
- Oprire sau înfundare a pieptului
- Respirație șuierătoare
- Dificultăți de respirație
- Dureri de corp
- Tuse cu mucus verde, limpede sau galben
- Frisoane
- Dureri în gât.
8. Artrita
Aceasta este o inflamație a articulațiilor care se agravează odată cu vârsta. Artrita este o afecțiune pe tot parcursul anului, dar persoanele cu artrită raportează că vremea rece și umedă le agravează simptomele.
Simptomele
- Dureri articulare
- Oboseală
- Umflarea articulațiilor
- Rigiditate articulară
- Dureri articulare
9. Sinuzită
Inflamația sinusurilor este un atac asupra țesuturilor care căptușesc sinusurile, cavitățile din jurul pasajului nazal. Sinuzita este mai frecventă pe vreme rece pur și simplu pentru că cele mai frecvente cauze ale sinuzitei, adică alergiile, răcelile și gripa, sunt deja prevalente în această perioadă a anului. Vremea rece crește durerile de cap și presiunea în sinusuri.
Simptomele
- Dureri sub ochi sau pe podul nasului
- Ameliorare după administrarea de picături nazale
- Dureri de dinți
- Scurgere nazală decolorată
- Congestie nazală
- Febră mare
10. Astm rece
Vremea rece și umedă crește riscul de crize de astm din cauza uscării căilor respiratorii. Răcelile și gripa sunt frecvente pe vreme rece și sunt potențiali factori declanșatori pentru o exacerbare a astmului toamna.
Simptomele
- Respirație șuierătoare
- Durere sau senzație de apăsare în piept
- Accese de tuse uscată și sufocantă
- Dificultăți de respirație
- Dificultăți de vorbire sau de somn
11. Tulburare afectivă sezonieră
Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este o tulburare a dispoziției care afectează multe persoane toamna și iarna. SAD este o afecțiune gravă care poate duce la depresie clinică. Nu există o teorie definitivă sau o dovadă a ceea ce cauzează de fapt ATS, dar experții cred că este legată de schimbările hormonale din timpul iernii.
Simptomele
- Tristețe
- Oboseală
- Creștere în greutate
- Probleme de concentrare
- Dorința constantă de a fi singur
- Senzație de slăbiciune
- O nevoie puternică de somn
Consultați un medic dacă se suspectează oricare dintre aceste afecțiuni. Puteți experimenta o ameliorare și o recuperare mai rapidă dacă începeți imediat un tratament adecvat sub îndrumarea unui medic.
Sfaturi pentru prevenirea infecțiilor
Pentru a preveni infecțiile și a menține un stil de viață sănătos, este esențial să respectați câteva recomandări de bază. În primul rând, spălați-vă mâinile frecvent, în special după ce folosiți facilitățile sanitare și înainte de a vă așeza la masă. Este, de asemenea, important să gestionăm stresul eficient, să optăm pentru o alimentație echilibrată bogată în nutrienți și să ne asigurăm că beneficiem de un somn reparator. De fiecare dată când strănutați sau tușiți, acoperiți-vă gura și nasul pentru a preveni răspândirea germilor. De asemenea, pe cât posibil, evitați zonele aglomerate în perioadele cu risc crescut de contagiozitate.
Surse:
- https://www.cdc.gov/flu/season/faq-flu-season-2022-2023.htm
- https://www.cdc.gov/rsv/index.html
- https://www.cdc.gov/pertussis/index.html
- https://www.cdc.gov/norovirus/index.html
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.