De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină

De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină

Te simți obosit și lipsit de energie? Poate că suferi de anemie și nu știi! Descoperă în acest articol secretele ascunse ale acestei afecțiuni insidioase și cum să îți recâștigi vitalitatea în doar câțiva pași simpli! Intră în lumea luptei împotriva anemiei și fii gata să te surprinzi!

Anemia este un termen general care reunește câteva zeci de patologii în care numărul de globule roșii sau hemoglobina este redus. În medicină, termenul “anemie” se referă la o stare patologică care se dezvoltă dacă în sângele unei persoane nu există suficiente eritrocite și/sau hemoglobină cu drepturi depline. Acestea sunt responsabile pentru transportul oxigenului către organe și țesuturi.

Aceasta este cea mai frecventă afecțiune a sângelui din țara noastră, care afectează mai des femeile tinere și de vârstă mijlocie. Cauzele pot fi hemoragiile acute sau cronice, hemoliza globulelor roșii, deficiențele nutritive. Deși multe cazuri sunt relativ ușoare, ele sunt caracterizate de slăbiciune și paloare, anemia necesită o programare la medic și elaborarea unui plan individual de tratament.

O programare la medic: de ce am nevoie de un control?

Deși cele mai multe tipuri de anemie sunt condiții de deficiență și sunt relativ ușor de corectat, o programare la medic este esențială în cazul unor modificări ale numărului de sânge. Severitatea afecțiunii poate varia de la ușoară la destul de severă. Unele forme sunt cronice și chiar amenințătoare de viață dacă nu sunt diagnosticate și tratate corespunzător.

Cauzele pentru o programare la medic ar trebui să includă paloarea persistentă a pielii, slăbiciune, probleme cu părul și unghiile. Inițial, simptomele asociate anemiei pot trece neobservate, ele fiind depistate cu alte ocazii în timpul consultațiilor medicale și al testelor. Medicul poate invita apoi pacientul la o programare de control prin telefon, după ce primește testele.

Citeste si...
Bursita de umăr - cauze, simptome, tratament și prevenire
De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină
De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină 5

O scădere detectată a hemoglobinei sau a globulelor roșii necesită tratament, altfel simptomele se pot agrava pe măsură ce afecțiunea se agravează. Cele mai frecvente semne și simptome asociate anemiei includ, pe lângă paloare și slăbiciune, dificultăți de respirație, amețeli, leșinuri, dureri de cap, senzație de frig în mâini și picioare, uneori dureri în piept și palpitații.

Tipuri de anemie

Există mai multe tipuri de anemie, cu mecanisme diferite de apariție. Din punct de vedere al evoluției, acestea pot fi acute și cronice. În general, cauzele acestor tipuri de anemie pot fi împărțite în trei grupe:

  • Anemia cauzată de pierderea de sânge din cauza unei hemoragii masive acute sau a unor pierderi de sânge minore, dar zilnice.
  • Anemia cauzată de un deficit de “materiale de construcție” pentru producerea activă și completă a globulelor roșii.
  • Anemie cauzată de distrugerea crescută a globulelor roșii din sânge.

Factori de risc: hemoragii, deficit de fier, deficit de vitamine, boală

Anemia acută asociată cu hemoragia masivă (posthemoragică) este posibilă la orice vârstă, după un traumatism al vaselor mari. Dacă vorbim de formele cronice, au fost identificați mai mulți factori care pot crește riscul de anemie. Printre aceștia se numără:

  • O dietă care nu conține fier, vitamina B12 și acid folic.
  • Diverse afecțiuni intestinale (cum ar fi boala Crohn și boala celiacă) care afectează absorbția nutrienților.
  • Sângerări gastrice sau intestinale frecvente prin diapedză (capilare).
  • Pierderi de sânge în patologii ginecologice (tulburări menstruale, hemoragii intermenstruale).
  • Sarcina și nașterea, mai ales complicate.
  • Afecțiunile cronice, cum ar fi cancerul, insuficiența renală sau hepatică, pot crește riscul de anemie, deoarece pot provoca o scădere a numărului de globule roșii.
  • Prezența unor boli genetice (anemie falciformă).
  • Anumite infecții, boli ale sângelui și patologii autoimune.
  • Expunerea la substanțe chimice toxice.
  • Administrarea anumitor medicamente care afectează producția de globule roșii și duc la anemie.
Citeste si...
Angioame sau alunițele roșii - Ce trebuie să știi despre tumori benigne și anomalii de dezvoltare
De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină
De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină 6

Anemiile carențiale: modificări ale analizelor de sânge

Anemiile prin deficit de fier, cauzate de lipsa de fier în organism, sunt cele mai frecvente. Măduva osoasă are nevoie de fier în fiecare zi pentru a produce hemoglobină, principala proteină din globulele roșii care transportă oxigenul și dioxidul de carbon.

Fără suficient fier, organismul nu poate produce cantitatea necesară de hemoglobină pentru celulele roșii din sânge. Sângele periferic conține mai puține globule roșii, nivelul de hemoglobină este redus, iar cantitatea de enzime care conțin fier (transferrină, feritină) este modificată.

Anemia prin carență de vitamine apare atunci când dieta este deficitară în folat, vitamina B12 și alți nutrienți cheie. Organismul are nevoie de acid folic și de vitamina B12 pentru a produce suficiente globule roșii sănătoase.

Uneori, oamenii primesc suficientă B12 în alimentație, dar organismul lor nu este capabil să o proceseze sau să o absoarbă. Sângele periferic conține globule roșii alterate (megaloblaste), numărul de culoare este crescut, dar numărul total de hemoglobină și de globule roșii este redus.

Anemie severă: slăbiciune, hipoxie tisulară, efecte asupra sănătății

Anemia în bolile cronice este rezultatul unor modificări în activitatea organismului, efecte negative asupra măduvei osoase. Este caracterizată de o paloare accentuată, slăbiciune, un întreg set de simptome suplimentare.

Anemia în sine nu este o patologie separată, este doar o parte a tabloului clinic general în cancer, HIV/SIDA, poliartrită reumatoidă, boala Crohn și alte boli inflamatorii cronice. Aceste afecțiuni pot interfera cu producția de globule roșii, ceea ce, la rândul său, poate provoca anemie cronică. Nu este neobișnuit ca la pacienții cu insuficiență renală să apară slăbiciune marcată, stare de rău și anemie.

Citeste si...
Hemoroizii și consumul de alcool: Riscuri, efecte și recomandări esențiale.

Anemia aplastică este considerată o formă de patologie foarte rară, dar care pune în pericol viața, este cauzată de o scădere bruscă a capacității măduvei osoase de a sintetiza globule roșii. Cauzele pot include infecții severe, anumite medicamente și boli autoimune.

organicsfood.ro
De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină
De ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem: cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină 7

Anemiile hemolitice se dezvoltă atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât le poate înlocui măduva osoasă. Aceste forme de boală pot fi moștenite sau se pot dezvolta pe parcursul vieții.

Anemia asociată cu leziuni ale măduvei osoase poate fi cauzată de boli precum leucemia, mielomul sau limfomul. Aceste boli afectează în mod negativ producția de celule sanguine din măduva osoasă. Manifestările inițiale pot include slăbiciune, stare de rău, febră și infecții microbiene care nu răspund bine la tratament.

Anemia poate avea impact negativ asupra vieții tale, dar cu informațiile potrivite și luarea măsurilor corecte, poți depăși această afecțiune și să-ți recâștigi vitalitatea. Învață să recunoști simptomele anemiei, să-ți identifici factorii de risc și să urmezi sfaturile pentru a-ți crește nivelul de globule roșii și hemoglobină. Cu un tratament adecvat și un stil de viață sănătos, poți să faci față cu succes anemiei și să te bucuri de o viață plină de energie și bunăstare.

Surse:

O listă de link-uri web care explică de ce este periculoasă anemia și cum să o recunoaștem, precum și cum să creștem nivelul de globule roșii și hemoglobină:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Varicela la Adulți: Riscuri, Simptome și Prevenție
Stresul cronic: primele 8 consecințe. Cum să reduci hormonii de stres?
Bradicardia la adulți: de ce inima mea bate mai încet decât ar trebui și cât de periculos este

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health