Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Creveții sunt printre cele mai vechi viețuitoare de pe planeta noastră, existând de aproape 500 de milioane de ani. Acești crustacei au populat inițial apele calde, fiind consumați ca hrană încă din epocile străvechi. În acest articol, cu ajutorul unui expert în nutriție, vă vom oferi sfaturi pentru a alege creveți gustoși și proaspeți, pentru a găti preparate delicioase pe bază de creveți și pentru a beneficia de proprietățile lor terapeutice în prevenirea unor afecțiuni.

Conținutul caloric și valoarea nutrițională a creveților

Conținutul caloric al creveților este de 87 kcal la 100 g.

În 100 g:

  • proteine ​​- 18,3 g;
  • grăsime – 1,2 g;
  • carbohidrați – 1 g.

Beneficiile creveților

Pentru copii

Creveții reprezintă o importantă sursă de proteine esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Pe lângă proteine, creveții conțin și o gamă variată de vitamine și minerale benefice precum vitamina D, vitamina B12, fier și zinc.

Aceste substanțe nutritive susțin sănătatea oaselor, imunitatea și starea generală de bine. De asemenea, creveții furnizează acizi grași omega-3, extrem de valoroși pentru dezvoltarea creierului și a vederii la copii. Astfel, creveții acoperă o paletă largă de nevoi nutritive esențiale pentru creșterea armonioasă a micuților.

Creveții sunt un depozit de iod. Conținutul de iod din ele este de o sută de ori mai mare decât în ​​carnea roșie.

Iodul joacă un rol important în dezvoltarea organismului copilului. Este necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care este responsabilă de hormonii de creștere.

Cu toate acestea, înainte de a include creveții în dieta copilului dumneavoastră, ar trebui să vă asigurați că acesta nu are o alergie la fructele de mare.

Pentru femei

Creveții sunt, de asemenea, o sursă sănătoasă de proteine ​​și alți nutrienți pentru femei. Conțin cantități mari de fier, care ajută la menținerea sângelui sănătos și la prevenirea anemiei. Potrivit statisticilor , femeile tinere suferă adesea de anemie din cauza sângerării în timpul menstruației.

Creveții sunt, de asemenea, bogați în vitamina D, care ajută la întărirea oaselor și mușchilor, precum și în zinc, care joacă un rol important în sistemul imunitar și sănătatea generală. Acizii grași Omega-3 găsiți în creveți sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea inimii și a creierului.

Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Pentru bărbați

Creveții conțin cantități mari de zinc, care joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului reproducător masculin. În special, poate reduce semnificativ riscul apariției diferitelor boli de prostată.

Și zincul și seleniul din creveți ajută la producerea testosteronului, care este responsabil pentru dorința sexuală. Acizii grași, care sunt abundenți în creveți, sunt, de asemenea, implicați în sinteza acestui hormon, așa că consumul de creveți poate ajuta în lupta împotriva infertilității masculine.

Daune la creveți

Creveții sunt capabili să acumuleze metale grele, inclusiv arsen. Prin urmare, este foarte important să aflați regiunea de pescuit de la vânzător. Dar creveții cultivați artificial pot fi și dăunători sănătății din cauza antibioticelor, pe care piscicultorii le folosesc în mod activ pentru a preveni bolile creveților. Calitatea nutriției acestor crustacee în astfel de ferme lasă mult de dorit.

Pacienților predispuși la formarea de calculi biliari nu li se recomandă să mănânce în mod regulat fructe de mare cu o coajă chitinoasă, care include creveți.

Creveții în medicină

Osteoartrita

Cercetări medicale recente au arătat că glucozamina, găsită în coji de creveți, poate fi folosită pentru a trata durerea osteoartritei. Această substanță este un precursor al glicozaminoglicanului, despre care oamenii de știință cred că joacă un rol în creșterea și repararea cartilajului.

Intoleranță la lactoză

Dacă aveți probleme digestive (greață, diaree) după ce ați consumat produse lactate, există șanse mari să aveți intoleranță la lactoză. Aproximativ 40% din populația adultă a României o are. Creveții sunt o sursă bună de calciu, dar sunt și fără lactoză, ceea ce îi face o alternativă bună la lactate .

organicsfood.ro

Fibroză chistică

Fibroza chistică, cunoscută sub denumirea de fibroză chistică, este o boală genetică care afectează plămânii și căile respiratorii, sistemul digestiv și alte organe. Persoanele cu această boală produc exces de mucus, care este gros și lipicios, îngreunând respirația și digestia.

Oamenii de știință recomandă persoanelor cu fibroză chistică să mănânce mai multe alimente bogate în calorii și proteine, printre care creveții.

Mâncăruri delicioase cu creveți

O opțiune câștigătoare este să fierbi creveții și să-i servești ca fel principal.

Pastă de usturoi cu creveți

Ingrediente:

  • spaghete – 250 g;
  • creveți – 250 g;
  • usturoi – 2 catei;
  • smântână groasă – 300 ml;
  • unt 82,5% – 50 g;
  • brânză tare rasă fin – 100 g;
  • sare, piper – după gust.
Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Metoda de gatire:

  1. Se fierb spaghetele până al dente.
  2. Topiți untul într-o tigaie. Se adauga usturoiul tocat marunt, se prajeste usor. La câteva minute după usturoi, adăugați creveții decojiți, sare și condimente.
  3. Aduceți creveții până când sunt fierți, apoi turnați smântâna în tigaie și lăsați să fiarbă câteva minute.
  4. Dacă sosul este prea gros, adăugați în cremă apă pentru spaghete.
  5. Lăsați vasul să stea timp de 10 minute.

Salată cu creveți și ananas

Ingrediente:

  • ananas – 100 g;
  • avocado – 1 buc.;
  • creveți decojiți – 100 g;
  • suc de lamaie – 1 lingura. l.;
  • ulei vegetal – 2 linguri. l.;
  • frunze de orice salată – după gust;
  • roșii – 2 buc;
  • sare, condimente – după gust.
Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Metoda de gatire:

  1. Curățați avocado de coajă, tăiați-l în cuburi mari și stropiți cu suc de lămâie.
  2. Tocați pulpa de ananas și roșiile.
  3. Prăjiți creveții în ulei și condimente.
  4. Rupeți salata în frunze mari și puneți-o pe o farfurie.
  5. Pune toate ingredientele deasupra.

Frigarui de creveti

Ingrediente:

  • creveți mari – 300 g;
  • suc de lamaie – 1 lingura. l.;
  • usturoi – 2 catei
  • sos de soia – 3 linguri. l.
  • sare și condimente – după gust
Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Metoda de gatire:

  1. Dezghețați creveții în avans, curățați și clătiți pentru a îndepărta nisipul și resturile.
  2. Combinați într-un castron sucul de lămâie, usturoiul tocat mărunt, uleiul, sosul, sarea și condimentele.
  3. Puneți creveții spălați în marinadă. Lăsați una până la două ore.
  4. Încinge o tigaie pentru grătar și unge-o cu orice ulei.
  5. Așezați creveții pe frigărui de bambus și prăjiți pe ambele părți.

Cum să alegi creveții

Creveții ar trebui să aibă un parfum proaspăt de mare. Evitați creveții care au un miros de pește sau de amoniac, deoarece acesta poate fi un semn că a expirat. Creveții proaspeți trebuie să fie transluciți sau ușor rozalii, fără nuanță galbenă. Fructele de mare trebuie să fie ferme și elastice. Evitați creveții care sunt moi la atingere.

Punctele întunecate de pe coajă indică faptul că creveții era cel mai probabil bolnav de ceva. Dar punctele negre sunt un fenomen normal, astfel de fructe de mare nu sunt periculoase.

Prospețimea creveților poate fi determinată de ochi: ar trebui să fie limpezi și convexe. Evitați crustaceele cu ochii tulburi sau înfundați.

Cum se păstrează creveții

Creveții congelați trebuie păstrați la congelator. Cel mai bine este să le împachetați în pungi sau recipiente etanșe pentru a păstra aerul și pentru a menține prospețimea. De asemenea, este o idee bună să marcați pachetul cu data de congelare, astfel încât să știți cât timp au fost congelați creveții. În medie, creveții congelați pot fi păstrați până la 6 luni.

Crustaceele proaspete trebuie păstrate la frigider la o temperatură între 0°C și 4°C. Cel mai bine este să le împachetați într-un recipient cu gheață sau un prosop umed pentru a le păstra proaspete și pentru a preveni uscarea lor. De asemenea, se recomandă utilizarea creveților în decurs de una până la două zile de la cumpărare pentru a evita deteriorarea. Dacă nu intenționați să le mâncați imediat, cel mai bine este să le înghețați.

Creveții, un aliment sănătos sau dăunător? Descifrați beneficiile și riscurile

Întrebări populare

Este posibil să mănânci creveți în timpul Postului Mare?

Există păreri diferite cu privire la această problemă. Potrivit unei poziții, numai alimente vegetale pot fi consumate în timpul postului. Potrivit unei alte opinii, creveții sunt creaturi vii fără sânge, care includ și crabi și calmari și pot fi consumați în timpul postului. Cu toate acestea, trebuie amintit că creveții sunt o delicatesă, care se recomandă a fi evitată în perioada Postului Mare .

Este posibil ca o femeie care alăptează să mănânce creveți?

Trebuie amintit că creveții sunt un alergen puternic. Prin urmare, o mamă care alăptează nu ar trebui să le consume în primele patru săptămâni de viață ale unui copil. Când copilul tău are o lună, poți încerca să mănânci câțiva creveți. Dacă corpul copilului nu a reacționat negativ (fără erupții cutanate, balonare), puteți crește treptat dimensiunea porției.

Câți creveți poți mânca odată?

Datorită capacității creveților de a acumula metale grele, doza zilnică recomandată nu este mai mare de 200 g de creveți decojiți.

Articole similare:

Cum să slăbești eficient și sănătos pe termen lung fără diete restrictive
Beneficiile și riscurile consumului de nucșoară
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health