Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical

Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical

Atunci când urechea unui adult doare, cauzele pot fi infecții, traumatisme sau procese în organele învecinate. În orice situație, este important să se identifice cauzele durerii și să se aleagă tratamentul potrivit pentru a evita complicațiile și pierderea auzului.

Durerea de ureche este foarte frecventă. Există mai multe cauze ale durerii de ureche, dar cea mai frecventă cauză este infecția, care adesea dispare de la sine fără niciun tratament. Cu toate acestea, dacă nu se ameliorează sau dacă apar alte simptome mai grave, este posibil să fie nevoie să consultați un medic.

Durerea de ureche la un adult

Urechea este principalul organ al auzului și ajută la menținerea echilibrului. Problemele urechii pot provoca alte simptome, cum ar fi pierderea auzului, amețeli sau țiuituri în ureche.

Urechea externă (exterioară) include:

  • Partea pe care o puteți vedea se numește pavilion auricular.
  • Un tub îngust (trompa auditivă) leagă scoica de cavitatea urechii medii.
  • Timpanul de la capătul canalului separă urechea externă de urechea medie. Membrana timpanică este o membrană bine întinsă, care seamănă oarecum cu pielea unui tambur.

Urechea medie este un compartiment umplut cu aer. În interiorul ei se află cele mai mici trei oase din corp: maleusul, incus și stapsul. Aceste oase sunt conectate între ele. Ultimul din grup, stapsul, intră, de asemenea, în contact cu urechea internă. Spațiul de aer al urechii medii este conectat la partea din spate a nasului prin trompa lui Eustachio.

Urechea internă este formată din două componente:

  • Cohleea este o cameră în formă de cohlee umplută cu lichid. Aceasta este căptușită cu celule ciliate speciale. Aceste celule convertesc undele sonore în semnale electrice. Aceste semnale sunt apoi transmise de-a lungul nervilor către creier.
  • Aparatul vestibular, care vă ajută să vă păstrați echilibrul. Acesta este format dintr-o rețea de tuburi numite canale semicirculare, precum și din precuneus. Aparatul vestibular detectează mișcarea în loc de sunet.

De ce doare urechea unui adult

Există multe cauze ale durerii de ureche. Unele dintre cele mai frecvente sunt rezumate mai jos. De asemenea, sunt descrise și acțiunile posibile pentru ameliorarea durerii.

Ce trebuie să faceți acasă dacă vă doare urechea

Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical
Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical 5

Dacă vă doare urechea, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru. Există puține cercetări care să demonstreze că tratamentele la domiciliu sunt eficiente, dar majoritatea medicilor sunt de acord că aceste tratamente sunt sigure pentru a le încerca mai întâi:

Comprese reci sau calde. Înmuiați o cârpă în apă rece sau caldă, stoarceți-o, înfășurați-o în pânză de ulei și aplicați-o pe urechea care vă deranjează. Încercați ambele temperaturi pentru a determina care este mai eficientă.

Citeste si...
Durerea de coloană vertebrală? Nu amâna! Mergi la neurolog și fă un CT al coloanei vertebrale

Perna de încălzire: așezați urechea dureroasă pe o pernă de încălzire călduță, dar nu fierbinte.

Picături analgezice pentru ureche fără prescripție medicală. Dacă ajută, nu ajută pentru mult timp. Nu ar trebui să folosiți aceste picături dacă aveți o ruptură sau o gaură în timpan, care pierde lichid, așa că consultați mai întâi medicul.

Analgezice. Medicamentele fără prescripție medicală pot reduce adesea durerea de ureche. Întrebați medicul dumneavoastră ce este potrivit pentru dumneavoastră.

Mestecați gumă de mestecat. Dacă vă aflați în avion sau călătoriți la altitudini mari și aveți dureri de ureche din cauza schimbărilor de presiune atmosferică, mestecați gumă. Acest lucru poate ajuta la scăderea presiunii și la ameliorarea simptomelor.

Dormiți în poziție verticală. Deși poate părea ciudat, odihna sau dormitul așezat în poziție verticală, mai degrabă decât culcat, poate ajuta la drenarea lichidului din ureche. Acest lucru poate ameliora presiunea și durerea din urechea medie. Sprijiniți-vă în pat cu un teanc de perne sau dormiți pe un scaun ușor înclinat.

Cauze și modalități de ameliorare a durerii

Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical
Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical 6

Infecția urechii medii (otită medie) la adulți, este rară.

organicsfood.ro

Este mai frecventă la copiii preșcolari și apare după o răceală. Senzațiile dureroase în ureche și, adesea, o temperatură ridicată (febră) sunt tipice.

În majoritatea cazurilor, otita medie dispare de la sine și este tratată doar cu analgezice. Cu toate acestea, dacă afecțiunea nu se ameliorează după câteva zile, medicul poate lua în considerare administrarea de antibiotice.

Infecția în canalul auditiv (otita externă) este o infecție a părții exterioare a urechii, canalul auditiv. Acest tip de infecție este mai frecvent la adulții care înoată mult. Inflamația poate apărea, de asemenea, la persoanele cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema în jurul urechii.

Dacă este vorba de otită externă, urechea poate durea sau mânca, pot apărea secreții și urechea poate fi blocată, provocând scăderea auzului. Picăturile pentru ureche sau spray-ul pentru ureche sunt de obicei folosite pentru a trata otita externă.

Excesul de ceară de ureche.

Urechile noastre produc o substanță ceroasă care protejează canalele auditive. De obicei, aceasta iese în mod natural din ureche pe cont propriu. Totuși, uneori se poate forma un dop de ceară, care blochează canalul auditiv. Din această cauză, auzul este redus pe una sau pe ambele părți și persoana se poate simți inconfortabil. De asemenea, uneori aude pocnituri sau țiuituri în ureche atunci când există ceară blocată în ureche. Uneori poate provoca amețeli.

Nu încercați niciodată să îndepărtați ceara din ureche cu un tampon de bumbac. Acest lucru poate împinge ceara și mai mult în canal și poate cauza o obstrucție. Ceara poate fi îndepărtată cu uleiuri sau picături pentru urechi. Acestea ajută la înmuierea și îndepărtarea dopului în câteva zile. Dacă ceara nu este îndepărtată, este posibil să fie nevoie să consultați un medic pentru a elimina dopurile.

Citeste si...
Dislocarea articulației umărului: Cauze, simptome și reabilitare completă

Răceli. Uneori, o răceală poate provoca dureri de ureche, dar urechea în sine nu este inflamată. Durerea se datorează cantității excesive de mucus produsă de o răceală. Mucusul se poate acumula în trompa auditivă, exercitând presiune asupra timpanului și provocând dureri de ureche. Aceasta se ameliorează de obicei de la sine. În acest caz, următoarele pot ajuta la durerea de ureche: inhalarea de aburi, decongestionantele și analgezicele simple.

Corpuri străine.

Tot felul de obiecte pot rămâne blocate în urechi. Acest lucru este deosebit de frecvent la copii, dar poate apărea și la adulți. Printre corpurile străine care se pot bloca în urechi se numără mărgelele, semințele, jucăriile, bucățile de vată și insectele. Acestea pot provoca dureri de ureche, surzenie sau secreții.

Este posibil ca dumneavoastră (sau altcineva) să vedeți un corp străin în canalul auditiv. Nu încercați niciodată să scoateți singur corpul străin, deoarece îl puteți împinge mai adânc în canalul auditiv. Acest lucru poate deteriora timpanul. Cel mai bine este să consultați un medic. Corpul străin poate fi îndepărtat, de obicei, cu forcepsul sau prin spălare cu apă (cu o seringă presurizată).

Traumatisme sau leziuni.

Dacă vă băgați ceva în ureche, cum ar fi tampoane de bumbac sau obiecte ascuțite, puteți deteriora canalul auditiv. Acest lucru poate provoca durere care, de obicei, dispare de la sine. Cu toate acestea, locul leziunii se poate inflama. Prin urmare, dacă durerea persistă sau dacă începeți să aveți scurgeri, mergeți la medic. Pentru a evita să vă deteriorați urechea, nu vă puneți nimic în ureche, chiar dacă vă mănâncă sau credeți că este ceară în ea.

Timpanul poate fi rupt (perforat) de obiectele înfipte în ureche.

Se poate întâmpla și din cauza altor leziuni, cum ar fi un sunet foarte puternic sau o lovitură în ureche. Alte leziuni mai grave la cap pot provoca, de asemenea, deteriorarea timpanului.

Un timpan perforat provoacă de obicei dureri foarte bruște și severe. Poate exista o sângerare din cavitatea canalului auditiv sau se poate pierde brusc auzul. Un timpan perforat se vindecă de obicei foarte bine de la sine. Cu toate acestea, dacă durerea sau alte simptome persistă, trebuie să consultați un medic.

Zborul și scufundările.

Schimbările de presiune atunci când avionul începe să coboare provoacă de obicei dureri de ureche. Aceasta dispare de obicei rapid. Probleme similare pot apărea la scufundări sau chiar la coborârea într-un lift. Dacă durerea nu dispare la câteva zile după ce ați zburat sau ați făcut scufundări, ar trebui să consultați un medic.

Citeste si...
Virusul papiloma uman (HPV), transmitere, prevenire și tratamentul infecției

Furunculele, petele și coșurile pot apărea pe ureche la fel ca în orice altă zonă a corpului.

Dacă sunt în afara urechii, le veți putea vedea. Dacă sunt în canalul auditiv, nu veți putea vedea de unde vine durerea.

O pată mică sau un abces va dispărea de obicei de la sine după ce vă spălați urechile. Cu toate acestea, dacă pustulele sunt foarte mari, roșii sau dureroase, este posibil să fie nevoie să vă consultați medicul. Poate fi nevoie de medicamente antibiotice sau de o puncție cu acul.

Durerea din alte zone (durere reflectată) este durerea resimțită într-o parte a corpului din cauza unei probleme în altă parte a corpului. Uneori, durerea de ureche nu are legătură cu urechea, ci provine din altă parte. Cauzele durerii de ureche reflectate includ:

  • Probleme dentare, cum ar fi erupția măselelor de minte sau abcesele dentare.
  • Angină și amigdalită.
  • Probleme cu esofagul, cum ar fi refluxul sau inflamația.
  • Probleme ale glandelor salivare, cum ar fi pietre sau infecții.
  • Probleme cu articulația maxilarului, cum ar fi artrita.

Zona zoster este o afecțiune în care virusul care provoacă varicela (herpes zoster) se reactivează într-un singur nerv. Acest lucru provoacă durere și erupție cutanată în zona de piele alimentată de nervul respectiv. Uneori, zona zoster poate afecta nervul auditiv. Simptomele pot include:

  • Durere în interiorul canalului auditiv sau pe coajă.
  • Bășici pe ureche.
  • Pierderea auzului.
  • Amețeli.
  • Zgomote în urechi (tinitus).
  • Slăbiciune a unei părți a feței, astfel încât fața arată asimetric.

Dacă credeți că puteți avea herpes zoster în jurul urechii, mergeți la medic cât mai curând posibil. Dacă este necesar un tratament, cel mai bine este să îl începeți cât mai devreme posibil. Cu toate acestea, nu toate cazurile de zona zoster necesită tratament.

Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical
Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical 7

Care pot fi complicațiile durerii de ureche?

Multe dintre afecțiunile care provoacă dureri de ureche pot cauza pierderea auzului. Una dintre principalele funcții ale urechii este că vă permite să auziți. Prin urmare, aproape orice lucru care vă perturbă urechea vă poate afecta auzul.

În funcție de afecțiune, pierderea auzului poate fi temporară sau permanentă, tratabilă sau cronică. Dacă pierderea auzului apare brusc, cu dureri de ureche și/sau secreții, cel mai probabil este cauzată de o infecție.

Dacă apare treptat, pe măsură ce îmbătrâniți, cel mai probabil se datorează unei pierderi de auz legate de vârstă (presbiacusie). Dopurile de sulf sunt o cauză comună și ușor de tratat a pierderii auzului.

Citeste si...
Exerciții Sigure pentru Miastenia Gravis

Mergeți la medic dacă:

  • Observați că vă curge lichid (cum ar fi puroi sau sânge) din ureche.
  • Aveți febră, dureri de cap sau amețeli.
  • Credeți că un obiect este blocat în ureche.
  • Vedeți o umflătură în spatele urechii, mai ales dacă acea parte a feței pare slabă sau dacă nu puteți mișca mușchii de acolo.
  • Ați avut o durere puternică în interiorul urechii și aceasta încetează brusc (posibilă ruptură a timpanului).
  • Simptomele dumneavoastră nu se ameliorează (sau se înrăutățesc) timp de 24 până la 48 de ore.

Când trebuie să sunați la medic pentru dureri de ureche?

Dacă vă simțiți bine, dar aveți dureri de ureche, este posibil să vă puteți trata singur cu analgezice simple. De obicei, este o idee bună pentru a obține o bună ameliorare a durerii de ureche. Cu toate acestea, o persoană cu dureri de ureche ar trebui să consulte un medic dacă:

  • Durerea de ureche este combinată cu alte simptome, cum ar fi febră (febră), erupție cutanată, greață (vărsături), confuzie sau somnolență.
  • Durerea de ureche nu a scăzut după patru zile.
  • Ceva este blocat în ureche.
  • Durerea este foarte severă și analgezicele simple nu ajută.
  • Au alte afecțiuni medicale care le pot afecta capacitatea de a lupta împotriva infecției.

Durerea de ureche poate fi tratată cu remedii populare?

Nu ar trebui să faceți acest lucru, mai ales fără a consulta un medic. Loțiunile îndoielnice, cataplasmele sau picăturile în ureche nu pot decât să dăuneze.

Linkuri web care explică de ce vă poate durea urechea:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Disgeuzia: De ce gustul neplăcut în gură nu trebuie ignorat?
De ce apare durerea lombară acută: cele mai probabile cauze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health