20.5 C
București

Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei

Date:

Share post:

Am analizat experienta si literatura de specialitate la nivel mondial pentru a identifica principalele cauze ale alcoolismului la barbati si femei, factorii cheie care influenteaza formarea dependentei si influentele suplimentare care pot ameninta problema.

In general – cauza principala a alcoolismului este consumul de alcool. Daca o persoana nu bea alcool, chiar si cu toti factorii de risc si cu o ereditate proasta, nu va dezvolta aceasta boala.

Cu toate acestea, diferite persoane percep alcoolul in mod diferit, unii oameni dezvolta dependente, in timp ce altii nu experimenteaza nicio schimbare pentru o perioada lunga de timp. Alcoolismul este o boala psihica, o forma de dependenta care poate afecta pe oricine.

Problema se dezvolta indiferent de varsta, de sexul feminin sau masculin, de etnie, de fizicul sau de convingerile personale.

Cauzele alcoolismului la barbati si la femei

Nu exista o singura cauza a alcoolismului ca dependenta emergenta de alcool. De fapt, exista zeci de factori de risc care joaca un rol in dezvoltarea dependentei de alcool. Acesti factori de risc interactioneaza in mod diferit la fiecare individ in parte, ducand la tulburari de consum de alcool la unele persoane si la nici o formare de atasament la altele.

Atat factorii interni, cat si cei externi contribuie la dezvoltarea alcoolismului la barbati si femei. Factorii interni includ genetica (modele de mutatii genetice), conditiile psihologice, personalitatea, alegerile personale si istoricul consumului de alcool.

Factorii externi includ familia, mediul, religia, normele sociale si culturale, varsta, educatia si munca si statutul social. Numarul mare de factori care pot influenta dezvoltarea dependentei de alcool face aproape imposibila prezicerea cu exactitate daca un individ va dezvolta sau nu alcoolism.

Desi este o alegere personala a individului sa inceapa sa bea sau nu, multe studii arata ca dezvoltarea alcoolismului dupa ce a inceput sa bea este in diferite grade in afara controlului fiecarei persoane. De asemenea, este adevarat ca niciun factor sau grup de factori nu determina daca cineva va deveni sau nu alcoolic.

Factori psihologici

Anumite conditii psihologice influenteaza puternic probabilitatea de a dezvolta alcoolism. De exemplu, persoanele care sufera de depresie, tulburare bipolara si anxietate sociala sunt mult mai susceptibile de a dezvolta alcoolism.

Mai mult de 40% dintre cei care sufera de tulburare bipolara abuzeaza de alcool sau sufera de alcoolism, iar aproximativ 20% dintre cei care sufera de depresie abuzeaza sau sunt dependenti de alcool.

Multe persoane cu boli psihologice apeleaza la alcool ca modalitate de a face fata bolii lor. De exemplu, unele persoane cu schizofrenie sustin ca alcoolul “calmeaza” vocile din capul lor, iar unele persoane care sufera de depresie sustin ca alcoolul le imbunatateste starea de spirit.

Citeste si...
Infecții Intime: Ce Trebuie Să Știi Despre Gonoree și Enterobioza?

Acest lucru este deosebit de frecvent in cazul persoanelor care nu au fost diagnosticate sau care au constatat ca medicamentele provoaca efecte secundare neplacute. In plus, multe tulburari psihologice reduc capacitatea unei persoane de a accepta realitatea consumului de alcool sau de a ignora riscurile si semnele de avertizare.

Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 8

Trasaturi de personalitate

Unele personalitati sunt mai predispuse la dezvoltarea alcoolismului decat altele. De exemplu, persoanele care sunt mai predispuse sa subestimeze sau sa ignore riscurile sunt mai predispuse sa abuzeze de alcool, la fel ca si cele care sunt lase sau inerte. Ca si genetica, factorii de personalitate sunt incredibil de complecsi si interactioneaza intre ei.

Cineva care doreste intotdeauna sa fie o “persoana petrecareata” poate deveni un bautor inrait in companii, deoarece crede ca este mai “placut” sau mai relaxat atunci cand este beat, in timp ce o persoana extrem de timida poate deveni un bautor inrait pentru a-si reduce disconfortul in diverse situatii sociale.

Asteptarile unei persoane fata de alcool joaca, de asemenea, un rol important. Persoanele care au asteptari pozitive cu privire la efectele alcoolului (se bucura de starea de intoxicare) au mai multe sanse de a dezvolta alcoolism decat persoanele care au asteptari negative cu privire la efectele alcoolului.

organicsfood.ro
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 9

Factori de alegere personala

Cand vine vorba de alcoolism, exista unele aspecte legate de alegerea personala. De exemplu, o persoana care alege sa nu bea niciodata nu va dezvolta in mod evident alcoolism. In plus, cei care aleg sa evite situatiile sociale in care este posibil sa se consume alcool au, de asemenea, mai putine sanse de a dezvolta alcoolism. Cu toate acestea, odata ce o persoana incepe sa bea, alegerile personale au un impact mult mai mic asupra faptului ca va deveni sau nu alcoolic in comparatie cu alti factori.

Istoricul consumului de alcool

Consumul intermitent de alcool al unei persoane are o influenta puternica asupra probabilitatii de a dezvolta alcoolism. Persoanele care au consumat alcool pentru o perioada lunga de timp au mai multe sanse sa devina alcoolici decat cele care au consumat alcool ocazional. In mod similar, persoanele care au consumat mai mult alcool (in volum) au avut mai multe sanse de a deveni alcoolici decat persoanele care au consumat cantitati foarte mici.

Consumul de alcool pregateste, de fapt, creierul pentru dorinta si dependenta de etanol, iar aceste efecte sunt cumulative (cumulative).

Factori genetici

Multe studii au ajuns la concluzia ca niciun factor nu are o influenta atat de mare asupra faptului ca cineva va deveni alcoolic ca genele acelei persoane. Copiii biologici ai alcoolicilor au o probabilitate semnificativ mai mare de a deveni alcoolici, indiferent daca sunt crescuti de alcoolici insisi sau de nebautori. In mod similar, copiii non-biologici ai alcoolicilor crescuti de alcoolici au mai putine sanse de a deveni dependenti decat copiii biologici crescuti intr-un mediu de bautura.

Citeste si...
Durerea de calcai - cauze, simptome, diagnostic și tratament
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 10

Genetica alcoolismului este extrem de complexa si este departe de a fi pe deplin inteleasa. Alcoolismul nu este cauzat de o singura gena, ci mai degraba de un numar mare de gene care interactioneaza intre ele. S-a constatat ca cel putin 51 de gene influenteaza alcoolismul.

Genetica afecteaza multe aspecte ale alcoolismului. De exemplu, aceasta afecteaza usurinta si rapiditatea cu care se descompune alcoolul, gravitatea mahmurelii, modul in care se simte o persoana in urma consumului de alcool, cat de mult tinde o persoana sa aiba un comportament de risc si cat de probabil este ca aceasta sa renunte sau sa continue sa bea.

Factori familiali

Cu exceptia geneticii, viata de familie a unei persoane joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste probabilitatea de a dezvolta alcoolism. Persoanele care cresc intr-o familie in care se practica sau chiar se incurajeaza consumul excesiv de alcool sunt mai predispuse sa dezvolte alcoolismul. In aceste familii, consumul excesiv de alcool este normalizat si trecut cu vederea, facandu-l acceptabil din punct de vedere social, asteptat si potential dezirabil.

Factori de mediu

Mediul in care traieste o persoana joaca un rol in alcoolism. In unele tari este mult mai dificil si mai scump sa obtii alcool decat in altele. Cu un acces mai redus la alcool, este mai putin probabil ca o persoana sa dezvolte alcoolismul.

Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 11

In general, cu cat alcoolul este mai prezent in mediul inconjurator si mai usor de procurat, cu atat este mai probabil ca o persoana sa dezvolte alcoolismul. Bunastarea familiei joaca, de asemenea, un rol. Persoanele cu o bogatie familiala mai mare au o probabilitate semnificativ mai mare de a abuza de alcool si de a dezvolta tulburari legate de consumul de alcool.

Factori religiosi

Desi o persoana de orice religie poate deveni alcoolica, persoanele care adera cu strictete la religiile care sunt puternic impotriva alcoolului au mai putine sanse de a deveni alcoolici. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand religia respectiva este puternic influentata de legile locale, de obiceiurile sociale si de disponibilitatea alcoolului. Unele dintre cele mai frecvent studiate exemple includ islamul, mormonismul, protestantismul evanghelic si iudaismul ortodox.

Factori sociali si culturali

Multi factori sociali si culturali influenteaza alcoolismul. In general, acolo unde consumul de alcool este tolerat sau incurajat, este mai probabil sa se dezvolte o tulburare legata de alcool. Poate ca cel mai frecvent citat exemplu este cel al societatilor studentesti si al mediilor de tineret, unde consumul de alcool este pe scara larga binevenit si sustinut, chiar si forme deosebit de periculoase de consum de alcool, cum ar fi consumul excesiv.

Citeste si...
11 Boli de toamnă care pot fi mai periculoase decât coronavirusul
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 12

Factorii sociali si culturali influenteaza, de asemenea, tratamentul. Culturile in care consumul de alcool este considerat rusinos ii pot determina pe alcoolici sa isi ascunda afectiunea si sa evite tratamentul din cauza stigmatului de a fi alcoolic.

Atat culturile primare, cat si subculturile influenteaza alcoolismul. Membrii anumitor subculturi sunt mai predispusi sa abuzeze de alcool, ceea ce in multe cazuri este incurajat in mod activ de catre ceilalti membri si este vazut ca o metoda de acceptare.

Factori de varsta

Varsta unei persoane influenteaza puternic probabilitatea de a face abuz de alcool. In mod obisnuit, consumul de alcool incepe din adolescenta pana la varsta de 20 de ani, atinge un varf la sfarsitul pana la jumatatea celui de-al treilea deceniu de viata si incetineste in jurul varstei de 30-35 de ani.

Persoanele aflate la inceputul si la mijlocul adolescentei (intre 20 si 40 de ani) sunt cel mai probabil sa abuzeze de alcool si sa sufere de tulburari de consum de alcool. Cu toate acestea, cu cat o persoana incepe mai devreme sa consume alcool, cu atat este mai probabil sa sufere de alcoolism mai tarziu in viata. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care incep sa bea inainte de varsta de 15 ani.

Factori de cariera

Unele ocupatii sunt mai predispuse la dezvoltarea alcoolismului decat altele. Acest lucru este valabil mai ales in cazul ocupatiilor cu un nivel ridicat de stres, cu risc ridicat sau in cazul celor in care predomina tinerii. Personalul militar, in special, este mai predispus sa dezvolte tulburari de consum de alcool. Locul de munca tinde sa influenteze consumul de alcool.

Factori de risc specifici cunoscuti pentru alcoolism

 • Consumul a mai mult de 15 bauturi pe saptamana pentru barbati sau 12 bauturi pe saptamana pentru femei.
 • Binge drinking (consumarea a mai mult de 5 sau mai multe bauturi intr-o perioada de 2 ore pentru barbati sau 4 sau mai multe bauturi in 2 ore pentru femei).
 • Faptul de a avea un membru al familiei biologice cu dependenta de alcool sau de droguri.
 • Prezenta unei tulburari psihice, cum ar fi tulburarea bipolara, depresia sau anxietatea.
 • Presiunea constanta a colegilor de a bea, in special la o varsta frageda.
 • Stima de sine scazuta sau increderea in sine.
 • Niveluri ridicate si persistente de stres
 • Trairea intr-o familie sau intr-o cultura in care consumul de alcool este obisnuit si acceptabil.
Citeste si...
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm

Cum afecteaza factorii de risc pentru alcoolism tratamentul si recaderile

Indiferent cati factori de risc sunt prezenti in viata unui alcoolic, tratamentul este inca posibil. Este important sa va amintiti ca niciun factor de risc nu este determinant, iar istoricul si ereditatea nu va decid viitorul.

Furnizorii de tratament antidrog au ani de experienta de lucru cu alcoolici din toate mediile sociale cu toate tipurile de factori de risc si stiu cum sa va ajute. Contactati un specialist in tratamentul dependentei pentru a gasi un centru de dezintoxicare care va poate ajuta sa va depasiti trecutul si prezentul pentru a ajunge in viitor.

Toata lumea sufera de dependenta in acelasi mod?

Nu. Dependenta de alcool se poate forma rapid si agresiv sau se poate dezvolta pe o perioada lunga de timp. Indiferent de momentul sau de modul in care incepe problema ta cu alcoolul, exista multe optiuni de tratament disponibile pentru a te ajuta sa iti reiei viata pe drumul cel bun.

Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 13

Ce se intampla in organism?

Tulburarea de consum de alcool (alcoolismul) poate fi cauzata de o varietate de factori. Dupa o perioada indelungata de consum de alcool, creierul dumneavoastra incepe sa se bazeze pe alcool pentru a produce anumite substante chimice. Aceasta este ceea ce face dificila oprirea consumului de alcool si poate provoca simptome neplacute de sevraj.

Cercetarile au aratat o legatura puternica intre alcoolism si factorii biologici, in special genetica si fiziologia. In timp ce unele persoane pot limita cantitatea de alcool pe care o consuma, altele simt o nevoie puternica de a continua sa bea. Pentru unii, alcoolul declanseaza sentimente de placere, determinand creierul sa repete acest comportament. Acest comportament repetitiv va poate face mai vulnerabil la dezvoltarea alcoolismului.

De ce recidiveaza oamenii?

Pastrarea sanatatii si mentinerea sobrietatii necesita timp si angajament. Din pacate, unii oameni recidiveaza dupa tratamentul impotriva alcoolismului. Factorii declansatori, inclusiv grupurile de prieteni care beau, anumite activitati sau circumstante, pot determina o persoana sa recidiveze in vechile obiceiuri.

Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei
Cauzele Alcoolismului: Influente Genetice si Psihologice in Dezvoltarea Dependentei 14

Recidiva nu inseamna ca ati esuat si ca nu puteti depasi alcoolismul. Ea va informeaza cu privire la factorii declansatori cheie si va poate indemna sa cautati ajutor suplimentar de la un terapeut de dependenta sau de la un grup de sprijin (aka Alcoolicii Anonimi).

Motive pentru recidiva la unele persoane:

 • Obiceiuri vechi
 • Stresul si anxietatea
 • Presiunea sociala
 • Instabilitate mentala sau emotionala
 • Furie sau frustrare
 • Tentatia de a va simti din nou beti.

Referinte:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cele mai bune vitamine pentru sanatatea ochilor

Sănătatea oculară începe cu alimentația. Descoperă vitaminele și nutrienții care protejează ochii de afecțiuni precum DMLV și cataracta. Explorează acum cele mai bune opțiuni pentru ochi sănătoși!

Hemoroizii si consumul de alcool: Riscuri, efecte si recomandari esentiale.

Hemoroizii și alcoolul sunt mai conectați decât crezi. Află cum băuturile alcoolice pot agrava starea și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja sănătatea.

Totul despre entorsele de glezna: simptome, tratament si recuperare

Învață cum să gestionezi entorsele de gleznă. Metode de tratament și strategii eficiente de recuperare.

Bolile Genetice si Impactul lor. Intelegerea Defectiunilor ADN

Boli genetice reprezintă o provocare majoră în medicina modernă, implicând mutații și anomalii care afectează sinteza proteinelor și pot conduce la diverse condiții patologice. Înțelegerea profundă a acestor boli și a impactului lor genetic este esențială pentru diagnosticare și tratament.

Hormoni Steroizi: Riscuri si Utilizare Responsabila in Medicina si Sport

Hormonii steroizi sunt esențiali în tratamentele medicale, dar prezintă riscuri. Înțelegeți cum pot afecta imunitatea și metabolismul, pentru o utilizare sigură.

Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale si cum pot trai cu el?

Diabetul de tip 2 afectează majoritatea diabeticilor și vine cu simptome și riscuri specifice. Acest articol oferă o privire detaliată asupra caracteristicilor, cauzelor și tratamentului acestei afecțiuni. Informațiile sunt esențiale pentru a gestiona și preveni complicațiile asociate.

Beneficii pentru sanatate cu 30 de minute de exercitii fizice zilnic

Exerciții zilnice de 30 minute pot transforma sănătatea ta. Află cum activitatea fizică regulată îmbunătățește starea de bine și vitalitatea.

De ce mi se umfla fata dimineata sau seara? Cauze si solutii rapide

Edemul facial poate indica probleme de sănătate grave sau pot fi rezultatul unor obiceiuri zilnice. Află cum să identifici cauzele umflării feței și cele mai eficiente metode de tratament. Fii informat și protejează-ți sănătatea!