17.5 C
București

Cum sa pui intrebari fara sa transformi conversatia intr-o cearta

Date:

Share post:

Ati observat cat de repede o conversatie obisnuita se poate transforma intr-o discutie aprinsa sau chiar intr-un conflict? Cunosc oameni care creeaza situatii scandaloase din senin. Dar cei mai multi oameni urasc totusi sa dea nas in nas cu o cearta. Cititi in continuare cateva sfaturi despre cum sa evitati confruntarile verbale.

Conflictele si disputele pot fi evitate daca respectati reguli simple.

Cateva cuvinte pentru certareti

Obiceiul de a va certa pe orice problema este extrem de toxic. Probabil ca oamenii evita comunicarea din cauza reticentei lor de a vorbi cu voce ridicata. O reputatie de certaret va poate face sa va pierdeti prietenii.

Cum sa pui intrebari fara sa transformi conversatia intr-o cearta

Ii sfatuiesc pe cei care nu sunt conflictuali sa nu se angajeze in conversatii cu persoane toxice. Urmati sfatul meu prietenesc – scapati cat mai repede de obiceiul prost.

Cum sa faceti acest lucru

S-ar putea sa va fie utile urmatoarele sfaturi:

Nu va grabiti sa vedeti o amenintare in cuvintele interlocutorului dumneavoastra.

Nu va pripiti in a vedea o amenintare in cuvintele celuilalt. Cei care se comporta conflictual deseori se lupta sa accepte realitatea. Suntem cu totii prinsi in propriile ganduri si atitudini. Uneori sentimentele ne orbesc ratiunea si discernamantul. Orice parere diferita poate parea straina si starni respingere. Dar daca ascultam cu rabdare si intelegere, vom gasi adesea intelepciune chiar si in cuvintele care ne supara. Sa ne amintim ca toti suntem legati intr-o umanitate comuna. Cu rabdare si compasiune, putem gasi solutii constructive la conflicte.

Nu va ganditi la nimic din ceea ce nu vi s-a spus.

Sa nu citim mai mult in cuvintele cuiva decat ceea ce ne-au spus cu adevarat. De exemplu, daca cineva spune “Parisul este fermecator in aceasta perioada a anului”, nu este nevoie sa tragem concluzii precum “ea vrea sa spuna ca a fost la Paris, dar eu nu am fost, deci sunt un ratat”. In schimb, sa ne concentram doar pe sensul direct al cuvintelor – sa ne imaginam frumusetea tomnaticei capitale franceze si sa ne bucuram de farmecul ei evocat in vorbe.

Citeste si...
Sportul la locul de muncă crește performanța și energia angajaților. Beneficii și strategii

Adesea, propriile noastre nesigurante ne determina sa citim prea mult intre randuri. Dar fericirea vine atunci cand luam lucrurile asa cum sunt spuse, fara interpretari excesive. Astfel, putem aprecia mai bine frumusetea din jurul nostru.

Puneti intrebari clarificatoare.

Atunci cand nu intelegem pe deplin ce ne-a spus cineva, este util sa punem intrebari pentru clarificare. Daca suntem tulburati de vorbele cuiva, mai degraba decat sa replicam, este mai intelept sa cerem mai multe detalii. De pilda, putem intreba cat de des a vizitat interlocutorul Parisul. Poate astfel vom afla ca nu merge acolo la fel de des pe cat ne-am dori si noi.

Punand intrebari directe, fara acuzatii, putem obtine o intelegere mai buna si evitam conflictele generate de presupuneri gresite. O discutie pasnica, bazata pe curiozitate sincera, ne poate apropia mai mult unii de altii.

Nu luati faptele date ca pe o judecata de valoare.

“Nu am avut multe vanzari luna trecuta” Aceasta fraza nu face decat sa exprime starea de fapt. Nu trebuie sa credeti ca ei incearca sa va invinovateasca personal.

Faceti distinctia intre intrebari si afirmatii.

“Ati primit un bonus luna trecuta?” . O persoana conflictuala poate considera acest lucru ca pe un repros – a primit un bonus pe care nu il merita. In loc sa spuneti pur si simplu: “Da, multumesc, l-am primit”, va incepe sa strige: “Ce, nu trebuia sa primesc? Eu muncesc zi si noapte, dar nu este suficient pentru tine!”

Nu faceti asta, nu va grabiti sa vedeti doar raul din cuvintele oamenilor.

Sfaturi pentru persoanele neconflictuale

Pentru cei care nu vor sa se afle in centrul unui scandal, le ofer 5 sfaturi:

  1. Alegeti interlocutori care nu sunt inclinati sa se certe.
  2. Evitati sa vorbiti despre politica si religie. De indata ce tonul conversatiei creste, schimbati subiectul.
  3. Daca sunteti atras intr-o discutie, incercati sa o incheiati. De exemplu, spuneti ca fiecare are dreptul sa gandeasca in felul sau.
  4. Daca doriti sa va aparati dreptatea, dati argumente. Ascultati-va nu numai pe dumneavoastra, ci si opinia adversa.
  5. Nu treceti niciodata la personal, chiar daca sunteti provocat.
Citeste si...
Singură și fericită: Este posibil?

Aceste recomandari sunt mai greu de urmat decat cele sugerate, dar sper ca sunt utile.

organicsfood.ro
Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

6 Moduri de a-ti imbunatati memoria demonstrate de stiinta

Tehnici Eficiente pentru Îmbunătățirea Memoriei: Descoperă 6 metode validate științific pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de memorare. Află cum somnul adecvat, activitatea fizică și repetiția activă pot spori memoria pe termen lung. Citește acum pentru strategii eficiente!

Traieste si mananca in ritmul anotimpurilor – Toamna

Mulți dintre noi au avut parte de o vară incredibilă în acest an - plăcută, confortabilă, moderat ploioasă....

Cum ne imbunatateste alergarea creierul? Top 6 efecte benefice

Studii recente arată că alergarea poate îmbunătăți semnificativ funcțiile creierului - de la dispoziție până la memorie și concentrare. Iată care sunt cele 6 efecte cheie pe care alergarea le are asupra minții.

Cum te influenteaza grupa de sange: de la sanatate la personalitate!

Grupa ta de sânge poate dezvălui multe despre sănătatea, personalitatea și dieta optimă pentru tine. Află cum te influențează și de ce este vital să o cunoști! Divează-te în secretele grupei sanguine și cum aceasta te poate influența în fiecare zi.

Cele mai emotionante citate despre tata – sursa puterii noastre de a trai

O selecție a celor mai emoționante și profunde citate despre tată și rolul său esențial în viața noastră. Personalități celebre vorbesc despre impactul major pe care tatăl îl are asupra copiilor săi și importanța relației tată-fiu. Citate care reflectă dragostea, respectul și recunoștința față de tatăl nostru.

De ce alergarea poate dauna genunchilor si cum sa te protejezi de accidentari cardio

Tehnici de alergare corectă pot face diferența în protejarea genunchilor de stres și leziuni. Articolul nostru explorează cauzele durerilor de genunchi și metodele de prevenire a acestora, incluzând exerciții specifice și sfaturi pentru o alergare sănătoasă.

Introvertit, extrovertit sau ambivert: cum esti la varsta ta?

Descoperă diferențele dintre introvertiți, extrovertiți și ambiverti și modul în care vârsta influențează personalitatea. Înțelege cum funcționează creierul tău în contextul acestor tipuri de personalitate.

Secretele unei tinereti prelungite: Cum sa incetinesti procesul de imbatranire

Descoperă metodele care te ajută să încetinești apariția bătrâneții și să te menții activ și în formă la orice vârstă. Adu-ți aminte că mișcarea înseamnă viață și investește în tine acum pentru a trăi o viață de calitate.