7.4 C
București

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient

Date:

Share post:

Boala Crohn este o afectiune cronica autoimuna care provoaca inflamatie la nivelul intregului tract gastrointestinal. Desi cauzele exacte care duc la aparitia bolii Crohn nu sunt pe deplin intelese, se stie ca la baza acesteia stau o combinatie de factori genetici, imunologici si de mediu.

Conform statisticilor, in Europa prevalenta bolii Crohn este cuprinsa intre 1,5 si 213 de cazuri la 100.000 de locuitori, numarul celor diagnosticati fiind in continua crestere. Din pacate, boala Crohn nu poate fi vindecata definitiv, insa poate fi tinuta sub control prin diverse metode de tratament medicamentos sau chirurgical.

In cele ce urmeaza, vom explora mai in detaliu care sunt principalele cauze si factori de risc asociati cu boala Crohn, care sunt simptomele frecvent intalnite, cum se pune diagnosticul, care sunt optiunile actuale de tratament, evolutia pe termen lung, dar si ce masuri preventive se pot lua.

Cauzele si factorii de risc pentru boala Crohn

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient
Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient 6

Desi mecanismele exacte care determina aparitia bolii Crohn raman neelucidate, exista totusi o serie de factori asociati cu un risc crescut. Printre acestia se numara:

Factorii genetici

Studiile au demonstrat fara echivoc existenta unei predispozitii genetice pentru boala Crohn. Riscul de a dezvolta afectiunea creste considerabil in cazul celor care au rude de gradul intai diagnosticate (parinti, frati). Mai mult, au fost identificate anumite variante genetice (mutatii la nivelul genelor NOD2/CARD15 sau a genei responsabile de producerea receptorului IL23R) care cresc susceptibilitatea.

Factorii imunologici

Boala Crohn este catalogata drept o afectiune autoimuna, in cadrul careia sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat tesutul intestinal sanatos. Se pare ca la baza stau anumite dezechilibre ale raspunsului imun (un raspuns exagerat la prezenta bacteriilor comensale din tractul GI). De asemenea, pacientii prezinta concentratii crescute de citokine pro-inflamatorii precum TNF, interferoni sau interleukina 12.

Factorii de mediu

Printre factorii de mediu asociati cu riscul sporit de boala Crohn se numara:

 • Fumatul – fumatorii prezinta un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta boala Crohn comparativ cu nefumatorii. Mai mult, fumatul creste riscul de recaderi dupa interventiile chirurgicale.
 • Infectiile gastrointestinale – expunerea la anumite bacterii sau virusuri (de exemplu Mycobacterium avium paratuberculosis) poate declansa boala la cei predispusi genetic.
 • Substantele chimice si aditivii alimentari – acizii biliari, emulsifiantii si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot juca un rol in instalarea bolii Crohn.
Citeste si...
Cum să combatem eficient gută: tratamente și recomandări alimentare

Dezechilibrele din microbiota intestinala

Modificarile calitative si cantitative ale microbiotei intestinale reprezinta un alt factor incriminat in boala Crohn. S-a observat o scadere a diversitatii bacteriene la acesti pacienti, cu o reprezentare crescuta a unor familii precum Enterobacteriaceae.

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient
Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient 7

Cine se afla in grupul de risc pentru boala Crohn?

Categoriile cu cel mai mare risc de a dezvolta boala Crohn sunt:

 • persoanele care au in antecedentele familiale cazuri de boala Crohn sau colita ulcerativa;
 • persoanele diagnosticate cu boli autoimune (spondilita anchilozanta, psoriazis, artrita reumatoida etc);
 • fumatorii;
 • adolescentii si adultii tineri – debutul bolii are loc cel mai frecvent intre 15 si 35 de ani.

Care sunt simptomele caracteristice in boala Crohn?

Manifestarile clinice ale bolii Crohn sunt extrem de diverse, variind de la forme usoare, cu simptome discrete, pana la tablouri severe. Cele mai frecvente semne si simptome intalnite sunt:

 • Dureri abdominale, insotite deseori de crampe spastice – reprezinta unul dintre cele mai comune si invalidante simptome, descrise de majoritatea pacientilor. Intensitatea va fi variabila.
 • Diaree – de obicei cu caracter de urgenta, uneori chiar nocturna. Poate fi insotita de mucus sau sange.
 • Inflamatii perianale – fisuri, fistule, abcese sau chiar sindrom hemoroidal
 • Sangerari digestive – din zona inflamata a intestinului (enteroragii)
 • Anemie feripriva din cauza deficitului de fier
 • Scadere ponderala – prin malabsorbtia substantelor nutritive
 • Febra, astenie, oboseala cronica
 • Pierderea poftei de mancare
 • Greata, voma, meteorism abdominal
 • Manifestari extraintestinale – afte bucale recurente, inflamatii oculare, cutanate sau articulare

Trebuie precizat ca nu toate aceste semne apar concomitent si nici la toti bolnavii. De asemenea, severitatea lor este variabila in functie de segmentul gastrointestinal afectat, dar si de particularitatile individuale.

Unele persoane se pot confrunta cu episoade acute, in care mai multe simptome apar brusc, alternand cu perioade lungi de remisiune, fara manifestari. La altii insa, forma bolii va fi continua, simptomatologia mentinandu-se persistenta in intensitate.

Cum se pune diagnosticul de boala Crohn?

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient
Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient 8

Din cauza paletei variate de manifestari clinice care pot mima alte afectiuni, diagnosticul de boala Crohn se stabileste de cele mai multe ori cu intarziere. Un tablou sugestiv, coroborat cu istoricul familial pozitiv reprezinta prima piesa a puzzle-ului.

Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va solicita de obicei:

organicsfood.ro

1. Examene histopatologice

 • Endoscopie superioara (esofagogastroduodenoscopie) si Colonoscopie – pentru evidentierea leziunilor specifice (ulceratii, granuloame) si prelevarea de fragmente de tesut in vederea examenului microscopic
 • Capsula endoscopica – in cazurile in care investigatiile endoscopice conventionale nu reusesc sa surprinda leziunile sau pentru vizualizarea directa a intestinului subtire
Citeste si...
Probleme ale sânilor: de ce este periculoasă mastopatia și cum să o detectezi la timp?

2. Examene imagistice

 • Radiografia abdominala cu substanta de contrast (subst. bariu) – permite evidentierea reducerilor de calibru, stricturilor, fistulelor si a semnelor indirecte de inflamatie
 • Tomografia computerizata (CT) abdominala – vizualizeaza ingrosarea peretelui intestinal si complicatiile mai tardive (abcese, fistule)
 • Enterografia RMN – considerat actualmente standardul de aur, deoarece poate detecta chiar si leziuni minime la nivel ileal
 • Ecografia si video-capsula endoscopica – optiuni utile mai ales pentru suspectia de afectare a intestinului subtire

3. Analize uzuale de sange si de materii fecale

Inflamatia cronica poate determina cresterea VSH-ului, anemie, hipoalbuminemie, deficit de fier sau vitamine (B12, folati). Coprocultura exclude infectii intestinale care ar putea mima simptomatologia.

Desi foarte utila pentru confirmarea diagnosticului, biopsia intestinala nu este intotdeauna necesara. In unele cazuri, tabloul clinic caracteristic si investigatiile imagistice (CT sau RMN abdominala) sunt suficiente.

Terapia anti-TNF (Infliximab) poate reprezenta de asemenea un instrument util – raspunsul bun la acest tratament confirma suspiciunea de boala Crohn, fara a fi nevoie de biopsie.

Care sunt optiunile actuale de tratament pentru boala Crohn?

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient
Obiectivele terapeutice pentru boala Crohn urmaresc reducerea puseelor inflamatorii acute, vindecarea mucoasei afectate si mentinerea remisiunii pe termen lung

Deoarece nu exista inca un remediu curativ, managementul actual al bolii Crohn este unul preponderent simptomatic. Obiectivele terapeutice urmaresc reducerea puseelor inflamatorii acute, vindecarea mucoasei afectate si mentinerea remisiunii pe termen lung.

Principalele categorii de medicamente si strategii terapeutice disponibile in prezent pentru tratarea bolii Crohn sunt:

1. Medicamente antiinflamatoare

Inhiba raspunsul imunitar aberant la nivel intestinal, suprimand cascada inflamatorie.

Aminosalicilatii (Mesalazina, Sulfasalazina): utili mai ales in formele usoare sau medii de boala Crohn, cu predilectie colonica. Eficienta lor este limitata in cazul afectarii intense a intestinului subtire.

Corticosteroizii (Prednison, Metilprednisolon, Budesonide): reprezinta prima linie de tratament pentru puseele acute moderate pana la severe, determinand de obicei ameliorarea rapida a simptomelor. Din pacate, efectul este doar temporar.

Imunosupresoarele (Azatioprina, 6-Mercaptopurina, Methotrexat) inhiba proliferarea celulelor imune, avand un efect antiinflamator intens. Sunt folosite pe termen lung, pentru mentinerea remisiunii. Necesita monitorizare atenta (examene sanguine regulate).

Medicamente biologice (Infliximab, Adalimumab, Vedolizumab) – anticorpi monoclonali care blocheaza moleculele pro-inflamatorii (TNF alfa, integrine). Indicata pacientilor cu forme moderate pana la severe sau in caz de esec la alte terapii.

2. Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala poate fi necesara in anumite cazuri, pentru a trata complicatiile sau pentru indepartarea segmentelor intestinale sever afectate in boala Crohn fistulizanta sau stenozanta.

Cele mai frecvente operatii sunt rezectiile intestinale (anastomoze) sau interventiile pentru drenajul abceselor. Din fericire, odata cu progresele inregistrate in terapiile medicamentoase, necesitatea interventiilor chirurgicale a scazut simtitor in ultimele decenii.

Citeste si...
De ce nu te odihnesti noaptea: 8 motive pentru care nu dormi suficient

3. Terapii adjuvante

Antibioticele (Metronidazol, Ciprofloxacina) pot contribui la reducerea incarcaturii bacteriene intestinale si ameliorarea simptomelor.

Suplimentele nutritive orale, dietele specifice si aportul de vitamine si minerale urmaresc corectarea carentelor si reducerea complicatiilor pe termen lung.

4. Schimbari ale stilului de viata

Pacientii cu boala Crohn trebuie sa faca si o serie de modificari ale stilului de viata pentru a facilita controlul bolii:

 • Renuntarea la fumat – reduce exacerbarile si complicatiile post-operatorii
 • Dieta adecvata bolii Crohn – evitarea lactatelor, fibrelor, grasimilor, fructozei in perioadele de acutizare
 • Activitate fizica regulata, moderata – 30 min/zi (inot, mers pe jos)
 • Evitarea stresului prelungit – aplicarea unor tehnici de relaxare, meditatie

Respectarea riguroasa a indicatiilor medicului (schema de tratament) precum si adaptarea stilului de viata, alimentatiei si activitatii fizice reprezinta cheia mentinerii calitatii vietii si evitarii complicatiilor pe termen lung in boala Crohn.

Care sunt complicatiile posibile ale bolii Crohn pe termen lung?

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient
Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient 9

In pofida tratamentului adecvat, o parte dintre pacienti vor dezvolta in evolutie anumite complicatii, precum:

 • Stenozele (ingustari fibrotice) si fistulele
 • Abcesele intraabdominale
 • Perforatiile intestinale
 • Sangerarile masive din segmentele afectate
 • Cancerul colorectal – riscul fiind direct proportional cu severitatea si vechimea bolii Crohn
 • Calculii biliari si litiaza renala (favorizata de malabsorbtia grasimilor)
 • Osteoporoza
 • Anemie cronica, hipoproteinemie

Identificarea precoce si tratamentul riguros al acestor complicatii poate imbunatati semnificativ prognosticul si calitatea vietii pacientilor cu boala Crohn.

Care sunt perspectivele pe termen lung in boala Crohn?

Cu toate progresele inregistrate in últimii ani in terapiile disponibile, boala Crohn ramane o afectiune cronica, netratabila definitiv. Majoritatea pacientilor vor avea o evolutie caracterizata prin alternanta remisiunilor prelungite cu recaderi ocazionale.

Obiectivul principal al tratamentului este inducerea si mentinerea remisiunilor pentru o durata cat mai mare, prevenind astfel instalarea complicatiilor. Acest lucru este posibil in prezent prin combinarea terapiilor clasice cu cele biologice si printr-o monitorizare atenta.

Cu toate acestea, un procent de 10-30% dintre pacienti vor avea o forma refractara la tratament, cu recaderi frecvente si instalarea rapida a complicatiilor. La acestia, perspectiva pe termen lung este mai rezervata, cu o calitate a vietii semnificativ afectata.

Intrebari frecvente

Q1: Ce optiuni dietetice sunt recomandate pentru persoanele cu boala Crohn?

Pacientii cu boala Crohn pot beneficia de o dieta personalizata, care sa minimizeze simptomele si sa sustina sanatatea digestiva. Recomandarile generale includ evitarea alimentelor care pot irita intestinul, precum cele bogate in fibre brute, lactatele (in cazul intolerantei la lactoza), alimentele picante, grase sau prajite. Este importanta si masurarea portiilor pentru a nu supraincarca sistemul digestiv. Suplimentarea cu vitamine si minerale (cum ar fi fierul, vitamina B12, calciul si vitamina D) poate fi necesara pentru a compensa malabsorbtia. Totusi, dieta trebuie adaptata individual, sub indrumarea unui specialist in nutritie.

Citeste si...
Boala celiacă simptome, diagnostic și tratament

Care este rolul probioticelor in managementul bolii Crohn?

Probioticele pot juca un rol in echilibrarea microbiotei intestinale, care este adesea dezechilibrata in cazul bolii Crohn. Ele pot ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea simptomelor, desi cercetarile in acest domeniu sunt inca in desfasurare. Utilizarea probioticelor trebuie sa fie supervizata de un medic, deoarece efectele pot varia in functie de tipul si tulpina bacteriana utilizata.

Exista vreo legatura intre boala Crohn si stresul psihologic?

Desi stresul psihologic nu este un factor cauzal direct in boala Crohn, acesta poate influenta evolutia bolii. Stresul poate agrava simptomele sau poate declansa pusee. Prin urmare, managementul stresului prin tehnici de relaxare, terapie cognitiv-comportamentala sau alte metode de reducere a stresului poate fi o componenta importanta a tratamentului.

Cum influenteaza sarcina evolutia bolii Crohn?

Boala Crohn poate avea diverse influente asupra sarcinii si viceversa. In unele cazuri, simptomele bolii Crohn pot sa se amelioreze in timpul sarcinii, in timp ce in alte cazuri pot sa apara complicatii. Este esential ca femeile cu boala Crohn care planifica sa ramana insarcinate sa discute cu medicul lor pentru a optimiza tratamentul si a monitoriza starea de sanatate. Managementul medicamentos al bolii Crohn in timpul sarcinii trebuie ajustat pentru a asigura siguranta atat a mamei, cat si a fatului.

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

De ce provoaca stresul boli autoimune?

Stresul are un impact mai mare decât îți imaginezi, influențând sistemul imunitar și declanșând boli autoimune. Descoperă cum reacționează corpul tău și cum să protejezi sănătatea.

De ce se dezvolta ciroza hepatica: rolul grasimilor, impactul alcoolului, hepatita si alte boli

Ciroza hepatică nu este cauzată doar de alcoolism și hepatită. Descoperă rolul alimentației bogate în grăsimi, impactul alcoolului, hepatita și alte cauze ale acestei afecțiuni. Informează-te și protejează-ți sănătatea ficatului!

Te doare capul? Tipuri de dureri de cap, cauzele acestora si tratamente Explicate

Te confrunți cu dureri de cap persistente? Acest articol dezbate diverse tipuri de dureri, de la migrene până la dureri sinusale, oferind soluții și tratamente pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Idei pentru abordarea durerilor de cap și informații despre cum să le prevenești.

De ce se umfla mainile si cum sa ameliorezi rapid simptomele acasa

Mâinile umflate pot fi un simptom comun sau un semnal de alarmă. Află cauzele, momentele când devine periculos și metodele eficiente de a alievi umflătura la domiciliu. Ideal pentru cei care se confruntă cu această problemă sau doresc să se informeze.

Esti suficient de hidratat? Acest test rapid iti spune adevarul!

Corpul nostru are nevoie de apă pentru funcționare optimă. Acest test te ajută să evaluezi dacă te hidratezi corect. Ești pregătit să îl încerci?

Candidoza – cauze, simptome, tratament si prevenire

Candidoza este o infecție cauzată de ciuperca Candida, cel mai frecvent de specia Candida albicans. Această ciupercă face...

Inflamatia ovariana: cauze, simptome si tratament

Informații esențiale despre inflamația ovariană: identificarea simptomelor și cele mai noi metode de tratament disponibile.

Bursita de umar – cauze, simptome, tratament si prevenire

Descoperă cauzele, simptomele și tratamentele eficiente pentru bursita de umăr, o afecțiune comună ce limitează mișcările.