Beneficii ale urzicii înțepătoare

Beneficii ale urzicii înțepătoare

Urzica este mai mult decat o buruiana care te inteapa. Este o planta cu efecte benefice asupra sanatatii tale, atat intern cat si extern. Citeste acest articol si invata cum sa profiti de urzica pentru a-ti imbunatati starea de bine.

Ați trecut vreodată pe lângă o plantă aparent inofensivă și v-ați atins din greșeală de ea, doar pentru a simți o ușoară durere înțepătoare sau înțepătoare? Sunt șanse să o fi făcut … și este foarte posibil să fi intrat în contact cu o plantă de urzică înțepătoare.

În timp ce puteți înjura planta pentru disconfortul temporar, urzica este de fapt o plantă perenă benefică care tratează mai multe afecțiuni. Poate că cea mai populară utilizare a acesteia este transformarea frunzelor în ceai de urzică, care este un ceai comun remediu natural pentru ameliorarea alergiilor. Este considerată una dintre băuturile sănătoase de top și s-a dovedit a fi benefică și pentru sănătatea pielii, a oaselor și a sistemului urinar.

Deci, cum poate această plantă care pare a fi ceva de care trebuie să stai departe la primul contact să devină de fapt un medicament? Să aflăm.

Ce este urzica?

Urzica, sau urtica dioica, este o plantă perenă cu flori care a fost folosită în scopuri medicinale de secole, datând încă din Grecia Antică. Astăzi, poate fi găsită în întreaga lume, dar originile sale se află în regiunile mai reci ale Europei și Asiei. De obicei, planta crește între doi și patru metri înălțime și înflorește din iunie până în septembrie. Crește cel mai bine în sol bogat în azot, are frunze în formă de inimă și produce flori galbene sau roz.

Deși este cunoscută mai ales pentru reacția de înțepătură care apare atunci când pielea intră în contact cu firele fine de păr usturător (cunoscute și sub numele de tricomi) situate pe frunzele și tulpinile sale, atunci când este procesată și utilizată în scop medicinal, urzica are o serie de beneficii utile pentru sănătate, potrivit la Departamentul de Dermatologie de la Colegiul de Medicină al Universității Penn State.

Cele mai multe produse din urzică sunt făcute din tulpină și frunze, dar rădăcinile au, de asemenea, calități farmacologice. Planta are proprietăți antiinflamatoare calități care pot afecta tratamentul multor probleme de sănătate. Părțile supraterane au ajutat de obicei la ameliorarea alergiilor și la alte probleme legate de respirație. Rădăcinile sunt capabile să ofere ușurare pentru tulburările urinare și prostata mărită, de asemenea.

De ce înțeapă urzica?

Urzica conține o serie de substanțe chimice, cum ar fi serotonina, histamina și acetilcolina, dintre care unele pot fi foarte iritante. Aceste substanțe chimice provoacă iritația de înțepătură pe piele și se găsesc la baza firelor fine de păr de pe urzică.

Atunci când sunt atinse, vârfurile fragile ale firelor de păr usturătoare se rup. Părul rămas devine un mic ac, capabil să introducă substanțele chimice în piele. Reacția poate provoca durere, roșeață, umflături, mâncărimi și amorțeală.

Beneficiile urzicii

În ciuda reputației sale de durere, urzica este folosită pentru a ajuta o serie de afecțiuni. Studiile au arătat că are capacități antioxidante, antimicrobiene, antiulceroase, astringente și analgezice.

Citeste si...
Cum se spală un pacient imobilizat la pat
Urzica: o planta cu beneficii uimitoare pentru sanatate
Urzica: o planta cu beneficii uimitoare pentru sanatate

Cele mai dovedite beneficii pentru sănătate ale utilizării urzicii ajută la următoarele:

1. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) și problemele urinare

Simptomele HBP sunt cauzate de o glandă prostatică mărită care apasă pe uretră. Persoanele care suferă de HBP se confruntă cu diferite niveluri de dorință crescută de a urina, golirea incompletă a vezicii urinare, urinare dureroasă, picurare după urinare și flux urinar redus. Un studiu privind HBP indusă de testosteron pe șobolani a demonstrat că urzica poate fi la fel de eficientă în tratarea acestei afecțiuni ca și finasterida, medicamentul utilizat în mod obișnuit pentru tratarea HBP.

Medicii nu sunt încă pe deplin siguri de ce urzica ameliorează unele dintre aceste simptome, dar multe studii clinice deduc că aceasta conține substanțe chimice care afectează hormonii care cauzează HBP. Atunci când este administrată, aceasta afectează, de asemenea, direct celulele prostatei. Extractul de rădăcină de urzică a fost de asemenea a demonstrat că să încetinească sau să oprească răspândirea celulelor canceroase de prostată.

De obicei, este utilizat în combinație cu palmier roșu și alte plante medicinale. Rădăcina plantei este folosită în principal în legătură cu problemele urinare, inclusiv cu infecțiile tractului urinar inferior.

Urzica este folosită ca un diuretic general de succes și poate ajuta, de asemenea, fluxul de urină. Este, de asemenea, utilizată în remedii de casă pentru infecții ale vezicii urinare.

organicsfood.ro

2. Osteoartrita și durerile articulare

Persoanele care suferă de artrită se confruntă adesea cu dureri articulare, de obicei la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Urzica acționează alături de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a permite pacienților să diminueze utilizarea AINS. Deoarece utilizarea prelungită a AINS poate provoca o serie de efecte secundare grave, aceasta este o asociere ideală.

De asemenea, studiile indică că aplicarea locală a frunzei de urzică la locul durerii diminuează durerea articulară și poate trata artrita. Atunci când este administrată pe cale orală, urzica ajută la ameliorare. Un alt studiu publicat în Journal of Rheumatology arată puterea antiinflamatoare a urzicii împotriva altor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

3. Febra fânului

Producția de histamină în organism creează reacțiile adverse legate de alergii. Alergiile cauzează congestie inconfortabilă, strănut, mâncărimi și multe altele.

Calitățile antiinflamatorii ale urzicii afectează o serie de receptori și enzime cheie în reacțiile alergice, prevenind simptomele febrei fânului dacă sunt luate atunci când acestea apar. Frunzele plantei conțin histamină, ceea ce poate părea contraproductiv în tratamentul alergiilor, dar există antecedente de utilizare a histaminelor pentru tratarea reacțiilor alergice severe.

Există, de asemenea, dovezi că, în cazul reacțiilor severe, sunt prezente niveluri plasmatice scăzute de histamină (spre deosebire de niveluri ridicate). Un alt studiu global realizat de Colegiul Național de Medicină Naturopată a constatat că că utilizarea urzicii pentru ameliorarea alergiilor a fost evaluată mai bine decât placebo într-un studiu randomizat, dublu-orb, la 98 de persoane.

4. Sângerare

Anumite produse care conțin urzică au arătat că, atunci când sunt aplicate pe piele, pot reduce sângerarea în timpul operației. Produsul, numit Ankaferd blood stopper, este alcătuit din alpinia, rădăcină de lemn dulce, cimbru, viță de vie comună și urzică, și a demonstrat, de asemenea, că reduce sângerarea după o intervenție chirurgicală dentară.

Citeste si...
Primele Semne și Simptome ale Psoriazisului: Un Ghid Complet pentru Recunoașterea Precoce

5. Eczeme

Eczema este o erupție cutanată uscată, cu mâncărimi, care poate să dureze foarte mult timp pe cei care o suferă. Datorită calităților antihistaminice și antiinflamatorii ale urzicii, aceasta poate fi un tratament natural pentru eczeme, după cum notează studiul Penn State University College of Medicine la care se face referire mai sus. Bolnavii pot folosi o combinație de urzică administrată pe cale orală pentru a aborda eczema pe plan intern, precum și o cremă pentru a oferi ușurare în cazul mâncărimilor și roșeața erupției cutanate.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar se spune că urzica este, de asemenea,:

  • Promovează lactația
  • Stimulează creșterea părului
  • Ajută la controlul glicemiei la pacienții cu diabet
  • Reducerea sângerărilor legate de gingivită
  • Tratați afecțiunile rinichilor și ale tractului urinar
  • Oferă ușurare în cazul retenției de apă
  • Preveniți sau tratați diareea
  • Diminuarea fluxului menstrual
  • Oferă ameliorarea astmului
  • Vindecă rănile
  • Tratează hemoroizii
  • Stimularea contracțiilor la femeile însărcinate
  • Tratează mușcăturile de insecte
  • Tratează tendinita
  • Tratați anemie

Cum se utilizează urzica

Urzica poate fi recoltată sau produsele pot fi achiziționate de la un magazin local de produse naturiste. Înainte de a cumpăra sau de a face un produs din urzică, este important să identificați dacă afecțiunea dumneavoastră are nevoie de părțile supraterane sau de rădăcini, deoarece acestea au calități farmacologice diferite.

Beneficii ale urzicii înțepătoare
Beneficii ale urzicii înțepătoare

Produsele pe bază de urzică se prezintă sub formă de frunze uscate sau liofilizate, extract, capsule, tablete, precum și sub formă de tinctură de rădăcină (suspensie de plantă în alcool), suc sau ceai. În prezent nu există o doză recomandată, deoarece atât de multe produse pe bază de urzică au cantități diferite de ingrediente active. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili doza potrivită.

Unele dintre cele mai comune utilizări ale urzicii includ:

1. Ceai de urzică

Frunzele și florile de urzică pot fi uscate, iar frunzele uscate pot fi infuzate și transformate într-un ceai. Există multe variante de rețete de ceai de urzică care includ o serie de alte plante, cum ar fi frunza de zmeură, echinacea sau goldenseal.

Urzica poate fi folosită și în alte băuturi, inclusiv chiar și în berea de urzică.

2. Urzică gătită

Rădăcinile, tulpinile și frunzele de urzică sunt comestibile. Frunzele pot fi gătite la aburi și gătite la fel ca spanacul. Cel mai bine este să folosiți frunzele tinere. Acestea pot fi folosite în supa de urzici sau adăugate în alte supe și tocănițe. Urzica poate fi, de asemenea, curățată și folosită în rețete precum polenta, smoothie-uri verzi, salate și pesto. Nu mâncați frunzele crude, deoarece acestea vor avea încă firele de păr usturătoare până când sunt uscate sau gătite.

Când este gătită, urzica are o aromă asemănătoare cu cea a spanacului amestecat cu castravete. Urzica gătită este un excelent sursă de vitaminele A, C, proteine și fier.

3. Urzică topică

Extractele de urzică și tincturile de rădăcină pot fi aplicate direct pe articulații și pe zonele dureroase ale corpului. Este disponibilă și sub formă de cremă.

4. Capsule și tablete de urzică

Capsulele și comprimatele de urzică pot fi administrate pe cale orală. Nu există dovezi concludente cu privire la faptul dacă capsulele sau comprimatele de urzică pentru ameliorarea alergiilor sunt mai bine ingerate pe stomacul gol sau nu. Dacă există îngrijorare cu privire la stomacul deranjat și alte efecte secundare, luați-l cu alimente.

Citeste si...
Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți?

Cum să tratezi o înțepătură de urzică înțepătoare

Dacă sunteți înțepat de planta urzică, este important să nu atingeți sau să vă zgâriați zona. Substanțele chimice iritante se pot usca pe piele și pot fi îndepărtate cu apă și săpun. Atingerea și scărpinarea pot împinge substanțele chimice mai departe în piele, prelungind timpul de iritare cu zile. Folosirea benzii adezive sau a unui produs de îndepărtare a cerii poate ajuta la îndepărtarea oricăror fibre suplimentare.

Există multe persoane care aleg planta de doc pentru ameliorarea înțepăturilor de urzică, în ciuda studiilor care arată că nu oferă niciun beneficiu medicinal în afară de a face zona iritată să se simtă răcoroasă. Frunzele zdrobite de la alte plante precum iarba-ciobanului, salvia, precum și frunzele urzicilor în sine eliberează sucuri care pot oferi ușurare în urma înțepăturii. Alte tratamente tradiționale împotriva mâncărimilor, cum ar fi aloe vera, loțiunea de calamina și compresele reci pot fi de asemenea folosite.

Odată ce urzica este înmuiată sau gătită în apă sau uscată, calitatea înțepătoare este eliminată.

Istoric

Folclorul prezintă urzicile înțepătoare adesea în multe culturi și credințe. O mare parte a folclorului implică suferința unei înțepături în tăcere sau fără să se mănânce sau să se scarpine zona arsă.

În Grecia antică, urzicile au fost folosite ca diuretic și laxativ de către medicii Galen și Dioscoride. În Europa medievală, a fost folosită pentru a trata și a reduce în mod natural durerile articulare și, de asemenea, ca diuretic natural. Oamenii obișnuiau să creadă că smulgând-o din rădăcini și strigând numele unei persoane bolnave ar elimina și febra.

Urzica a fost folosită pentru a face textile precum pânză și hârtie încă din neolitic. Cu fibre asemănătoare cu cele de cânepă și in, este o fibră alternativă și sustenabilă excelentă. Deoarece fibra este goală, oferă o izolație naturală. Armata germană a folosit urzica pentru uniformele lor în Primul Război Mondial și a folosit frunzele sale pentru a vopsi uniformele în al Doilea Război Mondial.

Urzicile au fost, de asemenea, folosite pentru a trata anumite boli prin urticarie, care este procesul de batere a pielii cu urzici pentru a stimula circulația sângelui.

Efecte secundare și interacțiuni medicamentoase

Urzica este o plantă foarte sigură atunci când este folosită în mod corespunzător – deși, există câteva precauții care trebuie luate atunci când începeți să o utilizați.

La recoltare: Recoltați întotdeauna urzica cu mănuși groase de grădinărit pentru a evita să fiți înțepat. De asemenea, cel mai bine este să recoltați părțile tinere ale plantei, de preferință primăvara. Acestea devin mai amare după ce înfloresc și pe măsură ce îmbătrânesc.

Când se utilizează împreună cu alte plante și suplimente: Ca și în cazul oricărei plante sau supliment, este important să fiți precauți atunci când amestecați pentru a evita efectele secundare adverse. Ar trebui să începeți întotdeauna un plan de suplimente pe bază de plante sub îngrijirea furnizorului dvs. de asistență medicală. Este posibil ca pacienții să fie nevoiți să își modifice dozele altor suplimente dacă aleg să ia urzică.

Citeste si...
De ce crește sau scade pulsul și tensiunea arterială? Ce înseamnă pentru sănătatea ta

Când sunteți însărcinată: Există dezbateri dacă femeile însărcinate ar trebui sau nu să folosească urzica. Deoarece urzica afectează ciclul menstrual și poate stimula contracțiile uterine, aceasta ar putea duce la un eventual avort spontan. Prin urmare, femeile însărcinate nu ar trebui să o folosească.

Când ești diabetic: Există dovezi care arată capacitatea urzicii de a afecta glicemia și de a interfera cu controlul diabetului. De asemenea, poate afecta puterea medicamentelor pentru diabet și poate crește riscul de hipoglicemie. Diabeticii care doresc să utilizeze urzica trebuie să o facă numai sub supravegherea furnizorilor de servicii medicale. Este posibil ca pacienții să fie nevoiți să își modifice dozele de medicamente dacă aleg să ia urzică.

Când începeți prima dată: Unii oameni au dureri de stomac, diaree sau alte reacții ușoare atunci când iau pentru prima dată urzică. Cel mai bine este să vă obișnuiți ușor cu utilizarea, începând cu o doză mică.

Urzica poate interacționa cu următoarele medicamente:

  • Fluidificatori de sânge, cum ar fi warfarina, clopidogrelul și aspirina, deoarece urzica conține cantități mari de vitamina K, care poate ajuta la capacitatea de coagulare a sângelui. Administrarea de urzică poate diminua efectele acestor medicamente.
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi inhibitorii ACE, beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu, deoarece urzica poate scădea tensiunea arterială și poate întări efectele acestor medicamente.
  • Diuretice și pastile de apă, deoarece urzica este, de asemenea, un diuretic și, atunci când sunt utilizate împreună, pot provoca deshidratare.
  • Litiu din cauza calităților diuretice ale urzicii. Aceasta poate reduce capacitatea organismului de a elimina acest medicament, ducând la niveluri de litiu mai mari decât cele recomandate.
  • AINS, deoarece urzica poate spori efectul antiinflamator al unora dintre ele. În ciuda dovezilor că asocierea urzicii și a AINS duce la o mai mare ameliorare a durerii, trebuie luat sub supraveghere.
  • Medicamente sedative (deprimante ale SNC), cum ar fi clonazepam, lorazepam, fenobarbital și zolpidem, deoarece atunci când se iau cantități mari de părți supraterane de urzică, pot apărea somnolență și somnolență. Administrarea de sedative împreună cu urzica ar putea provoca prea multă somnolență.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Migrena silențioasa. Poți avea migrena chiar daca nu te doare capul?
Vitamina A Beneficii pentru sănătatea ochilor, a pielii și a oaselor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health