9.1 C
București

Un stil de viata activ opreste declinul memoriei: o noua descoperire despre boala Alzheimer

Date:

Share post:

Un nou studiu arata ca modificarile personalizate ale sanatatii si ale stilului de viata pot intarzia sau preveni in mod semnificativ declinul memoriei la adultii in varsta cu risc ridicat de a suferi de boala Alzheimer.

Studiul, care a implicat 172 de participanti, a constatat ca cei care au primit o instruire personalizata pentru a gestiona factorii de risc, cum ar fi diabetul necontrolat si inactivitatea fizica, au prezentat o imbunatatire cu 74% a functiei cognitive in comparatie cu grupul de control.

Aceste rezultate sugereaza ca interventiile care vizeaza profilurile de risc individuale sunt mai eficiente decat abordarile generale in reducerea riscului de boala Alzheimer.

Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) a constatat ca schimbarile personalizate in materie de sanatate si stil de viata pot intarzia sau chiar preveni declinul memoriei la adultii in varsta cu risc ridicat.

Studiul, care a durat doi ani, a comparat performanta cognitiva, factorii de risc si calitatea vietii a 172 de participanti, dintre care jumatate au beneficiat de o pregatire personalizata pentru a-si imbunatati sanatatea si stilul de viata in domenii considerate a creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer, cum ar fi diabetul necontrolat si inactivitatea fizica.

S-a constatat ca acesti participanti au prezentat o imbunatatire moderata la testele cognitive, reprezentand o imbunatatire de 74% in comparatie cu grupul care nu a beneficiat de interventie.

Cercetatorii au raportat ca au existat, de asemenea, imbunatatiri in ceea ce priveste masurarea factorilor de risc si a calitatii vietii intre cele doua grupuri, insumand o imbunatatire de aproximativ 145% si, respectiv, 8%.

Studiul este publicat de revista stiintifica JAMA Internal Medicine.

Adultii in varsta sunt foarte motivati sa faca schimbari

Un stil de viata activ opreste declinul memoriei: o noua descoperire despre boala Alzheimer
Un stil de viață activ oprește declinul memoriei: o nouă descoperire despre boala Alzheimer 2

Studiul, cunoscut sub numele de SMARRT, urmeaza unor lucrari anterioare ale altor cercetatori care au produs rezultate contradictorii cu privire la efectele interventiilor asupra sanatatii si stilului de viata. Cu toate acestea, acest studiu a fost diferit prin faptul ca a oferit o pregatire personalizata, adaptata fiecarui participant.

Citeste si...
Condroitina: Suplimentul pentru dureri de osteoartrită

„Aceasta este prima interventie personalizata care se concentreaza pe mai multe domenii ale cognitiei, cu obiective privind factorii de risc bazate pe profilul de risc, preferintele si prioritatile participantului, ceea ce credem ca poate fi mai eficient decat o abordare unica”, a comentat autoarea si cercetatoarea Kristine Yaffe de la Universitatea California din San Francisco.

„Intr-un sondaj anterior efectuat pe 600 de adulti in varsta, am constatat ca majoritatea erau preocupati de boala Alzheimer si de dementa asociata. Acestia doreau sa isi cunoasca factorii de risc personali si erau foarte motivati sa faca schimbari in stilul de viata pentru a-si reduce riscul de dementa.

Participantii la studiul actual, ca si la sondajul anterior, au avut varste cuprinse intre 70 si 89 de ani. Acestia prezentau cel putin doi dintre cei opt factori de risc pentru dementa: inactivitate fizica, hipertensiune arteriala necontrolata, diabet necontrolat, somn deficitar, utilizarea de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala asociate cu riscul de declin cognitiv, simptome depresive majore, izolare sociala si statutul actual de fumator.

Participantii la interventie s-au intalnit cu o asistenta medicala si un antrenor de sanatate si au selectat factorii de risc pe care doreau sa ii abordeze. Ei au avut sesiuni de coaching la fiecare cateva luni pentru a-si revizui obiectivele, care variau de la urmarirea hipertensiunii arteriale la mersul pe jos un anumit numar de pasi pe zi sau inscrierea la cursuri. Intalnirile au inceput in persoana, iar in timpul pandemiei, toata lumea a trecut la apeluri telefonice.

Participantii care nu au luat parte la studiu au fost similari in ceea ce priveste varsta, factorii de risc si performanta cognitiva si au primit materiale educationale privind reducerea riscului de dementa trimise prin posta la fiecare trei luni.

Citeste si...
Umflarea mâinilor în sarcină: De ce se întâmplă și cum să previi?

Pandemia nu a anulat efectele pozitive ale studiului

„Am fost placut surprinsi de faptul ca efectele pozitive ale studiului nu au fost contrabalansate de impactul pandemiei”, adauga Eric Larson.

organicsfood.ro

„Știm ca izolarea cauzata de distantarea sociala a avut un impact puternic asupra capacitatilor cognitive, a vietii sociale si a sanatatii mentale si fizice la unii adulti in varsta. Dar participantii din grupul de interventie au prezentat abilitati cognitive mai bune si au avut mai putini factori de risc dupa studiu si in timpul pandemiei decat inainte.”

Spre deosebire de medicamentele anti-amiloidice, programele de reducere a riscurilor nu sunt costisitoare, nu au criterii stricte de eligibilitate si nu necesita o monitorizare atenta a efectelor secundare, a spus Jaffe.

Sa speram ca viitoarele tratamente pentru boala Alzheimer si dementele conexe vor fi similare celor pentru bolile cardiovasculare, cu o combinatie de reducere a riscurilor si medicamente specifice care vizeaza mecanismele bolii”, au concluzionat autorii studiului.

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Excesul de estrogen in organism, cauze simptome si solutii

Estrogenul este unul dintre cei mai importanți hormoni feminini care ajută la menținerea sănătății femeilor. El reglează ciclul...

Apoplexia ovariana: Ce factori o pot provoca si care sunt pericolele

Apoplexie ovariană reprezintă o urgență medicală cu risc de infertilitate, necesitând o înțelegere aprofundată a simptomelor și a tratamentului adecvat. Aflați mai multe despre cum pot fi evitate complicațiile grave și care sunt cele mai eficiente metode de intervenție.

Ce cauzeaza constipatia si cum o prevenim?

Constipația te chinuie? În acest articol găsești sfaturi practice despre cum poți preveni și trata eficient această problemă prin schimbări simple ale dietei și stilului de viață. Valoroase informații despre cauzele constipației și modalitățile de menținere a unei bune funcționări digestive.

Durerea de genunchi – cauze, simptome, tratament si prevenire

Durerea de genunchi afectează milioane de persoane și poate avea multiple cauze, de la leziuni la artroză. Acest articol oferă o analiză detaliată a cauzelor, simptomelor și metodelor de tratament, fiind un ghid esențial pentru cei care caută soluții eficiente.

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte

Prevenirea Bolii Legionarilor este vitală în contextul modern, unde aparatele de aer condiționat sunt omniprezente. Acest articol explorează cum un incident izolat a condus la recunoașterea și înțelegerea unei boli ce poate fi fatală.

Tromboza venoasa profunda: Cauze, simptome si riscuri majore.

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune frecventă care poate avea complicații grave. Află cum se formează, simptomele asociate și ce se întâmplă atunci când un cheag migrează spre plămâni. Informații esențiale pentru prevenție și cunoaștere.

Totul despre durerea in gat: De la cauze la tratamente naturale

Durerea în gât este o problemă comună pentru mulți dintre noi. Explorăm simptomele, cauzele și tratamentele, plus remedii naturale pentru a ameliora disconfortul și a-ți întări sistemul imunitar.

11 Boli de toamna care pot fi mai periculoase decat coronavirusul

11 boli de toamnă care pot reprezenta un risc chiar mai mare decât COVID-19. Informează-te despre simptome și sfaturi de prevenire pentru a te proteja și pe cei dragi în această perioadă a anului.