12.6 C
București

Tinerii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale colesterolului ridicat si ale hipertensiunii arteriale

Date:

Share post:

Tinerii pot fi mai sensibili la efectele factorilor de risc pentru ateroscleroza. Potrivit unui studiu realizat la Centrul National de Cercetari Cardiovasculare (Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares, CNIC), tinerii sunt deosebit de vulnerabili la efectele daunatoare ale colesterolului sanguin ridicat si ale hipertensiunii arteriale, doi factori de risc modificabili majori pentru bolile cardiovasculare.

Rezultatele , publicate in revista stiintifica Journal of the American College of Cardiology, evidentiaza necesitatea de a implementa un control agresiv al factorilor de risc cardiovascular la o varsta mai tanara, necesitand o schimbare a strategiilor de preventie primara pentru a include “supravegherea aterosclerozei subclinice si controlul precoce al factorilor de risc cardiovascular”.

Studiul a fost condus de Dr. Valentín Fuster, director executiv al CNIC si director medical la Mount Sinai Medical Center din New York, si Dr. Borja Ibáñez, director stiintific al CNIC si cardiolog la Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz din Spania.

Ateroscleroza subclinica

Ateroscleroza subclinica progreseaza adesea la persoanele de varsta mijlocie, in special daca nivelul colesterolului LDL si tensiunea arteriala sunt chiar si usor sau moderat ridicate. Profesionistii din domeniul sanatatii si publicul larg ar trebui sa constientizeze faptul ca progresia aterosclerozei poate fi oprita daca factorii de risc sunt controlati in mod activ de la o varsta frageda.

“Depistarea aterosclerozei subclinice de la o varsta frageda, impreuna cu un control agresiv al factorilor de risc, poate contribui la reducerea poverii globale a bolilor cardiovasculare”, a subliniat Dr. Fuster.

Dr. Ibáñez a explicat ca “in acest studiu, aratam ca cresterile moderate ale tensiunii arteriale si ale nivelului de colesterol au un efect mult mai pronuntat asupra progresiei aterosclerozei la adultii tineri.

Citeste si...
Cum afectează vârsta imunitatea

Foarte putine studii au examinat evolutia aterosclerozei “silentioase” la persoanele complet asimptomatice, fie ca sunt tineri sau persoane de varsta mijlocie aparent sanatoase, si modul in care boala progreseaza de-a lungul vietii.

Studiul PESA-CNIC-Santander (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis) a fost lansat in 2009 si este rezultatul unei colaborari stranse intre CNIC si Banca Santander.

Mai mult de 4.000 de angajati de varsta mijlocie practic sanatosi ai Santander Bank din Madrid s-au oferit voluntari pentru a fi supusi unor analize exhaustive si neinvazive ale carotidei, femurului, arterelor coronare si aortei. De asemenea, participantii au oferit probe de sange pentru analize genomice, proteomice si metabolomice extinse.

“Studiul PESA a adus deja contributii importante la intelegerea bolilor cardiovasculare si este considerat cel mai avansat studiu de acest tip din domeniu”, a declarat Dr. Fuster.

Descoperirile actuale au implicatii importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si pentru medicina personalizata. Studiul arata ca controlul factorilor de risc (in principal colesterolul ridicat si hipertensiunea arteriala) ar trebui sa inceapa la o varsta frageda, cand arterele sunt mai vulnerabile la efectele acestor factori de risc.

Dr. Borja Ibáñez explica: “Aceste rezultate arata calea catre abordari personalizate care utilizeaza tehnologia imagistica pentru a monitoriza prezenta si evolutia aterosclerozei silentioase si pentru a determina intensitatea controlului factorilor de risc.”

Cardiologul Guiomar Mendieta, unul dintre autorii studiului, a adaugat ca “o alta descoperire cheie a acestui studiu este ca ateroscleroza, considerata anterior ca fiind ireversibila, poate disparea daca factorii de risc sunt controlati din timp.”

“Aceste rezultate sunt rezultatul unei colectii exhaustive de date imagistice si biochimice pe parcursul a sase ani, combinate cu o analiza statistica inovatoare”, a explicat Dr. Mendieta, care s-a alaturat CNIC in cadrul programului de formare CARDIOJOVEN SEC-CNIC, o initiativa comuna a CNIC si a Societatii Spaniole de Cardiologie.

Citeste si...
Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

organicsfood.ro
  • Mendieta, G., et al. (2023) Determinants of Progression and Regression of Subclinical Atherosclerosis over Six years. Journal of the American College of Cardiology. doi.org/10.1016/j.jacc.2023.09.814.
Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Dieta in sindromul de intestin iritabil (SII): Ce alimente trebuie consumate pentru o mai buna gestionare

Sindromul de intestin iritabil poate fi gestionat printr-o dietă echilibrată. Descoperă beneficiile dietei low-FODMAP și a celei fără gluten în ameliorarea simptomelor tale.

Fibrilatia atriala cu debut nou: Cauze, simptome si tratament

Ați experimentat vreodată o bătaie rapidă și neregulată a inimii, aparent fără niciun motiv? Acest lucru poate fi...

Ce este cavernomul cerebral, din ce cauze apare si cum se trateaza

Cavernomul cerebral este o malformație vasculară rară, afectând creierul și măduva spinării. Acest articol oferă informații esențiale despre cauze, simptome, și opțiunile de tratament. Explorăm și riscurile asociate, precum și metodele de diagnostic.

Ți se umfla picioarele in zona gleznei si a partii inferioare a gambei? Care pot fi cauzele

Înțelege de ce picioarele tale se pot umfla, de la retenția de apă la afecțiuni serioase precum insuficiența cardiacă. Acest ghid oferă informații esențiale despre cauze și recomandări. Ideal pentru toți cei care caută răspunsuri la această problemă comună.

Ce se intampla cu organismul la altitudine mare? Simptome si boli cauzate de hipoxie

Urcarea la peste 2500 metri altitudine poate cauza multiple simptome și boli, de la amețeli și oboseală până la edeme pulmonare și cerebrale. Citind acest ghid vei înțelege în detaliu efectele negative ale lipsei de oxigen asupra organismului uman și vei afla cum trebuie să te pregătești pentru drumeții la mare altitudine.

Sensibilitate dentara: Ce declanseaza durerea la alimente reci sau fierbinti?

Sensibilitatea dentară la alimente poate fi un semnal al deteriorării smalțului sau a altor probleme dentare. Explorează cauzele, factorii predispozanți și recomandările unui medic dentist pentru un zâmbet fără dureri.

Sinuzita: cauze, simptome, tratament si preventie

Sinuzita este o afecțiune frecventă, caracterizată prin inflamarea membranei mucoase a sinusurilor. Aproximativ 300000 de adulți suferă anual...

Ficatul gras poate fi vindecat cu legume: varza si rudele sale sunt deosebit de utile

Ficatul gras poate fi un inamic silențios, dar un aliat puternic împotriva lui poate fi chiar în bucătăria ta: varza și legumele crucifere. Află cum aceste legume pot combate afecțiunea și aduc beneficii neașteptate.