Tinerii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale colesterolului ridicat și ale hipertensiunii arteriale

Tinerii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale colesterolului ridicat și ale hipertensiunii arteriale

Tinerii pot fi mai sensibili la efectele factorilor de risc pentru ateroscleroză. Potrivit unui studiu realizat la Centrul Național de Cercetări Cardiovasculare (Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares, CNIC), tinerii sunt deosebit de vulnerabili la efectele dăunătoare ale colesterolului sanguin ridicat și ale hipertensiunii arteriale, doi factori de risc modificabili majori pentru bolile cardiovasculare.

Rezultatele , publicate în revista științifică Journal of the American College of Cardiology, evidențiază necesitatea de a implementa un control agresiv al factorilor de risc cardiovascular la o vârstă mai tânără, necesitând o schimbare a strategiilor de prevenție primară pentru a include “supravegherea aterosclerozei subclinice și controlul precoce al factorilor de risc cardiovascular”.

Studiul a fost condus de Dr. Valentín Fuster, director executiv al CNIC și director medical la Mount Sinai Medical Center din New York, și Dr. Borja Ibáñez, director științific al CNIC și cardiolog la Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz din Spania.

Ateroscleroza subclinică

Ateroscleroza subclinică progresează adesea la persoanele de vârstă mijlocie, în special dacă nivelul colesterolului LDL și tensiunea arterială sunt chiar și ușor sau moderat ridicate. Profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg ar trebui să conștientizeze faptul că progresia aterosclerozei poate fi oprită dacă factorii de risc sunt controlați în mod activ de la o vârstă fragedă.

“Depistarea aterosclerozei subclinice de la o vârstă fragedă, împreună cu un control agresiv al factorilor de risc, poate contribui la reducerea poverii globale a bolilor cardiovasculare”, a subliniat Dr. Fuster.

Dr. Ibáñez a explicat că “în acest studiu, arătăm că creșterile moderate ale tensiunii arteriale și ale nivelului de colesterol au un efect mult mai pronunțat asupra progresiei aterosclerozei la adulții tineri.

Citeste si...
Inversarea rezistenței la insulină: Cheia pentru o pierdere în greutate eficientă

Foarte puține studii au examinat evoluția aterosclerozei “silențioase” la persoanele complet asimptomatice, fie că sunt tineri sau persoane de vârstă mijlocie aparent sănătoase, și modul în care boala progresează de-a lungul vieții.

Studiul PESA-CNIC-Santander (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis) a fost lansat în 2009 și este rezultatul unei colaborări strânse între CNIC și Banca Santander.

Mai mult de 4.000 de angajați de vârstă mijlocie practic sănătoși ai Santander Bank din Madrid s-au oferit voluntari pentru a fi supuși unor analize exhaustive și neinvazive ale carotidei, femurului, arterelor coronare și aortei. De asemenea, participanții au oferit probe de sânge pentru analize genomice, proteomice și metabolomice extinse.

“Studiul PESA a adus deja contribuții importante la înțelegerea bolilor cardiovasculare și este considerat cel mai avansat studiu de acest tip din domeniu”, a declarat Dr. Fuster.

Descoperirile actuale au implicații importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și pentru medicina personalizată. Studiul arată că controlul factorilor de risc (în principal colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială) ar trebui să înceapă la o vârstă fragedă, când arterele sunt mai vulnerabile la efectele acestor factori de risc.

Dr. Borja Ibáñez explică: “Aceste rezultate arată calea către abordări personalizate care utilizează tehnologia imagistică pentru a monitoriza prezența și evoluția aterosclerozei silențioase și pentru a determina intensitatea controlului factorilor de risc.”

Cardiologul Guiomar Mendieta, unul dintre autorii studiului, a adăugat că “o altă descoperire cheie a acestui studiu este că ateroscleroza, considerată anterior ca fiind ireversibilă, poate dispărea dacă factorii de risc sunt controlați din timp.”

“Aceste rezultate sunt rezultatul unei colecții exhaustive de date imagistice și biochimice pe parcursul a șase ani, combinate cu o analiză statistică inovatoare”, a explicat Dr. Mendieta, care s-a alăturat CNIC în cadrul programului de formare CARDIOJOVEN SEC-CNIC, o inițiativă comună a CNIC și a Societății Spaniole de Cardiologie.

Citeste si...
Ce este dependența de substanțe?

Bibliografie Referințe:

Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

organicsfood.ro
  • Mendieta, G., et al. (2023) Determinants of Progression and Regression of Subclinical Atherosclerosis over Six years. Journal of the American College of Cardiology. doi.org/10.1016/j.jacc.2023.09.814.

Articole similare:

Un stil de viață activ oprește declinul memoriei: o nouă descoperire despre boala Alzheimer
Sedentarismul timp de 10 ore pe zi este legat de un risc mai mare de demență, potrivit unui studiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health