Curcuma este un condiment minune folosit de mii de ani în bucătăria asiatică. Recent, cercetările științifice au scos la iveală numeroase beneficii pentru sănătate ale componentei active din curcumă, numită curcumină.
Aflați care sunt cele mai importante 5 efecte ale curcumei asupra organismului nostru și de ce merita să includem acest “aur galben” în alimentația zilnică. Citiți în continuare pentru a afla mai multe detalii fascinante despre super-condimentul curcuma!
Curcuma se cultivă în Asia de Sud-Est de peste cinci mii de ani!
Ayurveda o consideră unul dintre cele mai bune condimente, încălzitoare și cu proprietăți vindecătoare. În India, curcuma este numită aurul căzut din cer pentru a ajuta oamenii. Și într-adevăr, în acest condiment s-au descoperit multe beneficii, iar o parte au fost deja confirmate de oamenii de știință.
Curcuma și curcumina
Curcuma crește în climat tropical și subtropical, are un gust amărui cu note picante. Face parte din familia ghimbirului. Tulpina și rădăcinile ei conțin un colorant galben-portocaliu strălucitor, curcumina, dar numai partea subterană a plantei este comestibilă.
Ca mirodenie se folosește atât rizomul proaspăt, cât și pulberea obținută din rădăcinile uscate și măcinate. La măcinare, curcuma își pierde o parte din uleiurile esențiale și devine mai puțin picantă.
Condimentul este îmbogățit cu compuși polifenolici organici cum ar fi curcuminoidele, cel mai important fiind curcumina. 100 g de pulbere pură de curcumă conține 3,14% curcumină. Totuși, aceasta se absoarbe slab în intestine, de aceea se recomandă să se consume împreună cu piper negru.
Curcuma în bucătărie
Curcuma se adaugă în preparate din legume, pește și carne, în supe, sosuri și produse de patiserie. Pe baza acestui condiment se prepară și curry, cu care se gătește pui, năut, orez și palak paneer – un preparat indian cu spanac și brânză proaspătă de casă.
Sunt foarte gustoase și băuturile cu curcumă. Unii adepți ai unei alimentații sănătoase fac latte din lapte de cocos cu curcumă. Iar în Indonezia, fiecare dimineață începe cu băutura jamu, pentru a curăța organismul și a întări imunitatea. Pentru aceasta se amestecă miere cu curcumă și se toarnă apă fiartă, apoi se adaugă suc de lămâie și piper negru. Alcaloidul piperină din piperul negru intensifică gustul băuturii și crește biodisponibilitatea curcuminei de 21 de ori!
Dar ce spune știința?
Oamenii de știință recunosc că curcuma este un bun fortifiant general, deoarece conține uleiuri esențiale, fier, fosfor, iod, calciu, diferite vitamine, inclusiv C, K și grupa B. Doza sigură de curcumă este de 8 g pe zi (aprox. 1.5 lingurițe), se poate adăuga în mâncare și băuturi sau se dizolvă pur și simplu în apă. Persoanele alergice și femeile gravide ar trebui să evite acest condiment.
Toate lucrurile sunt bune cu măsură, deci nu trebuie să exagerăm cu curcuma, deoarece în doze mari poate deveni toxică. Dacă nu se abuzează, se poate întări sănătatea și diversifica alimentația – gastroenterologii o consideră un condiment sigur. Oamenii de știință văd în ea un mare potențial pentru prevenirea și tratarea bolilor, dar este încă devreme pentru a trage concluzii. Cercetările sunt în plină desfășurare, iar multe dintre ele au fost efectuate doar în eprubetă și pe animale. Iată ce au reușit să afle oamenii de știință până acum:
1. Efect antiinflamator
Oamenii de știință au descoperit că curcumina are proprietatea unică de a bloca molecula NF-kB, care pătrunde în nucleul celulelor și declanșează procesele inflamatorii la nivel genetic. Studiile au arătat că curcumina ar putea fi folosită în viitor ca una dintre componentele medicamentelor pentru boli inflamatorii intestinale, pancreatită, artrită, uveită (inflamația membranei vasculare a ochiului). Totuși, sunt necesare mai multe studii științifice pentru a trage concluzii finale.
Un studiu medical foarte relevant a implicat 45 de pacienți cu artrită reumatoidă. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri – primul grup a primit 500 mg de curcumină pe zi, al doilea a primit 50 mg de diclofenac de sodiu, iar al treilea a combinat ambele substanțe. Surprinzător, primul grup a înregistrat cel mai mare procentaj în ceea ce privește reducerea umflăturii și durerii articulațiilor. Medicii au considerat acest tratament sigur, fără niciun efect advers. Totuși, este prea devreme pentru a trage concluzii finale – numărul participanților a fost foarte redus.
Zece studii științice au fost dedicate efectului curcuminei asupra pielii. S-a descoperit că administrarea orală și topică a curcuminoidelor poate trata afecțiuni precum acnee, alopecie, dermatită atopică, lichen plan, prurit, psoriazis, radiodermatită și vitiligo. Subliniem – nu este vorba despre consumul condimentului ca medicament, ci doar despre dezvoltarea unor medicamente pe baza lui.
2. Antioxidant natural
Oxidarea organismului accelerează îmbătrânirea și este cauza diferitelor boli, cum ar fi cancerul, ateroscleroza și tulburări neurodegenerative (demensă, boala Alzheimer și Parkinson). Anioxidanții luptă împotriva proceselor de oxidare, iar unul dintre ei este curcumina.
Această substanță acționează asupra genelor legate de îmbătrânire și amână progresia bolilor legate de vârstă, așa cum s-a demonstrat în timpul experimentelor pe șoareci și insecte. Îmbătrânirea în sine nu este o boală, dar multe probleme de sănătate sunt legate de modificările care apar odată cu vârsta, a căror cauză este stresul oxidativ, adică procesul de deteriorare a celulelor în urma oxidării. Iar curcumina poate corecta aceste procese.
Proprietățile rejuvenante ale acestui compus polifenolic au fost demonstrate într-un experiment cu șobolani care aveau tăieturi pe piele. După administrarea topică de curcumină în zonele lezate s-a intensificat regenerarea celulară și s-a accelerat sinteza de colagen. Nu întâmplător produsele cosmetice cu curcumă sunt atât de populare în industria frumuseții.
3. Curcumina îmbunătățește funcțiile creierului
Oamenii de știință au descoperit de mult timp că multe boli ale sistemului nervos central, inclusiv declinul funcțiilor cognitive (atenție, memorie, vorbire, percepție și gândire), sunt cauzate de deficitul de proteină BDNF, numită factor neurotrofic al creierului. Această proteină crește numărul de neuroni, îi ajută să crească și să supraviețuiască, favorizează formarea de noi conexiuni neuronale.
Prin experimente științifice s-a stabilit că curcumina crește nivelul de proteină BDNF în serul sangvin. Unul dintre studii a implicat 139 de persoane care au luat între 200 și 1820 mg de curcumină zilnic, timp de 8-12 săptămâni. Ca rezultat, nivelul BDNF a crescut semnificativ, ceea ce sugerează că curcumina ar putea fi potențial folosită pentru tratarea tulburărilor neurologice.
O serie de studii au descoperit că proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale curcuminei permit să o numim un puternic neuroprotector, care protejează celulele creierului de daune și previne moartea lor. Efectul neuroprotector al acestei substanțe este deosebit de evident în epilepsie, discinezia tardivă, boala Alzheimer, neuropatia diabetică și formele severe de tulburare depresivă. Combinația de curcumină cu antidepresive are un efect deosebit de bun – acest „duet” crește nivelul de serotonină și dopamină, amplificând totodată efectul tratamentului medicamentos și ameliorând semnificativ starea pacienților.
4. Curcumina și cancerul
Cercetările științifice din ultimii 50 de ani au arătat că polifenolul curcumină are un potențial ridicat în prevenirea și chiar tratarea cancerului. Motivul este că poate suprima diviziunea celulelor tumorale și opri metastazarea tumorii.
Cum acționează curcumina asupra celulelor canceroase? Se integrează în membrana celulară și duce la dezintegrarea celulei canceroase. În același timp, curcumina acționează selectiv, distrugând doar celulele bolnave și lăsând intacte celulele sănătoase. Totuși, acest lucru a fost dovedit doar în experimente pe eprubetă și șoareci. Este posibil ca în viitor să se poată crea un medicament împotriva cancerului pe bază de curcumină. Cercetările continuă.
5. Cum influențează curcumina ficatul, inima și sângele
Experimentele științifice pe șobolani au arătat că curcumina are un efect benefic asupra ficatului, în special în cazul fibrozei, cirozei, hepatitei grasa, hepatitei cronice și cancerului hepatic. Totuși, este nevoie de mai multe studii înainte ca această substanță să devină disponibilă în practica clinică.
S-a dovedit științific că curcumina scade nivelul colesterolului total și al LDL (într-un studiu indonezian au participat 75 de pacienți cu sindrom coronarian acut), și crește rezistența endoteliului la depunerea de colesterol. De asemenea, administrarea de curcumină scade riscul de infarct miocardic după operația de by-pass coronarian.
Acum apar tot mai multe date despre eficacitatea utilizării curcuminoidelor în prevenirea și tratarea diabetului zaharat de tip II. Un experiment pe animale a arătat că curcumina poate controla nivelul de glucoză în sânge și are un efect similar cu medicamentul antidiabetic tiazolidindionă, deși este încă prematur să tragem concluzii ferme – experimentele continuă.
Beneficiile curcumei sunt incontestabile, dar nu trebuie uitat că în experimentele lor oamenii de știință utilizează curcumina – componenta activă a curcumei care o face atât de universală în ceea ce privește proprietățile curative. Astfel de cercetări vor duce în viitor la crearea de noi medicamente. Iar până atunci, cu siguranță nu vă vom sfătui să mâncați curcumă cu linguri. Adăugați-o în cele mai diverse preparate – este nu doar sănătoasă, ci și gustoasă. Iar dacă vă îmbolnăviți, nu vă tratați singuri – mergeți la medic.
Concluzie
Curcuma este într-adevăr un ingredient minunat care poate îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții, dacă este consumat cu moderație. Cercetările sunt în plină desfășurare pentru a înțelege pe deplin beneficiile curcumei și a dezvolta noi tratamente pe baza componentei active curcumină. Până atunci, merită să adăugăm puțină curcumă în mâncărurile noastre preferate pentru a profita de proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.