7.4 C
București

Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism

Date:

Share post:

Curcuma este un condiment minune folosit de mii de ani in bucataria asiatica. Recent, cercetarile stiintifice au scos la iveala numeroase beneficii pentru sanatate ale componentei active din curcuma, numita curcumina.

Aflati care sunt cele mai importante 5 efecte ale curcumei asupra organismului nostru si de ce merita sa includem acest “aur galben” in alimentatia zilnica. Cititi in continuare pentru a afla mai multe detalii fascinante despre super-condimentul curcuma!

Curcuma se cultiva in Asia de Sud-Est de peste cinci mii de ani!

Ayurveda o considera unul dintre cele mai bune condimente, incalzitoare si cu proprietati vindecatoare. In India, curcuma este numita aurul cazut din cer pentru a ajuta oamenii. Și intr-adevar, in acest condiment s-au descoperit multe beneficii, iar o parte au fost deja confirmate de oamenii de stiinta.

Curcuma si curcumina

Curcuma creste in climat tropical si subtropical, are un gust amarui cu note picante. Face parte din familia ghimbirului. Tulpina si radacinile ei contin un colorant galben-portocaliu stralucitor, curcumina, dar numai partea subterana a plantei este comestibila.

Ca mirodenie se foloseste atat rizomul proaspat, cat si pulberea obtinuta din radacinile uscate si macinate. La macinare, curcuma isi pierde o parte din uleiurile esentiale si devine mai putin picanta.

Condimentul este imbogatit cu compusi polifenolici organici cum ar fi curcuminoidele, cel mai important fiind curcumina. 100 g de pulbere pura de curcuma contine 3,14% curcumina. Totusi, aceasta se absoarbe slab in intestine, de aceea se recomanda sa se consume impreuna cu piper negru.

Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism
Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism

Curcuma in bucatarie

Curcuma se adauga in preparate din legume, peste si carne, in supe, sosuri si produse de patiserie. Pe baza acestui condiment se prepara si curry, cu care se gateste pui, naut, orez si palak paneer – un preparat indian cu spanac si branza proaspata de casa.

Citeste si...
Beneficiile uimitoare ale busuiocului. De la medicina la frumusețe

Sunt foarte gustoase si bauturile cu curcuma. Unii adepti ai unei alimentatii sanatoase fac latte din lapte de cocos cu curcuma. Iar in Indonezia, fiecare dimineata incepe cu bautura jamu, pentru a curata organismul si a intari imunitatea. Pentru aceasta se amesteca miere cu curcuma si se toarna apa fiarta, apoi se adauga suc de lamaie si piper negru. Alcaloidul piperina din piperul negru intensifica gustul bauturii si creste biodisponibilitatea curcuminei de 21 de ori!

Dar ce spune stiinta?

Oamenii de stiinta recunosc ca curcuma este un bun fortifiant general, deoarece contine uleiuri esentiale, fier, fosfor, iod, calciu, diferite vitamine, inclusiv C, K si grupa B. Doza sigura de curcuma este de 8 g pe zi (aprox. 1.5 lingurite), se poate adauga in mancare si bauturi sau se dizolva pur si simplu in apa. Persoanele alergice si femeile gravide ar trebui sa evite acest condiment.

Toate lucrurile sunt bune cu masura, deci nu trebuie sa exageram cu curcuma, deoarece in doze mari poate deveni toxica. Daca nu se abuzeaza, se poate intari sanatatea si diversifica alimentatia – gastroenterologii o considera un condiment sigur. Oamenii de stiinta vad in ea un mare potential pentru prevenirea si tratarea bolilor, dar este inca devreme pentru a trage concluzii. Cercetarile sunt in plina desfasurare, iar multe dintre ele au fost efectuate doar in eprubeta si pe animale. Iata ce au reusit sa afle oamenii de stiinta pana acum:

1. Efect antiinflamator

Oamenii de stiinta au descoperit ca curcumina are proprietatea unica de a bloca molecula NF-kB, care patrunde in nucleul celulelor si declanseaza procesele inflamatorii la nivel genetic. Studiile au aratat ca curcumina ar putea fi folosita in viitor ca una dintre componentele medicamentelor pentru boli inflamatorii intestinale, pancreatita, artrita, uveita (inflamatia membranei vasculare a ochiului). Totusi, sunt necesare mai multe studii stiintifice pentru a trage concluzii finale.

Un studiu medical foarte relevant a implicat 45 de pacienti cu artrita reumatoida. Acestia au fost impartiti in trei grupuri – primul grup a primit 500 mg de curcumina pe zi, al doilea a primit 50 mg de diclofenac de sodiu, iar al treilea a combinat ambele substante. Surprinzator, primul grup a inregistrat cel mai mare procentaj in ceea ce priveste reducerea umflaturii si durerii articulatiilor. Medicii au considerat acest tratament sigur, fara niciun efect advers. Totusi, este prea devreme pentru a trage concluzii finale – numarul participantilor a fost foarte redus.

Citeste si...
Vitamine și micronutrienți pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute și a coronavirusurilor

Zece studii stiintice au fost dedicate efectului curcuminei asupra pielii. S-a descoperit ca administrarea orala si topica a curcuminoidelor poate trata afectiuni precum acnee, alopecie, dermatita atopica, lichen plan, prurit, psoriazis, radiodermatita si vitiligo. Subliniem – nu este vorba despre consumul condimentului ca medicament, ci doar despre dezvoltarea unor medicamente pe baza lui.

2. Antioxidant natural

Oxidarea organismului accelereaza imbatranirea si este cauza diferitelor boli, cum ar fi cancerul, ateroscleroza si tulburari neurodegenerative (demensa, boala Alzheimer si Parkinson). Anioxidantii lupta impotriva proceselor de oxidare, iar unul dintre ei este curcumina.

organicsfood.ro

Aceasta substanta actioneaza asupra genelor legate de imbatranire si amana progresia bolilor legate de varsta, asa cum s-a demonstrat in timpul experimentelor pe soareci si insecte. Imbatranirea in sine nu este o boala, dar multe probleme de sanatate sunt legate de modificarile care apar odata cu varsta, a caror cauza este stresul oxidativ, adica procesul de deteriorare a celulelor in urma oxidarii. Iar curcumina poate corecta aceste procese.

Proprietatile rejuvenante ale acestui compus polifenolic au fost demonstrate intr-un experiment cu sobolani care aveau taieturi pe piele. Dupa administrarea topica de curcumina in zonele lezate s-a intensificat regenerarea celulara si s-a accelerat sinteza de colagen. Nu intamplator produsele cosmetice cu curcuma sunt atat de populare in industria frumusetii.

3. Curcumina imbunatateste functiile creierului

Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism
Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism

Oamenii de stiinta au descoperit de mult timp ca multe boli ale sistemului nervos central, inclusiv declinul functiilor cognitive (atentie, memorie, vorbire, perceptie si gandire), sunt cauzate de deficitul de proteina BDNF, numita factor neurotrofic al creierului. Aceasta proteina creste numarul de neuroni, ii ajuta sa creasca si sa supravietuiasca, favorizeaza formarea de noi conexiuni neuronale.

Citeste si...
Beneficiile potențiale ale sulfatului de zinc

Prin experimente stiintifice s-a stabilit ca curcumina creste nivelul de proteina BDNF in serul sangvin. Unul dintre studii a implicat 139 de persoane care au luat intre 200 si 1820 mg de curcumina zilnic, timp de 8-12 saptamani. Ca rezultat, nivelul BDNF a crescut semnificativ, ceea ce sugereaza ca curcumina ar putea fi potential folosita pentru tratarea tulburarilor neurologice.

O serie de studii au descoperit ca proprietatile antiinflamatoare si antioxidante ale curcuminei permit sa o numim un puternic neuroprotector, care protejeaza celulele creierului de daune si previne moartea lor. Efectul neuroprotector al acestei substante este deosebit de evident in epilepsie, discinezia tardiva, boala Alzheimer, neuropatia diabetica si formele severe de tulburare depresiva. Combinatia de curcumina cu antidepresive are un efect deosebit de bun – acest „duet” creste nivelul de serotonina si dopamina, amplificand totodata efectul tratamentului medicamentos si ameliorand semnificativ starea pacientilor.

4. Curcumina si cancerul

Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism
Top 5 beneficii ale curcumei pentru organism

Cercetarile stiintifice din ultimii 50 de ani au aratat ca polifenolul curcumina are un potential ridicat in prevenirea si chiar tratarea cancerului. Motivul este ca poate suprima diviziunea celulelor tumorale si opri metastazarea tumorii.

Cum actioneaza curcumina asupra celulelor canceroase? Se integreaza in membrana celulara si duce la dezintegrarea celulei canceroase. In acelasi timp, curcumina actioneaza selectiv, distrugand doar celulele bolnave si lasand intacte celulele sanatoase. Totusi, acest lucru a fost dovedit doar in experimente pe eprubeta si soareci. Este posibil ca in viitor sa se poata crea un medicament impotriva cancerului pe baza de curcumina. Cercetarile continua.

5. Cum influenteaza curcumina ficatul, inima si sangele

Experimentele stiintifice pe sobolani au aratat ca curcumina are un efect benefic asupra ficatului, in special in cazul fibrozei, cirozei, hepatitei grasa, hepatitei cronice si cancerului hepatic. Totusi, este nevoie de mai multe studii inainte ca aceasta substanta sa devina disponibila in practica clinica.

S-a dovedit stiintific ca curcumina scade nivelul colesterolului total si al LDL (intr-un studiu indonezian au participat 75 de pacienti cu sindrom coronarian acut), si creste rezistenta endoteliului la depunerea de colesterol. De asemenea, administrarea de curcumina scade riscul de infarct miocardic dupa operatia de by-pass coronarian.

Citeste si...
Beneficiile uimitoare ale semințelor de in pentru sănătate

Acum apar tot mai multe date despre eficacitatea utilizarii curcuminoidelor in prevenirea si tratarea diabetului zaharat de tip II. Un experiment pe animale a aratat ca curcumina poate controla nivelul de glucoza in sange si are un efect similar cu medicamentul antidiabetic tiazolidindiona, desi este inca prematur sa tragem concluzii ferme – experimentele continua.

Beneficiile curcumei sunt incontestabile, dar nu trebuie uitat ca in experimentele lor oamenii de stiinta utilizeaza curcumina – componenta activa a curcumei care o face atat de universala in ceea ce priveste proprietatile curative. Astfel de cercetari vor duce in viitor la crearea de noi medicamente. Iar pana atunci, cu siguranta nu va vom sfatui sa mancati curcuma cu linguri. Adaugati-o in cele mai diverse preparate – este nu doar sanatoasa, ci si gustoasa. Iar daca va imbolnaviti, nu va tratati singuri – mergeti la medic.

Concluzie

Curcuma este intr-adevar un ingredient minunat care poate imbunatati sanatatea si calitatea vietii, daca este consumat cu moderatie. Cercetarile sunt in plina desfasurare pentru a intelege pe deplin beneficiile curcumei si a dezvolta noi tratamente pe baza componentei active curcumina. Pana atunci, merita sa adaugam putina curcuma in mancarurile noastre preferate pentru a profita de proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Beneficiile ceaiului de musetel: de la imbunatatirea somnului la alinarea simptomelor menstruale

Ceaiul de mușețel este un remediu natural cu multiple beneficii, inclusiv reducerea insomniilor, ameliorarea stării de rău în timpul tratamentelor oncologice, și îmbunătățirea sănătății inimii.

Beneficiile uleiului de oregano. Cum sa-l prepari acasa.

Uleiul de oregano este un adevărat elixir pentru sănătate datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și antivirale. Descoperă cum să-l prepari acasă și cum să-l utilizezi corect pentru maxim de beneficii.

9 Uleiuri esentiale antiinflamatoare

Top 9 uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatoare remarcabile. De la cimbru și ghimbir la lavanda și turmeric, aici sunt soluțiile naturale pentru a combate inflamația și durerea.

Ce fac baile de gheata pentru organism si cand pot fi periculoase

Băile reci cu gheață pot fi cheia pentru o stare de spirit mai bună și un sistem imunitar puternic. Intră în lumea crioterapiei și descoperă cum te poate ajuta.

7 Remedii naturiste pentru infectiile urechii

Tratarea infecțiilor urechii poate fi simplă cu ajutorul remediilor naturiste. Descoperă 7 metode eficiente de ameliorare a durerii și combatere a infecției, de la uleiul de măsline la usturoi.

Apa de lavanda: beneficii pentru piele, par si corp

Apa de lavandă este un produs natural obținut prin distilarea cu aburi a florilor de lavandă, o plantă...

Beneficiile uimitoare ale busuiocului. De la medicina la frumusete

Busuiocul, o plantă cu origini străvechi, oferă beneficii incredibile pentru sănătate și frumusețe. Explorează virtuțile sale tămăduitoare și semnificația culturală specială pe care o are.

Palo Santo: Magia lemnului sfant pentru o casa plina de vibratii pozitive

Palo Santo, cunoscut ca lemnul sfânt, aduce vibrații pozitive în casă. Acest ghid te învață cum să te bucuri de proprietățile sale vindecătoare și cum să îți îmbunătățești starea de spirit.