Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!

Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!

Un somn de calitate are un impact uriaș asupra bunei funcționări a întregului organism. Odihna este necesară pentru regenerarea țesuturilor, a mușchilor și a creierului. Șuieratul puternic face dificilă relaxarea nu numai pentru cei care sforăie, ci și pentru persoanele care dorm cu ei. Această afecțiune neplăcută este adesea subiectul ridicolului și al glumelor, dar nu trebuie subestimată din cauza unui număr de boli asociate. Cum să combateți eficient sforăitul?

Sforăitul neplăcut – ce este și pe cine afectează?

Sunetele enervante care vin din gât în timpul somnului nu sunt altceva decât vibrațiile palatului moale și ale uvulei în timpul inhalării. Cel mai adesea este cauzat de deteriorarea țesutului moale din spatele gâtului și de un flux de aer prea mic prin căile respiratorii. Se estimează că sforăitul nocturn apare cel puțin o dată în viața fiecărei persoane. De asemenea, trebuie menționat că vibrațiile gâtului pot atinge volume de până la 90 de decibeli.

Sforăitul în sine nu este, de obicei, un simptom al unei stări de sănătate precare, dar în unele cazuri poate anunța apariția unor boli (mai ales atunci când este strâns legat de apneea de somn). OSA – apnee obstructivă în somn – pe scurt, este o boală periculoasă caracterizată prin episoade repetate de încetare superficială sau completă a fluxului de aer în timpul somnului. Este demn de remarcat faptul că simptomele apneei în somn menționate mai sus durează mai mult de 10 secunde și pot apărea de până la zece ori într-o singură noapte.

Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare! 6

Problema sforăitului afectează cel mai adesea bărbații de peste patruzeci de ani, precum și femeile de peste cincizeci de ani cu un echilibru hormonal perturbat. Persoanele supraponderale și cu tensiune arterială ridicată, precum și cele care sunt dependente de nicotină și de consumul de alcool chiar înainte de culcare, sunt deosebit de sensibile la zgomote puternice în timpul somnului de noapte. Frecvența sforăitului crește, de asemenea, atunci când organismul este predispus la infecții, sinuzite etc.

Citeste si...
Scade rezistența la insulină: Plan de mese și sfaturi pentru exerciții fizice

Principalele simptome ale sforăitului

Cele mai frecvente simptome ale sforăitului, cauzat de slăbirea mușchilor gâtului, nu sunt doar sunetele vibrante care însoțesc fiecare respirație. Persoanele care se luptă cu sforăitul pe timp de noapte pot experimenta, printre altele:

  • creșterea somnolenței în timpul zilei
  • probleme de memorie și de concentrare
  • dureri de cap matinale
  • dureri în gât după ce se trezesc
  • pauze în respirație în timpul somnului
  • tensiune arterială ridicată.
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare! 7

Sforăitul de noapte – motive

Sforăitul regulat și puternic este cel mai adesea cauzat de defecte anatomice în structura tractului respirator superior. Cauzele comune ale sforăitului pot include și:

  • amigdalele palatine hipertrofiate
  • septul nazal strâmb
  • umflarea membranei mucoase și a cornetelor nazale
  • excesul de greutate și obezitatea
  • fumatul de țigări pe termen lung
  • laxitate a mușchilor gâtului și ai limbii
  • administrarea de somnifere, sedative
  • activitate fizică intensă în timpul zilei
  • nivel ridicat de oboseală
  • consumul de alcool imediat înainte de culcare.

Cum arată să scapi de sforăit acasă?

Amintiți-vă că sforăitul (chiar dacă nu este asociat cu apneea de somn) poate fi foarte supărător nu numai pentru persoana cu această afecțiune, ci și pentru partenerul dumneavoastră sau alți membri ai familiei. În zilele noastre, există multe strategii pentru a face față zgomotelor enervante din timpul somnului.

1. Tratamentul adecvat al infecției

Atunci când sforăitul apare neregulat, cel mai adesea atunci când organismul este infectat, acesta este de obicei rezultatul obstrucției căilor respiratorii superioare. O durere în gât, sinuzita sau o simplă curgere a nasului îl obligă pe pacient să respire prin gură, ceea ce contribuie la apariția respirației șuierătoare și a sunetelor neplăcute. Prin urmare, imediat înainte de a merge la culcare, merită să vă asigurați de permeabilitatea corectă a căilor respiratorii, pentru care consultați mai întâi un medic care vă va ajuta să alegeți mijloacele adecvate.

Citeste si...
Cum să înțelegeți și să gestionați tratamentul gradat pentru BPOC: Ghidul complet de la A la Z
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare! 8

2. Susținerea corectă a capului

O pernă anatomică corect aleasă, care se adaptează la forma capului, asigură o circulație corectă a aerului prin căile respiratorii, prin susținerea corectă a capului, a gâtului și a coloanei vertebrale. Dacă perna este prea înaltă, aceasta poate îngusta căile respiratorii, agravând sforăitul.

3. Evitați toate stimulentele

Nicotina conținută în țigări este principala cauză a depunerilor de salivă în laringe și trahee, care irită gâtul și provoacă umflarea mucoasei. Somniferele și alcoolul consumate imediat înainte de culcare perturbă funcționarea centrului respirator al creierului și ajută la relaxarea mușchilor limbii și ai gâtului. Dacă doriți să vă îmbunătățiți calitatea somnului și să spuneți adio sforăitului o dată pentru totdeauna, ar trebui să renunțați la fumat și să limitați consumul de băuturi alcoolice.

4. Reducerea țesutului adipos

Persoanele supraponderale au tendința de a sforăi mult mai des și mai tare. Acest lucru se întâmplă pentru că grăsimea care se acumulează în jurul gâtului pune presiune pe căile respiratorii. Exercițiile fizice regulate și o dietă sănătoasă vor ajuta cu siguranță la minimizarea problemei sforăitului.

Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare! 9

5. Condiții de somn adecvate și poziție confortabilă

Pentru a reduce riscul de sforăit, asigurați-vă că aerul din dormitorul dumneavoastră este întotdeauna proaspăt și nu prea uscat. Pentru a face acest lucru, ar trebui să folosiți umidificatoare de aer sau să aerisiți frecvent camera. Temperatura joacă, de asemenea, un rol important și nu ar trebui să depășească 21°C pe timp de noapte. Dormitul pe spate este o poziție preferată de cei care sforăie. Pentru a spune adio sforăitului, cel mai bine este să adormiți pe o parte sau pe burtă.

Citeste si...
Sforăitul și Riscurile pentru Sănătate: Metode Eficiente de Tratament

Concluzie

Sforăitul este o problemă comună care afectează atât bărbații, cât și femeile. Autocontrolul în multe feluri vă permite să combateți această afecțiune neplăcută, dar în cele mai dificile cazuri merită să vizitați un specialist.

Tu sau cei dragi sforăiți? A fost posibilă identificarea cauzei apariției sale? Cum vă ocupați de această problemă?

Link-uri web care discută despre cum să combateți eficient sforăitul:

organicsfood.ro

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Sauna: Secretul pentru o piele mai frumoasă și un sistem imunitar puternic
Ce funcții îndeplinește ficatul și ce se întâmplă cu noi dacă avem probleme hepatice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health