In zilele noastre, nu exista nicio persoana care sa nu fi fost niciodata bolnava. Principalele motive sunt stresul, ecologia, sedentarismul si alimentatia necorespunzatoare. Pentru a iesi din acest cerc de probleme, trebuie sa depunem multe eforturi. Și aici Mama Natura ne ajuta adesea: diverse fructe de padure sunt pline de multe ingrediente utile care au un efect benefic asupra organismului.
Nu multe plante pot concura cu catina de mare in ceea ce priveste proprietatile sale vindecatoare. Catina de mare ne ofera tuturor un ajutor neasteptat, indiferent de varsta sau de afectiuni. Un vitaminizant exceptional, un antioxidant formidabil si un stimulent fara egal al sistemului imunitar, aceasta boaba are beneficii exceptionale pentru sanatate.
Aurul romanesc
Primele popoare care au descoperit valoarea catinai de mare au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii, celtii si slavii. Documente scrise despre ea apar in secolul al VII-lea, intr-un tratat clasic de medicina tibetana. In Romania, unde catina de mare creste pe suprafete foarte mari, boabele erau numite “aurul siberian”, datorita culorii sale aurii placute, sucului gustos si proprietatilor racoritoare, care erau foarte apreciate in climatul aspru local.
Virtutile plantei nu au trecut neobservate in perioada moderna, cand au fost folosite pentru prima data in mod experimental in dieta cosmonautilor sovietici, deoarece, pe langa alte calitati ale catinai de mare, oamenii de stiinta de la Moscova au descoperit ca aceasta protejeaza organismul uman de radiatiile spatiale. Potentialul catinai de mare a dus la introducerea ei ca planta cultivata in SUA, Canada, Germania si China. In lume exista numeroase institute de cercetare care inca studiaza secretele acestui adevarat miracol al naturii.
Compozitia nutritionala a catinei de mare
Catina de mare este o sursa bogata de vitamine, minerale si antioxidanti. Printre acestea se numara vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina A si complexul de vitamine B. Pe langa vitamine, catina de mare este bogata in minerale esentiale, cum ar fi fierul, calciul, magneziul si potasiul.
Beneficiile uimitoare ale catinai de mare
Boabele de catina de mare sunt bogate in vitamine si ajuta la dezvoltarea unei imunitati invincibile. Și asta este exact ceea ce ai nevoie odata cu sosirea sezonului rece. Catina de mare este utila pentru persoanele care au
- Avitaminoza
- Anemie si astenie
- Tulburari ale ochilor
- Tulburari digestive si boli de stomac
- Boli de ficat
- Afectiuni alergice
- Boli cardiovasculare
- Infectii
- Eruptii cutanate si dermatoze.
Cel mai bine este sa consumati fructe de padure proaspete, deoarece acestea contin cantitatea maxima de vitamine si substante de care organismul nostru are nevoie. Fructele se culeg, se spala cu apa rece si se consuma in forma pura. Puteti prepara sucuri zdrobind fructele de padure sau trecandu-le prin masina de tocat carne. Și puteti sustine zilnic ceaiul util de catina de mare pentru organism.
De ce este ceaiul util de catina de mare?
Ceaiul de catina de mare contine o serie de elemente necesare organismului: vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C (care este de zece ori mai mult in catina de mare decat in citrice), vitaminele E, K si P, precum si diverse minerale, cum ar fi potasiu, fier, sodiu si magneziu.
Este o bautura naturala valoroasa. In primul rand, poate fi primul ajutor pentru a va stimula sistemul imunitar. Mai ales iarna, cand suntem mai predispusi la raceli si gripe. Are proprietati antiinflamatorii, asa ca este folosit pentru a reduce febra mare, pentru inflamatiile sistemului digestiv si ale altor organe interne. Ceaiul de catina de mare contine elemente de serotonina, care provoaca emotii pozitive intr-o persoana.
Ceaiul de catina de mare previne imbatranirea. Acesta contine substante antioxidante care ajuta la mentinerea pielii mai suple. Intareste unghiile si previne caderea parului. Aceasta bautura miraculoasa curata vasele de sange, prevenind complicatiile cauzate de nivelul ridicat de colesterol din sange si protejand astfel inima. Continutul ridicat de antioxidanti din ceaiul de catina protejeaza celulele corpului nostru de radicalii liberi.
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si analgezice, ceaiul de catina de mare trateaza durerile articulare. Specialistii il recomanda si in cazul afectiunilor stomacale pentru a reduce disconfortul, mai ales in cazul balonarilor abdominale si al durerilor difuze, datorita rolului sau antiinflamator si de sustinere a regenerarii.
Catina de mare contine acizi grasi esentiali care ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus. Ceaiul de catina de mare taie pofta de mancare si, in acelasi timp, vitaminizeaza organismul.
Cum se prepara corect ceaiul de catina de mare?
S-ar putea sa credeti ca prepararea ceaiului nu este atat de dificila, orice ar fi. Cu toate acestea, ceaiul de catina de mare are propriile secrete de preparare si trebuie pregatit corect daca vrei ca acesta sa fie cu adevarat eficient.
Asadar, aflati cum sa preparati elixirul perfect pentru a va sustine imunitatea.
Clatiti bine boabele si fierbeti 250 ml de apa. Marunteste cateva fructe de padure cu un blender sau cu mana pentru a obtine un amestec omogen. Turnati apa fierbinte intr-un bol potrivit, adaugati boabele de catina de mare intregi si maruntite si lasati infuzia timp de cel putin 10 minute.
Daca combinati catina de mare, lamaie si miere de mai intr-o singura bautura, puteti obtine chiar un efect triplu. Atentie – puneti mierea atunci cand ceaiul se raceste. Iar daca fierbeti catina de mare impreuna cu ghimbir – va fi doar un amestec zornaitor.
Puteti consuma o cana de ceai de catina de mare pe zi, daca fructele de catina de mare nu va sunt contraindicate din cauza unor posibile probleme cronice.
Ceaiul de catina de mare – contraindicatii
Pe langa numeroasele indicatii utile, exista si o latura negativa, care adesea nu este cunoscuta sau este neglijata. Ca in orice alt caz, aici este importanta moderatia. Catina de mare este contraindicat la pacientii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina de mare in cantitati mari poate provoca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In astmul bronsic si in alte cazuri rare, betacarotenul, care este abundent in catina de mare, poate provoca alergii.
Daca suferiti de anumite boli cronice caracterizate prin restrictii multiple, consultati medicul inainte de a bea ceai de catina de mare.
Surse web care discuta despre potentialele beneficii pentru sanatate ale consumului zilnic de ceai de catina de mare:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9763470/
- https://www.rxlist.com/supplements/sea_buckthorn.htm
- https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks
- https://supplements.selfdecode.com/blog/sea-buckthorn-benefits/
- https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-sea-buckthorn-89947
- https://www.healwithfood.org/weight-loss/sea-buckthorn-leaf-tea.php
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.