Pierderea mirosului și a gustului ca posibile simptome ale coronavirusului este o teorie care a câștigat teren recent. Unele asociații medicale din întreaga lume au emis declarații pentru a confirma acest lucru și a sugera că ar putea fi un semn timpuriu al bolii.
Pierderea mirosului și a gustului pot fi simptome posibile ale coronavirusului. De exemplu, Societatea Spaniolă de Neurologie a emis o declarație pe această temă. Ei sugerează că aceste simptome ar trebui să fie un motiv de auto-izolare.
Conform neurologilor spanioli, există și alte organizații din întreaga lume, atât din China, cât și din Germania, care cer organizațiilor de sănătate să ia în considerare aceste simptome. Ei chiar sugerează că o persoană care are o pierdere bruscă a mirosului în aceste zile ar trebui să se autoizoleze timp de 14 zile.
Cu toate acestea, nici Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nici ministerele naționale ale sănătății nu au confirmat pierderea mirosului și a gustului ca simptome. Acestea nu au fost incluse în protocoalele de diagnostic pentru echipele medicale care lucrează la pandemie.
Ce cauzează pierderea mirosului?
Deși am menționat pierderea mirosului și a gustului, prima este cea mai asociată cu coronavirusul conform acestei ipoteze. Termenul medical pentru această afecțiune este anosmie.
O persoană suferă de anosmie când nu poate mirosi deloc. Versiunea mai ușoară se numește hiposmie și reprezintă o reducere a simțului mirosului. Cauzele generale ale acestei tulburări sunt multe, dar subiectivitatea sa face dificilă identificarea specifică.
De obicei, o persoană poate suferi de anosmie când are răceală, sinuzită sau alergii sezoniere. Cazurile mai îngrijorătoare sunt cele care își pierd simțul mirosului din cauza unei leziuni cerebrale – fie o tumoare, fie o alterare vasculară – un accident vascular cerebral sau un accident vascular cerebral.
O lipsă a mirosului asociată cu coronavirusul este o teorie nouă care câștigă forță în unele cercuri medicale.
Simptomele clasice ale coronavirusului
În primul rând, merită să ne amintim care sunt simptomele recunoscute și clare ale infecției cu COVID-19. Aceste semne, dacă apar, necesită consultare imediată și izolare:
- Febră,
- Tuse uscată (dispneea apare în cazuri mai avansate),
- Senzație de slăbiciune.
Ceea ce propun unele asociații medicale din lume, inclusiv Asociația Britanică de Otorinolaringologie, este să adauge pierderea mirosului și a gustului ca simptom inițial. Detectarea timpurie, spun ei, ar accelera diagnosticul și ar permite izolarea rapidă a pacienților pentru a opri răspândirea.
Detectarea timpurie este critică atunci când se încearcă controlul acestei pandemii. Eforturile întregii populații mondiale de a rămâne în carantină la domiciliu au ca scop reducerea ratei de răspândire a coronavirusului. Acest lucru va ajuta sistemele de sănătate să câștige timp și să se asigure că pot ajuta eficient pe cei care suferă de această boală.
Alte simptome neobișnuite
Un proiect de studiu științific realizat în China a investigat deja simptomele atipice ale coronavirusului. În acest caz, era vorba despre simptome digestive.
Conform raportului cercetătorilor, aproape 50% dintre pacienții care au fost supuși studiului au suferit de simptome digestive pe parcursul bolii lor cu COVID-19. Problema digestivă de care au suferit cei mai mulți oameni a fost diareea. În mod similar, pacienții cu simptome digestive în timpul spitalizării au fost mai slăbiți și mai letargici decât cei care aveau doar simptome respiratorii. Cercetătorii presupun că deshidratarea datorată diareei a făcut ca aceste cazuri să fie mai dificil de tratat.
Diagnosticarea timpurie a coronavirusului ar permite izolarea rapidă a persoanei infectate.
Ar trebui să considerăm pierderea mirosului și a gustului simptome?
Cu informațiile pe care le avem în prezent, trebuie să fim precauți înainte de a considera pierderea mirosului și a gustului ca simptome ale infecției cu coronavirus. Deși asociațiile medicale propun să identificăm aceste semne printre cele deja identificate, ar trebui să așteptăm confirmarea din partea organismelor oficiale.
Cu toate acestea, trăim în prezent în vremuri incerte. Prin urmare, din acest motiv, nu ar fi o idee rea să vă întrebați medicul dacă aveți o anosmie bruscă care nu este un simptom al unei alte afecțiuni de care suferiți. Un profesionist din domeniul sănătății vă va putea spune dacă aveți nevoie de mai multe teste sau dacă nu este un motiv de îngrijorare.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.