Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Atrofia musculară se referă la un grup de boli care au cauze diferite, dar simptome similare și, mai presus de toate, pierderea masei musculare. În funcție de diferitele manifestări, boala poate fi tratată cu mai mult sau mai puțin succes.

Ce ne epuizează mușchii?

Atrofia musculară reprezintă descompunerea mușchilor sau a țesutului muscular și scăderea asociată a funcției musculare și a forței musculare. Adesea, cauza este reprezentată de factori ereditari. Cauza poate fi, de asemenea, o încălcare a transmiterii impulsurilor nervoase către mușchi.

Atrofia musculară poate apărea unilateral sau simetric și se poate manifesta în diferite moduri. În timp ce unii oameni pot constata că un braț sau un picior pare mai subțire sau mai slab decât celălalt, alții pot avea ambele membre afectate simetric. Slăbiciunea musculară este adesea asociată cu atrofia musculară, dar cele două afecțiuni nu se întâlnesc neapărat împreună.

Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Caz special: sarcopenia

Faptul că o persoană își pierde masa și forța musculară de-a lungul vieții este destul de normal la persoanele în vârstă. Pierdem aproximativ jumătate din masa musculară între 45 și 90 de ani. Odată cu vârsta, fibrele musculare devin mai subțiri și sunt înlocuite de grăsime și țesut conjunctiv. Mușchii persoanelor în vârstă tind să fie mai mici și mai slabi, iar aceștia obosesc mai repede. Acest fenomen se numește sarcopenie.

De obicei, sarcopenia este agravată de bolile cronice, precum și de inflamații sau de lipsa de exerciții fizice. Din cauza sarcopeniei, care este cunoscută și sub denumirea colocvială de atrofie musculară, adulții în vârstă sunt mai predispuși să cadă și să se accidenteze.

Există mai multe cauze ale epuizării musculare

Pentru a asigura buna funcționare a mușchilor în corpul uman, trebuie să fie prezenți o serie de factori, de exemplu

  • Aprovizionarea suficientă a organismului cu proteine pentru a construi celulele musculare
  • Conversia impecabilă a substanțelor nutritive în energie
  • Transmiterea funcțională a stimulilor între sistemul nervos și mușchi.

Dacă doar unul dintre aceste procese este perturbat, pot apărea probleme motorii. Ca urmare, apare mai întâi slăbiciunea musculară și apoi atrofia musculară.

Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Boala poate fi cauzată și de subutilizarea mușchilor. Această formă este de obicei insidioasă și afectează persoanele care nu se mișcă prea mult. La urma urmei, multe persoane în vârstă nu mai sunt la fel de active din punct de vedere fizic ca înainte sau nu mai pot face activitățile normale la fel de ușor din cauza unor probleme de sănătate.

Alte forme de mobilitate limitată, cum ar fi odihna prelungită la pat, pot duce, de asemenea, la irosirea mușchilor dacă nu se folosesc măsuri de însoțire, cum ar fi terapia fizică.

Există și alte motive pentru regresia țesutului muscular:

  • boli ereditare, cum ar fi distrofia musculară
  • boli autoimune
  • boli metabolice
  • boli neurologice
  • deficiențe nutriționale
  • boli debilitante, cum ar fi cancerul, BPOC
  • boli neuromusculare, cum ar fi poliomielita sau osteoartrita.

Cele mai frecvente simptome ale epuizării musculare sunt:

  • Volumul muscular scade, membrele par mai slabe sau mai subțiri
  • Victimele au dificultăți în a urca scările sau în a apuca lucruri
  • Deformități scheletice, cum ar fi un spate scufundat sau o postură proastă
  • Atunci când mușchii masticatori sau laringieni sunt afectați, apar tulburări de mestecat și de înghițire
  • Contracții musculare
  • Dacă limba este afectată, pronunția sau vorbirea devine greoaie
  • Voce răgușită din cauza afectării corzilor vocale sau a mușchilor laringieni
  • Căzutul jumătății feței din cauza unei încălcări a nervului facial
  • Pleoapa căzută sau dificultăți de închidere a ochiului
  • Respirație greoaie.
Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Deoarece principalele boli care provoacă atrofia musculară sunt foarte diverse, tabloul clinic poate fi ambiguu. Prin urmare, nu toate simptomele menționate mai sus apar în combinație.

Cum să tratăm problema?

Ce soluție este potrivită pentru cei care suferă de atrofie musculară depinde în primul rând de cauza bolii de bază. Dacă, de exemplu, pierderea musculară este asociată cu purtarea pe termen lung a unui ghips, mușchii din membrul afectat își recapătă de obicei forța în câteva săptămâni sau luni după ce ghipsul este îndepărtat. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, din păcate, sunt tratate mai degrabă simptomele decât cauza reală.

În funcție de cauza atrofiei musculare, următoarele măsuri pot face parte din terapie:

  • Antrenament acvatic
  • Antrenament de forță
  • Stimulare electrică a mușchilor afectați
  • Exerciții terapeutice, al căror scop este de a întări mușchii. Exercițiile sunt, de asemenea, utilizate pentru a întări mușchii respiratori.
  • Exerciții care îmbunătățesc abilitățile motorii fine
  • Terapia logopedică, care este utilizată pentru tulburările de vorbire și de înghițire care rezultă din atrofia musculară.
Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Este clar că exercițiile ar trebui să fie adaptate la nivelul individual de fitness. Pentru cei care sunt complet incapabili să facă exerciții de forță, sunt suficiente plimbările lungi regulate în aer liber.

A doua abordare pentru combaterea pierderii musculare legate de vârstă este o nutriție adecvată. O cantitate suficientă de produse proteice de înaltă calitate joacă un rol important aici – de la 50 la 100 de grame de trei ori pe zi. Este important ca această cantitate să fie distribuită uniform pe parcursul zilei și să nu se limiteze la o singură porție. Sursele optime de proteine sunt carnea slabă, peștele și produsele lactate, legumele și nucile.

organicsfood.ro
Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Vitamina D joacă, de asemenea, un rol important. Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, devine din ce în ce mai dificil pentru organism să o absoarbă prin intermediul alimentelor. Prin urmare, este logic ca, în urma consultării cu medicul dumneavoastră, să includeți vitamina D în dieta zilnică sub forma unui supliment alimentar.

Prevenirea pierderii musculare este necesară pentru fiecare dintre noi. La urma urmei, avem nevoie de mușchi sănătoși nu numai pentru a ne mișca, ci și pentru a vorbi, mesteca, înghiți și respira, pentru digestie și pentru multe alte procese din organism.

Vă confruntați cu semne de pierdere musculară și atrofie musculară?

Vă rugăm să dați like articolului dacă v-a fost util și să vă abonați la canal pentru a primi constant informații noi și importante.

Link-uri web care vorbesc despre subiectul pierderii masei musculare, cauzele și prevenirea acesteia:

Articole similare:

Cum să combatem eficient gută: tratamente și recomandări alimentare
Beneficiile incredibile ale sulfului pentru piele, păr și articulații
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health