Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?

Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?

O hernie se formează atunci când o parte a buclelor intestinale părăsește cavitatea abdominală, ieșind sub piele printr-un punct slab, un defect muscular în peretele abdominal anterior sau în zona inghinală.

O hernie inghinală se formează atunci când o secțiune a intestinului împinge printr-un punct slab creat în interiorul canalului inghinal – o deschidere triunghiulară între crucile mușchilor abdominali care se află adânc în pliul inghinal.

Anatomia unei hernii inghinale

Hernia în sine este o formațiune multicomponentă. Ea conține un orificiu hernial – acesta este locul în care conținutul iese sub piele din cavitatea abdominală. Când vorbim despre structura unei hernii inghinale, porțile vor fi pereții care formează canalul inghinal; acestea sunt formate de mușchii și ligamentele din jur.

De asemenea, în hernia inghinală se distinge o formațiune separată – sacul hernial (umflătură rotunjită), acesta este format din piele, țesut conjunctiv, în interiorul căruia se află bucle de intestin care se extind în canalul inghinal.

Un defect precum hernia inghinală este posibil atât la copii (și de orice vârstă), cât și la adulți, dar gravitatea și dificultatea tratamentului variază.

Hernia în sine nu provoacă prea mult disconfort, cu excepția unei formațiuni inestetice care iese în afară în zona inghinală. Complicațiile sale sunt periculoase, în special strangularea, dacă buclele de intestin care au alunecat în sacul herniar sunt prinse în mod activ în lumenul canalului inghinal de către țesuturile vecine, conținutul intestinului nu se mai mișcă, iar vasele intestinale sunt ciupite și nu mai circulă sânge prin ele.

Această afecțiune provoacă durere și disconfort și necesită o intervenție imediată. Fără aceasta, secțiunea de intestin strangulată moare, ceea ce amenință cu peritonita și septicemia.

Citeste si...
Boala calculilor biliari la femei: De ce sunt ele mai predispuse?
Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?
Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație? 5

Cauzele herniei inghinale

Pe măsură ce fătul crește și se maturizează pe parcursul gestației, dacă este băiat, testiculele sale se dezvoltă în profunzimea cavității abdominale, dar treptat se deplasează în jos, în scrot, unde le este locul, printr-o zonă numită canal inghinal.

Aproape imediat după naștere, canalul inghinal se obliterează, împiedicând testiculele să se întoarcă înapoi în cavitatea abdominală. În situațiile în care nu are loc obliterarea deschiderii, buclele intestinelor copiilor se pot deplasa în lumenul canalului inghinal printr-o zonă slăbită a peretelui abdominal inferior, provocând o hernie.

Femeile au, de asemenea, un canal inghinal prin care trece ligamentul uterin rotund. În general, herniile inghinale sunt, în esență, cel mai frecvent tip de hernie pe care o dezvoltă femeile.

Dacă vorbim despre formarea herniilor inghinale, acestea pot fi afectate și de:

  • Munca grea;
  • Obezitatea;
  • Sarcina;
  • Tensiune în timpul defecației.

Simptomele herniei: caracteristici la diferite vârste

Principala manifestare a unei hernii inghinale este o proeminență moale asemănătoare unei tumori în zona inghinală, care are o consistență moale. Aceasta apare la eforturi, plâns la copii, tuse sau strănut, sau la ridicarea de obiecte grele la adulți.

Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?
Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație? 6

Proeminența este acoperită de piele normală; când o simțiți sub degete, puteți simți curgerea de lichid, rumoare și bule de aer. Nu există durere în cazul unei hernii normale; aceasta poate fi redusă singură în cavitatea abdominală atunci când se schimbă poziția corpului sau când se întinde.

Diagnosticul herniei inghinale

Pentru a identifica o hernie inghinală, chirurgul poate folosi mai multe metode de diagnosticare, dar va începe cu o anamneză medicală și un examen fizic, căutând simptome, cum ar fi:

  • Constipație obișnuită pe termen lung, scaune “înguste” sau “subțiri”, asemănătoare unor panglici
  • O umflătură, tumoră sau proeminență localizată în zona inghinală sau în interiorul scrotului la bărbați sau băieți;
  • Specialistul îi poate cere pacientului să se ridice brusc în picioare sau să tușească și să încordeze abdomenul, ceea ce îi permite medicului să simtă hernia pe măsură ce se extinde în zona inghinală sau în scrot.
Citeste si...
11 Remedii pentru tratarea sinuzitei

De asemenea, medicul sondează cu degetele zona canalului inghinal, determinând dimensiunea orificiului hernial.

organicsfood.ro

În caz de complicații, sunt posibile și simptome suplimentare, care vor fi stabilite de medicul de la spitalul de chirurgie. Acestea includ:

  • greață, vărsături, febră sau bătăi rapide ale inimii, stare de rău;
  • Senzație de presiune, plenitudine, durere severă sau umflături în zona inghinală sau a scrotului;
  • O umflătură caldă sau o formațiune asemănătoare unei tumori se inflamează, devine roșie, violet sau închisă, purpurie, peristaltismul încetează să mai fie simțit, nu există moliciune, pielea este întinsă și tensionată.

În cazul în care partea proeminentă a intestinului rămâne blocată (hernie strangulată) în peretele abdominal, alimentarea cu sânge a intestinului poate fi afectată, chiar complet oprită, ceea ce va duce la complicații ulterioare, cum ar fi necroza (moartea țesutului) cu dezvoltarea peritonitei din cauza perforării intestinului și eliberarea conținutului în exterior .

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că acesta este cazul, testele suplimentare pot include:

  • Teste de sânge pentru a verifica dacă există infecții, inflamații cauzate de blocajul intestinal sau necroza unei anse intestinale;
  • Teste cu ultrasunete, RMN, CT sau alte teste imagistice pentru a verifica dacă există blocaj și, de asemenea, pentru a identifica locația reală a umflăturii intestinale, ceea ce este important pentru o intervenție chirurgicală de urgență ulterioară.

Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul specific pentru hernia inghinală este determinat în funcție de vârstă sau de afecțiune. Tactica va fi stabilită de către chirurgul curant pe baza mai multor factori, cum ar fi starea generală de sănătate, structura anatomică, gradul și localizarea herniei, iar nivelul dorit de activitate fizică viitoare trebuie luat în considerare.

Citeste si...
Sindromul fiicei mari: Poate ordinea nașterii și genul să îți influențeze personalitatea?

În cele din urmă, tratamentul va consta în unul sau două tipuri de operații:

Operație chirurgicală tradițională pentru a corecta un defect de hernie

În această procedură chirurgicală, cunoscută și sub numele de herniorafie, chirurgul face o incizie în zona inghinală, deplasează buclele de intestin anormal de umflate înapoi la locul lor în abdomen, apoi închide gaura din peretele muscular și țesutul conjunctiv.

Uneori, într-o procedură cunoscută sub numele de hernioplastie, chirurgul folosește o plasă compozită specială pentru a consolida punctul slab. Cu ajutorul unei endoproteze cu plasă biocompatibilă, gaura în interiorul căreia poate apărea o hernie este complet închisă. Acest lucru previne recidivele patologiei.

Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?
Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație? 7

În cadrul acestei intervenții chirurgicale minim invazive, chirurgul operator face mai multe incizii mici în partea inferioară a abdomenului și introduce mai întâi un instrument tubular numit laparoscop echipat cu o cameră de luat vederi într-una dintre incizii.

În alte orificii sunt introduse manipulatoare, care sunt folosite pentru a efectua intervenția. Imaginile interne sunt afișate pe un monitor mare, pe care chirurgul îl folosește pentru a ghida instrumentele mici introduse prin alte incizii pentru a repara hernia.

Principiul operației rămâne același – reducerea proeminenței herniale cu suturarea canalului inghinal.

Linkuri web care explică de ce apar herniile inghinale:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Am urina tulbure, este o infecție sau altă boală?
Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.
Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health