Există o legătură specială între bunicile materne și nepoții lor, ceea ce nu este surprinzător. Ele sunt figuri foarte importante în viața copiilor din mai multe motive, nu numai în ceea ce privește aspectul emoțional.
Mulți oameni nu petrec mult timp cu bunicii lor. Nu locuiesc cu ei și poate că abia îi cunosc. În ciuda acestui fapt, legătura cu bunicii este pe viață.
Bunicile materne au un rol unic în familie; adesea se consideră că au o responsabilitate mai directă față de nepoții lor decât cealaltă bunică.
Influența lor traversează liniile generaționale prin valorile și învățăturile pe care le oferă.
O bunică maternă este, de asemenea, foarte importantă din punct de vedere genetic. Vom dezvolta acest aspect mai jos.
Ar putea știința să explice legătura pe care o avem cu bunicile noastre materne? Sau este doar o chestiune emoțională și morală?
Cum explică știința importanța bunicilor materne?
Conform teoriei lui Alejandro Jodorowsky, un eseist chilian; indiferent de afinitatea pe care o ai pentru bunica ta maternă sau de amintirile din copilărie pe care le ai despre ea, ești atașat de ea prin genele tale.
Conform acestei abordări, ar trebui să analizăm cu atenție modul în care un copil a fost influențat de ea.
Aparent, încărcătura genetică care este transmisă de mama copilului provine direct de la bunica lor. Dintre toți bunicii, ea este cea care participă cel mai mult la această moștenire.
Când vine vorba de gene, acestea nu se transmit întotdeauna la următoarele generații; unele sar peste o generație. Din acest motiv, este posibil ca unii copii să aibă tendința de a semăna mai mult cu o mătușă sau un unchi străbunic sau cu străbunicul lor decât cu proprii lor părinți.
Poate că nu există o asemănare fizică, dar a existat o anumită amprentă asupra lor la nivel genetic. Uneori, această amprentă genetică este ușor de observat, cum ar fi la o aluniță, la ochi sau la modul de mers.
Există, de asemenea, mărci interne, de exemplu la nivelul structurilor osoase, al mușchilor sau poate al anumitor boli genetice.
Bineînțeles că unele aspecte nu au nimic de-a face cu copilăria. Nu este ca și cum copiii noștri vor face același lucru pe care l-au învățat de la bunica lor maternă. Cu siguranță este ceva ce moștenesc prin sânge.
Și da, știința are o explicație. În acest caz, nepoții au fost deja în pântecele bunicii lor.
Atunci când un făt se formează în uterul matern, primește o mulțime de material biologic de la mamă. Deși ambii părinți contribuie cu 50% din materialul genetic al embrionului, pentru ca acesta să se dezvolte, trebuie să se hrănească de la mamă.
Ceea ce înseamnă că, chiar și atunci când implicarea tatălui a luat sfârșit, cea a mamei încă mai participă.
Bunica maternă în toate sensurile cuvântului
Dacă, potrivit ADN-ului, se poate spune că bunica a participat în vreun fel la formarea nepotului ei, atunci trăsăturile ei ar putea fi transferate copilului.
Cu toate acestea, Jodorowsky explică faptul că nu doar caracteristicile fizice sunt moștenite. Se pare că experiențele emoționale ale bunicii materne pot fi, de asemenea, moștenite.
Ovocitele din care s-a născut copilul tău poartă o încărcătură genetică de la mama ta. Toți copiii dumneavoastră vor avea, în mod inevitabil, același material genetic. Acesta este motivul pentru care, într-un fel, se formează legături capabile să transceadă dimensiunile.
Potrivit eseistului Jodorowsky, emoțiile pe care bunica le-a simțit în timp ce era însărcinată cu fiica sa au fost transmise acesteia și poate și eventualilor nepoți viitori.
Influența emoțională poate rămâne activă în ADN, chiar dacă sare peste o generație.
După cum știm, în mitocondriale, ADN-ul care provine de la mamă, este mai mare în momentul în care se formează embrionul.
Sperma tatălui nu conține acest tip de informații, așa că bunicii paterni nu joacă un rol atât de important. În ciuda acestui fapt, unele studii genetice sugerează că ADN-ul tatălui este mult mai dominant în ceea ce privește trăsăturile moștenite.
În mod similar, dintr-un punct de vedere mai degrabă sentimental, în majoritatea cazurilor bunicile materne sunt mult mai implicate în sarcina, nașterea și creșterea nepoților lor. Pentru majoritatea oamenilor, importanța acestei figuri este de netăgăduit.
Poate că nu știm exact ce anume moștenim de la bunicile noastre, dar prezența lor în viața noastră este incontestabil de valoroasă, indiferent cum o privim.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.