7.4 C
București

Epidemia de miopie: calculatoarele, nu telefoanele, sunt de vina pentru miopie

Date:

Share post:

Un nou studiu al Universitatii Western Australia (University of Western Australia) a aratat ca exista o epidemie globala de miopie (miopie), cauzata in principal de ecranele de calculator, nu de telefoanele mobile sau tablete.

Cercetatorul stiintific principal Samantha Sze-Yee Lee de la Institutul de Cercetare Lions Eye din Australia a folosit datele studiului Raine, colectate de la 600 de tineri, pentru a determina tipurile de ecrane digitale care contribuie la dezvoltarea miopiei.

Dr. Lee a descoperit ca miopia progreseaza mai rapid la cei care au raportat sase sau mai multe ore de utilizare zilnica a calculatorului, comparativ cu cei care au folosit putin calculatorul, in timp ce timpul petrecut pe telefoanele mobile nu a avut niciun efect.

„Motivele acestei diferente pot fi legate de un fenomen numit „defocusare periferica”, a explicat dr. Lee. „Cand va uitati la telefonul mobil, tot ceea ce se afla in viziunea noastra periferica, cu exceptia micului ecran al telefonului, este mai departe si relativ neclar”.

„Creierul detecteaza in mod normal lucrurile aflate la distanta, iar ochiului nu ii este necesar sa devina mai miop”.

„Cand va concentrati asupra unui ecran mare, cum ar fi un calculator de birou, cea mai mare parte a viziunii noastre periferice este capturata de ecran”.

„Creierul vede ca este nevoie de mai multa munca la distante mici, facand ca ochii sa devina mai miopi”.

Miopia este asociata cu un risc crescut de probleme viitoare de vedere, cum ar fi glaucomul si degenerarea maculara, deci este important sa intelegem cum lumea moderna influenteaza acest risc.

“In zilele noastre, ecranele digitale sunt aproape imposibil de evitat”, a subliniat dr. Lee. “Telefoanele mobile pot fi utilizate cu usurinta in aer liber, spre deosebire de laptopuri si calculatoare de birou, iar petrecerea mai multui timp in aer liber se stie ca protejeaza impotriva miopiei”.

Citeste si...
Bursita de umăr - cauze, simptome, tratament și prevenire

„Speram ca rezultatele vor ajuta oamenii de stiinta sa elaboreze metode de atenuare a efectelor daunatoare ale ecranelor de calculator asupra vederii”.

Studiul Raine, cu sediul in Perth, Australia de Vest, este unul dintre cele mai mari si mai lungi studii ale sanatatii umane, de la perioada prenatala pana la copilarie, adolescenta si varsta adulta, realizate oriunde in lume.

Autorii unui alt studiu sustin ca progresia miopiei la copii poate fi incetinita de un metabolit al cafeinei.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cele Mai Bune Fructe pentru Diabetici – Ghid Nutritional

Fructe recomandate în diabet și sfaturi de la specialiști în nutriție pentru o dietă echilibrată. Citeste pentru a descoperi cele mai bune opțiuni de fructe și cum să le integrezi corect în alimentație.

Consumul de nuci poate creste fertilitatea la barbati, arata un studiu 24 noiembrie

Consumul de nuci poate îmbunătăți fertilitatea masculină, arată un studiu recent de la Universitatea Monash. Descoperă cum două porții de nuci pe zi pot avea un impact semnificativ asupra calității spermei și explorează implicațiile pentru sănătatea reproductivă.

Inflamatia amigdalelor: Cauze comune si metode de preventie

Amigdalita cronică reprezintă o provocare majoră pentru sistemul imunitar, având multiple cauze, de la infecții recurente la factori de mediu. Înțelegerea acestor cauze este esențială pentru tratamentul adecvat și prevenția complicațiilor potențiale, cum ar fi obstrucția căilor respiratorii sau infecțiile secundare.

De ce apare encefalopatie? Simptome si factori declansatori explicati

Encefalopatia se manifestă în diverse forme, de la cele provocate de boli hepatice la deficitul de oxigen la nivel cerebral. Află cum să recunoști simptomele și ce provoacă această afecțiune.

Ameteli si Zgomote in Urechi – Cum Identificam Cauzele si Cum Putem Trata

Amețeli și zgomote în urechi pot indica afecțiuni serioase. Citește despre simptome, diagnostic și tratament pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Ce se intampla cu organismul la altitudine mare? Simptome si boli cauzate de hipoxie

Urcarea la peste 2500 metri altitudine poate cauza multiple simptome și boli, de la amețeli și oboseală până la edeme pulmonare și cerebrale. Citind acest ghid vei înțelege în detaliu efectele negative ale lipsei de oxigen asupra organismului uman și vei afla cum trebuie să te pregătești pentru drumeții la mare altitudine.

Un tip de cancer rar, dar periculos: ce este sarcomul si unde poate sa apara?

Sarcomul, un tip rar de cancer care afectează atât oasele cât și țesuturile moi, prezintă semne și simptome diferite la adulți și copii. Înțelegeți factorii de risc, semnele timpurii și cum evoluează acest cancer pentru a fi informați corect. Partajează aceste informații esențiale cu cei dragi.

Incontinenta urinara: de ce apare si cum sa faci fata problemei delicate

Incontinența urinară este o problemă frecventă în rândul copiilor, având multiple cauze și impact psihologic. Acest articol detaliază tipurile, cauzele și tratamentele, oferind și sfaturi utile părinților.