Un nou studiu al Universității Western Australia (University of Western Australia) a arătat că există o epidemie globală de miopie (miopie), cauzată în principal de ecranele de calculator, nu de telefoanele mobile sau tablete.
Cercetătorul științific principal Samantha Sze-Yee Lee de la Institutul de Cercetare Lions Eye din Australia a folosit datele studiului Raine, colectate de la 600 de tineri, pentru a determina tipurile de ecrane digitale care contribuie la dezvoltarea miopiei.
Dr. Lee a descoperit că miopia progresează mai rapid la cei care au raportat șase sau mai multe ore de utilizare zilnică a calculatorului, comparativ cu cei care au folosit puțin calculatorul, în timp ce timpul petrecut pe telefoanele mobile nu a avut niciun efect.
„Motivele acestei diferențe pot fi legate de un fenomen numit „defocusare periferică”, a explicat dr. Lee. „Când vă uitați la telefonul mobil, tot ceea ce se află în viziunea noastră periferică, cu excepția micului ecran al telefonului, este mai departe și relativ neclar”.
„Creierul detectează în mod normal lucrurile aflate la distanță, iar ochiului nu îi este necesar să devină mai miop”.
„Când vă concentrați asupra unui ecran mare, cum ar fi un calculator de birou, cea mai mare parte a viziunii noastre periferice este capturată de ecran”.
„Creierul vede că este nevoie de mai multă muncă la distanțe mici, făcând ca ochii să devină mai miopi”.
Miopia este asociată cu un risc crescut de probleme viitoare de vedere, cum ar fi glaucomul și degenerarea maculară, deci este important să înțelegem cum lumea modernă influențează acest risc.
“În zilele noastre, ecranele digitale sunt aproape imposibil de evitat”, a subliniat dr. Lee. “Telefoanele mobile pot fi utilizate cu ușurință în aer liber, spre deosebire de laptopuri și calculatoare de birou, iar petrecerea mai multui timp în aer liber se știe că protejează împotriva miopiei”.
„Sperăm că rezultatele vor ajuta oamenii de știință să elaboreze metode de atenuare a efectelor dăunătoare ale ecranelor de calculator asupra vederii”.
Studiul Raine, cu sediul în Perth, Australia de Vest, este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii ale sănătății umane, de la perioada prenatală până la copilărie, adolescență și vârsta adultă, realizate oriunde în lume.
Autorii unui alt studiu susțin că progresia miopiei la copii poate fi încetinită de un metabolit al cafeinei.