22.5 C
București

Cea mai buna pozitie de dormit pentru boala arteriala periferica

Date:

Share post:

Suferi de dureri de picior noaptea din cauza bolii arteriale periferice (PAD)? Află cum să alegi poziția de somn potrivită pentru a ameliora disconfortul și a te bucura de un somn odihnitor.

In timp ce simptomele bolii arteriale periferice sunt mai frecvente in pozitie verticala, este posibil ca in cazurile mai severe sa apara dureri de picior pe timp de noapte.

Cel mai frecvent raportat simptom al bolii arteriale periferice (PAD) este durerea de picior. Aceasta este vizibila mai ales in timpul activitatii fizice si poate face ca picioarele sa va doara si sa va dea crampe.

Desi nu este la fel de frecventa, durerea cauzata de PAD poate aparea si in timpul perioadelor de odihna. Acest lucru poate face dificila adormirea pe timp de noapte sau va poate cauza insomnie sau alte probleme de somn. Cercetarile sugereaza ca PAD poate insoti tulburarile de somn la unele persoane.

Pentru a preveni problemele de somn datorate PAD, este important sa luati masuri care sa va ajute nu numai sa gestionati aceasta afectiune, ci si sa va ocupati de mediul de somn. Iata ce trebuie sa stiti despre cele mai bune pozitii de dormit pentru PAD, precum si alte sfaturi pe care ati putea lua in considerare sa le discutati cu un medic daca durerea de picior va tine treaz noaptea.

Cele mai bune pozitii de dormit pentru PAD

In primul rand, cea mai buna pozitie de somn pentru boala arteriala periferica (PAD) este una care va ajuta la cresterea confortului pentru durerea usoara si amorteala din picioare care ar putea sa va tina treaz.

De asemenea, va trebui sa luati in considerare orice alte probleme de somn. De exemplu, apneea de somn este o afectiune frecventa la persoanele cu PAD. S-ar putea sa aveti nevoie sa dormiti intr-o pozitie care poate ajuta ambele afectiuni.

Citeste si...
Înghețarea în Parkinson - Cum să Învingi Imobilitatea Subită și să Îți Recapeți Mișcarea

Dormiti pe spate cu capul ridicat

Dormitul pe spate cu capul ridicat si picioarele intr-o pozitie naturala poate ajuta la diminuarea durerii la nivelul picioarelor, deoarece incurajeaza fluxul sanguin in jos. Cu toate acestea, aceasta pozitie de somn nu este recomandata daca aveti apnee in somn.

Dormiti pe o parte daca aveti atat PAD, cat si apnee in somn

Potrivit unui studiu din 2017, apneea de somn este frecventa la persoanele care au si PAD, iar gravitatea celor doua afectiuni este legata. Cu alte cuvinte, daca aveti apnee de somn severa, riscul de a avea si PAD severa este mai mare.

Atunci cand dormiti pe o parte, puneti o perna intre genunchi pentru a ajuta la imbunatatirea alinierii coloanei vertebrale si pentru a preveni durerile de spate.

In timp ce pozitiile de somn de mai sus pot ajuta PAD, acestea ar trebui, de asemenea, sa fie evitate in unele cazuri. Acest lucru poate depinde de locul in care va confruntati cu dureri si daca aveti apnee in somn.

De exemplu, dormitul pe spate poate ajuta la ameliorarea durerilor de picioare, dar ar putea, de asemenea, sa agraveze simptomele apneei obstructive in somn. Cercetatorii cred ca dormitul pe spate face ca limba sa alunece inapoi spre gat, agravand pauzele de respiratie si sforaitul.

De asemenea, puteti lua in considerare evitarea dormitului pe o parte daca aveti dureri la nivelul extremitatilor superioare. Desi nu este la fel de frecventa ca durerile de picioare, PAD poate provoca simptome in brate si maini. Acest lucru apare la aproximativ 10% dintre persoanele cu PAD.

Dormitul pe burta nu este, in general, recomandat. Desi s-ar putea sa vi se para confortabila aceasta pozitie, ea poate crea sau agrava durerile de gat.

Citeste si...
Genuflexiunile vă pot îmbunătăți semnificativ sănătatea, este nevoie doar de câteva minute pe zi

Tratamentul PAD pentru un somn mai bun

Tratamentul PAD poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor care va tin treaz noaptea. In plus, luati in considerare posibilitatea de a discuta cu un medic urmatoarele sfaturi care pot ajuta la gestionarea PAD:

Respectarea unui program de somn, chiar si in weekend, va poate ajuta, de asemenea, sa va odihniti mai bine cu PAD. Un studiu din 2023 a constatat ca dormitul mai putin de 5 ore pe rand a fost asociat cu o sansa mai mare de dezvoltare a PAD, in timp ce PAD a crescut, de asemenea, sansa de a nu dormi suficient.

organicsfood.ro

Pe langa imbunatatirea simptomelor si un somn potential mai bun, gestionarea PAD poate ajuta, de asemenea, la reducerea sanselor de complicatii asociate, cum ar fi atacul de cord, hipertensiunea arteriala si accidentul vascular cerebral. Gestionarea poate include medicamente pentru PAD, cum ar fi statinele sau medicamentele antiplachetare.

Durerea crescuta a piciorului in timpul odihnei ar putea indica, de asemenea, o PAD mai severa. Un medic ar putea recomanda o interventie chirurgicala sau o angioplastie in astfel de cazuri.

Intrebari frecvente despre pozitia de somn si PAD

Atunci cand luati in considerare durerea de picior din timpul noptii asociata cu PAD, este posibil sa doriti sa discutati urmatoarele informatii cu un medic pentru a va ajuta sa determinati cum sa dormiti mai bine.

Faptul de a dormi in sosete de compresie ajuta la boala arteriala periferica?

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sosete sau ciorapi de compresie pentru a ajuta la reducerea umflaturilor si imbunatatirea circulatiei in anumite afectiuni, cum ar fi venele varicoase. Cu toate acestea, acestea nu sunt utilizate in mod obisnuit pentru PAD, deoarece modul in care aplica presiune pe picioare nu este util in cazul acestei afectiuni.

Citeste si...
Dry Needling pentru migrene: Este eficient?

Daca un medic va recomanda sa purtati ciorapi de compresie pentru o alta afectiune, purtati ciorapi de compresie doar in timpul zilei si scoateti-i inainte de a merge la culcare. Purtarea sosetelor traditionale este considerata o modalitate buna de a va ajuta sa va protejati picioarele cu PAD.

Poate dormitul intr-o anumita pozitie sa inverseze boala arteriala periferica?

Deoarece majoritatea cazurilor de PAD sunt legate de ateroscleroza, nu este posibil ca o anumita pozitie de somn sa inverseze aceasta afectiune.

Poate dormitul cu picioarele ridicate sau coborate sa imbunatateasca circulatia sangelui la persoanele cu PAD?

In timp ce ridicarea picioarelor poate imbunatati circulatia sangelui si poate fi recomandata in cazul venelor varicoase, nu este clar daca acest lucru ajuta in cazul PAD.

Cercetari mai vechi au constatat ca oamenii gasesc adesea usurare de la durerile de picior legate de ischemie prin leganarea picioarelor de pe pat. Cu exceptia cazului in care un medic va recomanda altfel, s-ar putea sa vi se para mai confortabil sa dormiti cu picioarele coborate.

Ce perna este cea mai buna pentru a dormi cu boala arteriala periferica?

In general, cel mai bun tip de perna pentru a dormi cu PAD este cea pe care o gasiti confortabila. O perna ferma, precum si o saltea ferma, este adesea preferabila, dar ati putea lua in considerare o perna de corectare a posturii daca o versiune traditionala nu este pentru dumneavoastra.

Ridicarea capului este, de asemenea, utila in gestionarea apneei de somn. In acest caz, ati putea lua in considerare o perna mai groasa.

Daca aveti dureri de picioare care nu dispar cu odihna, consultati un medic. In timp ce PAD poate provoca uneori dureri de picioare in timpul odihnei, simptomele clasice, cum ar fi durerea, crampele la picioare si durerile sunt mai frecvente in timpul activitatii fizice.

Citeste si...
Febră, nas infundat , tuse. E răceală sau gripă? Cum să recunoști simptomele.

De asemenea, luati in considerare posibilitatea de a vorbi cu un medic daca va confruntati cu alte simptome de PAD care contribuie la insomnie. Acestea includ:

Urgenta medicala

Mergeti la cea mai apropiata camera de urgenta daca prezentati urmatoarele semne de ischemie acuta a membrelor, o urgenta medicala cauzata de o scadere brusca a fluxului sanguin la nivelul piciorului afectat.

  • durere severa la picior
  • amorteala,
  • piele palida sau albastra care apare in timpul repausului

Ajustarea pozitiei de dormit poate ajuta la gestionarea PAD pe timp de noapte. Vorbiti cu un medic despre planul dvs. general de tratament si daca aveti afectiuni insotitoare, cum ar fi apneea de somn.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Totul despre entorsele de glezna: simptome, tratament si recuperare

Învață cum să gestionezi entorsele de gleznă. Metode de tratament și strategii eficiente de recuperare.

Ficatul gras poate fi vindecat cu legume: varza si rudele sale sunt deosebit de utile

Ficatul gras poate fi un inamic silențios, dar un aliat puternic împotriva lui poate fi chiar în bucătăria ta: varza și legumele crucifere. Află cum aceste legume pot combate afecțiunea și aduc beneficii neașteptate.

Ce se intampla cu organismul la altitudine mare? Simptome si boli cauzate de hipoxie

Urcarea la peste 2500 metri altitudine poate cauza multiple simptome și boli, de la amețeli și oboseală până la edeme pulmonare și cerebrale. Citind acest ghid vei înțelege în detaliu efectele negative ale lipsei de oxigen asupra organismului uman și vei afla cum trebuie să te pregătești pentru drumeții la mare altitudine.

Paste cu masline, rosii si busuioc. Bucurati-va de o aroma mediteraneana

Savurează paste cu măsline, roșii și busuioc, un clasic din bucătăria italiană. Acest fel de mâncare aduce o combinație armonioasă de ingrediente care oferă un gust unic și o experiență culinară de neuitat. Perfect pentru cine ușoare sau prânzuri rapide!

Sinuzita: cauze, simptome, tratament si preventie

Sinuzita este o afecțiune frecventă, caracterizată prin inflamarea membranei mucoase a sinusurilor. Aproximativ 300000 de adulți suferă anual...

Ce este o criza miastenica si cum sa o evitati

Miastenia gravis este o afecțiune autoimună care provoacă slăbiciune la nivelul mușchilor voluntari. Aceștia sunt mușchii care se...

Cum sa administrezi medicamentele corect: ghidul complet

Ghid detaliat despre administrarea medicamentelor: înainte, în timpul sau după masă și cum să eviți erorile comune. Un must-read pentru toți cei care iau medicamente.

11 Boli de toamna care pot fi mai periculoase decat coronavirusul

11 boli de toamnă care pot reprezenta un risc chiar mai mare decât COVID-19. Informează-te despre simptome și sfaturi de prevenire pentru a te proteja și pe cei dragi în această perioadă a anului.