21.7 C
București

Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament si prevenire

Date:

Share post:

Cataracta este o afectiune oculara care se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului, lentila naturala a ochiului care ne ajuta sa vedem clar. Cand cristalinul devine opac, imaginea pe care o vedem devine neclara, incetosata sau distorsionata. Cataracta este una dintre principalele cauze de pierdere a vederii la nivel mondial, afectand milioane de oameni, mai ales dupa varsta de 60 de ani.

In acest articol, vei afla tot ce trebuie sa stii despre cataracta: ce este, ce tipuri exista, care sunt simptomele, cauzele si factorii de risc, cum se pune diagnosticul, care sunt optiunile de tratament si cum se poate preveni. De asemenea, vei descoperi cateva sectiuni suplimentare care te vor ajuta sa te pregatesti pentru o eventuala interventie chirurgicala, sa te recuperezi dupa operatie, sa afli cat costa operatia si cum te poti asigura pentru ea. La final, vei gasi si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre cataracta.

Scopul acestui articol este sa te informeze si sa te indrume in alegerea celei mai bune solutii pentru problema ta de vedere. Vei invata cum sa scapi de cataracta fara operatie, daca este posibil, sau cum sa alegi cel mai potrivit tip de operatie pentru cazul tau. Vei afla si cum sa iti protejezi ochii de factorii care pot agrava cataracta sau care pot favoriza aparitia ei.

Ce este cataracta?

Cataracta este o boala degenerativa a ochiului care afecteaza cristalinul, lentila naturala a ochiului care se afla in spatele irisului (partea colorata a ochiului). Cristalinul are rolul de a focaliza lumina pe retina (membrana sensibila la lumina din partea din spate a ochiului), unde se formeaza imaginea pe care o vedem.

Cand cristalinul devine opac din cauza unor modificari ale structurii si compozitiei sale, imaginea pe care o vedem devine neclara, incetosata sau distorsionata. Acest fenomen se numeste cataracta si poate afecta unul sau ambii ochi.

Cataracta nu este o infectie sau o inflamatie a ochiului si nu se transmite de la un ochi la altul sau de la o persoana la alta. Cataracta nu este nici o forma de cancer sau o tumoare oculara.

Cataracta este o afectiune progresiva, adica se agraveaza in timp daca nu este tratata. In stadiile avansate, cataracta poate duce la orbire totala sau partiala.

Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament si prevenire
Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament și prevenire 4

Tipuri de cataracta

Exista mai multe tipuri de cataracta, in functie de localizarea si cauza opacifierii cristalinului. Cele mai frecvente tipuri de cataracta sunt:

 • Cataracta senila – este cea mai comuna forma de cataracta si apare ca urmare a imbatranirii naturale a cristalinului. De obicei, se manifesta dupa varsta de 60 de ani, dar poate aparea si mai devreme la persoanele cu factori de risc precum diabetul, fumatul sau expunerea excesiva la soare.
 • Cataracta congenitala – este forma de cataracta care este prezenta de la nastere sau care se dezvolta in primii ani de viata. Poate fi cauzata de infectii intrauterine (cum ar fi rubeola), anomalii genetice, traumatisme sau malnutritie. Cataracta congenitala poate afecta unul sau ambii ochi si poate fi asociata cu alte boli oculare sau sistemice.
 • Cataracta secundara – este forma de cataracta care apare ca urmare a unor boli sau tratamente care afecteaza ochiul sau organismul in general. De exemplu, cataracta secundara poate fi cauzata de diabet, glaucom, uveita, artrita reumatoida, lupus, hipertiroidism, corticosteroizi, radiatii sau chimioterapie.
 • Cataracta traumatica – este forma de cataracta care apare ca urmare a unui traumatism ocular, cum ar fi o lovitura, o taietura, o arsura sau o patrundere a unui corp strain in ochi. Cataracta traumatica poate aparea imediat dupa accident sau dupa mai multi ani.
Citeste si...
Ce este carotidynia?

In functie de localizarea opacifierii cristalinului, cataracta poate fi clasificata in:

 • Cataracta nucleara – este forma de cataracta in care opacifierea afecteaza nucleul cristalinului, adica partea centrala a acestuia. Cataracta nucleara duce la scaderea acuitatii vizuale la distanta si la modificarea culorii vederii (vederea devine mai galbena sau maronie).
 • Cataracta corticala – este forma de cataracta in care opacifierea afecteaza cortexul cristalinului, adica partea periferica a acestuia. Cataracta corticala duce la aparitia unor pete albe sau gri pe marginea cristalinului, care pot interfera cu vederea. De asemenea, cataracta corticala poate provoca sensibilitate crescuta la lumina si halouri in jurul surselor de lumina.
 • Cataracta subcapsulara – este forma de cataracta in care opacifierea afecteaza capsula posterioara a cristalinului, adica membrana subtire care il inveleste pe partea din spate. Cataracta subcapsulara duce la scaderea acuitatii vizuale la apropiere si la dificultatea de a vedea in conditii de lumina slaba.

Simptomele cataractei

Simptomele cataractei pot varia in functie de tipul, localizarea si gradul de opacifiere a cristalinului. In general, simptomele cataractei includ:

 • Vedere neclara, incetosata sau dubla
 • Dificultatea de a vedea detaliile fine sau de a citi
 • Dificultatea de a vedea culorile vii sau de a le distinge
 • Dificultatea de a vedea in conditii de lumina slaba sau puternica
 • Sensibilitate crescuta la lumina si stralucire
 • Halouri in jurul surselor de lumina
 • Schimbarea frecventa a dioptriilor ochelarilor sau lentilelor de contact

Simptomele cataractei se agraveaza in timp si pot afecta activitatile zilnice ale persoanei, cum ar fi condusul, cititul, lucrul la calculator sau vizionatul televizorului.

Cauzele cataractei

Cauzele exacte ale cataractei nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede ca sunt implicati mai multi factori care duc la modificarea structurii si compozitiei cristalinului. Acesti factori pot fi:

 • Imbatranirea naturala a cristalinului, care devine mai rigid si mai opac cu trecerea anilor
 • Factori genetici, care pot determina predispozitia la cataracta sau transmiterea unor anomalii ale cristalinului
 • Factori ambientali, cum ar fi expunerea excesiva la soare (radiatii ultraviolete), poluare, fumul de tigara, care contine substante toxice care pot afecta cristalinul si alte structuri oculare
 • Factori nutritionali, cum ar fi deficitul de vitamine, antioxidanti sau minerale, care pot slabi capacitatea de protectie a ochiului
 • Factori medicali, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, boli autoimune, boli infectioase sau inflamatorii, care pot altera metabolismul si vascularizatia ochiului
 • Factori iatrogeni, cum ar fi administrarea unor medicamente (de exemplu corticosteroizi), expunerea la radiatii sau chimioterapie, care pot avea efecte adverse asupra cristalinului
 • Factori traumatici, cum ar fi leziunile mecanice, termice, chimice sau penetrante ale ochiului, care pot deteriora cristalinul sau capsula sa
Citeste si...
Sauna: Secretul pentru o piele mai frumoasă și un sistem imunitar puternic
Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament si prevenire
Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament și prevenire 5

Tratamentul cataractei

Tratamentul cataractei depinde de gradul de opacifiere a cristalinului si de impactul pe care il are asupra vederii si calitatii vietii persoanei. In general, exista doua optiuni de tratament pentru cataracta: tratamentul non-chirurgical si tratamentul chirurgical.

Tratamentul non-chirurgical al cataractei

Tratamentul non-chirurgical al cataractei este indicat in cazurile de cataracta usoara sau moderata, care nu afecteaza semnificativ vederea sau activitatile zilnice ale persoanei. Tratamentul non-chirurgical consta in:

 • Corectarea vederii cu ochelari sau lentile de contact adecvate dioptriilor si nevoilor vizuale ale persoanei
 • Folosirea unor dispozitive optice auxiliare, cum ar fi lupa, lampa cu lumina puternica sau ecranul cu contrast mare pentru a imbunatati vederea la apropiere sau in conditii de lumina slaba
 • Protejarea ochilor de factorii externi care pot agrava cataracta sau care pot afecta sanatatea oculara, cum ar fi purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV, evitarea fumatului sau a expunerii la poluare
 • Adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, antioxidanti si minerale, hidratarea adecvata, practicarea regulata a exercitiului fizic si controlul medical periodic al bolilor cronice (cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala)

Tratamentul non-chirurgical al cataractei nu vindeca boala, ci doar amelioreaza simptomele si incetineste progresia ei. De aceea, este important ca persoana cu cataracta sa se supuna unor controale oftalmologice periodice pentru a monitoriza evolutia afectiunii si a decide momentul optim pentru interventia chirurgicala.

organicsfood.ro

Tratamentul chirurgical al cataractei

Tratamentul chirurgical al cataractei este singura metoda care poate vindeca definitiv boala si restabili vederea normala. Tratamentul chirurgical consta in indepartarea cristalinului opac si inlocuirea lui cu o lentila artificiala numita implant intraocular (IOL).

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru cataracta, in functie de tehnica folosita pentru extragerea cristalinului. Cele mai frecvente tipuri de interventii chirurgicale pentru cataracta sunt:

 • Facoemulsificarea – este cea mai moderna si mai utilizata tehnica de operatie pentru cataracta. Consta in fragmentarea cristalinului cu ajutorul unui aparat care emite ultrasunete si aspirarea lui prin intermediul unei incizii mici (de 2-3 mm) in cornee. Apoi se introduce implantul intraocular prin aceeasi incizie si se pozitioneaza in locul cristalinului. Facoemulsificarea are avantajul ca nu necesita sutura, se face sub anestezie locala si are o recuperare rapida si usoara.
 • Chirurgia extracapsulara a cataractei – este o tehnica mai veche, care consta in extragerea cristalinului in intregime, fara a fi fragmentat, prin intermediul unei incizii mai mari (de 10-12 mm) in cornee. Apoi se introduce implantul intraocular prin aceeasi incizie si se pozitioneaza in locul cristalinului. Chirurgia extracapsulara a cataractei necesita sutura, se face sub anestezie locala sau generala si are o recuperare mai lenta si mai dificila.
 • Chirurgia intracapsulara a cataractei – este o tehnica rar folosita, care consta in extragerea cristalinului impreuna cu capsula sa, prin intermediul unei incizii mari (de 15-20 mm) in cornee. Apoi se introduce implantul intraocular prin aceeasi incizie si se pozitioneaza in fata irisului. Chirurgia intracapsulara a cataractei necesita sutura, se face sub anestezie generala si are un risc crescut de complicatii.
Citeste si...
Acid hialuronic: Propriul tău acid anti-îmbătrânire

Alegerea tipului de interventie chirurgicala pentru cataracta se face in functie de starea ochiului, de gradul de opacifiere a cristalinului, de preferintele si posibilitatile financiare ale persoanei. De asemenea, se tine cont si de tipul de implant intraocular pe care il doreste persoana, care poate fi:

 • Monofocal – este un implant intraocular care ofera o vedere clara la o singura distanta (de obicei la distanta), dar necesita purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact pentru a vedea la alte distante (de exemplu la apropiere). Este cel mai simplu si mai ieftin tip de implant intraocular.
 • Multifocal – este un implant intraocular care ofera o vedere clara la mai multe distante (de exemplu la distanta, la intermediar si la apropiere), fara a necesita purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact. Este un tip de implant intraocular mai complex si mai scump, care poate provoca uneori halouri sau straluciri in jurul surselor de lumina.
 • Toric – este un implant intraocular care corecteaza si astigmatismul, o afectiune oculara care se caracterizeaza prin deformarea corneei sau a cristalinului, care duce la o vedere neclara sau distorsionata la orice distanta. Este un tip de implant intraocular specializat si mai costisitor, care necesita o pozitionare precisa in ochi.

Operatia de cataracta este o procedura sigura si eficienta, care dureaza intre 15 si 30 de minute pentru fiecare ochi si care se face de obicei ambulatoriu (fara internare). Operatia de cataracta poate imbunatati semnificativ vederea si calitatea vietii persoanei, dar poate avea si unele riscuri sau complicatii, cum ar fi:

 • Infectia
 • Sangerarea
 • Edemul corneean
 • Dezlipirea de retina
 • Dezlipirea de retina
Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament si prevenire
Ce este cataracta: simptome, cauze, tratament și prevenire 6

Prevenirea cataractelor

Prevenirea cataractelor nu este intotdeauna posibila, mai ales daca exista factori genetici sau congenitali care predispun la aceasta afectiune. Cu toate acestea, exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul de aparitie sau de progresie a cataractei, cum ar fi:

 • Purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV, care sa protejeze ochii de radiatiile ultraviolete nocive, care pot deteriora cristalinul si alte structuri oculare
 • Evitarea fumatului, care contine substante toxice care pot afecta cristalinul si alte structuri oculare
 • Controlul glicemiei, daca suferi de diabet, pentru a preveni complicatiile oculare ale acestei boli, cum ar fi cataracta diabetica
 • Alimentatia sanatoasa, bogata in vitamine, antioxidanti si minerale, care sa asigure nutrientii necesari pentru sanatatea ochilor si pentru prevenirea stresului oxidativ, care poate afecta cristalinul si alte structuri oculare
 • Suplimentarea cu vitamina C, vitamina E, luteina si zeaxantina, care sunt substante antioxidante care pot proteja cristalinul si alte structuri oculare de efectele nocive ale radicalilor liberi
 • Hidratarea adecvata, care sa asigure un echilibru al fluidelor din organism si sa previna deshidratarea cristalinului
 • Practicarea regulata a exercitiului fizic, care sa imbunatateasca circulatia sanguina si oxigenarea la nivel ocular si sa previna bolile cronice care pot afecta vederea, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau colesterolul crescut
 • Controlul medical periodic al ochilor si al bolilor cronice, pentru a depista precoce orice semn de cataracta sau de alta afectiune oculara si pentru a primi tratamentul adecvat
Citeste si...
Condroitina: Suplimentul pentru dureri de osteoartrită

Concluzie

Cataracta este o afectiune oculara frecventa si progresiva, care se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului si scaderea calitatii vederii. Cataracta poate fi cauzata de mai multi factori, cum ar fi imbatranirea, factorii genetici, factorii ambientali, factorii nutritionali, factorii medicali, factorii iatrogeni sau factorii traumatici.

Tratamentul cataractei depinde de gradul de afectare a vederii si de impactul pe care il are asupra calitatii vietii persoanei. Tratamentul non-chirurgical al cataractei consta in corectarea vederii cu ochelari sau lentile de contact, folosirea unor dispozitive optice auxiliare, protejarea ochilor de factorii externi si adoptarea unui stil de viata sanatos. Tratamentul chirurgical al cataractei consta in indepartarea cristalinului opac si inlocuirea lui cu o lentila artificiala numita implant intraocular.

Operatia de cataracta este o procedura sigura si eficienta, care poate restabili vederea normala si imbunatati calitatea vietii persoanei. Operatia de cataracta poate avea si unele riscuri sau complicatii, cum ar fi infectia, sangerarea, edemul corneean, dezlipirea de retina sau opacifierea capsulei posterioare.

Prevenirea cataractelor nu este intotdeauna posibila, dar exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul de aparitie sau de progresie a acestei afectiuni, cum ar fi purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV, evitarea fumatului, controlul glicemiei, alimentatia sanatoasa, suplimentarea cu antioxidanti, hidratarea adecvata, practicarea regulata a exercitiului fizic si controlul medical periodic al ochilor si al bolilor cronice.

Speram ca acest articol ti-a fost util si te-a ajutat sa intelegi mai bine ce este cataracta, cum se manifesta, cum se trateaza si cum se previne. Daca ai orice intrebare sau nelamurire legata de acest subiect, nu ezita sa ne contactezi sau sa consulti un medic oftalmolog. De asemenea, daca ti-a placut acest articol si crezi ca ar putea fi folositor si altor persoane care se confrunta cu aceasta problema de vedere, te invitam sa il distribui pe retelele sociale sau sa ne lasi un comentariu mai jos. Iti multumim pentru atentie si iti dorim o vedere cat mai buna!

Linkuri web despre cataracta: simptome, cauze, tratament si prevenire:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Durerea de ovare – cauze, simptome, investigatii si tratament

Durerea ovariană și abordările sale terapeutice: un ghid complet care explorează cauzele, simptomele, și opțiunile de tratament pentru durerile ovariene. Aflați cum să gestionați eficient această problemă comună pentru sănătatea femeilor.

Inflamatia amigdalelor: Cauze comune si metode de preventie

Amigdalita cronică reprezintă o provocare majoră pentru sistemul imunitar, având multiple cauze, de la infecții recurente la factori de mediu. Înțelegerea acestor cauze este esențială pentru tratamentul adecvat și prevenția complicațiilor potențiale, cum ar fi obstrucția căilor respiratorii sau infecțiile secundare.

Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?

Durerea abdominală este una dintre cele mai frecvente plângeri. Dar, alături de problemele sistemului digestiv și ale organelor...

Ar trebui ca medicul estetician sa stoarca punctele negre?

Punctele negre sunt cauzate de excesul de sebum și celule moarte care blochează porii. Aflați dacă este bine să le stoarceți sau nu și ce alternative aveți pentru a vă îngriji pielea.

Cum sa previi sufocarea cu refluxul de acid in timp ce dormi

Refluxul acid nocturn poate provoca sufocare și disconfort. Află cum să previi eficient aceste simptome înspăimântătoare prin schimbări simple ale stilului de viață și tratament. Bucură-te de un somn liniștit fără arsuri la stomac sau sufocare.

Evitati cafeaua, sucul sau sifonul: ce nu ar trebui sa luati cu pastilele si de ce este asa?

Aproape toată lumea ia medicamente din când în când. Și, adesea, atunci când punem mâna pe o pastilă,...

Boala calculilor biliari la femei: De ce sunt ele mai predispuse?

Boala calculilor biliari afectează până la 15% din populație, fiind mai frecventă la femei. Explorăm legătura dintre hormonii feminini, stilul de viață și predispoziția la această afecțiune, oferind informații esențiale despre simptome și tratament.

Sensibilitatea la mirosuri in timpul sarcinii – ce trebuie sa stii

Tot ce trebuie să știi despre sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii, cauzele, simptomele și sfaturile pentru a gestiona această sensibilitate crescută. Informații esențiale pentru orice femeie însărcinată.