Parintii ar putea dori sa stie cand pot manca bebelusii capsuni. Din fericire, puteti face capsunile o parte din dieta de intarcare a bebelusului. Fructul poate contribui la nevoile lor nutritionale generale, promovandu-le sanatatea si sustinand cresterea si dezvoltarea.
Cititi mai departe pentru a afla cand pot manca bebelusii capsuni, ce posibile beneficii pentru sanatate pot oferi bebelusilor si modalitatile adecvate varstei de a le da micutului dumneavoastra.
Cand pot manca bebelusii capsuni?
Majoritatea bebelusilor sanatosi care mananca alimente solide pot avea capsuni incepand cu aproximativ sase luni (1). In primul rand, puteti hrani bebelusii cu piure de capsuni sau piure de capsuni neted, fara cocoloase, in cantitati mici. Odata ce bebelusul isi dezvolta gustul si digestibilitatea pentru acest fruct, puteti adauga capsuni in piureuri facute cu diferite fructe si legume, cum ar fi banane, mere, papaya sau dovleac.
Atunci cand bebelusii incep sa manance capsuni, pot dezvolta eruptii in jurul gurii. Parintii pot lega aceste eruptii de o reactie alergica, dar capsunile sunt hipoalergeniceXUn produs cu cea mai mica cantitate de componente care induc alergii , iar aceste eruptii cutanate se dezvolta de obicei din cauza naturii acide a fructului. Potrivit expertilor, aceste eruptii cutanate sunt mai frecvente la bebelusii cu piele sensibila si eczeme (2). Cu toate acestea, fiti precauti si discutati cu un pediatru despre orice istoric de alergii alimentare ale bebelusului dumneavoastra inainte de a-i servi capsuni.
Valoarea nutritionala a capsunilor
Exista peste 100 de soiuri de capsuni disponibile in SUA (3). Aceste varietati variaza usor in ceea ce priveste aspectul si gustul, dar, in medie, un fruct de capsuni (18 g) poate oferi urmatoarele substante nutritive pentru a contribui la nevoile alimentare ale copilului dumneavoastra (4) (5).
Nutrienti | Cantitate | IA* (6 pana la 12 luni) |
---|---|---|
Apa | 16.4g | – |
Fibre, total dietetic | 0.36g | – |
Calciu, Cal | 2.88mg | – |
Fier, Fe | 0.074mg | 11mg (RDA*) |
Magneziu, Mg | 2.34mg | 75mg |
Fosfor, P | 4.32mg | 275mg |
Potasiu, K | 27.5mg | 860mg |
Vitamina C, acid ascorbic total | 10.6mg | 50mg |
Folat, total | 4.32µg | 600µg |
*AI = Aportul adecvat – nivel de nutrienti presupus pentru a asigura o alimentatie adecvata.
RDA = Cantitatea de alimente recomandata
Sursa: US Food And Drug Administration si Ghidul alimentar pentru americani 2020-2025
Posibile beneficii pentru sanatate ale capsunilor
Capsunile contin mai multi nutrienti si compusi bioactivi care aduc beneficii sanatatii in timp. Iata o scurta prezentare a unora dintre aceste potentiale beneficii (6).
- Hidrateaza copilul: Un 18g de capsuni contine 16,4g de apa, ceea ce face din capsuni unul dintre cele mai hidratante fructe pe care i le puteti oferi micutului dumneavoastra. Bebelusii au un organism foarte sensibil care se poate deshidrata usor. Asadar, hranirea bebelusilor cu capsuni poate contribui la nevoile lor zilnice de apa si le poate asigura o hidratare optima.
- Sustine sanatatea digestiva: Capsuna este un fruct fibros. Persoanele din toate grupele de varsta, inclusiv bebelusii, au nevoie de fibre pentru a adauga volum si pentru a usura miscarea digestiva. Fibrele din capsuni pot promova, de asemenea, bacteriile intestinale sanatoase.
- Intareste sistemul imunitar: Bebelusii au un sistem imunitar imatur si trebuie sa consume alimente sanatoase pentru a-l face robust. Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C fitochimicaleXCompusi chimici prezenti in plante, cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante , Proprietatile sale bogate in antioxidanti intaresc sistemul imunitar si ajuta la combaterea bolilor.
- Ajuta la dezvoltarea generala: Capsunile contin mangan, care ajuta la promovarea sanatatii oaselor. De asemenea, netezeste diverse functii fiziologice si sunt esentiale pentru o crestere sanatoasa, cum ar fi; dezvoltarea imbunatatita a creierului. De exemplu, consumul de capsuni poate reduce riscul de boli de inima.
Fapt rapidBerezele, inclusiv capsunile, contin diverse substante nutritive si compusi bioactiviXMolecule din plante si unele alimente cu proprietati antioxidante si efecte de promovare a sanatatii care au proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene si anticancerigene (12).
Sfaturi pentru a selecta si depozita capsunile
Capsunile nu se coc dupa recoltare. Prin urmare, acordati atentie maturitatii fructelor in timp ce faceti cumparaturile. Culegerea capsunilor complet coapte este buna, deoarece gustul lor dulce va parea placut pentru majoritatea copiilor.
- Cautati capsuni coapte cu pulpa de culoare rosu aprins, lucioasa, fara zone albe sau verzi. Aruncati-le pe cele care sunt prea moi si cu o culoare rosie intensa, deoarece cel mai probabil sunt prea coapte.
- Alegeti capsunile fara samburi/gauri, pete negre/maronii sau imperfectiuni. Cand sunt atinse, trebuie sa se simta moi, dar ferme.
- Curatati capsunile cu o carpa uscata imediat ce le ajungeti acasa. Nu spalati niciodata capsunile decat daca le mancati imediat dupa spalare.
- Puneti capsunile la frigider intr-o punga de plastic sau de hartie neacoperita timp de 24 de ore sau puneti-le intr-o punga de congelator sigilata si congelati-le timp de cateva luni.
Daca nu sunt disponibile capsuni proaspete, puteti cumpara capsuni conservate sau congelate. In timp ce cumparati capsuni la conserva, tineti cont de urmatoarele.
- Cumparati capsuni la conserva care au fost conservate in sucul lor si nu in sirop de zahar.
- Alegeti cutii de conserve bine sigilate, fara rugina, fara umflaturi si lovituri.
Precautii de luat in timpul hranirii bebelusilor cu capsuni
Iata cateva masuri de precautie pe care ar trebui sa le urmati pentru a asigura ingerarea in siguranta a capsunilor.
- Cumparati capsuni organice de la o piata sau de la un magazin de renume, deoarece acestea se numara printre primele 20 de alimente “dirty dozen” cu un nivel ridicat de reziduuri de pesticide (7).
- Initial, hraniti-i cu piure sau piure de capsuni neted, fara cocoloase. Daca bebelusul pare inconfortabil, intrerupeti hranirea si incercati sa il hraniti dupa un timp. Discutati cu un medic daca reapare disconfortul.
- Respectati regula celor trei zile de asteptare si nu dati niciun aliment nou in timp ce ii dati capsuni bebelusului dumneavoastra. Aceasta va ajuta la excluderea sensibilitatii, intolerantei sau alergiei cauzate de capsuni.
- La inceput, dati-i bebelusului doar una-doua lingurite de piure/piure de capsuni. Odata ce bebelusul pare sa se simta confortabil, cresteti treptat la cantitatile dorite. Serviti bucati de capsuni taiate subtire ca hrana pentru degete in jurul varstei de noua luni. Nu ii dati capsuni intregi, deoarece acestea pot reprezenta un pericol de sufocare.
- Alergia la capsuni este putin frecventa, dar posibila. Simptomele sale pot aparea imediat dupa ce atingeti sau ingerati capsuni. Unele dintre simptomele comune pe care ar trebui sa le urmariti sunt eruptii cutanate cu mancarimi (urticarie), respiratie suieratoare, tuse, varsaturi, diaree si dureri in gat.
- Discutati cu un medic inainte de a hrani copilul cu capsuni daca are antecedente familiale de alergii la polenul de mesteacan si la alimente apartinand familiei Rosaceae (cirese, mere, pere, caise si migdale) (8). Alte alimente care pot avea reactii incrucisate cu capsunile sunt banana, morcovul si telina.
- Nu dati suc de capsuni bebelusilor si copiilor mici, cu exceptia cazului in care furnizorul de asistenta medicala va indica altfel. Hranirea bebelusilor si a copiilor mici cu sucuri de fructe poate contribui la cresterea nedorita in greutate si la aparitia cariilor dentare.
Retete delicioase cu capsuni pentru bebelusi si copii mici
Iata cateva retete cu capsuni pe care le puteti da bebelusului si copilului dumneavoastra ca parte a unei mese sanatoase si echilibrate.
1. Piure de capsuni si banane
Veti avea nevoie de
- ½ banana (tocata)
- 3-4 capsuni proaspete, coapte (spalate si fierte)
Cum se prepara
- Amestecati toate ingredientele intr-un piure neted, fara cocoloase, folosind un blender sau un robot de bucatarie.
- Transferati piureul intr-un castron de hranire si hraniti copilul. Alternativ, puteti adauga iaurt grecesc si mere fierte pentru a face preparatul mai hranitor.
2. Piure de capsuni si mere
Veti avea nevoie de
- 1 cana de capsuni (taiate)
- ¼ cana de afine proaspete
- 1 mar (decojit, curatat de coaja si taiat in cubulete)
Cum se face
- Se pun toate fructele intr-o cratita si se fierb la foc mare timp de doua minute. Dupa doua minute, reduceti focul si gatiti fructele in sucul lor timp de inca cinci minute. Opriti focul si puneti cratita deoparte pana se raceste.
- Se toarna piureul de fructe intr-un robot de bucatarie si se amesteca pana la omogenizare. Asigurati-va ca nu sunt prezenti cocoloase.
- Puneti o parte din piure intr-un castron si hraniti copilul. Transferati restul intr-un recipient de plastic fara BPA sau intr-un borcan de sticla si congelati pana la utilizare.
Sfat rapidIncercati bunatati racoroase, cum ar fi poli inghetati cu iaurt de capsuni sau kebaburi inghetate cu fructe cu kiwi si capsuni intr-o zi calda de vara (13).
3. Fulgi de ovaz cu capsuni
Veti avea nevoie de:
- 2 cani de apa
- 1 cana de ovaz instant
- 10 capsuni (piure)
- 1 banana (piure)
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 1 lingurita piure de curmale
Cum se prepara:
- Se incalzeste apa intr-o cratita la foc mediu. Adaugati ovazul si aduceti amestecul la fierbere.
- Adaugati piureul de capsuni, piureul de banane, scortisoara si piureul de curmale. Se amesteca bine amestecul pana cand este bine amestecat.
- Scoateti cratita de pe foc, acoperiti si lasati-o sa stea aproximativ cinci minute pana cand devine groasa si cremoasa. Apoi, hraniti copilul cat timp fulgii de ovaz sunt inca calzi.
4. Smoothie de capsuni
Veti avea nevoie de
- 1 cana de capsuni
- 1 cana de iaurt grecesc simplu, neindulcit
- ½ cana de lapte de migdale
- 1 lingurita de pulbere de fructe uscate
Cum se face
- Se fierb la aburi capsunile pana cand devin piure. Lasa-le deoparte pentru ceva timp, pana se racesc.
- Taiati capsunile fierte la abur si amestecati-le cu toate ingredientele intr-un smoothie neted, fara cocoloase, folosind un robot de bucatarie.
- Turnati smoothie-ul intr-o cana de hranire si lasati copilul/copilul sa se autoalimenteze.
1. Sunt capsunile un aliment cu grad ridicat de alergie pentru bebelusi?
Nu, capsunile nu sunt enumerate printre alimentele cu grad ridicat de alergie pentru bebelusi. Laptele de soia, laptele de vaca si ouale sunt cele mai frecvente alimente alergice pentru bebelusi in primul an de viata (9) (10).
2. Cat de frecventa este alergia la capsuni la bebelusi?
Alergia la capsuni la bebelusi este considerata a fi prea frecventa. Conform unui studiu efectuat in randul copiilor bosniaci, s-a constatat ca rata sa de prevalenta este de 3 pana la 4% la copiii de doi ani (11). Cu toate acestea, copiii ar putea sa o depaseasca pe masura ce continua sa creasca.
Capsuna este un fruct delicios si nutritiv. Ii puteti da copilului dumneavoastra sa manance cu ea incepand cu varsta de aproximativ sase luni, sub forma de piure sau piure. Hranirea bebelusilor cu capsuni le poate oferi nutrienti vitali si compusi bioactivi, contribuind la cresterea si dezvoltarea lor sanatoasa.
Puncte cheie
- Capsunile sunt fructe bogate in nutrienti care pot fi consumate in siguranta de catre bebelusi incepand cu varsta de sase luni.
- Acestea asigura hidratarea, intaresc sistemul imunitar si promoveaza bunastarea generala.
- Capsunile ofera nutrienti esentiali precum fier, calciu, acid folic, magneziu, vitamina C si fibre.
- Cu toate acestea, natura acida a fructului poate provoca eruptii non-alergice in jurul gurii, in special la copiii cu piele sensibila sau eczeme.
Referinte:
Articolele Organics Health sunt scrise dupa analiza lucrarilor de cercetare ale autorilor si institutiilor de specialitate. Referintele noastre constau in resurse stabilite de autoritati in domeniile respective. Puteti afla mai multe despre autenticitatea informatiilor pe care le prezentam in politica noastra editoriala.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.