Frecvența scaunelor variază și depinde atât de calitatea și cantitatea de alimente consumate, cât și de starea sistemului nostru nervos. Deficiențele care provoacă mișcări intestinale neregulate sunt denumite constipație. Simptomele constipației pot include dificultăți cauzate de scaunul dens și uscat care poate răni pereții rectului, inclusiv sângerare. Dacă trebuie să forțați pentru a avea o mișcare intestinală, este, de asemenea, un semn de constipație.
Dacă suferiți de constipație timp de aproximativ trei zile, nu aveți motive de îngrijorare. Deși este inconfortabilă, constipația este de obicei inofensivă și poate fi alinată cu remedii casnice simple.
Încercați să stimulați mișcarea intestinelor prin includerea unei cantități suficiente de fibre în alimentație. Mai mult, hidratați-vă mai mult pentru a înmuia scaunul. Masajul abdominal ușor poate stimula, de asemenea, intestinul din când în când.
Dacă nu ați avut o mișcare intestinală timp de trei zile, nu este o constipație periculoasă. Dacă problema persistă mai mult de 5-7 zile, monitorizați alte simptome și, dacă este necesar, consultați un medic.
Când devine constipația un pericol?
Dacă nu puteți alina constipația cu remedii casnice și dacă experimentați simptome adiționale precum dureri abdominale severe, tensiune abdominală sau balonare, sânge în scaun sau vărsături, căutați ajutor medical profesional cât mai curând posibil. Aceste simptome pot indica o inflamație intestinală sau o obstrucție intestinală.
Inflamația intestinală apare mai ales la vârstnici și este însoțită de dureri severe în jumătatea stângă a abdomenului, îngroșarea peretelui abdominal, diaree, constipație și febră. Cu toate acestea, dacă inflamația este detectată la timp, de obicei poate fi tratată cu o dietă blândă și antibiotice.
Dacă suferiți de o obstrucție intestinală completă, trebuie să acționați rapid. Presiunea în intestine poate crește atât de mult încât peretele intestinal se rupe și conținutul intestinal scapă în cavitatea abdominală, reprezentând un pericol serios pentru viață. Exista, de asemenea, un risc crescut de infecție a sângelui dacă intestinele nu funcționează corespunzător o perioadă îndelungată.
Nu pierdeți momentul
Dacă situația este mai gravă decât retenția obișnuită a scaunului, trebuie să determinați cauza constipației și să începeți tratamentul adecvat.
Ar trebui să fiți preocupați dacă constipația:
- a apărut brusc, fără un motiv evident,
- este însoțită de durere abdominală sau de apariția de impurități în scaun,
- aveți rude care au suferit de boli intestinale grave.
Dacă retenția scaunului a apărut din cauza unei schimbări de mediu, perturbării rutinei zilnice sau dietei, sau din cauza stresului, începeți imediat să restabiliți regularitatea pentru a preveni cronificarea constipației. În primul rând, îmbunătățiți-vă dieta. Este mai bine să vă asigurați că mâncați sănătos de 4-5 ori pe zi decât să suferiți ulterior din cauza retenției scaunului.
Constipația este mai dificilă de gestionat la vârstnici decât la tineri. Exercițiile pentru activitatea intestinală ajută în acest sens. Viața noastră este în mișcare. Creșteți-vă activitatea fizică. Dacă ne mișcăm, mâncarea se mișcă și ea de la stomac la intestine, culminând cu eliminarea exceselor din corp. De aceea, este dăunător să stăm prea mult în pat sau să stăm nemișcați în fața televizorului – cu siguranță trebuie să mergem, să alergăm, să înotăm, să dansăm sau să facem exerciții fizice.
Linkuri web care discută când constipația devine periculoasă:
- https://www.nia.nih.gov/health/concerned-about-constipation
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-constipation
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/constipation/
- https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/common-causes-of-constipation
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/symptoms-causes
- https://www.cnn.com/2023/07/19/health/constipation-cognitive-decline-gut-health-wellness/index.html