În cea mai mare parte a țării noastre, verile sunt calde și umede. Căldura intensă poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice a organismului. Folosirea unui aparat de aer condiționat ne poate salva de umiditate și de căldura intensă. Dar există anumite riscuri implicate de sistemele de aer condiționat și este important să le cunoaștem din timp și să le luăm în considerare atunci când le folosim.
Cum funcționează un aparat de aer condiționat: cum se răcește
Un aparat de aer condiționat este un sistem care îndepărtează aerul cald din spațiile închise și îl înlocuiește cu aer mai rece. Acesta utilizează substanțe chimice care se transformă rapid din gaz în lichid și invers.
Cei mai frecvent utilizați agenți frigorifici pentru AC sunt hidroclorofluorocarburile (HCFC), care sunt Freon (R 22) și R 402A pentru sistemele de aer condiționat rezidențiale și comerciale. Cele mai moderne sisteme folosesc hidrofluorocarburi (HFC), adică R-32 și R-410A.
Utilizarea regulată a unui sistem de aer condiționat este destul de periculoasă pentru sănătatea umană. Să discutăm despre posibilele riscuri pentru sănătate.
Îmbătrânirea pielii
Utilizarea regulată a aerului condiționat poate duce la uscarea aerului și la pierderea umidității, ceea ce duce mai departe la uscarea și încrețirea pielii. Uscăciunea constantă a pielii afectează și mai mult straturile subiacente ale epidermei, provocând descuamări și mâncărimi.
Diferența de temperatură
Trecerea de la o cameră foarte rece la o cameră încălzită sau invers poate face ca oamenii să se simtă inconfortabil. Trecerea bruscă de la două temperaturi extreme este foarte iritantă și stresantă pentru organism.
Utilizarea constantă a aerului condiționat poate interfera cu capacitatea organismului de a regla căldura. Expunerea frecventă la aer rece poate afecta toleranța la vremea caldă. Mulți dintre noi raportează o toleranță mai dificilă la diferențele de temperatură atunci când trec de la o cameră cu aer condiționat la aerul sufocant de afară. Acest lucru poate duce, de asemenea, la creșterea mortalității legate de căldură și a efectelor acesteia în timpul lunilor de vară.
Riscul de infecții respiratorii
Dacă o unitate nu este întreținută corespunzător, aceasta poate deveni contaminată și potențial periculoasă. Filtrele și părțile interne ale aparatului de aer condiționat devin casa multor alte bacterii și ciuperci.
Potrivit experților, apa din aparatele de aer condiționat care se condensează în tuburi, dacă nu este circulată și îndepărtată, poate conține bacterii numite legionella. Acești agenți patogeni pot duce la boala legionarilor (SARS), cu simptome precum febră și tuse, dificultăți de respirație și stare de rău.
Chiar și schimbările de temperatură sau de umiditate pot irita membranele nazale care provoacă curgerea nasului, strănut sau nas înfundat. Congestia gâtului cu uscăciune, febrilitatea pot apărea și din cauza faptului că se află într-o cameră cu aer condiționat, dacă persoana este predispusă la alergii și dacă încăperea nu este complet curată. Angina pectorală este de asemenea posibilă din cauza aerului uscat dintr-o cameră cu aer condiționat, mai ales dacă picioarele sau întregul corp sunt în hipotermie.
Probleme de vedere și de bunăstare
Ochii uscați, mâncărimea pleoapelor, oboseala ochilor pot fi rezultatul utilizării aparatului de aer condiționat pentru perioade lungi de timp. Aparatul reduce umiditatea și poate provoca uscăciunea ochilor ca urmare a evaporării accelerate a umezelii de pe membranele mucoase.
În general, s-a observat că persoanele care folosesc în mod constant aparatele de aer condiționat pot avea dureri de cap, dureri de spate și oboseală. Temperatura rece stimulează nervul trigemen, determinând vasele de sânge din creier să se strângă și provocând astfel dureri de cap.
Uneori, cineva poate avea și probleme de respirație din cauza aerului brusc răcit. Aerul nu face schimb cu mediul exterior, rămâne la fel și există mai puțin oxigen și umiditate.
Riscul de exacerbare a artritei
Potrivit unui studiu publicat în 2013, s-a constatat că aerul condiționat este una dintre principalele cauze ale efectelor adverse asupra organismului și ale agravării artritei și a durerilor articulare la pacienții cu artrită reumatoidă și osteoartrită.
Efectul asupra tensiunii arteriale
Tensiunea arterială este, de obicei, mai mare pe vreme rece decât pe vreme caldă sau fierbinte, deoarece temperaturile scăzute determină contracția și spasmul vaselor de sânge. O schimbare bruscă a temperaturii sau a umidității afectează, de asemenea, tensiunea arterială.
Potrivit unui studiu publicat în Central African Medical Journal, tensiunea arterială sistolică medie a fost mai mare atunci când a fost expus la aerul condiționat timp de o oră. În mod similar, tensiunea arterială diastolică a fost, de asemenea, mai mare decât atunci când a fost expusă la o temperatură normală.
Deși studiul a menționat, de asemenea, că diferențele nu au fost semnificative, dar rezultatele sugerează că este necesar să se studieze efectele aerului condiționat asupra tensiunii arteriale și a ritmului cardiac la persoanele în vârstă sau la pacienții cu hipertensiune arterială. O persoană cu boli cardiovasculare ar trebui să evite astfel de variații extreme ale climei. Acestea sunt riscurile pentru sănătate menționate din cauza aerului condiționat – posibile în cazul utilizării intensive și la temperaturi foarte scăzute.
Dacă acestea sunt excluse, există încă multe avantaje ale utilizării aerului condiționat, deoarece îmbunătățește confortul și oferă o odihnă adecvată, reduce riscul de deshidratare datorită transpirației mai puține și îmbunătățește calitatea aerului dacă unitatea este întreținută corespunzător. Se recomandă să se mențină temperatura camerei între 21 și 25 de grade Celsius.
Probleme cu aparatele de aer condiționat “vechi”
Dacă aparatul de aer condiționat nu mai este tânăr, având o vechime mai mare de 5-7 ani, există multe riscuri asociate cu faptul de a avea o unitate mai veche în casă. Pe lângă faptul că este predispus la defecțiuni și la scăderea eficienței, un sistem vechi poate fi dăunător pentru sănătatea ta.
Un aparat de aer condiționat nou poate fi scump și o investiție financiară semnificativă, iar mulți oameni sunt reticenți în a cumpăra unul nou, mai ales dacă cel actual nu arată atât de rău.
Nu numai că vechiul aparat de aer condiționat va funcționa la o eficiență mai scăzută, Există riscuri semnificative pentru sănătate asociate cu utilizarea unei unități vechi. Ploaia și căldura fac din aceste sisteme de aer condiționat un teren propice pentru bacterii.
Unitățile vechi au tendința de a acumula bacterii, ciuperci și polen în timp. Aceste microorganisme continuă să se înmulțească în timpul cât timp sistemul este utilizat. Deși nu toate tipurile de ciuperci pot provoca infecții, există multe specii periculoase care pătrund în conductele și canalele de aer. Pentru a minimiza aceste pericole, curățarea și întreținerea trebuie efectuate în mod regulat.
Deși mulți oameni au un sistem imunitar puternic și sănătos, nu toată lumea poate rezista unei calități slabe a aerului. Pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum bronșita sau astmul, o unitate veche poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea lor.
Deoarece unitatea direcționează aerul în toată casa, bacteriile se pot răspândi cu ușurință prin aer, reducând calitatea aerului. Dacă oamenii inhalează în mod continuu aceste toxine dăunătoare pe o perioadă lungă de timp, nu va face decât să le agraveze problemele respiratorii preexistente.
Îmbolnăviri cauzate de aparatele de aer condiționat vechi
Dacă ați intrat vreodată într-o clădire și ați simțit că vi se face greață, ați experimentat un fenomen numit sindromul clădirii bolnave. Această boală este asociată cu o serie de simptome care nu au legătură între ele și care includ iritații ale pielii, dureri de cap, probleme respiratorii, congestie nazală și oboseală.
Sindromul clădirilor bolnave este cauzat de o acumulare de microorganisme în suspensie în aparatele de aer condiționat. Unele persoane sunt mai sensibile la aceste efecte decât altele, mai ales dacă au afecțiuni medicale preexistente.
Legături web despre pericolele pe care le prezintă aparatele de aer condiționat pentru sănătate:
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-what-ac-does-to-your-body
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ambient-(outdoor)-air-quality-and-health
- https://www.npr.org/2023/07/19/1188328688/heat-wave-air-conditioner-tips
- https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/wildfires-and-indoor-air-quality-iaq
- https://www.energy.gov/energysaver/maintaining-your-air-conditioner
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.