Hormoni Steroizi: Riscuri și Utilizare Responsabilă în Medicină și Sport

Hormoni Steroizi: Riscuri și Utilizare Responsabilă în Medicină și Sport

Hormonii steroidieni sunt un grup de substanțe fiziologic active care controlează diverse procese vitale. Aceștia sunt sintetizați în glandele suprarenale, în gonade (testicule și ovare) și, de asemenea, în placentă în timpul sarcinii. Acești hormoni reglează mecanismele de adaptare, metabolismul, răspunsul imunitar și reproducerea.

Tipuri de hormoni steroizi

Astfel de hormoni pot fi împărțiți în două tipuri principale:

  • hormoni ai cortexului suprarenal (corticosteroizi),
  • hormoni sexuali (gonadosteroizi).

Să ne uităm mai atent la fiecare grup.

Hormoni Steroizi: Riscuri și Utilizare Responsabilă în Medicină și Sport
Hormonii steroidieni sunt utilizați pentru un număr mare de boli.

Hormoni ai cortexului suprarenale (corticosteroizi)

Primul tip este reprezentat de glucocorticoizi. Aceștia includ hormoni ai cortexului suprarenale (cortizon, cortizol, deoxicortizol).

Acești hormoni sunt implicați în reglarea metabolismului glucozei, în suprimarea inflamației și în influențarea răspunsului imunitar. Cortizolul începe să fie produs brusc în situații de urgență. Este, de asemenea, utilizat pe scară largă în practica medicală pentru a trata tulburările autoimune și reacțiile alergice. Cei mai comuni analogi sintetici ai cortizolului sunt prednisolonul și dexametazona.

Al doilea tip este reprezentat de mineralocorticoizi. Aceștia includ deoxicorticosteronul, corticosteronul, aldosteronul.

Aldosteronul C21 este principalul mineralocorticoid produs de cortexul suprarenal. Acesta joacă un rol esențial în menținerea echilibrului apei și electroliților și în reglarea nivelurilor de sodiu și potasiu. Crește volumul sanguin și tensiunea arterială prin creșterea reabsorbției apei. O funcție deficitară a aldosteronului poate duce la hipertensiune arterială și dezechilibru electrolitic.

Hormoni sexuali (gonadosteroizi)

Acești hormoni sunt sintetizați în principal de către gonade (glandele sexuale), cu cantități mici produse și în glandele suprarenale. Hormonii sexuali naturali includ:

  • progestogeni (pregnenolon, progesteron, alopregnanolon);
  • androgeni (androgene (androstenediol, testosteron, dihidrotestosteron) – hormoni sexuali masculini;
  • Estrogeni (estrona, estradiol, estriol) – hormoni sexuali feminini.

Acești hormoni pot afecta caracteristicile sexuale secundare și sănătatea generală.

Androgenii stimulează formarea unui fenotip masculin și a unui comportament masculin. Fără acești hormoni, embrionul va avea o structură feminină.

Hormonii sexuali feminini (estrogeni și progestativi) sunt produși în principal în ovare, precum și în cortexul suprarenal și în țesutul adipos. Acești hormoni controlează desfășurarea ciclului menstrual feminin și a sarcinii, determină creșterea și formarea organelor genitale feminine și a caracteristicilor de gen feminin în timpul adolescenței. Estrogenii joacă, de asemenea, un rol important în reglarea creșterii osoase atât la bărbați, cât și la femei.

Utilizarea hormonilor steroizi în medicină

Hormoni Steroizi: Riscuri și Utilizare Responsabilă în Medicină și Sport
Analogii sintetici ai hormonilor sunt utilizați în sport. Foto: © Shutterstock.com

Unicitatea hormonilor steroizi se datorează structurii lor. Aceste substanțe sunt formate din colesterol, deci sunt slab solubile în apă, dar bine solubile în grăsimi. Acești hormoni pătrund cu ușurință în celule și interacționează cu receptorii.

În practica medicală, hormonii steroizi sunt utilizați ca agenți antiinflamatori, anabolizanți, diuretici, contraceptivi și antitumorali. Ei sunt utilizați pentru un număr foarte mare de boli. Și în prezent sunt asistenți indispensabili în tratamentul pacienților.

În sport, se folosesc analogi sintetici ai hormonilor, care includ steroizi anabolizanți ca dopaj. Astfel de remedii sunt eficiente în creșterea activității fizice și a creșterii musculare. Cel mai adesea, culturistii și sportivii care doresc să aibă mai multă masă musculară recurg la utilizarea lor. Cu toate acestea, este important să ne amintim că steroizii anabolizanți au multe efecte secundare: infertilitate, leziuni cardiace, disfuncții erectile și altele.

Cum acționează hormonii steroizi?

Glucocorticoizii sintetici pe bază de prednisolon sau dexametazonă sunt prescriși pentru tratamentul bolilor inflamatorii. De exemplu, artrita reumatoidă, astm, reacții alergice acute și cronice (angioedem, febra fânului, dermatită atopică, boala serică, alergii la medicamente și alimente). Acestea acționează prin suprimarea unui răspuns hiperactiv al sistemului imunitar.

organicsfood.ro

Pacienților cu boala Addison (insuficiență suprarenală primară) li se prescrie prednisolon sau hidrocortizon ca terapie de substituție pentru a menține un stil de viață sănătos.

Preparatele de estrogeni și progestativi sunt utilizate sub formă de contraceptive (contraceptive) și mijloace de normalizare a ciclului feminin. Pentru dezechilibrele hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC), se prescriu contraceptive orale combinate (COC). Acestea conțin hormoni steroizi (cel mai adesea cu efect antiandrogenic) care ajută la reglarea ciclului menstrual al femeii și la controlul simptomelor asociate.

De asemenea, sunt prescrise pentru tratamentul diferitelor boli ginecologice (de exemplu, endometrioza și sindromul ovarelor polichistice). Steroizii conținuți în COC ajută la reducerea dimensiunii tumorii și la resorbția acesteia. Astfel de medicamente suprimă ovulația și reduc riscul de reapariție a chisturilor.

Dozele mari de corticosteroizi pot fi utilizate ca parte a tratamentului cancerului pentru a reduce inflamația, pentru a ameliora durerea și pentru a gestiona efectele secundare ale chimioterapiei. Corticosteroizii pot fi, de asemenea, utilizați pentru a trata stadiile severe ale reacțiilor alergice, urticaria și angioedemul ca medicamente de urgență. Deoarece pot ameliora rapid simptomele alergiilor.

Efecte secundare

Hormoni Steroizi: Riscuri și Utilizare Responsabilă în Medicină și Sport
Sindromul de sevraj, tulburările psihice, patologiile cutanate sunt doar câteva dintre efectele secundare.

Deși hormonii corticosteroizi sunt recunoscuți pentru efectele lor terapeutice și eficacitate, administrarea lor sistemică vine cu anumite riscuri:

  • Scăderea imunității poate duce la un risc sporit de infecții bacteriene, virale, fungice sau parazitare.
  • Dependenta de corticosteroizi, ce poate complica încetarea tratamentului datorită sindromului de sevraj.
  • Insomnia ca rezultat al stimulării excesive a sistemului nervos central.
  • Posibilele dereglări psihice, incluzând depresia, episoade de euforie sau chiar psihoză.
  • Suprimarea sintezei proteinelor, ce poate cauza slăbiciune musculară, dureri și întârzierea creșterii la copii.
  • Hipertensiune arterială din cauza îngustării vaselor sanguine și retenției de lichide.
  • Osteoporoză și o tendință crescută spre fracturi osoase.
  • Tulburări metabolice precum ateroscleroza sau dislipidemia.
  • Probleme dermatologice, inclusiv vergeturi, erupții, hirsutism, acnee și vindecare lentă a rănilor.
  • Afecțiuni gastrointestinale, de la gastrită la ulcer și chiar pancreatită sau perforație intestinală.
  • Patologii oculare ca cataracta sau glaucomul.
  • Necroza aseptică a osului, o condiție în care țesutul osos moare.
  • Creșterea nivelului de zahăr în sânge, cu riscul declanșării diabetului de tip steroidian.
  • Încetinirea creșterii la copii, un efect advers deosebit de grav.

Din păcate, nu a fost încă dezvoltată o metodă sigură de utilizare a hormonilor steroizi în medicină. Prin urmare, medicii și pacienții trebuie să găsească un echilibru între efectul necesar și efectele secundare.

Glucocorticoizii sunt instrumente puternice pentru reducerea inflamației și a răspunsurilor imune, ceea ce îi face instrumente neprețuite în medicină.

Astfel de medicamente, în special cele sistemice, trebuie luate sub supravegherea unui medic specialist, din cauza efectelor lor pronunțate și a prezenței unui număr impresionant de reacții adverse grave. Utilizarea steroizilor anabolizanți în sport este asociată cu un număr mare de reacții adverse, ale căror efecte secundare depășesc adesea beneficiile.

Foto: © Freepik.com (cu excepția cazurilor în care se menționează)

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Semnele de Alarma ale Bolilor în Vârstă: Ghid Geriatric Esențial
Boala Legionarilor și Riscurile Aparatelor de Aer Condiționat Defecte
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health