Rinichii sunt organe vitale ale corpului nostru, responsabile pentru filtrarea sangelui si eliminarea deseurilor si a excesului de apa din organism. In cazul in care rinichii nu functioneaza corect, aceste substante pot ramane in corp si pot duce la probleme de sanatate grave. Din fericire, exista semne care pot indica faptul ca rinichii nostri ar putea avea probleme. In acest articol, vom explora 12 semne care ar putea indica probleme cu rinichii si ce trebuie sa faci in cazul in care le observi.
Structura si functiile sistemului urinar
Rinichii sunt o parte cheie a sistemului urinar. Fiecare persoana sanatoasa are doua dintre ele, acestea fiind situate adanc in cavitatea abdominala, pe spate. Sunt situate in zona de frontiera dintre torace si cavitatea abdominala, pe ambele parti ale coloanei vertebrale, treimea superioara este acoperita de coaste pentru protectie suplimentara in caz de socuri sau caderi. Organele sunt in forma de fasole; la adulti au dimensiunea unui pumn uman.
Daca rinichii sunt sanatosi, acestia filtreaza aproximativ 200 ml de sange in fiecare minut, eliminand reziduurile metabolice, sarurile in exces si apa din urina.
Activitatea activa a organelor mentine echilibrul electrolitic – raportul corect al mineralelor (sodiu, magneziu, fosfor).
Acestea regleaza metabolismul proteinelor, sintetizeaza hormoni care mentin niveluri stabile ale tensiunii arteriale si produc eritropoietina, un compus care stimuleaza maduva osoasa sa produca globule rosii (eritrocite).
Sanatatea rinichilor este importanta pentru mentinerea fortei scheletice – regleaza metabolismul calciului si vitaminei D.
Factori care afecteaza sanatatea rinichilor
Sistemul urinar, impreuna cu ficatul, este principala fabrica de detoxifiere a deseurilor, a metabolitilor intermediari, a medicamentelor si a vitaminelor. Ecologia nefavorabila, poluarea aerului, apa potabila, toxinele din alimente, utilizarea excesiva a medicamentelor, obiceiurile proaste, alimentatia nesanatoasa, infectiile frecvente, patologiile cronice pot afecta functionarea sistemului urinar.
Procesele inflamatorii la nivelul pelvisului si glomerulilor, leziunile toxice sau hipoxia (deficienta de oxigen din cauza fluxului sanguin afectat) sunt periculoase. Pentru o lunga perioada de timp, rinichii pot suferi in tacere; persoana nu simte durere sau alte simptome, desi functionarea organelor s-a deteriorat deja semnificativ. Dar de unde stii ca rinichii te dor, la ce schimbari in functionarea organismului ar trebui sa fii atent si sa consulti imediat un medic?
Urologii identifica o serie de modificari care, luate impreuna, pot fi un motiv de ingrijorare si o vizita la un urolog sau nefrolog pentru a fi supus analizelor de urina si a unei ecografii. Medicul va determina amploarea altor teste.
9 semne ca rinichii tai ar putea avea probleme
Desi problemele renale pot trece neobservate, exista anumite semne de avertizare care indica faptul ca rinichii tai ar putea avea probleme. Iata 12 semne importante ca rinichii tai ar putea avea nevoie de atentie:
1. Urina tulbure sau cu miros puternic
Urina normala este de obicei transparenta si are un miros usor. Daca urina ta este tulbure, rosie sau are un miros puternic, acesta poate fi un semn de infectie urinara sau de probleme renale. Substantele toxice care nu sunt filtrate corect de rinichi se acumuleaza in urina, dandu-i un aspect tulbure. Mergi la medic pentru a verifica cauza.
2. Durere in zona lombara
Durerile de spate din zona rinichilor, numite si lombalgii, pot indica o problema renala. De exemplu, pietrele la rinichi provoaca deseori dureri intense in zona lombara, care pot iradia spre abdomen sau zona inghinala. Infectiile renale sau glomerulonefrita acuta provoaca si ele dureri de spate.
3. Urinare frecventa
Daca alergi des la toaleta, mai ales noaptea, s-ar putea sa ai o infectie urinara. Alte cauze pot fi diabetul sau consumul excesiv de lichide seara. Problemele de prostata la barbati pot cauza si ele urinari frecvente. Discuta simptomele cu medicul.
4. Edeme la nivelul picioarelor si gleznelor
Acumularea de lichide in exces in zona picioarelor, cauzand umflarea gleznelor si a picioarelor, se numeste edem. Aceasta poate indica ca rinichii nu elimina corect excesul de apa si sodiul din corp. Alte cauze de edeme sunt insuficienta cardiaca sau hepatica.
5. Oboseala cronica
Daca te simti epuizat constant, cu toate ca dormi suficient, ar putea fi vorba de anemie din cauza bolii renale cronice. Rinichii produc eritropoetina, hormonul care stimuleaza productia de globule rosii. Cand rinichii nu functioneaza normal, nivelul de eritropoetina scade, ducand la anemie.
6. Greata, varsaturi
Greata si varsaturile pot indica acumularea de toxine azotate in sange, din cauza disfunctiei renale. Alte cauze pot fi deshidratarea sau obstructia tractului urinar. Daca simptomele persista, vorbeste cu medicul pentru investigatii.
7. Sangerari nazale frecvente
Sangerarile nazale care apar fara motiv evident pot fi un semn de boala renala. Rinichii produc un hormon numit eritropoietina, care ajuta la producerea de globule rosii. Cand rinichii nu functioneaza normal, numarul de globule rosii scade, ducand la sangerari nazale spontane.
8. Mancarimi ale pielii, uscaciune
Pielea uscata si mancarimile pot indica mineralocorticoizi redusi si acumularea de fosfati din sange. Mineralocorticoizii si vitamina D sunt produsi de rinichi. Problemele renale duc la nivel scazut al acestora, afectand hidratarea si sanatatea pielii.
9. Dureri musculare, crampe
Durerile musculare si crampele pot fi provocate de nivelul scazut de vitamina D din cauza disfunctiei renale. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului care mentine oasele si muschii sanatosi. Deficienta de vitamina D provoaca dureri musculare si oase fragile.
Concluzie:
Rinichii sunt organe vitale pentru mentinerea sanatatii noastre, avand un rol esential in filtrarea sangelui, eliminarea deseurilor si mentinerea unui echilibru electrolitic adecvat. Semnele de disfunctie renala pot fi subtile, dar este crucial sa fim constienti de ele pentru a preveni complicatii grave. Daca observi vreunul dintre simptomele mentionate, este esential sa consulti un medic pentru evaluare si diagnostic corect.
Daca acest articol ti-a fost util, iti multumim sa il impartasesti si cu prietenii tai! Lasa-ne un comentariu cu parerea ta sau cu orice intrebare ai avea despre sanatatea rinichilor. Informarea si impartasirea cunostintelor pot salva vieti!
Linkuri web care prezinta semnele care indica faptul ca rinichii dumneavoastra ar putea avea probleme:
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidney-failure/what-is-kidney-failure
- https://kidney.wustl.edu/kidney-diseases/symptoms-stages-of-ckd/
- https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease
- https://www.cdc.gov/kidneydisease/publications-resources/kidney-tests.html
- https://www.health.harvard.edu/pain/is-my-kidney-causing-my-back-pain
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17689-kidney-failure
- https://medlineplus.gov/ency/article/000471.htm
- https://www.va.gov/EKIDNEYCLINIC/rooms/kidney-info/topics/symptoms-of-kidney-disease/index.asp